TISE Borrar (31 Bilder): Ritningar För Att Göra En Manuell Borr Med Egna Händer, En TISE FM 250 Borr Och Andra Modeller, Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Borr

Innehållsförteckning:

Video: TISE Borrar (31 Bilder): Ritningar För Att Göra En Manuell Borr Med Egna Händer, En TISE FM 250 Borr Och Andra Modeller, Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Borr

Video: TISE Borrar (31 Bilder): Ritningar För Att Göra En Manuell Borr Med Egna Händer, En TISE FM 250 Borr Och Andra Modeller, Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Borr
Video: Att göra stort hål med liten borr för genomföring 2024, April
TISE Borrar (31 Bilder): Ritningar För Att Göra En Manuell Borr Med Egna Händer, En TISE FM 250 Borr Och Andra Modeller, Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Borr
TISE Borrar (31 Bilder): Ritningar För Att Göra En Manuell Borr Med Egna Händer, En TISE FM 250 Borr Och Andra Modeller, Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Borr
Anonim

Beskrivningen av TISE -borrar kommer att vara mycket användbar för alla som är intresserade av oberoende borrningar. Du måste vara uppmärksam på ritningarna för att göra en manuell borr med egna händer och instruktionerna för att montera en hemlagad borr. Och om du inte vill göra dem själv måste du titta närmare på TISE FM 250 borrmaskin och andra modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och enhet

Bur TISE är välkänt för specialister ganska länge. Det är perfekt om du behöver utrusta ett pålfundament utan utgrävning. Tack vare en sådan enhet är det möjligt att överge både skyttegravar och grundgropar. Det är ganska ekonomiskt både i skapandet och i tillämpningen. TISE -enheten fungerar utmärkt, även om de enklaste materialen och konstruktionerna användes för den.

Namnet är helt enkelt dechiffrerat - tekniken för individuell konstruktion och ekologi. Utvecklingen presenterades i slutet av 1900 -talet, när det privata bostadsbyggandet ökade kraftigt och billig grundteknik saknades. Praktiken har visat att det, i jämförelse med andra metoder, är möjligt att minska kostnaderna för att ordna en pelarfundament upp till 5 gånger . Vid grävning av hål används bottenförlängningen.

Detta format gör det också möjligt att tillhandahålla en exceptionellt hög bärförmåga hos konstruktioner, så besparingar här uppnås inte på bekostnad av kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borrens huvudkomponenter är:

  • utbyggbar bar;
  • jordackumulator;
  • vikplog;
  • en sladd med vilken du kan styra plogen själv.

När TISE viks är dess längd 1,35-1,4 m. När den sätts i arbetsläge ökar den till 2,3 m. Den lägre expansionen tillhandahålls med cirka 60 cm. Men det är viktigt att förstå att strukturen ständigt moderniseras och förbättras. Därför bör du varje gång klargöra de slutliga linjära parametrarna innan du köper. Specialiserade skär är skillnaden från många andra modeller. Tack vare dem är det mycket lättare att plöja marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

TISE FM 250 är en utmärkt handborr för stolpar . Denna produkt är utrustad med ett par blad av hög kvalitet. Beskrivningen noterar att kontrollen av expansionsmekanismen har blivit perfekt. En av plogarna är placerad på sidan. Som ett resultat åtföljs borrprocessen av uppkomsten av asymmetriska belastningar.

Lagringsanordningens sidoväggar kompenserar till stor del för detta tryck. Expanderarens andra blad dök dock upp först efter moderniseringen 2011.

Innovationen var tillägget av en speciell skivstång. För att borra i marken måste du trycka på handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

De tekniska parametrarna för den 250: e versionen är följande:

  • passage med expansion upp till 2200 mm;
  • passage utan expansion upp till 3000 mm;
  • egen vikt 9, 5 kg;
  • sektion 250 mm (därav namnet);
  • handtagets bredd 700 mm;
  • alternativet oberoende plogrotation (oberoende i förhållande till huvudets rörelse är mest effektivt vid körning med en förlängning av den nedre zonen);
  • ökad produktivitet;
  • möjligheten att lägga hål för staketet och under pålarna för huset, även där det finns småsten med ett tvärsnitt på upp till 50 mm;

  • tillverkning av bladstavar med förväntan om minst motstånd under borrning;
  • lämplighet för borrning av stolpar och stolpar, oavsett graden av belastning som det byggda huset kommer att ha;
  • lämplighet för Norra Fjärran och regioner ogynnsamma i seismiska termer.
Bild
Bild
Bild
Bild

I många fall används TISE FM 200 . Dess avsedda syfte är att borra med hjälp av tekniken med expansion av hål i marken för tejp-och-stolpe och rena stolpfundament. Standardmåtten är 1, 34x0, 2 m. Produktens vikt är 9 kg.

Designen är optimal för hål i marken under konstruktionen av lätta konstruktioner, men det vore orimligt att bygga kraftfulla hus av tunga material med hög hårdhet; men du kan arbeta säkert på vilken mark som helst.

Bild
Bild

För det allvarligaste arbetet är det mer korrekt att välja en förstärkt TISE FM 300 -borr . Han kommer att klara sig, även om du måste förbereda grunden för ett privat hus i sten eller tegel med betonggolv. Själva brunnen korsas strikt med plogen borttagen. Utbyggnaden i den nedre delen av kanalen är försedd med samma kraftfulla och höga kvalitet, oavsett typ av mark på platsen. Djupet på utgrävningarna når 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men inte bara byggare behöver borrar för markarbeten. Sådana verktyg är också mycket värdefulla i trädgårdsområden, eftersom inget annat verktyg låter dig förbereda brunnar också. Det kommer att vara möjligt att framgångsrikt:

  • sätta upp ett starkt och fast staket;
  • förbereda dig för att plantera en buske eller ett träd;
  • mata höga växter;
  • förbereda dräneringskomplex för arbete.

I teorin kan du ta andra märken av borrverktyg. TISE har dock en klar fördel framför dem - den skär inte igenom, men plogar försiktigt jorden. En speciell kopp förenklar extraktionen av den krossade jordmassan. Det ökar också verktygets stabilitet avsevärt.

Det kommer inte att dras åt sidan så mycket som vanligt med tvåbladiga borrutrustningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Behovet av att göra en egen manuell hemlagad borr enligt instruktionerna är ganska uppenbar. Trots allt kan originalprodukter endast levereras av RN Yakovlevs företag, som äger patent och ett antal affärshemligheter. Kostnaden för en sådan produkt varierar från 4200 till 5600 rubel, och för de allra flesta människor är detta inte en sådan summa som kan ignoreras . Och för organisationer kommer besparingar definitivt inte att vara överflödiga.

Bild
Bild

Ritningar

Tyvärr är det också nästan omöjligt att hitta måttritningar för tillverkning - företaget skyddar flitigt sina intäkter. Men så här ser de optimala, beprövade i praktiken, sätten att montera plogen ut.

Bild
Bild

Och här är den nödvändiga informationen om dimensioner och prestanda för enskilda delar av borrmaskinen . Du kan ta reda på nyanser av att arbeta med både skivstång och spets - men troligtvis har sådan information utarbetats av enskilda entusiaster.

Bild
Bild

Verktyg och material

I överväldigande majoritet av fallen, för att förenkla tillverkningen av en hålskruv, vägrar de att expandera, eller snarare, att självständigt rotera plogen när ansiktet expanderar. Men du kan fortfarande försöka implementera denna funktion om du har nödvändig ingenjörserfarenhet och viss utbildning. Beslutet måste fattas innan du väljer nödvändiga verktyg och material. I de flesta fall använder de:

  • för fälgar - stålplåt eller rör med lämpliga tvärsnitt;
  • för ramen - en tvärstång av horisontell typ som erhålls från en rörformad profil som mäter 25x25 mm i standard och med en väggtjocklek på 1,5 mm i lätta versioner;
  • sidoväggsstativ svetsade på fälgen - de är gjorda av järn eller rostfritt stål, och skärkanten skärps dessutom;
  • för blad-skivor delade i två från handhållna cirkelsågar med en lutning på 20-30 grader i förhållande till de horisontella eller metallplåtarna med en kantböjning med 20 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skären på skären är orienterade så att medurs rotation sker.

Detta alternativ är optimalt för de flesta konsumenter. När du skapar en borr med egna händer tas också stålrör med ett tvärsnitt på 250-300 mm ofta. De väljs i enlighet med diametern på brunnarna som läggs. Dessutom kan du behöva:

  • stålstång;
  • anordningar för att säkra delar av stången;
  • elektrisk ljusbågssvetsutrustning;
  • speciella preparat som utesluter för tidig metallkorrosion.
Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

Det är nödvändigt att tydligt definiera hur lång stången ska vara. För brunnar djupare än 1,5 m krävs en extra rördel. Den förenas genom att ansluta block till huvudbommen. Skäreggar, som redan nämnts, erhålls vanligtvis genom att såga i 2 delar av ett sågblad. Ytterligare:

  • svetsa på allt som erhållits nära slutet av metallstången i en vinkel på 15-25 grader;
  • en rörstycke svetsas ovanför arbetskanterna för att skapa en jordackumulator;
  • ta bort smuts;
  • avfetta ytan;
  • applicera färg med korrosionsskyddande egenskaper;
  • ge stark fixering av vertikala hundar (2-4 av dessa hundar är tillräckligt för enkla jordar);
  • montera expanderaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderaren bör ägnas särskild uppmärksamhet. Börja med att böja en metallremsa på ett specifikt sätt. Metallöglor är fästa på denna remsa och på stången. Dessa gångjärn, liksom en stång monterad på plattans ände, kommer att ge en fram- och återgående rörelse . Sektionen av den nedre kaviteten är variabel.

För att påverka det ändras tallriksfästets höjd. Därefter måste du gå igenom alla svetsar med ett slipmedel. Det är en bra idé att göra detsamma med ankarpunkterna. Slutligen appliceras en korrosionsskyddande blandning.

Det är det, efter det är TISE -borren redo för omedelbart arbete.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Men det är också viktigt hur själva borrningen ska utföras: det är fel i denna process som ofta orsakar klagomål på ett bra verktyg i allmänhet. Det bör förstås att TISE, för alla fördelar, är en handborr . Det vill säga att köra, per definition, kommer att kräva mycket fysisk styrka. Hur mycket beror på jordens hårdhet. Du måste vara beredd på att även med stor skicklighet på en vecka i måttligt hårt underlag kommer det att bli cirka 30 breddningar - ibland lite mer, men det här är extremt tröttsamt.

Det är inte nödvändigt att förlänga handtaget . Om detta görs, när du stannar på ett hårt lager, sten eller något liknande, är det stor risk att fälla stället. Då måste den repareras ytterligare. I ett sådant fall är upprepade skarpa framsteg med plogen, intensiva slag med den mer effektiva. Sådana manipulationer är lättast att göra "i ena handen" (partnern kommer bara att störa).

Bild
Bild

Mycket hård och tät jord är lättare att passera om du tillsätter lite vatten . Men du ska inte låta dig slösas med detta. Ytterligare en nyans: en vanlig TISE-borr gör att 80-100 vidgas, varefter den går sönder. Det är nödvändigt att förstärka det dessutom för att förhindra frekventa reparationer. Sådana borrar fungerar bra på lerjord.

Även utan ansträngning eller acceleration kan du göra ett hål med en förlängning på 2 timmar . Hälften av tiden läggs på själva sjunkningen, den andra hälften på förlängningar. Med en särskilt gynnsam jord visar det sig ännu lite snabbare.

Vanligtvis går skärdelen lätt och fritt upp till frysdjupet. Djupare vatten börjar rinna rikligt.

Bild
Bild

Rekommendationer

  • att borra i maj eller juni, tills marken är förstenad, eller tidigt på hösten, men inte i en torka;
  • torr eller lätt fuktig lera skakas lätt för att extrahera, och om leran är våt är det bättre att inte gå in i affären eller använda kraftfulla maskiner istället för en manuell apparat;
  • det är användbart att omedelbart borra till önskad nivå och omedelbart göra förlängningar;
  • kom ihåg att efter borrningen minskar hålet på djupet med 50-70 mm.

Rekommenderad: