Borrar För Glas (21 Bilder): 2-20 Mm Och Andra Diametrar, Valet Av Borrar För Borrning Av Glas

Innehållsförteckning:

Video: Borrar För Glas (21 Bilder): 2-20 Mm Och Andra Diametrar, Valet Av Borrar För Borrning Av Glas

Video: Borrar För Glas (21 Bilder): 2-20 Mm Och Andra Diametrar, Valet Av Borrar För Borrning Av Glas
Video: TUTORIAL - How to Drill Glass 2024, Maj
Borrar För Glas (21 Bilder): 2-20 Mm Och Andra Diametrar, Valet Av Borrar För Borrning Av Glas
Borrar För Glas (21 Bilder): 2-20 Mm Och Andra Diametrar, Valet Av Borrar För Borrning Av Glas
Anonim

Glasborrar är en speciell typ av borr som är avsedd för arbete med ömtåliga och hårda material. Borrarna har ett standardstorleksintervall - 2-20 mm, det finns andra diametrar, designen har också vissa skillnader. Valet av verktyg för borrning av glas måste göras med hänsyn till alla materialets egenskaper och kraven för hålets parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Konventionella borrkronor är inte lämpliga för arbete med spröda material. Här rekommenderas att använda sina specialiserade alternativ, för att inte skada ytan, för att undvika uppkomst av sprickor och flis . Glasborren måste vara hårdare än själva materialet. Detta krav uppfylls av produkter med diamant- eller pobeditbeläggning. Materialet för tillverkningen kan vara annorlunda. Detta är vanligtvis verktygsstål eller mässing. Typ av spets är den viktigaste, förutom legeringens hårdhet. Det kan vara i form av en fjäder eller ett spjut. Sådana alternativ är relevanta för borrning av små hål - högst 12 mm i diameter.

Renheten och kvaliteten på hålbildningen beror i hög grad på specialistens skicklighet, men små marker längs kanterna anses inte vara ett seriöst äktenskap . Diamantsprutning gör det lättare att borra genom glasytor. Borren är mycket mjukare. Vid formning av hål med stor diameter - till exempel för montering av möbler används andra borrar med en rörformig spets eller krona.

Med en stor volym operationer är det mest lämpligt att utföra arbetet med en speciell maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Alla borrar som används vid arbete med glas kan klassificeras enligt flera kriterier. Bland huvudparametrarna finns typen av konstruktion och borrens dimensionella egenskaper .… Dessutom är typen av svans av stor betydelse. Den kan avsmalnas för en borrchuck, sexkant för en skruvmejsel. För kompatibilitet med verktygsmaskiner är det värt att välja skaft med lämplig form.

Bild
Bild

Genom design

Standardborrar är inte särskilt lämpliga för arbete med glas. Här används speciella alternativ som gör att du kan uppnå önskat resultat med minimal ansträngning. De har ett skaft - den del som går in i chucken på verktyget, den är densamma som i andra borrar. Skillnaderna ligger i spetsen - borrens arbetselement. Bland de mest populära konstruktionstyperna är följande.

Det vanliga . Perfekt för små hål. Diametern på dessa borrar varierar från 3 till 12 mm. Standardborrmaskiner kräver en borrmaskin eller skruvmejsel med låg hastighet för att undvika överhettning.

Bild
Bild

Krona . Rörborrar med små och stora diametrar skiljer sig bara åt när man arbetar med dem: vanliga används i en uppsättning med handverktyg, särskilt stora - tillsammans med maskiner. Hålets diameter kan varieras från 12 till 80 mm.

Bild
Bild

Diamantrör . Produkten har en kant med en speciell beläggning av superhårda stenflis. Diamantskiktet är galvaniserat.

Bild
Bild

Fjäder . Detta tips är bra för att göra hål med stor diameter. Den har en central vässad axel och tandade element runt omkretsen som skär in i materialet.

Beroende på vilken typ av borrkonstruktion som väljs kommer arbetet att utföras på ett sätt eller genom ett sätt. Kronor möjliggör ett snyggt skapande av stora hål, varefter ytterligare slipning av kanterna vanligtvis utförs.

Bild
Bild

Till storlek

Varje borr för arbete med glas har två huvudparametrar - diametern och längden på arbetsdelen med en skruvgänga. Den första egenskapen påverkar exakt vilken storlek hålet kommer att vara. Standardversionerna finns i diametrar från 2 till 20 mm, kronor och tubulärer möjliggör ett bredare borrområde. Längden väljs baserat på materialets tjocklek: ju tjockare det är, desto större bör arbetsspetsens storlek vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer borrar för att arbeta med glas bör du vara uppmärksam på några av finesserna i denna process. Följande riktlinjer hjälper dig att fatta rätt beslut.

  • Segerövningar den mest mångsidiga, de kan användas för att borra vanligt fönsterglas, betong, kakel. För att förhindra chippning är det viktigt att använda en slipad borr. Detta alternativ finns oftast i arsenalen för en hantverkare.
  • För att få ett slätt hål utan chips och defekter i en konventionell verkstad är det bättre att välja diamantborr med lansspets … Det gör det möjligt att få ett ganska stort hål i diameter.
  • Rörborrar optimal för möbelmontering. Med deras hjälp är det möjligt att göra hål som är tillräckligt stora i diameter i glaset utan betydande fysisk ansträngning. Det rekommenderas att arbeta med kronor med stor diameter med hjälp av verktygsmaskiner, särskilt om du behöver utföra in-line arbete med repetitiva operationer.
  • Utseende är också viktigt . En borr av hög kvalitet kommer att ha alla nödvändiga markeringar, inklusive instruktioner om legeringen och diametern, längden på arbetsdelen. Bristen på märkning garanterar inte ett bra resultat.
  • Stål är bättre än mässing . Mjukare legeringar av icke-järnmetaller värms upp starkare och kräver mer intensiv kylning. När det gäller glasarbete ger deras rostfria struktur inga fördelar.
  • Färg spelar roll . Sprutning är inte det enda som påverkar arbetets kvalitet. Borrens svarta färg indikerar ytterligare ånghärdning. En ljusgul beläggning erhålls genom bearbetning med titanitrid - dessa borax håller längre än andra, de är mer hållbara.

Med tanke på dessa rekommendationer kan du underlätta ditt val av en glasborr som är lämplig för en hemverkstad eller en liten produktionsverkstad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Det är också nödvändigt att borra glaset korrekt. I de flesta fall utförs arbete på ytan av vitrin, fönster, möbelprodukter. I vissa fall används en speciell maskin, men vanligtvis räcker det med ett handverktyg . Det är viktigt att vara försiktig vid borrning, eftersom glasytan kommer att spricka och krossas lätt om det hanteras fel. Processen att bilda hål i glas är uppdelad i 2 huvudsteg.

Bild
Bild

Ytförberedelse

Innan du börjar borra måste du utföra vissa förberedande arbeten

  • Avfetta ytan . Du kan ta alkohol eller terpentin och torka sedan av glaset noggrant.
  • Fixa säkert . Det är viktigt att glaset inte rör sig. Du kan använda speciella klämmor med mjuka sugkoppar.
  • Ge en säker fot . Ytan måste vara större än glasskivans storlek.
  • Markera borrpunkt . För att förhindra att verktyget glider är det värt att sticka en liten kvadrat med gips eller tejp på denna plats. Markera sedan med en markör.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att utföra arbeten

När allt förberedande arbete är klart kan du börja borra. En lämplig borr passar in i verktygshållaren . Den är installerad strikt vinkelrätt mot glasytan. Borrning utförs inte på en gång. Djupet ökas gradvis, så att borren svalnar - den värms intensivt upp under rotation. Efter att ha sänkt borren nästan till hela glasets tjocklek är det nödvändigt att stoppa 1-2 mm från dess yta. Därefter vänds arket försiktigt. Fortsätt borra från baksidan. Detta minimerar sprickbildning, minskar avsevärt risken för flisning längs hålets kanter.

För att få den jämnaste kanten används ytterligare bearbetning med finkornigt papper . När du skapar hål i glas är det mycket viktigt att borren placeras korrekt. Tryck inte hårt, tryck på verktyget. Efter varje 5-10 sekunders drift rekommenderas att kyla uppvärmd borr i ett specialberedt kärl med vatten.

För att utesluta ett brott i materialet, från kanten till mitten av hålet, drar de sig tillbaka 15 mm eller mer.

Rekommenderad: