Gör-det-själv Trästol (34 Bilder): Vi Gör En Landstol I Trä Enligt Ritningarna. Hur Man Gör En Skalstol Enligt Storleksschemat?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Trästol (34 Bilder): Vi Gör En Landstol I Trä Enligt Ritningarna. Hur Man Gör En Skalstol Enligt Storleksschemat?

Video: Gör-det-själv Trästol (34 Bilder): Vi Gör En Landstol I Trä Enligt Ritningarna. Hur Man Gör En Skalstol Enligt Storleksschemat?
Video: Måla möbler och snickerier med Caparol lackfärg 2024, April
Gör-det-själv Trästol (34 Bilder): Vi Gör En Landstol I Trä Enligt Ritningarna. Hur Man Gör En Skalstol Enligt Storleksschemat?
Gör-det-själv Trästol (34 Bilder): Vi Gör En Landstol I Trä Enligt Ritningarna. Hur Man Gör En Skalstol Enligt Storleksschemat?
Anonim

Möbler är en av de viktigaste egenskaperna för det normala livet för människor i alla rum. Dessutom kan den användas inte bara för praktiska ändamål, utan också som ett tillägg till den yttre dekorationen. Ett av de vanligaste alternativen är en fåtölj. Med dessa möbler kan du bekvämt tillbringa tid i rummet med att läsa eller titta på TV. Låt oss försöka lista ut hur man gör en trästol med egna händer så att den håller länge och är så bekväm som möjligt.

Bild
Bild

Verktyg och material

Så för att göra en trästol själv måste du förbereda ett antal verktyg och material. Om vi pratar om verktyg, bör vi nämna:

  • plan;
  • Cirkelsåg;
  • borra;
  • skruvmejsel;
  • hacksåg för trä;
  • fräs;
  • roulett;
  • penna;
  • klämmor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om material måste du ha till hands:

  • skruvar;
  • möbellim;
  • sandpapper;
  • fläck eller torkande olja;
  • Maskeringstejp;
  • stencil kartong;
  • plugg eller virke.
Bild
Bild

Här bör det förstås att stolens förmåga att hantera effekterna av naturliga faktorer, dess stabilitet, tillförlitlighet och förmåga att motstå fysisk stress beror på valet av trä och den slutliga bearbetningstekniken. Av någon anledning väljer många människor spånskiva för att skapa en fåtölj, även om detta material är helt olämpligt för fåtöljer . Och särskilt för trädgårdsmodeller. Anledningen är enkel - extremt låg motståndskraft mot fukt. Och styrkan hos spånskivemodeller kommer att vara lägre än för massivt trä eller trämodeller.

Och här naturligt trä, även om det inte är det mest prisvärda materialet, är miljövänligt och helt ofarligt … Det kommer att vara den bästa lösningen om du vill göra hemlagade stolar med egna händer. Innan arbetet påbörjas bör du inspektera brädorna och stavarna för defekter - sprickor och knutar. Därefter slipas materialet, skyddsmaterial appliceras på det och montering utförs. Om vi pratar om trä, är det bäst att ta al, ask, björk, ek för sådana ändamål.

Bild
Bild

Det finns två skäl. Den första är närvaron av ett ovanligt fibermönster. Det andra är den höga slitstyrkan hos en produkt tillverkad av dessa material. Och hållbarheten för sådana produkter kommer att vara hög. De enda nackdelarna är fuktdeformation och låg brandmotstånd. Och en viktigare punkt som också bör förberedas - ritningar och diagram. Detta problem bör lösas när det redan är känt från vilket material möblerna kommer att tillverkas. Det finns flera alternativ för att lösa detta problem:

  • gör en ritning med din egen hand, där måtten och egenskaperna hos denna stol kommer att stavas;
  • göra det på en dator;
  • ladda ner den färdiga versionen på en av de specialiserade sajterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket alternativ som är bättre att välja beror på tillgången på ritningskunskaper och arbete med en persondator.

Tillverkningsinstruktioner

Låt oss nu försöka titta på processen att skapa olika typer av trästolar. Med tanke på att det finns olika typer av stolar - en solstol, med rygg eller "skal", kommer det att vara korrekt att överväga processen för deras skapande i samband med placering på olika föremål och skapande av olika material. I synnerhet kommer ett universellt alternativ att övervägas, som kan placeras i ett hus eller i ett hus, och en modell av en fåtölj av pallar.

Dachnoe

Specifikt för att skapa denna typ av stol, du måste ha till hands:

  • anslutningsstång;
  • extra bar;
  • tillbaka;
  • 2 armstöd;
  • 4 ben.

Dessa delar skärs först ur kartong, varefter de överförs till träet och elementen i den framtida strukturen skärs. När detta är gjort kan du börja skapa ramen för den framtida stolen. Innan monteringen påbörjas måste alla komponenter behandlas mycket noggrant med ett speciellt antiseptiskt medel, vilket förhindrar uppkomsten av svamp. Nu är det nödvändigt att utföra torkning av alla delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att alla konstruktionselement har torkat är det nödvändigt att börja montera delarna till de önskade måtten, som föreskrivs i ritningsdokumentationen. Precis här markeringar bör göras för hål avsedda för fästelement … Nu tar vi en borr och borrar hål där fästena ska sättas in, varefter delarna fixeras ihop.

Bild
Bild

Efter det vi fixar stolens bakre ben i en vinkel på 90 grader … Med samma metod fixar vi benen på andra sidan. Nu måste du ansluta sidokonstruktionselementen. Plankarnas änddelar, liksom ändarna på benen på andra sidan, måste matcha. Detta kommer att vara nyckeln till korrekt placering av hela strukturen. Nästa steg är att installera stöden, som efter installationen ska fixeras i önskat läge med hjälp av speciella klämmor.

Bild
Bild

Nu är det nödvändigt att installera ryggstödsguiden uppifrån med skruvar. Under denna process är det nödvändigt att justera den till tvärstången underifrån . Du kan sätta markeringarna med en enkel penna på alla tvärstänger och delar av ryggen och sedan göra ett hål igen och hålla stången stadigt i handen.

Det återstår att göra avrundningar, skära av brädorna längs de förmarkerade linjerna. Nu återstår bara att slipa ytan på stolen gjord med sandpapper . Här bör du ta en ansvarsfull inställning till denna fråga för att få perfekt jämnt och slätt virke utan några grader. Därefter behandlar vi stolen med linolja och flera lager lack och låter den torka.

Bild
Bild

Skal

Låt oss nu gå vidare till att titta på hur man skapar en skalstol.

Bild
Bild

I det här fallet måste du ha kunskaper i att använda ett verktyg som en elektrisk sticksåg. För maximal tidsbesparing bör sticksågan röra sig så smidigt som möjligt under kapningen så att det inte blir stopp eller accelerationer . Varje streck kommer definitivt att lämna ett märke som kommer att ta tid att slipa i framtiden. Du bör också undvika vibrationer under skärning så att skärkvaliteten blir så hög som möjligt. Annars måste du återigen lägga mycket tid på att slipa defekterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att delarna har skurits ut enligt ritningarna är det nödvändigt att lacka dem. Till att börja med bör du noggrant slipa alla marker och oegentligheter i snittet . Olika slipmedel bör användas beroende på storleken på defekterna. Om det finns mycket stora sprickor måste de vara kittade. Kittet bör väljas exakt för att matcha plywood eller tillverkas själv. Om det andra alternativet väljs, är det tillverkat av sågspån, PVA -lim och en liten mängd krita.

Bild
Bild

Ytan bör också rengöras väl från smuts och damm. MEN plywood måste vara helt torr … Du bör också välja ett bra lack. Vi pratar om en lack som inte kommer att höja fanerhögen, vilket kan ha en mycket negativ effekt på utseendet på den framtida stolen. Du ska inte heller spara på lager av lack. Det ska finnas minst 2. Det ska finnas 3 st.

När delarna är helt klara för montering ska de fästas ihop med trälim . Tills det är helt torrt kan delarna pressas mot varandra med hjälp av klämmor. Om du av någon anledning inte bara vill använda lim kan du också använda självgängande skruvar. Det enda, då måste du dränka deras huvuden så mycket som möjligt i designen, så att de inte ser ut och inte skapar risk för att kläder rivs när du sitter på en sådan stol. Eller så kan du använda självgängande skruvar med dekorativa huvuden. Observera att metoden för att skapa en sådan fåtölj praktiskt taget inte kommer att skilja sig på något sätt från att skapa en vanlig fåtölj av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från pallar

Att göra en pallstol du måste ha:

  • pallar;
  • spik och hammare;
  • primer;
  • fästelement;
  • sandpapper.
Bild
Bild

Först måste du ta 2 pallar som är lika stora . Sedan måste de delas upp i delar. Förresten, om du vill göra några mer dekorativa element behöver du fler pallar. Därefter ska alla pallar slipas noggrant med sandpapper. Nu är det nödvändigt att ansluta rygg och delar av sätet tillsammans. Om du vill göra en liten ryggstödslutning kan du göra ett litet snitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska sägas här att alla delar måste fixeras med skruvar, eftersom spikarna i detta fall inte kommer att vara så tillförlitliga … Detta kan kallas det enklaste sättet att skapa en trästol. Det enda du bör veta är att ett antal hantverkare rekommenderar att du fixerar delar av strukturen med ett lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra något liknande är det bättre att använda värmebeständiga föreningar, så att strukturen inte går sönder även vid extrem värme och under kallt väder.

Inredning alternativ

Det bör sägas att även för sådana stolar är utseende en extremt viktig aspekt. Samtidigt är det inte nödvändigt att köpa någon form av tillbehör till detta till ett orimligt pris. För detta du kan använda några gamla onödiga saker … Till exempel samma kuddar och överkast för att göra stolen inte bara vacker, utan också mjuk. Till exempel kan du mantla sätet och ryggen med vadderad polyester och helt enkelt dra ett tyg av dekorativ typ över detta material. Det är bättre att fixa sådana klädsel med den enklaste möbelhäftaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antal människor tror det baksidan är bäst dekorerad med knappar och täckt med ett tyg av samma färg … Om du behöver dölja häftklamrarna kan du göra detta med snören eller en enkel dekorativ kant. Ytan kan också målas med färg, vilket gör dina möbler till ett ännu mer intressant tillskott till inredningen. Och om du vill kan du göra en ljus och vacker udde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Här är några användbara tips som gör det ännu enklare att göra en gör-det-själv stol av trä. Till att börja med, låt oss säga att innan du skapar någon struktur av trä, bör du noga överväga hur det kommer att se ut ungefär och hur du vill se det. Detta gör att du åtminstone ungefär kan avgöra hur mycket av detta eller det materialet du behöver.

En annan viktig aspekt är att du inte ska försumma sådant som ritningar . Många ägnar av någon anledning inte tillräckligt mycket uppmärksamhet åt dem, varför de senare hamnar med krokiga fåtöljer och stolar. I denna fråga bör allt tänkas in i minsta detalj och parametrarna för varje detalj bör kontrolleras. Det kommer inte vara överflödigt att säga att det vore bättre att använda en cirkelsåg för att skära längsgående delar och en sticksåg för tvärgående delar.

Bild
Bild

En annan viktig fråga rör anslutningen av stolens element. Allt är ganska enkelt här. I lederna där huvudlasten går är det bättre att använda självgängande skruvar eller skruvar. Men i andra fall kan du använda lim eller chopiki av trä. Chopiki kan också användas för att fixa de övre delarna.

Valet av material för bearbetning kommer också att vara en viktig punkt . Men här beror allt på hur högkvalitativt trä som används. Om det är "rent" och inte har några defekter, räcker det att behandla det med en fläck och applicera lack. Men om det finns fläckar på det och det finns några defekter, bör de vara kittade, sedan täckta med en primer och först sedan målade. En annan viktig punkt är att du inte ska måla träet direkt. Det måste förbehandlas med linolja. Annars absorberas det snabbt i ytan. Då återstår skalliga fläckar, vilket förstör utseendet på stolen.

Rekommenderad: