Borrar (48 Bilder): Universal För Stengranit Och Andra Typer, Omvänd Stor Borr Och Borr För Plast, Kombinerad Och Beskrivning Av Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Borrar (48 Bilder): Universal För Stengranit Och Andra Typer, Omvänd Stor Borr Och Borr För Plast, Kombinerad Och Beskrivning Av Andra Typer

Video: Borrar (48 Bilder): Universal För Stengranit Och Andra Typer, Omvänd Stor Borr Och Borr För Plast, Kombinerad Och Beskrivning Av Andra Typer
Video: Hur fungerar en borr- & brythammare? 2024, April
Borrar (48 Bilder): Universal För Stengranit Och Andra Typer, Omvänd Stor Borr Och Borr För Plast, Kombinerad Och Beskrivning Av Andra Typer
Borrar (48 Bilder): Universal För Stengranit Och Andra Typer, Omvänd Stor Borr Och Borr För Plast, Kombinerad Och Beskrivning Av Andra Typer
Anonim

En borr är ett lättanvänt konstruktionsverktyg som är utformat för att skapa runda hål. Det finns många typer av borrar som används för att arbeta på en mängd olika ytor. De skiljer sig från varandra i enhetens diameter, typ av skaft och arbetsmaterial.

Bild
Bild

Vad det är?

Som nämnts ovan är en borr en VVS -skäranordning som krävs för att erhålla hål med cirkulär konfiguration. De mest populära för närvarande är elektriska borrar, skruvmejslar, hammarborrar, där metallborrar är installerade.

Var och en av dessa enheter utför sin egen funktion, men ingen av dem fungerar utan en borrmaskin som behöver periodiskt bytas ut. Det är mycket viktigt att förstå olika förbrukningsvaror för elverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns flera klassificeringar av övningar. Beroende på syftet kan verktyget användas för att bearbeta:

  • metall;
  • keramik;
  • glas;
  • kakel;
  • trä;
  • Spånskiva;
  • plast;
  • tegelstenar;
  • betong;
  • papper (ihålig borr);
  • flera material (kombinerat).
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer rätt förbrukningsvara, överväg beläggningen på spetsen. Till salu hittar du verktyg med följande typer av beläggning:

  • titan;
  • diamant;
  • kobolt.

Var och en av dessa typer av sprutning är utformad för att hantera specifika material. Till exempel används diamant vid borrning av glas, kobolt är perfekt om du behöver arbeta mycket med en borr utan att byta delar. Det sliter mindre än andra analoger.

Titanborren är mycket hård och idealisk för att borra runda hål i metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrar för bearbetning, beroende på form, är indelade i följande sorter:

  • spiral (höger eller vänster rotation, ibland kallas de omvända borrar, sidoborrar);
  • stegade (stegade);
  • konisk;
  • krona;
  • fall;
  • cirkulär;
  • ringa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den slitsade skaftborrmaskinen används för att borra stora hål i en mängd olika material. Det kan vara gjutjärn, metall, plast, stål . Spårverktyg kan ha olika diametrar. Det vanligaste verktyget är 12-20 mm brett.

Utbytbara insatsvaror tillhör den nya generationen skärverktyg . Som namnet antyder är skären utbytbara och finns i olika modifikationer. De är fästa på stålkroppen med en skruv.

Borrprestanda ökar genom kvalitetscentrering och försänkning, vilket minskar antalet arbetspass.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slagverktyg används som redskap för kraftiga roterande hammare eller industriella borrar . De är bättre för bearbetning av betongväggar. De överför mindre vibrationer för högkvalitativt arbete. Varje typ av borr med stor spetsdiameter kan användas för att förstora hålen. Om du behöver borra till ett visst djup för att inte göra misstag, använd en djupmätare. Utåt ser det ut som en ring med olika diametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att köpare bättre ska förstå det avsedda syftet med ett visst verktyg har tillverkarna tagit fram märkning. Särskilda bokstäver och siffror appliceras på borrarna, som anger vilken typ av metall utrustningen är lämplig för bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning kan vara på engelska och ryska, beroende på produktionsland . Med hjälp av specialtabeller och det nummer som anges på borrmaskinen kan du självständigt bestämma specifikationen för verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa skärverktyg används endast i industriell skala

  • Koppborr . Används som fräs. Det är oumbärligt när du behöver borra en skarv i möbelkonstruktioner.
  • Järnvägsborrutrustning . Sådana verktyg används inte bara för bearbetning av järnvägsskenor, utan också för arbete med gjutjärn, nickel, koppar och andra ovanligare metaller än stål.
  • Pilotborr . Användbart när man arbetar med trä.
  • Dubbelsidiga och dubbla borrar . Används för arbete med karosser, metalldelar och nitar.
  • Flexibel hjälper till att dra i kabeln .
  • Borrar för påfyllningsmaskiner . De används i möbelindustrin, om du behöver borra ett hål i spånskiva, plywood eller naturligt trä.

Vissa förbrukningsverktyg används endast för arbete under fladdermusen. När de pratar om riggar av denna typ menar de borrar för en skruvmejsel. De säljs i uppsättningar. Blindborrar är lämpliga för att borra hål i lådor och gängade borrar för att skära trådar hemma.

Bild
Bild

För metall

Då och då, när du utför reparationsarbete, bygger byggnader i landet, reparerar utrustning eller andra ändamål, måste du använda en borr som kan göra ett hål i metallen. För att göra detta måste du köpa en speciell borr. Den säljs individuellt eller levereras i en uppsättning. Om uppsättningen borrar inte är användbar för dig måste du lära dig hur du väljer rätt förbrukningsmaterial.

För att kunna skilja ett hållbart verktyg från ett engångsverktyg måste du veta vilka element borren består av

  • Huvud- eller skärdel mest av allt involverat i metallskärning. Den har två kanter anslutna till varandra i kärnan. Tjocknar smidigt mot skaftets början.
  • Skanken utför funktionen att fästa ett förbrukningsmaterial på anläggningsutrustning (borrar, skruvmejsel, borrhammare).
  • Arbetsyta . Dess huvudsakliga och enda funktion är att ta bort flis från borrplatsen.

Vid bearbetning av en metallyta kan vilken typ av förbrukningsverktyg som helst användas. De vanligaste är vridövningar. De används oftast specifikt för metaller. På en cylindrisk stång med ett eller två spår avlägsnas flis från borrplatsen för det önskade hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Twist -borrar kan i sin tur klassificeras i flera fler grupper

Cylindriska förbrukningsartiklar . Sådana element är lämpliga för arbete med starka metaller, därför är de tillverkade av speciella kombinerade legeringar, där kobolt, volfram eller molybden kan tillsättas. De kan vara långa, korta eller medelstora. Denna parameter regleras av motsvarande GOST. En kort borr kan kallas en borr med en längd på 20 till 133 mm, en lång - från 56 till 254 mm, en medelstor - från 19 till 205 mm.

Bild
Bild

Högprecisionsverktyg - det här är alltid vridövningar som uppfyller GOST 2034-80. De är tillverkade av höghastighetsstål med en tjocklek av 0, 25-80 mm och är avsedda för bearbetning av stålkonstruktioner med en hårdhet på upp till 229 HB, i vissa fall-upp till 321 HB. Borrar med A1 -noggrannhet eller, med andra ord, ökad noggrannhet, är utformade för att borra hål från 10 till 13 grader.

Bild
Bild

Vänstra handövningar användbart om du behöver borra ut trasiga bultar eller självgängande skruvar, och de används också på halvautomatiska svarvar som roterar åt vänster, till skillnad från hammare eller borrar i hemmet.

Bild
Bild

Avsmalnande verktyg är lämpliga för tunna metallytor . Sådana förbrukningsmaterial kan också expandera befintliga hål. De är följaktligen konformade. Med deras hjälp kan du få hål i olika storlekar. En annan typ av borr som är lämplig för arbete med metall är kärnborrmaskinen. De tar bort stålet runt hålets periferi och lämnar det i mitten. Perfekt fäste för hammarborr när ett hål med stor diameter krävs.

De ovanstående borrtyperna är idealiska för bearbetning av stålytor med olika styrkor. Det viktigaste när du väljer är att stoppa din uppmärksamhet på en förbrukningsvara som kommer att borra diametern du behöver i metallen.

Bild
Bild

Av trä

När du arbetar med trä med en universalborr eller verktyg som är konstruerat för arbete med stål, kan du inte få ett hål med jämna kanter. Specialverktyg är lämpliga för detta ändamål. Låt oss först tala om vridborrar, som också används i stålbearbetning, men skiljer sig åt i spetsens utformning . Utåt ser det ut som en trident, vilket gör att du kan göra djupa hål i små storlekar i intervallet 2-30 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver göra ett djupt hål, var beredd på att spåret är igensatt med chips . Nackdelen med spiralverktyg är också att sidokanterna snabbt misslyckas. Detta kan hända när borren träffar en spik eller skruv. När det är nödvändigt att bearbeta trä kan du också rikta uppmärksamheten mot vridborrar. De finns i alla möjliga storlekar och diametrar och blir oumbärliga när du behöver borra ett genomgående hål, ansluta tjocka balkar eller tunna brädor.

Bild
Bild

Formborrningen är lämplig för bearbetning av mjukt trä eller medelhårda brädor . Stålröret är konstruerat för kontinuerlig drift. Dessa sladdlösa eller sladdlösa borrtillbehör är utformade med fasade skär för att minimera risken för spikbrott. Använd alltid skruvmejslar eller andra verktyg av denna typ när du monterar möbler eller bygger konstruktioner.

Bild
Bild

För spånskiva är en speciell genomgående borr med en lödad platta eller en monolitisk, som används vid bearbetning av kakelmaterial, inklusive plywood, lämplig. Högstyrkekroppen är tillverkad av specialstål - detta garanterar ökat slitstyrka.

Var uppmärksam på den svarta eller orange skyddande beläggningen på borrspetsen - den skyddar verktyget från ansamling av smuts och ökar dess livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Över sten och tegel

En stenborr måste ingå i en uppsättning förbrukningsmaterial avsedda för ett brett utbud av reparationsarbeten av varierande komplexitet. Du kan inte klara dig utan en tegelborrmaskin om du behöver göra ett hål i väggen i lägenheten. Utrustning för att arbeta med en sten finns i flera storlekar:

  • verktyg med stor diameter från 4 till 22 mm, högst 600 mm långa;
  • medelstora borrar med en diameter på 4-16 mm;
  • små förbrukningsvaror från 3 till 9 mm.

En borrhammare är idealisk för att borra betongväggar, tjocka tegelstenar, i vissa fall kan den ersättas med en borr. En borr för granit, tegel eller sten används för installationsarbete. Den har hög hållfasthet, så den går inte sönder även under långvarig borrning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas och kakel

En borr för glas, keramik eller kakel är svårare att plocka upp än ett verktyg för att arbeta med metaller. Detta beror på att glas är ett känsligare material att hantera, och du måste kunna, tillsammans med förbrukningsmaterial, korrekt välja huvudverktyget för bearbetning av det . Låghastighetsborrar, låghastighets- och sladdlösa skruvmejslar är idealiska för arbete med keramiska plattor och glas.

Låghastighetsskruvmejslar (effekt upp till 1000 varv / min) med begränsat skruvdjup är indelade i enheter med låg, medelhög, hög spindelrotationshastighet . De är konstruerade för användning med diamantborrade borrar. Sådana anordningar är lämpliga för borrning av glasmaterial. Glasverktyget är rörformat för att borra det nödvändiga hålet så exakt som möjligt. Det finns inga spiralflisflöjter i denna typ av verktyg. Kärnborrar är mer lämpliga inte för glas, utan för kakel. Med sådan utrustning kan du enkelt borra ett stort hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Förutom de metallborrar som vi är vana vid, säljs skärverktyg av hårdmetall, nämligen volframkarbid. Med sådana skärverktyg blir det inte svårt att bearbeta aluminium, plast, textolit . Karbid-volframlegeringen används för att producera skärdelen med en hårdhet på HRC 50 och borrskaftet är tillverkat av stål. Om det finns en volframkarbidborr i borren kan du säkert göra ett hål i sten, porslin, keramik, aluminium.

En annan typ av borrar är ebonit . Som sådana finns de inte. Till salu hittar du en borr med en segerrik spets, som är utrustad med en hårdmetallplatta. Det är med detta material som ebonit är förvirrad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningsalternativ

Oavsett vilket material borrarna gjordes av tenderar de att slits ut. För att öka livslängden kom tillverkarna på idén att behandla produkter med olika beläggningar, som alla ger borren ytterligare egenskaper . Det enklaste materialet som används för borrar är en oxidfilm. Det är effektivt för att skydda handstycket från överhettning under intensivt arbete.

Titanbeläggningen skyddar basen mot korrosion och nötning . Dessa riggar är gula, dyrare än svarta, men billigare än förbrukningsbara verktyg med koboltbeläggning. Titan ökar förbrukningsvarans livslängd med minst 3 gånger. Den används vid arbete med legerade stålkvaliteter. Ett sådant skärverktyg är också lämpligt för att borra hål i legeringar med hög viskositet. Om legeringen från vilken verktyget är gjord indikerar att det innehåller cirka 5% kobolt, ger detta hög värmebeständighet mot metall.

Det är också värt att nämna det diamantbelagda verktyget. Dessa verktyg är lämpliga för arbete med glas och keramik.

Bild
Bild

Storlek och vikt

De vanligaste är vridövningar. De har ett universellt syfte. Standarddiametrarna för dessa borrar ligger i intervallet 1-31,5 mm. Som du kan se är skillnaden mellan start- och slutnummer ganska stor. Detta talar om ett brett utbud av förbrukningsbara verktyg. Snap-in-alternativen kan variera avsevärt beroende på avsedd användning. Skärverktyg för metall i diameter överstiger inte 12 mm och deras längd är inte mer än 155 mm. Om utrustningen har en avsmalnande svans kommer arbetsverktygets parametrar att vara 6-60 mm i bredd och 19-420 mm i längd. Träborrar har följande geometriska parametrar:

  • stor - från 5 till 11 mm med en skärkant från 1,5 till 2 mm;
  • medium - bredd 10-20 mm, kant - 2-4 mm;
  • liten - från 20 till 50 mm i diameter, med en kant på 6-8 mm, kan sådan utrustning också kallas ett tunt förbrukningsverktyg.

Det finns också mikroborrar som används för gravyr. Alla storlekar på skärverktyg regleras av ett antal GOST.

Bild
Bild

Noggrannhetskurser

Det finns bara två typer av borrprecision - klass A och klass B . Det första alternativet är förbrukningsdelar med ökad noggrannhet för borrning av hål med 11-14 grader. Denna måttenhet avgör hur exakt produkten eller dess element tillverkas. Verktyg med precision A tillverkas med en markprofil. På grund av detta har sådana borrar en lättare chipeffekt och uppvärmningstemperaturen är lägre och skärlivets livslängd är mycket högre.

Själva hålen, erhållna med borrar med ökad noggrannhet, har en högre kvalitet på den bearbetade ytan. Klass B eller B1 är en längsgående skruv, skärpningsvinkeln är 118 grader . Dessa är mångsidiga borrar som är lämpliga för industriella och hushållsändamål. Det första alternativet är nästan halva priset, eftersom sådana förbrukningsartiklar används för att arbeta med verktygsmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Marknaden för konstruktionsverktyg och förbrukningsmaterial erbjuder ett brett urval av produkter i olika prissegment . Många köpare anser att det tyska företaget Metabo är det bästa märket, som erbjuder moderna innovativa lösningar som passar både professionella på hög nivå och vanliga ägare som köper verktyg för hemmabruk. Särskilt attraktivt är det breda sortimentet av borrar. De tillverkar verktyg för arbete med metall, trä, glas, keramik, betong, etc.

Nästa företag som du bör uppmärksamma är det inhemska företaget "Interskol ". Det har länge varit det mest inflytelserika på den ryska marknaden och kan konkurrera i nivå med mer kända utländska märken.

Bild
Bild

Förutom dessa två jättar kan ett antal andra företag särskiljas som producerar borrar och andra förbrukningsvaror i olika prissegment, till exempel:

  • Masterverktyg;
  • Hushållsverktyg;
  • "Zenit";
  • "Ge sig på";
  • DIAGER och många andra.

I vilket fall som helst, när du väljer, måste du fokusera på de tekniska egenskaperna och recensionerna om själva verktyget, och först då titta på tillverkaren. Detta är det enda sättet att hitta bra tillbehör för borrar och skruvmejslar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det enklaste sättet att välja ett förbrukningsverktyg är baserat på vilket material du behöver bearbeta. Det kan vara trä, betong, stål, glas. Varje typ av borr är utformad för att skapa hål med olika diametrar och djup. Var noga med att ta hänsyn till styrka klassen - då under arbetet behöver du inte göra mycket ansträngning, och själva utrustningen kommer att hålla mycket längre.

Fråga alltid om produktens tekniska egenskaper, tänk på följande parametrar:

  • borrslipningsvinkel;
  • verktygslängd;
  • tjockleken på förbrukningsvaran;
  • noggrannhetsklass;
  • snäppform.
Bild
Bild

Till exempel för gips är endast kärnborrar lämpliga. De kan slipas på egen hand, de har en komplex design och ett något högre pris än enkla cylindriska förbrukningsmaterial. För djupborrning är verktyg med hårdmetallskär med ett bearbetningsområde på 8 till 65 mm lämpligt. De måste vara spiral eller fjäder. Dessa förbrukningsverktyg kan hjälpa dig att enkelt skapa ett djupt hål.

Fasning eller avgradning är ganska vanligt vid bearbetning av olika ytor. Dessa operationer utförs med ett stort antal övningar. Rekommenderar att välja hårdmetallverktyg för fasning.

Om du har svårt att hitta en kvalitetsborr för ditt verktyg föreslår vi att du köper specialuppsättningar som innehåller olika typer av borr- och slagutrustning.

Rekommenderad: