Borr För Möbelgångjärn: 35 Mm Och Andra Diametrar För Infogning Av Gångjärn, Val Av Borr För Gångjärnshål

Innehållsförteckning:

Video: Borr För Möbelgångjärn: 35 Mm Och Andra Diametrar För Infogning Av Gångjärn, Val Av Borr För Gångjärnshål

Video: Borr För Möbelgångjärn: 35 Mm Och Andra Diametrar För Infogning Av Gångjärn, Val Av Borr För Gångjärnshål
Video: How to Measure & Install Concealed Hinges on Cabinet Doors 2024, Maj
Borr För Möbelgångjärn: 35 Mm Och Andra Diametrar För Infogning Av Gångjärn, Val Av Borr För Gångjärnshål
Borr För Möbelgångjärn: 35 Mm Och Andra Diametrar För Infogning Av Gångjärn, Val Av Borr För Gångjärnshål
Anonim

Det är inte alls svårt att borra ett hål för ett möbelgångjärn om du vet vilket tillbehör du ska använda för detta. Både val och användningen av en lämplig borr för detta ändamål har sina egna detaljer.

Särdrag

Gångjärnsborrmaskinen är en fräs , som låter dig skapa hål för ytterligare infogning av motsvarande element. Denna del har förmågan att bearbeta paneler av massivt trä och plast med önskad bredd, samt MDF, spånskiva och laminerad spånskiva.

Bild
Bild

I de flesta fallen kryphålet ser ut som en bas med en bygel och tre tänder . Kanten, som ligger i mitten, placeras exakt i mitten av cirkeln avsedd för möbelskålen, varefter resten omedelbart skapar en rund fördjupning med erforderlig diameter. Som regel överstiger djupet av det resulterande hålet inte 9 millimeter. De flesta möbelkoppar, för vilka ett urtag bildas av en borr, är 4-gångjärniga. Oftast används detta munstycke för att installera dörrgångjärn för skåpmöbler.

Olika sorter

När det gäller en borr för möbelgångjärn, betyder detta begrepp i de flesta fall dess huvudsakliga sort - Forstner borr.

Bild
Bild

Det är det som utmärks av den mest komplexa designen med tre punkter och kräver särskild omsorg från befälhavaren.

Forstner borrar är också indelade i 3 typer:

  • den första är originaldesigner som skapas genom fräsning och "för tankarna" för hand;
  • den andra har en gjuten arbetsdel och är lämplig för maskindrift;
  • den tredje typen av borrar bildas genom gjutning, och HSS -skärarna fixeras genom svetsning.

Den dyraste är den första typen av redskap, och den billigaste är den sista. Kvaliteten på Forstner -borrarna sträcker sig från hög till medelmåttig.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mängd olika borrar för möbel gångjärn är också centrerande eller centrerande, det är också självcentrerande . Specificiteten hos detta munstycke är förmågan att exakt centrera och som ett resultat borra ett absolut jämnt hål för skruven och dra åt den. Borrarna är gjorda av höghastighetsstål och dras åt med en skruv.

Det finns också separata tillbehör som är lämpliga för icke-standardiserade möbelgångjärn: kort, bar, mezzanine, ombre, sekreterare, döv, häl och 8-gångjärn.

Dimensioner

Möbel gångjärn borrar används för att skapa hål där, som du kanske gissar, kopparna på gångjärnen själva kommer att fixeras. Detta innebär att borrens diameter måste anpassas till möbelgångarnas dimensioner. Standardkoppar har diametrar på 26, 35 och 40 millimeter.

Bild
Bild

I det här fallet används gångjärn oftast i storlek 35 mm . Längden på munstyckets svansdel varierar beroende på tillverkare, men som regel går det inte längre än 10-12 centimeter.

På skaftet på vissa borrar, i synnerhet Forstner, appliceras inte bara tillverkarens logotyp utan också nedsänkningsdjupskalan . Det händer att satsen innehåller en del som begränsar nedsänkning på en viss nivå. Det ser ut som en avtagbar metallskiva, vars diameter är cirka 4-6 mm större än borrens ytterdiameter. För att fixera stoppet på skaftet måste en skruv skruvas i hylsan.

Bild
Bild

Urvalsregler

I allmänhet är det viktigt när du väljer ett munstycke för möbelgångjärn se till att dess struktur är hårdare än materialet på den behandlade ytan . Till exempel för plast eller gips är den enklaste borren av höghållfast stål lämplig. För att borra en tegelsten eller sten måste du redan köpa en borr med spetsar av hårdmetalllegeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av element beror också på detaljerna i det utförda arbetet .… Forstner -borrar används vanligtvis för trä och plast, som är cirka 16 mm tjockt.

4-lediga gångjärn med en 35 mm skål kräver borrar med samma diameter. För icke -standardiserade fixeringar krävs borrar med lämpliga parametrar - till exempel cirka 12 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en borr bör du definitivt utvärdera dess utseende för avsaknad av flis och defekter. Föremål bör köpas i specialaffärer med fokus på marknadens genomsnittliga kostnad.

Användningstips

Användningen av en specifik borr illustreras bäst med en Forstner -borr. För att klippa ett hål för ett möbelgångjärn, förutom skärelementet, ett antal andra verktyg kommer att krävas … Huvudarbetet kommer att utföras med antingen en handborr eller en skruvmejsel. Det är värt att omedelbart förbereda ett måttband eller en linjal, liksom en syl eller dess analog. Ett annat viktigt verktyg är en skruvmejsel eller en speciell bit som låter dig installera självgängande skruvar.

Bild
Bild

Eftersom koppen på möbelgångjärnet skär in i fasaden, för att inte förstöra den framträdande detaljen, måste du först skapa pålägg att hitta mitten av framtiden fördjupad. Som ett resultat måste gångjärnet placeras på ett sådant sätt att det matchar både platsen för hyllorna och placeringen av andra beslag på ramen. Det är vanligt att planera urtagets mitt cirka 22-23 millimeter från fasadkanten. Om allt görs korrekt kommer det att vara cirka 4-5 mm mellan koppens kant och denna kant, vilket kommer att vara tillräckligt. Du kan börja borra först efter att alla markeringar har dragits.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålets djup bör helst matcha skålens storlek. Om denna siffra överskrids går borren igenom och möblerna skadas.

För att förhindra problemet det rekommenderas att omedelbart installera begränsaren på borren och definitivt vara försiktig.

Bild
Bild

Om befälhavaren måste borra ett hål för gångjärnet för första gången, då är det vettigt i förväg träna på spånskivor . Det är värt att ändra verktygets lutningsvinkel under borrning, men ganska mycket. Detta kommer å ena sidan att påskynda hela processen, och å andra sidan kommer det att minska överhettningen av borren.

Rekommenderad: