Borrslipare: Metallborrslipare Och Verktygsmaskiner, Andra Enheter. Hur Gör Man Dem Själv Enligt Ritningarna?

Innehållsförteckning:

Video: Borrslipare: Metallborrslipare Och Verktygsmaskiner, Andra Enheter. Hur Gör Man Dem Själv Enligt Ritningarna?

Video: Borrslipare: Metallborrslipare Och Verktygsmaskiner, Andra Enheter. Hur Gör Man Dem Själv Enligt Ritningarna?
Video: Slipar borrar 2024, Maj
Borrslipare: Metallborrslipare Och Verktygsmaskiner, Andra Enheter. Hur Gör Man Dem Själv Enligt Ritningarna?
Borrslipare: Metallborrslipare Och Verktygsmaskiner, Andra Enheter. Hur Gör Man Dem Själv Enligt Ritningarna?
Anonim

En trubbig borr försämrar oundvikligen arbetsförmågan hos maskinen på vilken den är installerad och gör det nästan omöjligt att utföra den aktuella uppgiften på ett adekvat sätt. Under tiden, under intensivt arbete, kommer övningarna oundvikligen att bli tråkiga. Lyckligtvis föreslår de flesta av dem möjligheten att skärpa för vidare användning, men för detta måste du ha lämpligt verktyg till hands. Faktum är att det inte ens är nödvändigt att spendera pengar på det - istället kan en sådan enhet göras med egna händer.

Bild
Bild

Särdrag

Självtillverkade borrslipningsanordningar dök upp, förmodligen långt innan industriföretag etablerade sin produktion. Självgjorda prover är i regel primitiva, men de kostar tillverkaren bara en slant, och problemet kan inte lösas värre än en köpt analog.

För handgjord tillverkning av slipmedel används alla tillgängliga material som uppfyller de tekniska parametrarna . Den enklaste versionen av en vässare är en hylsa, som är fast monterad på basen i en bekväm vinkel. Den grundläggande punkten för en sådan produkt är just den mest pålitliga och hållbara fixeringen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna hantverkare noterar att avvikelsen av den fasta borrningen från hylsan med minst en grad redan är fylld av en kränkning av slipningsförfarandet, vilket innebär att det kommer att påverka borrens effektivitet negativt.

Om du har nödvändiga "delar" och färdigheter kan du alltid förbättra produktens design något . För en mer tillförlitlig fixering kan du alltid införa stänger med hål i ett hemmagjort verktygsmaskin, som har precis rätt diameter för spetsarna. Ibland används flera små rör av aluminium eller koppar istället.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilket designalternativ du väljer för egenproduktion bör du komma ihåg att skärpa alla verktyg, inklusive borrmaskiner, kräver vissa specifika färdigheter. som förvärvas endast med erfarenhet. Följande förmågor är oftast underförstådda:

  • bra öga - för att korrekt bestämma skärpningsvinkeln och ett tillräckligt avstånd för gapet mellan den bearbetade spetsen och slipytan;
  • förstå principerna för drift av elektriska apparater - för att korrekt bedöma förmågan hos motorn som används för att slipa vissa borrar;
  • orientering i detaljerna för metallbearbetning - låter dig förstå hur man slipar borren korrekt, vad dess skärpningsvinkel ska vara, och bidrar också till en snabb identifiering av behovet av att återställa spetsens skärpa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att den första självgjorda kopian av spetsskärpningsanordningen kommer att visa sig vara ofullkomlig och kräver ytterligare justering eller justering, men det är viktigt att inte vara rädd för nedslående resultat, utan att försöka, och med tiden allt kommer att fungera.

Översikt av arter

Oavsett vilken typ av fixtur du kommer att göra med dina egna händer, observera att det helst ska vara mekaniskt, för annars blir det långt och svårt att slipa varje enskild borr. När det gäller de existerande sorterna av liknande produkter måste det erkännas att objektivt sett är antalet av deras alternativ inte begränsat av någonting, och det finns ingen fullständig klassificering och kan inte vara det, eftersom human engineering -tanken är gränslös.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av denna anledning kommer vi bara att belysa några exempel på maskiner och enklare utrustning, som ofta återges i vardagen

Borr . Förutsägbart, ett av de vanligaste alternativen, eftersom en borr finns i arsenalen för nästan vilken mästare som helst, och den ger redan en mekanisk drivning, och det är väldigt lätt att göra ett munstycke på den. Produkten är ett munstycke av ett metallrör, i vilket den övre delen är skruvad - hål med just en sådan diameter görs i den så att borren går in och sitter säkert på plats. Innan slipning fästs strukturen på borrhalsen med hjälp av en bussning och en skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipningsställ . Några av dessa strukturer används i stor utsträckning i produktionen, men där är de mer krångliga och har avancerad funktionalitet, medan de är monterade hemma i mer kompakta och mindre avancerade versioner. Stativet är i alla fall oskiljaktigt från slipmaskinen, så det bör monteras om du har maskinen. Hantverkarens uppgifter inkluderar oberoende produktion av en bas, en stav och en tonvikt från improviserade medel. Borrar fästs på stången med speciellt utvalda klämmuttrar av önskad storlek, men du måste se till att de sitter ordentligt fast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klipp av olika slag . Faktum är att hantverkare i de flesta fall inte komplicerar uppgiften och vässar borrarna på något sätt - med hjälp av en diamantslipskiva eller till och med på emery. I detta fall är hela skärpningsanordningen en hållare i form av en dorn i vilken borren sätts in. Det är inte svårt att göra en sådan produkt, men det är viktigt att uppnå en exakt noggrann fixering i rätt läge för både borren själv och hållaren, som mycket väl kan monteras av bara två små muttrar och en bult.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Beslutet att göra någon mekanism med egna händer börjar alltid med att skapa en ritning. Denna regel fungerar alltid och i alla fall, även om det verkar som om den planerade enheten för produktion är mycket enkel . Man bör komma ihåg att en ritning inte bara är ett villkorligt diagram; den måste nödvändigtvis innehålla måtten på alla enskilda delar, liksom hela mekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var inte för lat för att ange information även om storlekarna på fästelement, och kontrollera sedan flera gånger i rad om allt sammanfaller.

Om det här är din första erfarenhet av att göra sådana enheter på egen hand, är det inget förvånande i det faktum att problem börjar dyka upp redan i stadiet av att rita upp en ritning. Det är okej - du måste bara göra mekanismen med dina egna händer och inte utveckla ditt eget arbetsprojekt . Som sådan är det inte förbjudet att använda Internet för att låna en teckning från någon. Samtidigt är det värt att komma ihåg att inte alla författare i nätverket förstår vad de skriver om, vilket innebär att ritningen inte bör tas i arbete, i blindhet lita på källan - den bör också dubbelkontrolleras för kompatibilitet av alla parametrar i förhållande till varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också lämpligt att se till att du redan förstår hur det slutliga resultatet ska se ut och fungera innan körningen påbörjas.

Tillverkad av metall

För att lösa problem med skärpning av små borrar är en enhet monterad "på knäet" från vanliga muttrar utmärkt. På Internet kan du hitta obetydligt olika rekommendationer om steg-för-steg-tillverkning av en sådan enhet, men oftast ser allt ut så här.

Bild
Bild

Först måste du hitta två muttrar, vars diameter inte skulle vara densamma . På en större måste du göra en markering som mäter 9 mm på en av kanterna på tre sidor. Mätresultaten indikeras med en markör på det valda ansiktet, liksom på det som är motsatt till det första. Efter att märkningen är klar kläms muttern i en skruvstång och små fragment skärs ut längs den dragna konturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter sätts en borr in i snittmuttern för att se till att mutterens kanter ger borren samma lutningsgrader på 120 grader, som vanligtvis anses vara den mest framgångsrika positionen för slipning och efterföljande arbete. Om allt är detsamma kan du gå vidare till nästa steg - en mutter med en mindre diameter appliceras på den avskurna ytan och för att se till att positionen är korrekt svetsas den . Sedan skruvas en bult in i den mindre muttern, vilket begränsar rörelsen för den insatta borren - resultatet är en hållare som ger den önskade vinkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna hantverkare betonar att det är bulten som ska ge fixering, och du ska inte försöka ersätta den med din hand eller andra mindre pålitliga enheter.

På grund av detaljerna i den beskrivna konstruktionen kan du sätta in borren i den i rätt vinkel och fixa den i detta läge . Därefter slipas borren på glöden i förväntan att mutteranordningen inte tillåter att slipa bort överskottet, samtidigt slipa av sig själv. Samtidigt tvivlar många hantverkare på om muttern verkligen kan motstå bearbetningseffekten av sliphjulet och inte försämras, samtidigt som det förstör borren, som skärps i fel vinkel.

Bild
Bild

Det kan bara finnas två alternativ för att lösa detta problem: antingen väljer du andra verktyg för slipning av borrar, eller välj noggrant de muttrar som du ska göra klämman från.

Gjort av trä

Tänk inte att du bara kan göra en borrslipare med egna händer av metall - i själva verket är trä också lämpligt för att uppnå sådana mål. Vid första anblicken ger den inte samma tillförlitlighet för fixering i rätt position, men praktiken visar att även i en träversion kan hållaren betjäna sin ägare felfritt under en tid.

Bild
Bild

Samtidigt kan även en person som absolut inte har några svetsfärdigheter eller inte har svetsning som en enhet, men en fortfarande inte trubbig borr kommer att krävas för produktion.

En trästycke används som huvudmaterial, vars tjocklek optimalt uppskattas till 2 centimeter . Diagonala markeringar utförs på ändsidan av den framtida produkten och försöker bestämma mitten. Efter det måste du göra ett genomgående hål med en lämplig borr vid mittpunkten - i diameter blir det precis så att det i framtiden kommer att fixa verktyget som det gjordes med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du klippa hörnen så att snittlinjerna går 30 grader längs vinkelmätaren, om vi känner igen mitten som referenspunkt. Sedan borras ytterligare ett hål från sidan eller uppifrån, avsett för fästande självgängande skruv. Hålet i stångens tjocklek bör anslutas till spåret för att sätta in den slipade borren - sedan kan man med hjälp av fästbulten trycka på borret på ett tillförlitligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för att använda en sådan enhet är ganska enkel - borren sätts in i hålet för den och fixeras sedan, tätt pressad med en bult . I det här fallet måste spetsen på borren som är avsedd för slipning sticka ut utanför träramen. Experter rekommenderar att du använder en liknande design för att arbeta med en kvarn eller remkvarn. Det är klart att trälådan också kommer att vika för skärpningseffekten och slita ut, därför är slipmaskinens uppgift att se till att detta inte händer för uttalat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träborrslipare är inte gjorda för borrar med exakt samma diameter - de är universella och kan användas för slipning av produkter med olika diametrar. Dessutom bör det inte skilja sig väsentligt från det högsta möjliga. Om borrhålets diameter är 9 mm, kan du här slipa munstycken med en tjocklek på 8 eller till och med 7 mm, men 6 mm är redan oönskat. Med ett bredare sortiment av borrar i mästarens arsenal, för skärpning av tunnare spetsar, är det nödvändigt att göra en annan sådan struktur med en diameter på 6 mm, där det också kommer att vara möjligt att slipa produkter med en tjocklek på 5 och till och med 4 mm.

Bild
Bild

Hur använder jag en hemlagad enhet?

Principerna för att använda hemmagjorda borrslipare är starkt beroende av vilken typ av enhet som tillverkades. Om du inte går in på detaljerna för varje enskild enhet, men försöker ge allmänna rekommendationer, kommer instruktionen att visa sig vara relativt kort - vi kommer att överväga det.

Om skärpning utförs på emery eller en fast kvarn, det vill säga att dessa enheter redan har en klart definierad position i rymden och kan inte självständigt röra sig i förhållande till bordet, är befälhavarens uppgift att på liknande sätt fixa de självtillverkade adaptrarna. Det är mest praktiskt att fixa mekanismen med klämmor, men du måste noggrant övervaka på vilket avstånd fästelementen är installerade från slipmedlet - din uppgift är att se till att de ligger tillräckligt nära varandra, så att du kan skärpa.

Bild
Bild

När rätt position har hittats och du är redo att testa din egen design, lossa klämman så att borren kan glida på plats. Placera nu borren i det hål som är avsett för den och leta efter en position där skärpningsvinkeln är idealisk, och borrens yta pressas fast mot stenens yta. Nöj dig inte med "mellanliggande" lösningar - om din struktur är tillverkad och monterad på rätt sätt kommer du att kunna hitta den perfekta positionen genom att justera klämoket , om du gjorde ett misstag någonstans i beräkningarna, är det ingen idé att vässa något på en olämplig maskin.

Bild
Bild

När den optimala positionen för borrmaskinen i förhållande till skärpningsdelen också finns, fixera borrmaskinen säkert med hjälp av de fästelement som finns i den hemgjorda enheten specifikt för sådana ändamål . Lämna ett litet gap, som vanligtvis uppskattas till 1 millimeter - din uppgift är att inte bryta spetsen, du behöver bara slipa den lite. Starta sedan en slipskiva eller annan slipanordning och testa din egen maskin i funktion.

Bild
Bild

Efter att tillräckligt med tid har gått för tillräcklig slipning, stoppa processen och utvärdera hur bra din egen slipare fungerar.

Om allt är i ordning med borrmaskinen och det slipas precis som det är nödvändigt för dina arbetsbehov, måste en liknande procedur upprepas från baksidan, eftersom borrmaskinen fram till det ögonblicket endast hade slipats längs en av kanterna. Spetsen vrids 180 grader genom att lossa och sedan dra åt fästelementen, men i det här fallet behöver du inte röra fasthållningsbulten alls - den måste ha samma skärplängd som vid bearbetning av baksidan.

Bild
Bild

Efter det kan du vässa dina egna övningar när som helst så snart behovet uppstår. Om du huvudsakligen arbetar med mjuka material med en relativt låg densitet kommer ett sådant behov att uppstå relativt sällan, men metallbearbetning skapar alltid en enorm belastning på borrarna och kräver regelbunden användning av skärpningsanordningar.

Bild
Bild

Det finns flera sätt som har testats och testats genom århundradena för att veta när en borrmaskin redan behöver en skarp kantuppdatering . Först av allt, efter långvarig användning börjar kanten på en metallborr bli trött, varför spetsen bokstavligen kan börja smula. Detta fenomen skrämmer ofta nybörjare och tvingar dem att helt byta ut borren eller helt överge bearbetningen av ett visst material, men i själva verket var det bara nödvändigt att återställa munstyckets korrekta arbetsform.

Bild
Bild

Förutom, med en trubbig borr börjar motorn uppleva överbelastning och överdriven värme - det här är förståeligt, för för att uppnå detta mål med ett undermåligt handstycke måste motorn arbeta hårdare. Slutligen lämnar en tråkig borr alltid karakteristiska trasiga grader på arbetsytan - det beror på att tråkigheten inte är enhetlig på alla sidor av borren, och den förstör gradvis spetsen.

Rekommenderad: