Jack: Vad är Det Och Hur Använder Man Det? Typer, Plast Och Horisontella, Andra. Hur Fungerar En Domkraft, Dess Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Jack: Vad är Det Och Hur Använder Man Det? Typer, Plast Och Horisontella, Andra. Hur Fungerar En Domkraft, Dess Enhet

Video: Jack: Vad är Det Och Hur Använder Man Det? Typer, Plast Och Horisontella, Andra. Hur Fungerar En Domkraft, Dess Enhet
Video: Hur man monterar och demonterar en domkraft 2024, Maj
Jack: Vad är Det Och Hur Använder Man Det? Typer, Plast Och Horisontella, Andra. Hur Fungerar En Domkraft, Dess Enhet
Jack: Vad är Det Och Hur Använder Man Det? Typer, Plast Och Horisontella, Andra. Hur Fungerar En Domkraft, Dess Enhet
Anonim

Moderna anordningar för att lyfta olika laster används nu i stor utsträckning inom nästan alla områden och branscher. Jacks dessa dagar kan du hitta det inte bara i arsenalen för bilister och anställda på bensinstationer.

Dessutom är sådana strukturer ofta beståndsdelar i mer komplexa mekanismer, vars huvudsakliga uppgift är att skapa tryckkrafter. Det är av denna anledning som det är värt att överväga vilka typer av uttag det finns och exakt hur man använder dem korrekt i vissa situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För att förstå funktionsprincipen för de beskrivna anordningarna är det nödvändigt att inledningsvis notera det deras huvudsakliga syfte är att lyfta laster till en relativt låg höjd . Detta gäller naturligtvis främst biljack, eftersom det finns modeller med ett annat syfte.

Men i alla fall, med hjälp av sådana mekanismer, tillhandahålls riktad handling med en lämplig insats.

Bild
Bild

Hur fungerar det?

Principen för drift av de flesta hissar kan förklaras av exemplet på hydrauliska modeller. Deras funktion är baserad om Pascals lag och principen för att kommunicera fartyg … Samtidigt har alla existerande prov på mekanismer en gemensam egenskap - detta är obligatorisk användning av en spak (handtag) i en eller annan form. Huvuddragen i de flesta moderna uttag är rörlighet . Det är också viktigt att tänka på frånvaron av hjälpmedel. Idag används uttag oftast på följande områden.

  • Byggnad … Lyftning av block och konstruktionselement, liksom deras fixering. Särskild uppmärksamhet bör ägnas lyftsystem för installation av gips och andra plåtmaterial. Det finns också tensorjack som är avsedda att skruva med en viss anslutningskraft under belastning.
  • Vid reparation av fordon av varierande komplexitet - från att byta hjul på vägen till att utföra mer komplext arbete i förhållande till biltjänster och däckaffärer.
  • Som lyftanordning , om du behöver flytta och montera olika dimensionella delar eller utrustning på stöd.

Naturligtvis har varje typ av mekanismer som övervägs som finns idag sina egna konstruktionsegenskaper och driftsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera huvudtyper av uttag. Alla har en viss funktionsprincip eller kombinerar flera av dem samtidigt. Med tanke på denna tekniska parameter är sådana enheter följande.

Mekanisk , som representerar den enklaste designen ur teknisk synvinkel. Deras funktion är baserad på kraftanvändning för att flytta lyftdelen.

Bild
Bild

Hydraulisk arbetar genom att pumpa arbetsvätskan mellan cylindrarna. Du kan ofta hitta hissar med en manometer.

Bild
Bild

Pneumatisk - modeller där huvudelementet är trycket i den pumpade luften. Idag erbjuder tillverkarna bilister uttag som är anslutna till fordonets avgasrör. Mer effektiva modifieringar kräver en kompressor.

Bild
Bild

Elektrisk … I det här fallet pratar vi inte så mycket om hissens design, utan om principen för att driva dess arbetsdel.

Bild
Bild

Elektrohydraulisk - lyftanordningar där den hydrauliska kretsen aktiveras med hjälp av en elektrisk drivenhet. Förresten, vissa modifieringar kan dessutom utrustas med en manuell enhet.

Förutom alla listade typer av uttag är det nödvändigt att nämna även pneumohydrauliska modeller. I det här fallet pratar vi om enheter, vars princip är baserad på det faktum att hydraulsystemet drivs av en luftkompressor.

Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

I detta fall kommer de avgörande faktorerna att vara enhetens designfunktioner och dess bärighet . Så ofta är rullande modeller för bilar gjorda av aluminiumlegeringar. Samtidigt produceras mer kraftfulla lastjack tillverkad av gjutjärn eller höghållfast stål . Det är viktigt att notera att materialet direkt avgör lastkapaciteten.

I vissa fall kan du till och med hitta bilar i plast . Ett material har publicerats på Internet där ägaren av en ny VAZ demonstrerar en plastlyft. Förresten, enligt videoförfattaren, ingick enheten i bilpaketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Med hänsyn till denna parameter klassificeras uttagen som finns idag

Rombisk - rent mekaniska anordningar av strömavtagartyp. Utåt liknar de en romb, vars sidor viks i ett horisontellt plan och fälls ut när de lyfts.

Bild
Bild

" Läsplatta " - en anordning i form av en cylinder med låg profil, kopplad till hydraulkretsen.

Bild
Bild

Kuggstång - mekaniska uttag, vars grund är ett ställ av en växeltyp med en hiss som rör sig längs den.

Bild
Bild

Kil med mekanisk eller hydraulisk drivning.

Bild
Bild

Typ av flaska , som är en av de mest populära bland bilister. Denna typ av uttag har fått sitt namn på grund av den karakteristiska typen av arbetscylindern. På ett annat sätt kallas sådana lyftare teleskopiska på grund av att den ihåliga stången i det nedre läget nästan helt går in i kroppen. Det finns en- och tvåstångsmodeller som fälls enligt principen för ett teleskopiskt fiskespö.

Bild
Bild

Spak vars princip är baserad på förlängningen av stället på grund av manöverspaken.

Bild
Bild

Skruva … I det här fallet kan vi prata om olika kategorier av lyftmekanismer, inklusive pelare och diamantformade. Operationen är baserad på omvandling av rotation till translationell rörelse av plattformen.

Bild
Bild

Dragande - modeller av knektar, används ofta för att lyfta laster när de är upphängda på stöd, och för åtdragning med fixering av olika strukturer (till exempel för att spänna armering). Många modeller har en krok (krokar) och andra enheter för bättre och bekvämare fixering av föremål. När det gäller kedjemekanismer fästs krokarna direkt på stången genom speciella klackar.

Bild
Bild

Vagn - en av de klassiska versionerna av uttag i form av en spak monterad på en säng med hjul och utrustad med en tryckplattform (häl). Denna mekanism drivs av en horisontell hydraulcylinder.

Bild
Bild

Sax , som representerar ett lyftblock som fälls in i kroppen (sängen) enligt principen för konventionell sax. Det finns nu modeller av sådana uttag på marknaden som har omkopplare för att lyfta och sänka lasten. Saxmodeller kan ha en kort, medellång eller långsträckt bas.

Separat är det värt att uppmärksamma Selson -uttagen, som är representanter för den pneumatiska "familjen". I det här fallet pratar vi om en kudde med ett gummisnöre. I processen för luftinjektion ökar den i storlek och lyfter lasten.

Bild
Bild

Till storlek

Det är ingen hemlighet att nyckeln till varje jack är dess lyftkapacitet … Denna parameter bestäms direkt av enhetens designfunktioner och dess dimensioner. I de allra flesta fall kommer en stor mekanism att vara kraftfullare än en liten.

Till exempel har en 2 ton flaskmodell en höjd av 150-180 mm och väger bara cirka 3 kg. Samtidigt kan en lång kuggstångsmekanism med liknande bärförmåga nå en höjd av 1 meter eller ännu mer, och den kommer att väga upp till 15 kg. Naturligtvis bör du inte förvänta dig enastående prestanda från mini-enheter.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Med hänsyn till funktionalitets- och prestandaindikatorer kommer klassificeringen av moderna lyftanordningar att vara följande

Bilhissar … De kan vara avsedda för ett vanligt garage och professionella servicestationer och däckstationer.

Bild
Bild

Kabel - enheter med en speciell design och utformade för att fungera med kabeltrummor.

Bild
Bild

Diesellok - modeller som tillhör kategorin industri och som används för lyft av bilar och lok.

Bild
Bild

Resa - används för att utföra arbete från elementet i järnvägssängen.

Bild
Bild

Krympkompensatorer - en mängd olika skruvmekanismer som används vid konstruktion av trähus och i synnerhet timmerstugor.

Bild
Bild

Möbeldon … Detta avser de enklaste anordningarna i form av spakar, med hjälp av vilka föremålen lyfts något över golvbeläggningen så att transportplattformen kan startas. Förresten, de senare ingår i en uppsättning som låter dig självständigt flytta skrymmande och tunga möbler.

Bild
Bild

Vakuum för glasögon.

Det är viktigt att ta hänsyn till att omfattningen av de beskrivna mekanismerna är mer än bred. De kan användas som fristående hissar eller som en del av gaffeltruckar, verktygsmaskiner och automatiska system.

Bild
Bild

Övrig

Förutom alla ovanstående, som används i stor utsträckning, till exempel i bilindustrin, finns det också specialiserade modeller av uttag

  • "Kullar".
  • Reparera tillbehör av teleskop- eller skruvtyp.
  • Växellådor. Denna typ används när du tar bort och installerar fordonets växellåda.
  • Gropar (dike). I det här fallet pratar vi om enheter som tillhör kategorin hjälpmedel. Med deras hjälp hängs axlarna på maskiner som finns i inspektionsgropar eller som är upphöjda på saxliftar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Numera, på marknaden för specialutrustning och i synnerhet lyftmekanismer, presenterar många japanska, tyska samt kinesiska och inhemska företag sina produkter. Med hänsyn till aktuell statistik och användarrecensioner kan följande läggas till i listan över de mest populära märkena.

Forsage - en tillverkare som specialiserat sig på tillverkning av pålitliga verktyg, inklusive lyftanordningar. Produkterna är främst inriktade på amatör- och halvprofessionella fordonsreparationer. Ursprungligen planerade varumärkets skapare att enbart gå in på den vitryska marknaden, men i slutändan visade det sig vara efterfrågat och brett representerat i OSS -länderna. Nu produceras produkterna från fabriker som ligger i Mellanrikets territorium.

Bild
Bild

Matris - ett märke med ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet. Produkterna tillverkas av fabriker i Kina och presenteras nu på marknaderna i Europa, USA och Ryska federationen.

Bild
Bild

Stels - inledningsvis är det ett varumärke som representerar Tyskland i motsvarande segment. För närvarande tillverkas uttag i Taiwan och Kina.

Bild
Bild

" Bel Auto Kit " Är ett företag vars historia började redan 1996. Idag pratar vi om ett stort internationellt holdingföretag, i vars struktur det finns produktionsanläggningar, laboratorier och organisationer som är involverade i försäljning av produkter.

Bild
Bild

Sorokin - en tillverkare som började sin aktiva verksamhet 1996. Nu innehåller företagets katalog ett brett utbud av högkvalitativ garageutrustning, för utveckling av vilken avancerad teknik introduceras.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av varje typ av domkraft har naturligtvis sina egna nyanser. Det finns dock allmänna regler, med hänsyn till vilken du kan välja den mest lämpliga modellen för lyftanordningen i varje fall. I detta fall bör följande viktiga kriterier ägnas särskild uppmärksamhet.

  • Lastkapacitet - huvudkarakteristiken för en jack. Som regel anges denna parameter på enhetens kropp och i den tekniska dokumentationen, som nödvändigtvis ingår i leveransuppsättningen. När du väljer en specifik lyftmodell rekommenderas det starkt att ta hänsyn till potentiella laster. Överskridande av de indikatorer som anges av tillverkaren kan åtminstone leda till att hissen misslyckas. Dessutom är allvarligare negativa konsekvenser möjliga.
  • Pickup höjd … Oftast är denna parameter mest relevant för bilister, eftersom den bestäms av fordonets avstånd. Denna driftindikator sträcker sig oftast från 6 till 25 cm. Som praktiken visar är det lättare att välja rätt modell för ägare till SUV: er med ökad markfrigång.
  • Arbetshöjd eller maximal lyfthöjd. Indikatorn för de flesta modellerna på marknaden varierar i intervallet från 30 till 50 cm. Det finns till och med biljack med en arbetshöjd på upp till en meter eller mer.
  • I vissa fall finns det ett sådant koncept som " Working stroke ". Denna term brukar förstås som skillnaden mellan minsta pickuphöjd och maximala lyfthöjd. Naturligtvis, ju bredare givet område, desto bättre.
Bild
Bild

Förutom allt som redan listats, bör man ta hänsyn till typen av enhet när man väljer en modell av en lyftanordning. I det här fallet talar vi om följande huvudalternativ.

  • Mekanisk drivning baserat på kraften som appliceras på domkraftshandtaget. Sådana modeller kännetecknas av maximal enkel design och följaktligen relativt låg kostnad.
  • Hydraulisk krets , som driver mekanismens kolv med en belastning på grund av trycket hos arbetsvätskan som skapas i cylindern. Förresten, som i situationen med den tidigare typen av enhet, är nyckelelementet också handtaget, som fungerar som en spak för hydraulpumpen.
  • Pneumatisk drivning , vilket ger lyft och sänkning av lasten med hjälp av tryckluft. Funktionsprincipen är så enkel som möjligt och bygger på att fylla arbetskammaren med eventuell gas. På grund av den maximala användarvänligheten och de lägsta arbetskostnaderna är sådana modeller på motsvarande sätt populära.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lika viktigt kriterium är jack märke … Naturligtvis rekommenderar erfarna proffs och användare starkt att göra ett val till förmån för originalprodukter från välkända märken. Ett sådant tillvägagångssätt för val av utrustning gör det möjligt att räkna med maximal överensstämmelse mellan verkliga prestandaindikatorer och de tekniska egenskaper som deklareras av tillverkaren. Det är viktigt att komma ihåg att stora företag bryr sig om sitt rykte, och för dem är motsvarande risker av stor vikt.

Parallellt är det värt att uppmärksamma materialkvalitet och utförande … I en situation med märkesuttag uppstår detta som regel inga problem. Som ett resultat anskaffas en enhet som är extremt pålitlig och med maximal livslängd. Detta kan tyvärr inte sägas med säkerhet om modellerna som tillhör kategorin "inget namn". Ofta misslyckas sådana mekanismer efter de första försöken att använda dem.

Bild
Bild

Erfarna proffs föredrar att inte ta risker, eftersom användningen av en opålitlig hiss kan leda till extremt negativa och ibland till och med tragiska konsekvenser . Samtidigt spelar för många den ekonomiska sidan av frågan en avgörande roll. Men nu, med hänsyn till mer än ett brett utbud av produkter på många företags marknad, kan du enkelt hitta den optimala kombinationen av pris och kvalitet.

Tillsammans med alla ovanstående kriterier blir ofta de avgörande parametrarna utrustningens dimensioner och vikt . Detta är mest relevant för bilägare. Alla jackmodeller kan inte placeras fritt i bagageutrymmet på ett fordon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Drift av uttag, liksom alla andra enheter, innebär strikt efterlevnad av säkerhetsföreskrifter . Faktum är att användningen av sådana hissar är mycket enkel, men misstag kan vara kostsamma. Det är viktigt att ta hänsyn till att prov på märkesutrustning testas på tillverkarens fabrik vid olika förhållanden. Men användningen av även de mest pålitliga enheterna måste utföras med beaktande av vissa krav och regler, vilket undviker potentiella risker.

Det enklaste sättet att överväga motsvarande algoritm är att använda en biljack som exempel. I det här fallet talar vi om följande viktiga punkter.

  1. Fordonet (lasten) bör om möjligt placeras på en plan yta.
  2. Det är nödvändigt att immobilisera fordonet (lyft föremål) så mycket som möjligt. För tillförlitlig fixering kan du använda speciella stopp och improviserade medel.
  3. För att lyfta och sänka lasten korrekt är det nödvändigt att säkerställa mekanismens mest smidiga rörelse.
  4. Det är viktigt att veta hur lyften ska placeras korrekt. Den måste placeras på en plan och solid stödyta. Det finns speciella platser för en domkraft på botten av bilen. Det rekommenderas starkt inte att använda bilstötfångare som stopp.
  5. Efter att ha lyft lasten till önskad (arbets) höjd, använd stativ. Detta beror på att domkraften inte håller lasten utan bara höjer och sänker den. Det finns också vissa krav på ställningar. Först och främst uppmärksammas deras styrka, i proportion till belastningarna.
  6. Innan arbetet påbörjas måste du se till att objektets, rekvisitans och lyftmekanismens fixering och stabilitet är tillförlitliga. Erfarna bilister svänger lätt fordonet för detta.
  7. Efter avslutad verksamhet släpps lasten. Vid denna tidpunkt är det viktigt att komma ihåg att ryck är oacceptabla - nedstigningen, liksom uppstigningen, bör utföras så jämnt som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr tror många att nästan vilken domkraft som helst kan användas inte bara för lyft, utan också för långvarig lasthållning. Var och en av de befintliga typerna av de beskrivna mekanismerna har sina egna driftskarakteristika.

Dessa punkter bör beaktas, liksom motsvarande rekommendationer från tillverkaren.

Rekommenderad: