HDMI -förlängare: En översikt över Kablar Med "mamma" Och "pappa", LAN Och Radiosignal, Med UTP Och USB För 10, 15 Meter Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: HDMI -förlängare: En översikt över Kablar Med "mamma" Och "pappa", LAN Och Radiosignal, Med UTP Och USB För 10, 15 Meter Och Andra Modeller

Video: HDMI -förlängare: En översikt över Kablar Med
Video: A Dad Drank 50 Beers Everyday For 6 Weeks. This Is What Happened To His Brain. 2024, April
HDMI -förlängare: En översikt över Kablar Med "mamma" Och "pappa", LAN Och Radiosignal, Med UTP Och USB För 10, 15 Meter Och Andra Modeller
HDMI -förlängare: En översikt över Kablar Med "mamma" Och "pappa", LAN Och Radiosignal, Med UTP Och USB För 10, 15 Meter Och Andra Modeller
Anonim

Mästare är bekanta med olika typer av förlängningssladdar. Som regel, om de talar om denna typ av elektriska apparater, betyder de en primitiv kabel som gör att du tillfälligt kan strömförsörja ett hushållsfas 220 V-nät till gatan eller till ett rum som repareras.

men ibland är det nödvändigt att "förlänga" trådarna som tillhandahåller överföring av informationssignaler . Till exempel att dra hörlurssladden över rummet eller tillhandahålla tv -mottagning på verandan. Uppgiften att organisera videosändningar i köpcentrets lokaler är ännu svårare.

Bild
Bild

Moderna digitala enheter använder vanligtvis HDMI -gränssnittet för att överföra videosignaler. För att säkerställa överföringen av en sådan signal över ett avstånd på mer än 2-3 meter krävs speciella förlängningssladdar.

När du tittar noga på utrustning som använder HDMI, kommer du att märka att alla uttag som är avsedda för extern anslutning är utformade i form av uttag . Radioingenjörer kallar denna typ av gränssnitt för "mamma" i sin egen jargong.

Anslutningskablar, tvärtom, har pluggar i ändarna, som vanligtvis kallas "pappa".

Bild
Bild

Det finns en mängd olika videosignalförlängare som inte ens kan kallas "bara en kabel". Till exempel kan information överföras med flyg, med radiosignal. I detta fall behövs inga ledningar, men en speciell uppsättning radioutrustning krävs.

I vissa fall är det nödvändigt att överföra signalen med hjälp av den befintliga infrastrukturen . Till exempel har en kontorsbyggnad förmodligen ett "datornätverk" (LAN). Att sträcka ut separata videokommunikationslinjer är dock besvärligt och ibland helt enkelt omöjligt. I detta fall används speciella "signalomvandlare".

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När vi undersöker en konventionell förlängningssladd för en hushållsförsörjning ser vi att den helt klart har en "start" och "slut". Förlängningssladden är ansluten till elnätet med en hankontakt, och energiförbrukarna får ström via ett eller flera uttag (hona).

Alla HDMI -förlängare har hankontakter i båda ändarna. I detta avseende är de absolut symmetriska. Men vad händer om behovet av att tillhandahålla en lång anslutningslinje i form av en sträng förlängningssladdar krävs?

För att göra detta måste du använda mellanliggande honkontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla fall, det är exakt HDMI-förlängningssladdarna i "mamma-till-pappa" -versionen som produceras . Ett exempel på en sådan kabel är Cablexpert CC-HDMI4X-15 (bild 1). Det låter dig förlänga anslutningen mellan TV: n och video-set-top-boxen med nästan 5 m.

Bild
Bild

Med tanke på den utbredda användningen av datanät har ingenjörer tagit hand om skapandet av enheter som kan överföra en HDMI -signal över en befintlig struktur. Lokala datornätverk (LAN) ger stora möjligheter till detta.

En kabel som kallas "UTP" (oskärmad tvinnat par) används vanligtvis för att ansluta datorer . Den består av 2 eller 4 uppsättningar brusreduceringstrådar, tvinnade i en specifik ordning. Denna kabel var inte ursprungligen utformad för överföring av videosignaler. Men experiment har visat att den, om den hanteras korrekt, är lämplig för HDMI -kommunikation.

Bild
Bild

Trådlös kommunikation av datorer som använder Wi-Fi och Bluetooth-teknik används också. Sådana kommunikationsmetoder garanterar inte hög anslutningshastighet och stabilitet vid informationsleverans. Det finns dock enheter som kan överföra HDMI över luften.

Vanligtvis överförs videosignalen över en koaxialkabel . Denna metod är enkel och mycket billig. Men HDMI -standarden är digital och använder nästan två dussin ledningar för att utbyta information.

Bild
Bild
Bild
Bild

En primitiv HDMI -förlängare är en vanlig kabel. Tyvärr tillåter inte kraven på kvaliteten på videosignalen och ljudet användning av sådana förlängningssladdar längre än 2-3 meter.

Du kan använda USB -kablar för att ansluta enheter i närheten . Detta garanterar ett minimum av installationsproblem, men tillåter inte högkvalitativ videoöverföring.

Vid behov, sänd en signal på 10 meter och sedan måste du använda en aktiv förlängningssladd. En sådan enhet ser ut som en "adapter" och ansluts till informationssändaren som en enkel TV. På sidan av mottagaren är en andra adapter ansluten, som omvandlar signalen tillbaka till HDMI -standarden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aktiva förlängningssladdar använder vanligtvis UTP-baserade linjer för kommunikation . Sådana ledningar används ofta för att organisera lokala nätverk. Videoöverföring med UTP -teknik är möjlig på ett avstånd av upp till 100 m. Ett exempel på en sådan förlängningskabel är HDMI Extender för UTP -enhet (fig. 2).

Bild
Bild

En mängd olika aktiva förlängare är trådlösa kommunikationsenheter. Den grundläggande begränsningen med denna teknik är att anslutningshastigheten är begränsad och extremt instabil.

Om du använder Bluetooth -gränssnittet för kommunikation kan anslutningsområdet inte överstiga flera meter . Detta gör i princip sådana förlängningssladdar till en värdelös nyfikenhet.

Användningen av Wi-Fi-standarder tillåter signalöverföring över tiotals och hundratals meter. Normalt används utrustning avsedd för radiofrekvenser i 2,4 GHz -intervallet.

Sådana enheter är billiga, men garanterar inte bra kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en enhet för trådlös kommunikation, var uppmärksam på moderna enheter som är utformade för att fungera i 5 GHz -bandet. Sådan utrustning skiljer sig inte åt i "intervall", men detta är fördelen. I 5 GHz -intervallet finns det betydligt mindre störningar, vilket gör att du kan överföra en videosignal av stabil kvalitet.

För att överföra information över långa avstånd (hundratals meter och kilometer) organiseras kommunikation med hjälp av optik . I detta fall är datorer inte anslutna med ledningar, utan med en tunn optisk fiber (ljusguide). Trots att en sådan kabel liknar en elektrisk ledning rinner ingen ström genom den. Ljuspulser (vanligtvis inom IR -området) överförs längs det tunnaste glödtråden.

Bild
Bild

Modellöversikt

Om du planerar att förlänga HDMI-linjen med en bildbredd på 1080 pixlar eller mer måste du använda dyra och smarta "extenders" av hög kvalitet. Till exempel kan Lenkeng LKV372Pro -enheten överföra alla typer av HDMI -signaler med vilken upplösning som helst på ett avstånd av upp till 70 meter (fig. 3).

Sådana enheter är dyra, men oumbärliga för att organisera videosändningar i köpcentra och stora kontorslokaler . Det största pluset är att deras användning inte kräver omarbetning av ett befintligt kabelnät. Den befintliga UTP-baserade infrastrukturen används för att ansluta utrustningen.

Bild
Bild

När du organiserar videokommunikation i en kontorsmiljö är det bättre att använda dyra enheter som är utformade för att ge oöverträffad signalkvalitet under de tuffaste driftförhållandena. Till exempel, modell YB-HQYG är konstruerad för installation i sluten utrustning eller ledningsskåp . Bra kylning garanterar arbete under de svåraste förhållandena.

Bild
Bild

För att organisera trådlös signalöverföring erbjuds många modeller av HDMI -radioförlängare idag . Många av dem är absoluta kopior av en framgångsrik design. Till exempel är det så här mycket bra modeller ser ut (bild 4) som fungerar i Wi-Fi 5 GHz-standarden. De kan ha olika namn, men de är alla samlade på grundval av en utveckling, vilket har visat sig bra.

Trådlösa RF -förlängare ger inte långdistansvideokommunikation. I det mest framgångsrika fallet kan en bra "bild" överföras på ett avstånd av 5-8 meter. Men ofta gör bristen på ledningar detta val oersättligt.

För att överföra en signal över långa avstånd måste man utbyta information om optik . Framsteg inom elektronik har gjort sådana enheter lättillgängliga. Till exempel kan DSFP -kitet (fig. 5) överföra video av exceptionell kvalitet över avstånd på upp till 1000 m.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer en HDMI -signalförlängare bör du först och främst styras av kvaliteten på videosignalen som du planerar att sända. H Det är inga problem att välja en förlängningssladd som är 2-5 meter lång för att överföra en TV-kvalitetssignal . Till exempel kan du klara dig med den enklaste kabeln.

Om du behöver överföra högkvalitativ video måste du använda en aktiv förlängningskabel . När du väljer den, var uppmärksam på den garanterade upplösningen för videosignalen som den kan överföra. Idag anses överföring av minst 1920 x 1080 (annars kallad 4K) vara normen.

Om avståndet mellan utrustningen är mer än 70 m är det omöjligt att säkerställa tillförlitlig kommunikation över koppartrådar . I detta fall bör behovet av att organisera linjer baserade på optisk teknik accepteras.

Det är dyrt, men helt värt det.

Rekommenderad: