Borrar För Trä (27 Bilder): Lång Stor Justerbar Borr För Borrar Och Andra Sorter, Diametrar Av Olika Slag

Innehållsförteckning:

Video: Borrar För Trä (27 Bilder): Lång Stor Justerbar Borr För Borrar Och Andra Sorter, Diametrar Av Olika Slag

Video: Borrar För Trä (27 Bilder): Lång Stor Justerbar Borr För Borrar Och Andra Sorter, Diametrar Av Olika Slag
Video: Borra i hardox 500 12m borr 2024, Maj
Borrar För Trä (27 Bilder): Lång Stor Justerbar Borr För Borrar Och Andra Sorter, Diametrar Av Olika Slag
Borrar För Trä (27 Bilder): Lång Stor Justerbar Borr För Borrar Och Andra Sorter, Diametrar Av Olika Slag
Anonim

Träbearbetning är en integrerad del av byggprocessen. Varje hantverkare vill göra jämna och snygga hål, så de behöver ett specialverktyg. Borroperation är omöjlig utan att använda en uppsättning övningar.

Bild
Bild

Funktioner och användningsområden

Träborr lätt att hitta i en specialaffär eller på byggmarknaden. Hans används för att göra hål i träbaserade material . Borrfunktionen är vanligtvis begränsad, så den kan gå sönder om den används för mycket. Experter rekommenderar att du använder den i enlighet med de tekniska parametrarna och funktionerna.

Borrsetet innehåller olika modell som kan arbeta med träytor med olika tjocklekar och specifika träslag. Till exempel kan en 20 mm bit hantera ek, al och cederträ. Ofta har borren en sexkantig bas med en volym på 5 till 50 mm.

Kvalitetsprodukter är alltid väl vässade, så de sitter tätt på ytan. En stor bas har en långsam borrhastighet. Interaktion är baserad på friktionskraften mellan elementen. Högkvalitativa armaturer är vanligtvis gula i färgen ., denna nyans indikerar förekomsten av titandioxid i legeringen. Gula borrar har en lång livslängd i kontrast till grå engångsborrar.

Den robusta och slitstarka borrmaskinen har svart färg, eftersom den produceras genom att härda metallen. Eftersom det finns ett stort antal träelement i en modern inredning, för att fixa dem, krävs det att man använder speciella borrar som gör de nödvändiga hålen exakt och korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En träborr kan användas för att bilda två typer av hål

  • Döv … I detta fall finns det ingen utgång från materialets baksida. Med hjälp av sådana hål kan du montera gångjärn för installation av en innerdörr eller möbeldörr.
  • Genom … Denna typ av hål krävs för att installera ett dörrhandtag eller lås.

Fördelar munstycken som används för att borra trä anses vara ett brett utbud av modeller, möjligheten att förlänga och slipa om det behövs, liksom användarvänlighet.

Brister

  • begränsad diameter;
  • möjligheten att bilda grova hål;
  • tendens till periodisk trubbning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Borrar för trä finns i olika storlekar, diametrar och ändamål , de ser dock likadana ut. Till salu kan du hitta många varianter av denna enhet. För en specifik uppgift kan befälhavaren köpa en stor justerbar, balk, kopp, cirkulär, manuell, slits, långsträckt, formning, genomgående, centrerings- eller glidborr.

Bild
Bild

Skruva

För borrar med ett spiralformat utseende arbetsdelen presenteras i form av en skruv … Hantverkare använder detta munstycke när de förbereder hål med liten diameter. En egenskap hos skruvkonstruktionen är att den, utöver huvudsyftet, effektivt tar bort chips. Tack vare användningen av vridborrar utförs borrningen exakt och exakt.

Denna kategori av enheter inkluderar skruvvy av Lewis -borren , som har en förbättrad arbetsdel.

Ett sådant verktyg anses relevant för bildandet av ett djupt hål, som dessutom har en stor diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjädrar

Liknande borrmaskin för arbete med träytor används om så önskas för att skapa ett hål med en diameter mindre än 25 mm … De används när det inte finns några strikta krav på överensstämmelse med parametrarna.

Dessa metallprodukter kännetecknas av ett lågt pris och enkel underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forstner

Ovanliga Forstner -tips används av hantverkare för att skapa ett blindhål, inte ett genomgående hål . Om du använder denna typ av produkter i kombination med ytterligare tillbehör är det till och med möjligt att göra ett fyrkantigt hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkulär

De kallas också ballerinor … Tack vare dem bildar hantverkare stora hål i plywood, spånskiva, trä.

Denna borr kan också användas för att borra ut kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ringa

Kronor behövs för att göra hål med stor diameter , nämligen från 1, 9 till 12, 7 cm i en bräda, plywood eller foder. Med hjälp av en cirkulär borr producerar hantverkare runda ämnen, breda hål, som är ytterligare oumbärliga för installation av strålkastare.

Kronor kan ha olika diametrar och en avtagbar bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fräsar

Fräsfäste inte bara borrar trä, utan gör också spår i det med olika konfigurationer . Användning av enheter av denna typ anses vara den mest relevanta när komplexa träytbehandlingar krävs.

Den största skillnaden mellan en skärare och en annan borr för trä är närvaron av en skärkant längs hela enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibel

Flexibla övningar kallas axlar med en drivmekanism som överför vridmomentet från chucken till verktyget . Denna enhet bör användas tillsammans med en elektrisk borrmaskin, skruvmejsel eller borrmaskin.

Med hjälp av en flexibel axel blev det möjligt att göra hål även på svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lång

Långt munstycke för bildandet av hål i träytan beror på diametern … Konsumenterna kommer inte att kunna hitta tunna och långa borrar till salu, ofta är motsatsen sant: korta produkter har den minsta tjockleken.

Användningen av borrar med långa längder är särskilt viktig när det är nödvändigt att borra ett tjockt träblock.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Trähantverkare undrar ofta hur man väljer de bästa borrarna för sina borrar och skruvmejslar. När du bestämmer dig för ett munstycke för att bilda hål i plywood eller spånskiva är det värt att överväga viktiga punkter.

  1. Material gör en borr. De bästa delarna är de som är tillverkade av en metalllegering. Sådana produkter kännetecknas av höga indikatorer på slitstyrka och hållfasthet.
  2. Närvaron av äktenskap . Konsumenten bör noggrant inspektera borren för sprickor och deformationer. Felet som finns på munstycket kan orsaka ett dåligt arbetsresultat.
  3. Färg … Den högsta kvaliteten anses vara gula borrmodeller. Svarta spetsar har bevisat sig bra, och gråa är erkända som de mest kortlivade.
  4. Paket … En högkvalitativ produkt avsedd för träbearbetning bör förpackas i en robust låda.
  5. Pris … Praxis har visat att kostnaden för en uppsättning borrar har en direkt inverkan på produktens kvalitet. Budgetmodeller kännetecknas av en kort användningstid.

Dessa dagar på marknaden finns det uppsättningar med borrar för arbete med trä , som innehåller modeller med olika längder och diametrar. I det här fallet bör befälhavaren se till att varje produkt har en välspetsad spets. En borr som har en diameter på mer än 10 mm måste ha en 6-punkts skaft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För att öka effektiviteten i användningen av en borr på trä och göra dess livslängd längre, måste du följa rekommendationer från specialister

  1. Det rekommenderas att göra markeringar i området som ska borras.
  2. Ett bra verktyg med vilket en borr kan användas är en effektstyrd borr.
  3. Det är bäst att borra ved med ett fjädermunstycke vid låg rotationshastighet, som inte överstiger 500 varv / min. Arbetshastigheten påverkas direkt av diametern på det framtida hålet: ju större dess dimensioner, desto lägre bör rotationshastigheten vara.
  4. I det fall borrlängden inte räcker för att bilda hålet måste befälhavaren använda en speciell adapter. Förlängningen är fastsatt på verktygshållaren.
  5. Innan borrningen påbörjas rekommenderas att borren kommer upp till ytan i en vinkel på 90 grader. I det här fallet bör platsen för det skarpa utskottet koncentreras i mitten av det framtida hålet.
  6. Proceduren bör startas med låga hastigheter och gradvis öka hastigheten när borren är begravd i materialet.
  7. Spånen som samlas i hålet måste gradvis elimineras. Om det finns mycket sågspån, bör du sluta borra och ta bort träavfall.
  8. Det är värt att sluta borra i det ögonblick när verktyget har sjunkit till önskat djup i trädet.
Bild
Bild

Slipande regler

Trots att träborrar kan användas i många år behöver produkten i vissa fall skärpas. Om spetsen börjar pipa under de första driftminuterna betyder det att det är dags att vässa den. Proceduren kan utföras på en maskin eller med hjälp av specialanordningar . Hantverkare som är utrustade med specialutrustning har inga problem med att återställa funktionaliteten hos en metallprodukt.

Hemma kan befälhavaren använda elektrisk maskin med slipsten . Typen av slipning påverkas av produktens form. Vanligtvis utförs proceduren på bakkanterna, i vilket fall fjädrarna ska bearbetas jämnt. För att slipa borren pressas den mot slutet av slipstenen och skakas för hand för att skapa en avsmalnande yta.

Bild
Bild

Under slipning, produkten det är förbjudet att riva bort från stenen … Rörelsernas karaktär ska vara långsam och smidig. För att proceduren ska lyckas bör produktens ursprungliga form bibehållas så mycket som möjligt. I produktionen, efter att verktyget har slipats, rekommenderas det att finjustera det. Denna procedur kan jämna ut ytan och eliminera tandning.

Efter avslutning slits inte borrarna så snabbt. För att utföra denna procedur använd slipning av rund hårdmetall . Om skärets del av borren är för vässad är det inte värt att slipa. På grund av det faktum att en sådan produkt är billig, är det lämpligt att ersätta den med en ny.

Borr för trämaterial kännetecknas av en enkel design men det är helt enkelt oersättligt när du behöver skapa ett hål i mjukt eller hårt material. Vanligtvis har en borr av hög kvalitet en hög kostnad, om produkten är billig, bör du vägra att köpa, eftersom en sådan produkt inte kommer att hålla länge. Det är inget svårt att använda en borr, så även en nybörjare kan borra trä.

Experter rekommenderar att du följer grundläggande säkerhetsregler när du arbetar med borrar, liksom med andra skärverktyg.

Rekommenderad: