HDMI -kablar För TV: Hur Man Ansluter? Kontakt Reparation. Trådlös HDMI -adapter. Vad är Det Till För Och Vad är Det?

Innehållsförteckning:

Video: HDMI -kablar För TV: Hur Man Ansluter? Kontakt Reparation. Trådlös HDMI -adapter. Vad är Det Till För Och Vad är Det?

Video: HDMI -kablar För TV: Hur Man Ansluter? Kontakt Reparation. Trådlös HDMI -adapter. Vad är Det Till För Och Vad är Det?
Video: How to Connect LAPTOP TO TV (HDMI & Wireless) 2024, April
HDMI -kablar För TV: Hur Man Ansluter? Kontakt Reparation. Trådlös HDMI -adapter. Vad är Det Till För Och Vad är Det?
HDMI -kablar För TV: Hur Man Ansluter? Kontakt Reparation. Trådlös HDMI -adapter. Vad är Det Till För Och Vad är Det?
Anonim

När vi köper en TV av en ny generation förväntar vi oss att få avancerad funktionalitet från den, till exempel kan du ansluta den till en hem -TV eller datornätverk, bärbar dator, surfplatta, mottagare eller annat system. Sådana enheter är sammankopplade med hjälp av speciella adaptrar och en kabel, vars val beror på tillgängliga kontakter i dessa enheter.

Vid första anblicken är det inte lätt att hantera denna uppgift att ansluta och synkronisera enheter, men om du gör dig bekant med kontakterna noggrant är det inte så svårt att välja lämplig HDMI -kabel för dem. Varje TV har ett ganska tydligt gränssnitt och bruksanvisningar, vilket förenklar valet av lämpliga anslutningsenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

HDMI -kablar är en speciell enhet med vilken ett digitalt ljud och en bildsignal överförs från en multimediaenhet till en annan medan kvaliteten förblir hög under överföring och påverkas inte av elektromagnetisk störning . HDMI -kabeln ser ut som en lång sladd, med kontakter i båda ändar. En av dessa kontakter har en rektangulär eller trapetsformad platt design.

Med en HDMI -kabel kan du enkelt docka nästan vilken som helst multimedia -gadget hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så det är till exempel möjligt att ansluta en videospelare, mottagare, bärbar dator, dekoder, grafikkort, kamera till TV: n. Som ett resultat av denna anslutning får du en klar, fullfärgsbild och rent analogt ljud på din TV -skärm.

Idag anses HDMI -kablar vara de viktigaste anslutningsenheterna , som används för att överföra data i digitalt format med hög hastighet. En sådan tråd kan överföra en videosignal med en hastighet av 48 bitar och en ljudsignal med en hastighet av 24 bitar. När en signal från en multimediaenhet kommer in i din digitala TV sker omkodning inuti den, och videobilden kan dock knappt märkbart fördubblas, Med hjälp av HDMI -kablar för anslutningen kan denna effekt av spökbildning helt undvikas.

Bild
Bild

Utnämning

En av de många fördelarna med en HDMI -kabel är dess mångsidighet - för att ansluta 2 enheter till varandra behöver du bara 1 kontakt . Trådens funktion är baserad på att den har en digital signalreturfunktion, därför kan du med hjälp av den moderna tekniken för HDMI ARC-kontakter få en högkvalitativ bild och tydligt ljud på alla klassiska TV-mottagare utan yttre elektromagnetisk störning.

Bild
Bild

Med en HDMI-kabel kan du se högupplösta bilder på din TV-skärm . Anslut en spelkonsol och spela med en TV -skärm. Se en film som överförs från Internet via en bärbar dator som visas på en stor TV -skärm. Nästan vilken enhet som helst kan användas för att ansluta till en TV och använda skärmen som en stor bildskärm. Om du behöver skapa din egen hemmabio, men TV: n inte har Smart-TV-teknik, räcker inte HDMI-kabeln ensam. du måste köpa en bräda eller set-top box som har dessa saknade egenskaper.

Bild
Bild

Användningen av HDMI -teknik möjliggör överföring av alla typer av filer mellan multimediaenheter , medan du inte behöver för dessa ändamål många olika trådar, komplexiteten i anslutning som kan överskugga all önskan att se innehåll på TV -skärmen. Denna teknik sparar betydligt tid vid anslutning och gör att du snabbt kan montera och demontera ett paket mellan enheter.

Trots det faktum att med utvecklingen av teknik förbättras egenskaperna hos en HDMI -kabel, dess nya versioner stöder anslutningen med alla modeller av tidigare versioner på rätt nivå.

Bild
Bild

Sådan mångsidighet är goda nyheter och underlättar i hög grad uppgiften att ansluta multimediaenheter. Förutom, För att styra HDMI ARC -enheten måste du styra två knappar på fjärrkontrollen.

Bild
Bild

Typer och versioner

HDMI -kabel har sin egen klassificering och är indelad i följande typer

Standardkabel - har möjlighet att överföra en digital signal med en upplösning på upp till 720 pixlar.

Bild
Bild

HDMI Ethernet -kanalkabel - förutom strömmar av ljud- och videosignaler kombinerar den möjligheten att ta emot dem från Internet. Enligt dess design har den ytterligare ett tvinnat par, som ansvarar för åtkomst till Internet.

Bild
Bild

Dolby Vision HDMI -kabel - Stöder överföring av en videosignal med ett brett dynamiskt omfång, som har en tydlig bild av både de mörka och de ljusaste delarna av bilden. En sådan kabel kan också kallas en höghastighetskabel.

Bild
Bild

Höghastighets HDMI Ethernet -kanalkabel - dess höga överföringskapacitet kombineras med möjligheten att komma åt och ta emot signaler från Internet.

Bild
Bild

Automotive HDMI -kabel - avsedd för anslutning av enheter med små kontakter. Dessutom är den resistent mot höga temperaturförhållanden.

Bild
Bild

För första gången dök HDMI -kabeln upp 2002, sedan dess har utvecklarna ständigt förbättrat modifieringarna av sina produkter, så att du kan hitta följande versioner av den

HDMI 1.0 - den första kabeln som används för att överföra digital information med en upplösning på 1080 pixlar.

Bild
Bild

HDMI 1.1 - denna version skyddade ljudöverföringen från elektromagnetisk störning. En liknande tråd användes för att spela upp ljud och video från DVD -media.

Bild
Bild

HDMI 1.2 - låter dig upprätta en anslutning till datorutrustning och känner igen ett större utbud av digitala format.

Bild
Bild

HDMI 1.2a - en mer avancerad version av den föregående, vilket också gjorde det möjligt att använda fjärrkontrollsystemet.

Bild
Bild

HDMI 1.3 - gjorde det möjligt att ytterligare utöka listan över läsbara format, minimera förluster i ljudöverföring och ökade också bandbredd och spektrum av överförda färger.

Bild
Bild

HDMI 1.3b - är en förbättrad kopia av den tidigare versionen, den lägger till möjligheten till fjärrkontroll.

Bild
Bild

HDMI 1.4 - Sänder och känner igen digitala signaler när du använder 3D -format och 4K -innehåll. Dessutom har möjligheten att ansluta till Internet lagts till dem.

Bild
Bild

HDMI 1.4a - en förbättrad version av den tidigare modellen, som har en högre bandbredd.

Bild
Bild

HDMI 2.0 - lagt till möjligheten att jämna ut obalansen mellan olika frekvensnivåer som uppstår under signalöverföring. Dessutom blir läsningen av 3D- och 4K -format mer modern, tack vare vilka nya möjligheter för överföring av ljud och bilder har dykt upp.

Bild
Bild

HDMI 2.1 - versionen utvecklades 2017, med dess utseende hastigheten på dataöverföring och deras volym ökade, liksom listan över igenkännliga format på vilka innehållet spelades in utökades.

Bild
Bild

Utvecklare av HDMI -teknik ignorerade inte dem vars TV -apparater släpptes utan en speciell kontakt för att ansluta en sådan kabel. I detta fall används en dedikerad trådlös HDMI -adapter.

DisplayPort - hjälper dig att ansluta alla multimediaenheter till en TV med en DisplayPort -kontakt, medan bildupplösningen stöds i 1920 * 1200 pixlar. Således kan äldre generationens TV -apparater användas för att ansluta till modern teknik.

Bild
Bild

HDMI-DVI - låter dig också använda gamla och nya enheter och ansluta dem till moderna multimediaenheter utan att använda en HDMI -kabel.

Bild
Bild

HDMI -HDMI - Den används för att överföra en digital signal från en persondator till en tv -apparat som fungerar på flytande kristallelement eller till en annan modern multimediaenhet. Det finns ingen elektromagnetisk störning under signalöverföring, vilket är en obestridlig fördel med detta trådlösa system.

Bild
Bild

HDMI-VGA - används för att ansluta en TV -skärm med en VGA -kontakt.

Bild
Bild

HDMI-RCA - används om du vill ansluta en modern multimediaenhet till en gammal generations TV med ett kinescope.

Bild
Bild

HDMI -2.0 USB - Den används för att överföra en digital signal via USB -porten, vars version är 2.0.

Bild
Bild

MicroHDMI - denna adapter används för att ansluta multimediaenheter som har en liten kontakt, till exempel en surfplatta.

Bild
Bild

MiniHDMI - används för att ansluta en bärbar dator, kamera och andra enheter med en liten kontakt.

Bild
Bild

HDMI-DisplayPort - låter dig ansluta moderna TV -modeller med andra typer av multimediaenheter, inklusive en persondator.

Bild
Bild

Modellerna som övervägs låter dig synkronisera din TV med andra enheter för ljud- och videoöverföring. Dessa HDMI -kablar och adaptrar har visat sig vara mycket mer effektiva än tulpan- eller VGA -kontakter.

Anslutningar

HDMI -kablar är vanligtvis indelade i 5 huvudtyper beroende på typ och storlek på kontakten

  • Typ A - den vanligaste, och den finns på de flesta modeller av TV-apparater, digitalboxar, GPU-moduler.
  • Typ B - en sällsynt kontakt som är avsedd för dataöverföring i formatet 3830 * 2400 pixlar. Det används praktiskt taget inte i moderna multimediaenheter av den senaste generationen.
  • Typ C Är en miniatyrkontakt som används för mobila enheter som en surfplatta, smartphone, kamera.
  • Typ D Används en annan miniatyrutgång för små enheter eller mobila system.
  • Typ E - används för att ansluta olika bilmultimediautrustning, till exempel för att ansluta en bilradio.
Bild
Bild

När du väljer en kontakt för en HDMI -kabel, var uppmärksam på dess korrespondens med kontakten på den anslutna enheten, liksom till de mål som måste uppnås med denna anslutning.

Längd och tjocklek

Längden på HDMI -kabeln kan variera, den kommer att variera i intervallet från 0,75 till 10 m . Om du använder vissa förstärkare kan dess längd utan att förlora kvaliteten på den överförda digitala signalen uppgå till 35 m. Längre sladdar är opraktiska att använda, eftersom i detta fall kan distorsion eller dämpning av den digitala signalen uppträda under överföringen av anslutningen, vilket påverkar kvaliteten på det överförda ljudet eller bilderna negativt.

Bild
Bild

Du kan få en högkvalitativ anslutning och en hög överföringshastighet utan att följa med elektromagnetisk störning med en HDMI-kabel , som tillverkas med ett dyrt material - syrefri koppar. Ju tjockare kopparkärnan inuti en sådan kabel, desto högre kvalitet, därför spelar HDMI -kabelns tjocklek och längd en viktig roll vid överföring av digitala signaler. Dessutom har observationer visat att överföringskvaliteten börjar försämras om sladdlängden överstiger 15 meter.

Bild
Bild

När du väljer en HDMI -kabel är det därför viktigt att ta hänsyn till dess egenskaper och materialet från vilket den är tillverkad. Om du måste överföra en liten mängd innehåll, till exempel till en TV från en satellitmottagare, kommer en billig kabel att göra.

Bild
Bild

Men om du planerar att överföra och spela 3D-filer, är endast högkvalitativa, kostsamma, syrefria kopparmodeller lämpliga för detta ändamål.

Hur ansluter jag?

För att överföringen av anslutningen ska kunna ske måste multimediaenheterna som ska synkroniseras vara korrekt anslutna. Varje fall har sina egna små nyanser.

Bild
Bild

Ansluta en dator till en TV

I det här fallet är det viktigt att justera upplösningen på datorskärmen och bildskärmen. Ordningen för att utföra åtgärderna här är följande:

  • välj längden på kabeln och motsvarande kontakter på TV: n och grafikkortet på datorn till vilken monitorn är ansluten;
  • båda enheterna måste vara avstängda när HDMI -kabeln är ansluten - de gör detta för att förhindra kortslutning;
  • efter anslutning av kontakter och kabel kan båda enheterna slås på;
  • med TV: ns fjärrkontroll, gå till dess meny och välj alternativet för att ansluta en HDMI -kabel, medan en kopia av skrivbordet visas på skärmen, som på en datorskärm;
  • Vidare, i TV -menyn, välj alternativet "utrustning och ljud" och anslut det samtidigt som du kopplar bort högtalarna på datorn.

När du har slutfört alla anslutningssteg kan du se innehållet i sin helhet och med rätt hög kvalitet.

Bild
Bild

Ansluta TV: n till Internet

Använd en HDMI -kabel som stöder en internetanslutning, följ dessa steg för att ansluta till TV: n:

  • För att anslutningen ska säkerställa att alla webbsidor laddas, rekommenderas, förutom kabeln, även att använda ett modem, med hjälp av vilken vissa identifieringsdata matas in;
  • först och främst är en router ansluten, för vilken internetkabeln är fixerad i en speciell WAN -kontakt;
  • konfigurera routern genom att öppna motsvarande panel med alternativ i menyn;
  • efter att ha gått in på Internet kan du ansluta TV: n, för vilken du måste ansluta ett modem till den och utföra installationen;
  • via fjärrkontrollen går de till menyn och hittar alternativet "nätverksinställningar", där de väljer funktionen "anslutning via kabel".

Detta slutför anslutningen - TV: n och Internet är anslutna till varandra.

Bild
Bild

Ansluter en telefon eller smartphone

För att se foton eller videor, gå online, spela datorspel och använd olika applikationsformat, telefon eller smartphone kan anslutas till TV:

  • hitta en liten kontakt i telefonen eller smarttelefonen och välj lämplig typ av HDMI -kabel (om det inte finns någon sådan kontakt, använd sedan lämplig adapter);
  • Ytterligare, du måste slå på TV: n, välj alternativet i menyn med en HDMI -signalkälla och anslut TV: n till telefonen med en kabel;
  • efter anslutning synkronisering av dessa enheter kommer att konfigureras ibland måste det göras manuellt.

När du har slutfört dessa steg kommer båda enheterna att kunna utbyta innehåll, och du kommer att kunna se information från telefonen i förstorad form och i bra kvalitet, placerad på TV -skärmen.

Bild
Bild

Mottagaranslutning

För att titta på tv i digitalt format används en mottagare för tv -apparater av den gamla generationen - en speciell enhet som kan ta emot en digital signal. Anslutningen görs så här:

  • välj en HDMI -kabel med lämpliga kontakter;
  • båda enheterna - mottagaren och TV: n - är frånkopplade från strömförsörjningen;
  • anslut kontakterna på båda instrumenten och slå på dem.

Efter anslutningen kommer du att kunna titta på HD -video på TV -skärmen.

Bild
Bild

Tabletanslutning

Denna procedur är en av de enklaste, eftersom moderna TV -modeller producerades ungefär samtidigt som surfplattor. För att ansluta dessa enheter till varandra måste du välja lämplig HDMI -kabel och ansluta den till enheterna, tidigare kopplats från strömförsörjningen.

När kontakterna är installerade på sina platser kan enheterna slås på, och i detta ögonblick synkroniseras deras parametrar automatiskt, varefter du kan börja titta på eller lyssna på innehållet du är intresserad av. Om TV: n inte har en motsvarande kontakt används en trådlös USB -adapter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Vid långvarig användning av en HDMI -kabel kan kontakten bli oanvändbar under sin egen vikt. Ett fel kan visa sig i det faktum att när kabeln är ansluten visas bilden inte på TV -skärmen, men det finns ljud . Ibland är situationen annorlunda - när kabeln är ansluten fungerar inte ljudet och bilden överförs till TV -skärmen med störningar. Denna brist följer ofta med många HDMI -modeller, och reparationer krävs för att återställa dem.

Om HDMI -kabelkontakten inte ansluts kan du åtgärda situationen med skär sitt yttre skal exakt längs sömmen med en kniv eller ett vass blad … När du har lyckats ta bort det yttre skalet ser du en kabel som är ansluten till kontaktens metalldel - detta är en skyddande skärm. Det måste också broderas försiktigt och tas bort. Efter det kommer du att se många kontakter, som är åtskilda av plastinsatser. I billiga kinesiska modeller smulas och smulas plasten med tiden. Av denna anledning deformeras kontakten och kabeln känner inte av en digital signal. I en sådan situation är det inte längre möjligt att återställa kontakten och du måste köpa en ny kabel.

Bild
Bild

I det fall då kontaktplattan förblev intakt, du måste kontrollera lödningen av kontaktstiften - det finns flera av dem … Med tiden lossnar några av kontaktstiften och lödningen förstörs, så signalen passerar inte genom en sådan kabel och TV: n visar ingen bild.

Genom att noggrant kontrollera och lödda varje stift, sedan sätta tillbaka skölden och sätta tillbaka manteln, kan HDMI-kabelkontakten återanvändas.

Rekommenderad: