Gör-det-själv-harv För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Vi Gör En Skiva Och Maskharv. Funktioner Av En Hemlagad Harv

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-harv För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Vi Gör En Skiva Och Maskharv. Funktioner Av En Hemlagad Harv

Video: Gör-det-själv-harv För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Vi Gör En Skiva Och Maskharv. Funktioner Av En Hemlagad Harv
Video: Hur funkar det? Del 9: Harven (Swedish and English subtitels) 2024, Maj
Gör-det-själv-harv För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Vi Gör En Skiva Och Maskharv. Funktioner Av En Hemlagad Harv
Gör-det-själv-harv För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Enligt Ritningarna? Vi Gör En Skiva Och Maskharv. Funktioner Av En Hemlagad Harv
Anonim

För att öka arbetseffektiviteten och öka produktiviteten används speciella redskap - en harv. I gamla dagar övdes dragkraft för att utföra arbete på marken, och nu är harven installerad på en mobil kraftenhet - en bakomliggande traktor (om tomten är liten) eller ansluten till en traktor (när området av det odlade området är anständigt). Därför blir harven för en bakomliggande traktor en extremt viktig enhet för varje förstående jordbrukare, och när den är gjord med egna händer är den också ett föremål för stolthet.

Sorter och deras struktur

Det finns flera alternativ för att lossa jorden, olika design och ha ett antal karakteristiska egenskaper.

Harvar är indelade i följande typer:

  • roterande (roterande);
  • disk;
  • dental.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotary jordbruksutrustning

Om vi pratar om en rotorharv för en bakomliggande traktor är dess främsta fördel det optimala avlägsnandet av det övre jordlagret. Att jämna marken med sitt deltagande är inte heller en fråga. Djupet för att lossa jorden sträcker sig från 4 till 8 centimeter, det kan justeras med utgångspunkt i funktionen i arbetet.

Harvens storlek i bredd är också mycket viktig, här beaktas inte bara resursen för den bakomliggande traktorn, utan också arealen på det odlade området . Som regel är detta värde 800-1400 millimeter. Sådana parametrar förklaras av förmågan att arbeta bekvämt, manövrering i områden med ett litet område.

Industriella rotorharvar är tillverkade av en kvalitetsmetallegering, vilket gör det möjligt att aktivt använda utrustningen i årtionden (med lämplig vård och underhåll).

På jordbruksredskap av hög kvalitet har bladet en sned konfiguration, och tänderna är i en vinkel mot marken, med en idealisk invasionsvinkel för högkvalitativ skärning av jorden, utjämning och eliminering av ogräs.

Bild
Bild

Skivfäste

En skivharv används på torr jord, den utför samma funktion som en rotorharv, men är helt annorlunda i struktur. Här är de viktigaste komponenterna i lossning skivor, som i konfiguration liknar stjärnor. De står på samma axel vid en specifik sluttning och garanterar maximal markpenetrering.

Bild
Bild

Tandharv

Odling med en bakomliggande traktor med liknande anordning praktiseras om det är nödvändigt för att få ett enhetligt och löst jordlager. Tänderna är ordnade jämnt och kan ha alla slags konfigurationer och storlekar: fyrkantiga, kniv, runda och så vidare. Pinnarnas höjd beror direkt på jordbruksredskapets vikt: ju högre vikt, desto högre pinnar. I grund och botten varierar deras parametrar från 25 till 45 millimeter.

Denna utrustning kan ha flera metoder för aggregering med chassit . I en utföringsform, med hjälp av ett fjäderställ, och i den andra, gångjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tandharven är indelad i:

  • allmänt riktningsverktyg;
  • specialiserade (mesh, äng, ledade och andra).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att självständigt kunna börja skapa en harv för en bakomliggande traktor behöver du först och främst förnuftiga ritningar. Och det rekommenderas att lära sig att sammanställa dem på ett urval av de mest okomplicerade jordbruksutrustningarna - en tandharv, som i syntes med en bakomliggande traktor säkert kommer att klara plöjning av små sådd och annat material, samt lossning av jorden före plantering. I utseende kommer det att se ut som en gitterram med svetsade tänder eller bultar fästa vid den.

Bild
Bild
Bild
Bild
  1. Det är absolut nödvändigt att utrusta framsidan med en krokanordning . Kroken kan också vara en konventionell stång med ett hål, som placeras i röret på draganordningen med fixering med hjälp av en cylindrisk eller konisk stång. Mellan kroken och chassit måste de rörliga kedjorna svetsas efter fullständig montering.
  2. Så att verktyget för att lossa jorden för den bakomliggande traktorn visar sig vara pålitligt , är det att föredra att tillaga gallret från pålitliga hörn eller rör med en fyrkantig sektion och en ståltjocklek på mer än 3 millimeter. Du kan ge den ett färdigt utseende med en bur med element placerade tvärs och längs. Vid montering av konstruktionen är det nödvändigt att övervaka att varje segment av detta galler är i en vinkel på 45 grader mot den raka linje längs vilken den bakomliggande traktorn rör sig för att minska böjspänningar. Dessutom måste du ta hänsyn till att hela stödunderlaget måste passa in i gränserna för handtagen på motorfordon. När det gäller dimensioner är det acceptabelt att göra det högst en meter - bara en riktig traktor kommer att behärska den bredare.
  3. Därefter måste du förbereda huggtänder 10–20 centimeter höga . Armeringsstål med en diameter på 1, 0-1, 8 centimeter har visat sig perfekt i denna kapacitet. Det viktigaste här är att följa principen: ju längre, desto tjockare. Dessutom härdas och slipas tänderna innan de svetsas till gallret. Där bör de placeras 10 centimeter från varandra (ett mer sällsynt arrangemang är ineffektivt). Det är möjligt att installera tänderna med en liten förskjutning över raden, så att de är bekvämare att laga och de gör det nödvändiga lossningsdjupet möjligt. Tillsammans med detta är det nödvändigt att balansera så att deras motverkan är symmetriskt orienterad mot dragaxeln, annars kommer den bakomliggande traktorn att "vicka på svansen", vilket resulterar i att de inte kommer att kunna harva.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skiv jordbruksutrustning är den mest avancerade modifieringen utföra fler aktiviteter inom markodling. Hemma kan en skivharv skapas exklusivt för motorfordon av kultivatyp (kultivator). 2 rör är gjorda, de måste vara ordentligt fixerade på kultivatorns axel. På grund av komplexiteten i genomförandet av detta arbete hemma måste du ge det till företaget till en vändare eller använda axlar från en defekt kultivator. Rörets totala längd bör inte vara mer än en meter - kultivatorn kan inte hantera en alltför tung enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivor med en diameter på cirka 25 centimeter är monterade på axeln. För att minska motståndet på dem längs kanterna, skärs med en vinkelslip var 10: e centimeter av omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålen för att placera skivorna är något större än axelns diameter. Skivorna är monterade med en liten lutning mot axelns mitt. På axelns vänstra sida är lutningen i en riktning, till höger - i den andra. Antalet diskar tas så att de ömsesidigt fyller på varandra längs sluttningen - de installeras huvudsakligen var 5 centimeter.

Att göra en skivharv i huset är mycket svårare än att göra ett tandat prov . En självtillverkad enhet kräver den mest exakta följsamheten till elementens dimensioner (i strikt överensstämmelse med diagrammet). Det är lättare att köpa en billig kinesisk och förfina den efter att ha svetsat alla svetsarna samvetsgrant, vilket i regel inte utförs på fabriken.

Slutsats

Det är lätt att göra en harv för motorfordon på egen hand, men för detta ändamål krävs enligt reglerna utvecklade diagram, ritningar, källmaterial och verktyg. Valet av enheten beror direkt på hantverkarens färdigheter och avsikten med att använda enheten.

Rekommenderad: