Små Borrar: Borrdiameter För En Mini Borr Och Den Minsta Borr, Funktioner I Deras Användning

Innehållsförteckning:

Video: Små Borrar: Borrdiameter För En Mini Borr Och Den Minsta Borr, Funktioner I Deras Användning

Video: Små Borrar: Borrdiameter För En Mini Borr Och Den Minsta Borr, Funktioner I Deras Användning
Video: Duss borrmaskin DIA 200 2024, Maj
Små Borrar: Borrdiameter För En Mini Borr Och Den Minsta Borr, Funktioner I Deras Användning
Små Borrar: Borrdiameter För En Mini Borr Och Den Minsta Borr, Funktioner I Deras Användning
Anonim

Funktionerna i små övningar är ett måste för varje nybörjare. Det är nödvändigt att ta reda på vad diametern på borren för en minibor kan vara och vad den minsta borren kan vara. Du bör också förstå funktionerna i deras användning.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Små borrar, som du kanske gissar, är enheter för att borra små hål. De köps vanligtvis för en minibor. En sådan apparat är till stor hjälp i ett antal vardagliga uppgifter och är särskilt värdefull i praktiken för radioamatörer och modellerare . Det sparar betydligt tid jämfört med att borra små hål med en syl och andra improviserade medel. Risken att bryta en del minskar också kraftigt.

Bild
Bild

Miniatyrinstrument fungerar också mycket renare än improviserade prylar. Efter dem kvarstår släta cylindriska eller andra spår. Men det är viktigt att förstå att en bra mini-drill, som hjälpverktyg för den, inte kan vara billig.

Bild
Bild

Det finns olika typer av dem, och nu är det dags att prata om exakt detta.

Översikt av arter

Först och främst är det värt att lyfta fram poängen att alla borrar, oavsett diameter, är indelade i två huvudgrupper. Den ena arbetar med trä och andra mjuka material, och den andra med metall. Strukturer för metallbearbetning har ett par längsgående spår som avleder flis till sidan . Kärnborrar finns inte i den minsta gruppen - de behövs för att göra kraftfulla hål. Avsmalnande modeller klarar mycket bättre passagen av en kanal med olika tvärsnitt: du behöver bara skissera cirkelns sektion och exakt bestämma mitten av borrningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkla vridborrar med en spaltspalt krävs för träbearbetning . De säljs i ett brett sortiment - och den minsta är bara 3 mm. Det är sant att man måste förstå att ett djupt hål inte kan göras. Detta strider mot fysikens lagar, och en mycket tunn långsträckt borr kommer alltid att gå sönder. Och om du behöver göra ett perfekt platt blindhål är Forstners borr ett utmärkt val; fixturer upp till 3 mm i tvärsnitt får inte märkas alls, och det är normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller Forstner -borrarna som nyss nämnts, genomborrar deras skärdel fibrerna runt omkretsen snabbare än huvudbladen går in i trädet. Som ett resultat är utseendet på chips nästan uteslutet. Ett sådant ögonblick är oerhört viktigt när målet är att göra ett snyggt snitt. Forstner -borrmaskinen bibehåller en korrekt kurs på grund av fälgen (andra strukturer gör detta tack vare mittstången), och detta är mycket värdefullt när det är svårt att behålla rörelseriktningen i materialet.

Det är värt att notera att Forstners borr är unik. Till skillnad från förfalskningar avbryts dess framkant endast vid 2 punkter av huvudbladen. Och bladen själva slipas för hand. Den enda officiella tillverkaren av sådana produkter är Connecticut Valley Manufacturing . Dessa borrar är inte gjutna, utan gjorda av kolstål, och resultatet är nästan fullständigt skydd mot överhettning.

Bild
Bild

De minsta - mindre än 1 mm - borrarna är konstruerade för arbete med höga hastigheter . Enkla skruvmejslar med automatisk centreringschuck hjälper inte här. Mikroborrar från 0,1 till 1 mm har vanligtvis ett runt tvärsnitt. En typisk träbearbetningssats innehåller upp till 10 stycken 3-12 mm armaturer. Fina arbetssatser kan innehålla verktyg från 0,03 till 0,32 cm.

Bild
Bild

För tillverkning av borrar kan användas:

  • HSS-E stål med 5% kobolt;
  • HSS -G - för mjukare material;
  • höghastighetsstål i HSS-R-klassen.
Bild
Bild

Hur man använder?

Borrning med små borrar kompliceras av det mer intensiva inflytandet av störande faktorer:

  • slaget på själva borren;

  • spindelavrinning;
  • beroende av ytkvalitet;
  • intensiteten för verktygsavgången;
  • enhetlighet i verktygsmatning.
Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas måste borrarna vara ordentligt fastsatta i spännhylsor eller chuckar. Spindelns standardavbrott är strikt begränsad. Avvikelsen av dess axel från en strikt vinkelrät i förhållande till bordet överstiger inte 0, 0005 cm. Den största tillåtna utkörningen av skärkanterna är 0, 0015 cm. Visuell kontroll av att fästet är korrekt utförs med ett förstoringsglas, ökar med 4-10 gånger.

Bild
Bild

Genom den vrider spindeln som roterar med en hastighet under 1500 varv / min borren så att den liknar en monolitisk stav. Spånspår ska inte vara synliga. Mer professionell användning av enheten baserad på:

  • tallrikar;
  • mikroskop MBS-2;
  • konsol.

Rekommenderad: