Elektriska Vibrerande Plattor: 220 V, Val Av Elmotor Och Dimensioner, Vändbar Vibrerande Platta För Markkomprimering Och Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Elektriska Vibrerande Plattor: 220 V, Val Av Elmotor Och Dimensioner, Vändbar Vibrerande Platta För Markkomprimering Och Andra Egenskaper

Video: Elektriska Vibrerande Plattor: 220 V, Val Av Elmotor Och Dimensioner, Vändbar Vibrerande Platta För Markkomprimering Och Andra Egenskaper
Video: Fitnessplate 3D - Vibrationsplatta (32) 2024, Maj
Elektriska Vibrerande Plattor: 220 V, Val Av Elmotor Och Dimensioner, Vändbar Vibrerande Platta För Markkomprimering Och Andra Egenskaper
Elektriska Vibrerande Plattor: 220 V, Val Av Elmotor Och Dimensioner, Vändbar Vibrerande Platta För Markkomprimering Och Andra Egenskaper
Anonim

Elektrisk vibrerande platta - högspecialiserad utrustning för ramning och packning av grus, sand, krossad sten och andra material, samt olika typer av jord. Sådana maskiner har en enkel struktur. Tillverkare erbjuder olika typer av vibrerande enheter som skiljer sig åt i utseende och tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alla modifieringar av vibrerande plattor har en liknande anordning. Deras design innehåller ett antal element. Låt oss lista dem.

  • Arbetsplatta (bas) . Detta är enhetens arbetskropp, kallad sulan. För tillverkning av plattformen används stålplåt med en tjocklek av minst 8 mm, gjutjärn eller andra tungmetaller. Plattan bör särskiljas med sin vikt, bekväm för arbetsmått på arbetsytan och slitstyrka. De flesta modeller har extra revben och rundade kanter för en smidig körning.
  • Vibrator (excentrisk) . Vibrationsgenererande enhet. Den är gjord i form av en cylinder, inuti vilken det finns en axel med ett förskjutet tyngdpunkt.
  • Ram med elmotor . Den överväldigande majoriteten av modeller av elektriska vibrerande plattor är utrustade med motorer från 0,25 till 1,5 kW. Motorhjulet är anslutet med en kilremstransmission till den excentriska axeln. Vibrationsmotorn är monterad på en motorram utrustad med ett stötdämpningssystem.
  • Körde . Detta är handtaget på enheten, med vilken operatören styr utrustningen.

Funktionsprincipen för den vibrerande plattan är enkel - när motorn startas omvandlar vibratorn motorns rotationsrörelser till vibrationsrörelser som överförs till basplattan. På grund av basplattans snabba ryckrörelser komprimeras jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Elektriska vibrerande plattor är ganska kompakt och tekniskt okomplicerad utrustning, som är lätt att använda. Denna teknik är manövrerbar - den kan användas på platser där användning av skrymmande tung utrustning är opraktisk . Den 220 V elektriska vibrerande plattan är mycket tystare jämfört med diesel- eller bensinversioner. På grund av denna funktion har det ingen negativ effekt på hörselorganen vid kortvarig användning.

För långvarig användning rekommenderas dock att använda speciella hörlurar eller öronproppar . Vibrationsplattor med en elmotor avger inte skadliga avgaser, på grund av vilka de kan användas även i slutna rum, liksom där skadliga utsläpp och buller är oacceptabla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra fördelar med vibrerande elektrisk teknik inkluderar:

  • opretentiöst underhåll;
  • överkomlig kostnad (pressutrustning som drivs från ett 220 V -nät är flera gånger billigare än bensin- och dieselanaloger);
  • varaktighet.

För att öka operatörens säkerhet är utrustningen utrustad med specialiserade skyddsanordningar som minskar risken för elektriska stötar för en person. Elektriska vibrerande plattor har också vissa nackdelar. Dessa inkluderar: låg prestanda och beroende av det elektriska nätverket. På grund av anslutning till energikällan är de begränsade i användning. Till exempel kan de inte användas där det inte finns någon elektricitet eller om det ofta förekommer avbrott i strömförsörjningen.

Dessutom är elektriska modeller av vibrerande plattor obekväma för snabb förflyttning från en byggarbetsplats till en annan. För 380 V -enheter, i avsaknad av ett uttag med en sådan spänning, måste du köpa en speciell omvandlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Vibrationsplattor används ofta i arrangemanget av lokalområdet, sommarstugan, för att förbereda området för att lägga trottoarer, trädgårdsvägar och andra föremål. Det är oumbärligt för markkomprimering när man bygger jordbruksanläggningar, vägbaser och landskapsarkitektur. Denna teknik används i privata hushåll av hantverkare, verktyg och små byggföretag.

Vibrationsplattor används ofta för att lägga kakel när man arrangerar territoriet nära ingångar, produktionsplatser, parkeringsplatser, liksom faciliteter för utrustning som det är opraktiskt att hyra dyra tunga rullar. De används ofta för att komprimera markskiktet under lappning av vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Vibrerande elektriska plattformar klassificeras efter deras massa

  • Ultralätta enheter (upp till 75 kg) , som rekommenderas för landskapsarkitektur. De kan användas för att komprimera jord upp till 150 mm tjock.
  • Lätta modeller (75 till 90 kg) konstruerad för packning av jord till ett djup av 200 till 250 mm.
  • Medelviktiga ändringar (från 90 till 140 kg) , som kan komprimera lagret upp till 300 mm.

Dessutom klassificeras vibrationsplattor efter rörelsestyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reversibel

Enheter som ingår i denna grupp har förmågan att gå framåt och bakåt. Sådana modeller är oftast massiva (väger mer än 100 kg). Denna teknik är praktisk att använda vid komprimering av jord på horisontella ytor, liksom i skyttegravar och raviner. Vändbara vibrationsplattor är mycket manövrerbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Irreversibel

Detta inkluderar raka (enkelriktade) modeller som bara kan översättas i en riktning. De är avsedda att användas på platser där det är möjligt att vända maskinen. Till skillnad från de reversibla modifieringarna är de linjära modellerna mer kompakta, har mindre vikt och större centrifugalkraft.

De komprimerar effektivt alla typer av jord och ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du köper en vibrerande maskin rekommenderas att du uppmärksammar flera viktiga kriterier

  • Utrustningens vikt . Ju tyngre enheten desto djupare komprimerar den jorden. Massiva och tunga fordon är dock svårare att hantera. För privat bruk är det bäst att titta på lättviktsmodeller och för industriellt bruk - till tunga variationer från 100 kg.
  • Grundstorlek . Denna parameter bestämmer hur mycket yta som kan komprimeras på en körning. Å andra sidan, ju mer det enda området är, desto mindre kvalitet blir tampningen.
  • Vibrationsmotoreffekt . Det avgör utrustningens prestanda.
  • Ytterligare alternativ . En av de användbara funktionerna som förenklar arbetet är möjligheten att justera vibrationsfrekvensen. Material med finkorn rekommenderas att bearbetas vid höga vibrationshastigheter och grovkorniga vid lägre frekvenser.
  • Tung utrustning bör kunna köras både framåt och bakåt . Detta underlättar starkt driften av massiv utrustning.

När du köper en jordpressningsmaskin måste du bestämma med tillverkaren. Utrustning av inhemska märken kommer att kosta mindre än importerade motsvarigheter. För att utrustningen ska fungera så länge som möjligt bör du vägra att köpa enheter med tvivelaktig produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Kvalitetsvibrationsteknik kommer sannolikt inte att misslyckas i förtid om den används korrekt. Det är absolut nödvändigt att följa fabrikens rekommendationer för dess drift. Innan du börjar arbeta måste du byta till arbetskläder (det finns en speciell kostym). Under arbetets gång bör du använda personlig skyddsutrustning:

  • öronproppar eller hörselskydd;
  • andningsskydd (vid dammbildning under materialets packning).

Innan du använder den vibrerande plattan måste du förbereda det behandlade området: ta bort stora stenar, verktyg, elektriska kablar och andra främmande föremål. När du arbetar är det viktigt att se till att enhetstråden inte hamnar under sulan. Annars kan den skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver installera beläggningsplattor rekommenderas att använda en gummimatta . Det är utformat för att minska mekanisk belastning på sprött byggmaterial. Vid användning av vibrationsplattor ska operatören ta pauser var halvtimme arbetet. Långvarig kontakt med vibrerande teknik orsakar allvarlig hälsoskada. Under arbetsdagen är det lämpligt att byta oftare med en följeslagare för att styra enheten. Medan partnern arbetar kan du göra andra saker som inte är relaterade till den direkta packningen av jorden.

Efterlevnaden av dessa enkla regler kommer att förlänga utrustningens hållbarhet och bevara operatörens hälsa.

Rekommenderad: