Hörlurar: Vad är Det? Frekvenssvar Och Andra Egenskaper. Hur Fungerar De? Hur Man Använder? Vad är De Till För? Hur Ser De Ut? Beskrivning Av Arter

Innehållsförteckning:

Video: Hörlurar: Vad är Det? Frekvenssvar Och Andra Egenskaper. Hur Fungerar De? Hur Man Använder? Vad är De Till För? Hur Ser De Ut? Beskrivning Av Arter

Video: Hörlurar: Vad är Det? Frekvenssvar Och Andra Egenskaper. Hur Fungerar De? Hur Man Använder? Vad är De Till För? Hur Ser De Ut? Beskrivning Av Arter
Video: JBL Live - trådlösa och funktionsrika hörlurar till rimligt pris! 2024, April
Hörlurar: Vad är Det? Frekvenssvar Och Andra Egenskaper. Hur Fungerar De? Hur Man Använder? Vad är De Till För? Hur Ser De Ut? Beskrivning Av Arter
Hörlurar: Vad är Det? Frekvenssvar Och Andra Egenskaper. Hur Fungerar De? Hur Man Använder? Vad är De Till För? Hur Ser De Ut? Beskrivning Av Arter
Anonim

Ordet "hörlurar" kan ge människor en mängd olika visuella bilder. Därför är det mycket viktigt att veta vad hörlurar egentligen är, hur de fungerar. Det är också bra att ta reda på hur man använder dem för att förlänga deras livslängd och få verklig ljudupplevelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Om du tittar på definitionen av hörlurar är det lätt att hitta att de vanligtvis är associerade med "headset". Detta är exakt tolkningen av en sådan term i de flesta ordböcker och uppslagsverk. Men i praktiken ser hörlurarna väldigt olika ut, och ibland är det svårt att ens gissa vad funktionen för detta objekt är. I allmänhet kan det noteras att dessa enheter kan översätta till ljud från en signal som sprids av olika elektroniska enheter.

Specificiteten hos problemet som löses påverkar direkt strukturens geometriska form och dess praktiska parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de till för?

Sådana enheter låter dig lyssna på musik, radiosändningar eller annan sändning (inspelning) utan att det är till hinder för människor i din omgivning. Hörlurar tjänar också dem som reser långa sträckor. Att resa som passagerare i ett tåg och en långdistansbuss, i en privat bil är väldigt tröttsamt och monotont. Möjligheten att koppla av och ta tid utan att störa någon är också mycket värdefull.

De använder också hörlurar:

  • i väntan på olika offentliga och statliga institutioner;
  • för sportträning utomhus och inomhus;
  • för att prata i telefon i headsetläge;
  • att kontrollera kvaliteten på ljudinspelningen under mottagningsprocessen;
  • för videosändningar;
  • inom ett antal professionella sfärer (avsändare, anställda på callcenter, hotlines, sekreterare, översättare, journalister).
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Hörlurarnas struktur skiljer sig lite åt, även för trådbundna och trådlösa modeller .… Detta beror på det faktum att "inuti" deras grundläggande driftsprincip alltid är densamma. En viktig del av trådbundna hörlurar är deras högtalare, vars huvudkomponent är kroppen. Det finns en permanent magnet på baksidan av högtalarhuset. Magnetens storlek är obetydlig, men utan den är enhetens normala drift omöjlig.

Mitten av högtalaren upptas av en skiva, som vanligtvis är gjord av plast. Det skivformade elementet är fäst på en metallspole. Frontenheten, som distribuerar ljud direkt, innehåller öppningar för dess fria passage. Högtalare i hörlurar är anslutna med en speciell kabel. När en elektrisk ström kommer in i högtalaren laddas spolen och vänder dess polaritet.

Bild
Bild

I denna situation börjar spolen och magneten att interagera. Deras rörelse deformerar plastskivan. Det är från denna detalj, eller snarare, från funktionerna i dess kortsiktiga deformation, som det hörda ljudet beror. Tekniken har fungerat ganska bra, och även de billigaste hörlurarna kan perfekt sända en mängd olika akustiska signaler. Ja, erfarna musikälskare kan vara emot det, men ljudet visar sig i alla fall vara igenkännligt.

Trådlösa hörlurar är ordnade lite annorlunda.

Man tror att de inte kan producera ljud av högsta kvalitet. Därför används endast trådbundna enheter för studioändamål. I de flesta fall överförs signalen med hjälp av Bluetooth -protokollet, men de används också:

  • infrarött område;
  • Wi-Fi;
  • normalt radioband.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Enligt överenskommelse

I detta avseende finns det två huvudtyper av hörlurar - för studior och för privat bruk. Övervakningsanordningarna har mycket höga tekniska egenskaper. De kan återge ljudet mycket rent och skapa ett minimum av distorsion. Och enligt ett antal experter snedvrider de ingenting alls under överföringen. Naturligtvis kommer en sådan perfektion med en allvarlig prislapp. Hörlurar av konsumentkvalitet används oftare i vardagen. Beroende på vilken prioritering designerna väljer, är följande bäst att spela ut i dem:

  • lägre;
  • medium;
  • höga frekvenser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med signalöverföringsmetod

Detta handlar främst om det redan nämnda skillnader mellan trådbundna och trådlösa enheter . I det första fallet görs anslutningen med en speciell skärmad kabel. Kvaliteten på den här skärmen avgör hur hög distorsions- och störningsnivån blir. För att ta bort ljud från enheten används en standardkontakt. Dess storlek kan vara 2, 5, 3, 5 (oftast) eller 6, 3 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men trådlösa hörlurar, som redan nämnts, är indelade i olika typer. Infraröda enheter kom före andra alternativ. Denna lösning är billig. En viktig fördel med den kan också betraktas som absolut immunitet mot störningar i radioområdet. Dessa fördelar överskuggas dock av fakta som:

  • signal försvinnande även när ett mycket svagt hinder dyker upp;
  • störning av direkt solljus och eventuella värmekällor;
  • begränsad räckvidd (högst 6 m även under idealiska förhållanden).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Radiohörlurar fungerar inom intervallet 0,8 till 2,4 GHz. I dem du kan säkert röra dig i nästan alla rum … Även ganska tjocka väggar och entrédörrar blir inte ett betydande hinder. Sannolikheten för att stöta på störningar är dock mycket hög, men det är ganska svårt att rensa bort dem.

Dessutom är traditionell radio sämre än Bluetooth och Wi-Fi och förbrukar mycket mer ström.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet kanaler

När de beskriver hörlurar fokuserar tillverkare nödvändigtvis på antalet kanaler, det är - ljudschema . De billigaste enheterna - mono - låter dig använda exakt en kanal. Även anspråkslösa konsumenter föredrar stereo tvåkanals enheter. Version 2.1 skiljer sig endast i närvaro av en ytterligare lågfrekvent kanal. För att slutföra hemmabiosystem, använd hörlurar på nivå 5.1 eller 7.1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Använd ganska ofta modeller i kanalen … De sätts in i själva hörselgången. Trots den uppenbara enkelheten och förbättrade ljudkvaliteten är en sådan prestation mycket ohälsosam. Hörlurarna eller in-ear-hörlurarna är placerade inuti öronhålan, men tränger inte in i hörselgången och kan till och med placeras bort från den. När det gäller overhead -alternativet är allt uppenbart - enheten är placerad ovanför örat, och därför kommer ljudet att gå uppifrån och ner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många föredrar hörlurar över örat … De används också aktivt av proffs som behöver en sådan teknik för fullvärdigt arbete. Vid modifieringar av sluten typ passerar ljud som kommer utifrån inte alls. Den öppna designen gör det möjligt att, tack vare speciella hål, styra vad som händer runt omkring. Naturligtvis är det det andra alternativet som är att föredra för att flytta runt i en modern stad mättad av bilar och motorcyklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bilaga

High-end-hörlurar är vanligtvis utrustade med ett pannband . En liknande rosett kopplar kopparna själva till varandra. Åkhöjden kan justeras i nästan alla modeller. För vissa är huvudkontakten placerad på baksidan av huvudet. Det finns också klämmor, det vill säga fästning direkt till öronsnäckan, och enheter utan fäste (införda i örat eller i hörselgången).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med kabelanslutningsmetod

I dubbelsidig version kabeln som levererar ljud är ansluten till varje högtalare separat. Ensidigt schema innebär att ljudet först matas in i en av kopparna. Den överförs till den drivna koppen med hjälp av en annan tråd. Kranen är oftast gömd inuti fören.

Men skillnaden kan också gälla kontakten. Traditionellt försöker hörlurar att utrusta slutsats som minijack … En liknande kontakt kan sättas in i en billig telefon och i en avancerad smartphone och i en dator, TV eller hemmabiohögtalare. Men bara jack (6, 3 mm) och microjack (2, 5 mm) kan endast användas tillsammans med en speciell adapter (med sällsynta undantag).

Och de nyaste hörlurarna är utrustade med USB -portar, som uppskattas särskilt av dem som gillar att kommunicera på Skype.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sändarens design

De flesta moderna modeller använder elektrodynamisk metod för att få ljud … Strukturer, otillgängliga för ägaren utan användning av specialverktyg, innehåller ett membran. En spole ansluten till en tråd matas till den. När en växelström appliceras på spolen genererar magneten ett magnetfält. Det är detta som påverkar membranet.

Ingenjörer hävdar ofta att det dynamiska schemat är föråldrat. De senaste förbättringarna har dock förbättrat ljudkvaliteten avsevärt även i sådana enheter. Det högkvalitativa alternativet visar sig vara elektrostatiska eller på annat sätt elektret hörlurar … Men det är omöjligt att köpa en sådan enhet i en elektronikbutik, eftersom den tillhör kategorin Hi-End. Lägsta pris för elektret hörlurar börjar på $ 2500.

Bild
Bild
Bild
Bild

De fungerar på grund av ett mycket tunt membran som ligger exakt mellan ett par elektroder. När ström appliceras på dem rör sig membranet. Det är dess rörelse som visar sig vara källan till akustiska vibrationer. Den elektrostatiska kretsen anses vara optimal eftersom den producerar ljud med liten eller ingen avvikelse från det levande ljudet. Men i detta fall måste en stor förstärkare användas.

Sedan mitten av 1970-talet har de producerat isodynamiska hörlurar baserade på Hale -sändaren . Inuti dem finns ett rektangulärt membran av tunn teflon (faktiskt en film) belagd med aluminium. För större användbarhet skärs teflon i rektangulära remsor. Detta sofistikerade block är placerat mellan ett par starka elektromagneter. Under strömmens verkan börjar plattan röra sig och skapar akustiska vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Isodynamiska hörlurar värderas för high fidelity (realistiskt ljud) . Denna lösning låter dig också uppnå en solid effektreserv, vilket är mycket viktigt i högtalare. Hale -sändare kan göras enligt det ortodynamiska schemat. Den enda varningen är att membranet kommer att ha en rund form.

Fortfarande förtjänar uppmärksamhet förstärkande hörlurar … De används uteslutande på ett in-ear-sätt. En egenskap hos de förstärkande hörlurarna är närvaron av en magnetisk krets i form av bokstaven P. Det magnetfält som skapas av det verkar på ankaret som är anslutet till röstspolen. Diffusorn fästs direkt på ankaret.

När ström tillförs röstspolen aktiveras ankaret och flyttar diffusorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av motstånd

Hörlurarnas elektriska impedansnivå påverkar direkt volymen på hörlurarna. Vanligtvis, för enkelhetens skull, antas impedansen vara densamma under alla normala förhållanden, oavsett ljudfrekvenser. Impedansen hos kommersiellt tillgängliga hörlurar varierar från 8 till 600 ohm . De vanligaste "öronsnäckorna" har emellertid en impedans på inte mindre än 16 och högst 64 ohm. Oftast rekommenderas att du använder hörlurar med 16-32 ohm för att lyssna på ljud från en smartphone, och för stationär ljudutrustning måste du använda enheter med 100 ohm eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Många föredrar Beats -hörlurar. Älskare av lågfrekvent ljud uppskattar dem särskilt. Man bör komma ihåg att företaget marknadsför sina produkter genom marknadsföring och locka kändisar från musikvärlden. Det genomför ingen teknisk utveckling och har inte en separat produktionsbas. Därför är det upp till konsumenterna att avgöra om de ska lita på sådana produkter.

Ett slående exempel på kvalitetsprodukter - akustik Shure … Det är sant att detta märke främst är associerat med mikrofoner. Men alla hörlurar i hennes produktion är av utmärkt kvalitet. Oftast ligger de i mitten och hög prisklass. Ljudet i Shure -högtalare sticker alltid ut med en jämn "naturlig" klang, vilket är typiskt även för relativt budgetversioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du bestämmer dig för att köpa en budgetmodell, bör du titta närmare på produkterna Panasonic … De går alla ut under varumärket Technics … Sådana enheter kan inte skryta med ett speciellt proprietärt ljud. Men de ger definitivt ut riklig bas. Tekniken från den japanska jätten rekommenderas för finsmakare av rytmisk musik av moderna genrer.

De lyckades få ett lika gott rykte inom Xiaomi … Deras hörlurar kan utföra ljud stabilt under lång tid. Samtidigt finns de fortfarande kvar i en rent budgetnisch. Företaget har inte bråttom att höja priserna, även om det introducerar några innovationer.

Du kan köpa både in-ear och surround, både trådbundna och Bluetooth-modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Älskare av verkligt elitprodukter bör vara uppmärksamma på Sennheiser hörlurar . Det tyska företaget verkar traditionellt "på högsta nivå". Även dess budgetmodeller jämför sig positivt med konkurrenter i samma prisklass. De innehåller alltid den senaste tekniska utvecklingen. Eftersom Sennheiser använder många ingenjörer i världsklass för att fortsätta.

De flesta experter och finsmakare menar dock att det är mycket bättre att välja produkter för masskonsumenten. av Sony … Detta företag är ständigt bekymrat över införandet av tekniska innovationer. Naturligtvis övervakar hon ständigt kvaliteten och hållbarheten i varje utveckling. Sonys traditionella ljud fokuserar på höga frekvenser. Detta är dock ett typiskt inslag i vilken japansk design som helst; men du kan köpa full-size, och overhead, och förstärkning, och alla andra typer av hörlurar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de sällan nämnda märkena är det värt att nämna Koss . Dessa amerikanska hörlurar kommer definitivt inte att överraska dig med sin sofistikerade design. Men de är mycket hållbara och kan därför betraktas som en bra investering. Designers uppmärksammar ständigt deras mekaniska styrka och bekvämlighet. Musikälskare med erfarenhet noterar den särskilt noggranna ljudöverföringen.

Men produkterna från ryska företag ingår alltmer i antalet utmärkta hörlurar på hög nivå. Ett slående exempel på detta är Fischer Audio … Under lång tid var hon engagerad i produktionen av endast billiga produkter, vilket dock gjorde det möjligt för henne att vinna en publik och utöka sin auktoritet bland konsumenterna. Nu kan företaget skryta med ett unikt ljud från varje avancerad modell och en speciell företagsfilosofi. Det är värt att notera att även förstklassiga experter från utlandet gör positiva bedömningar av Fischer Audio-produkter, och en betydande del av produkterna exporteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Hi-Fi-segmentet är det värt att notera produkter MyST … Detta relativt små företag tillverkar isodynamiska hörlurar IzoEm … Utåt liknar de mer tidiga Sony-modeller och har en fatformad kropp. Liksom tidigare modeller från samma tillverkare har denna utveckling en hårdflätad kabel.

Tillverkaren noterar att hörlurarna kommer att "spela" från en seriell Hi-Fi-spelare, och de behöver inte nödvändigtvis en stationär förstärkare.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du utvärderar de viktigaste tekniska egenskaperna hos hörlurar måste du vara uppmärksam på vad deras prestanda är. Stängd typ låter dig lyssna på musik eller radio utan att störa människorna omkring dig. Öppna enheter skapa olägenheter för dem, men om detta inte är för viktigt i någon situation, kommer det att vara möjligt att uppskatta ett mer transparent ljud. Sådana produkter är främst avsedda för singellyssning.

Over-ear-hörlurar används oftast för långa musikuppspelningssessioner.

Overhead utförande kommer oundvikligen att trycka på öronen. Men för en idrottsman eller DJ är detta nästan perfekt. Frekvenssvar (frekvenssvar) visar förhållandet mellan ljudets amplitud och frekvens. Denna parameter är strikt individuell, beroende på fysiologiska, psykologiska nyanser och specifika situationer. Därför är det möjligt att vägledas av recensioner och beskrivningar av specialister för att ta bort en medvetet lågkvalitativ produkt. Det slutliga valet måste göras genom att lyssna på hörlursspelet på egen hand och ge det din egen bedömning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Men även om den akustiska enheten väljs korrekt måste den användas så noggrant som möjligt. Både trådbundna och trådlösa enheter måste skyddas från vatten och rengöras systematiskt. Bluetooth -hörlurar är vanligtvis ha en speciell strömbrytare (nyckel) för att starta den … Enhetsaktivering indikeras med en färgindikator. Först när det är klart att ta emot är det meningsfullt att slå på överföringen av en impuls från en smartphone eller annan enhet.

Välj sedan de anslutningar som behövs från den allmänna listan. I många fall lösenord krävs . Om det vanliga alternativet (4 enheter eller 4 nollor) inte fungerar, måste du bekanta dig med den tekniska dokumentationen mer detaljerat. I vissa fall är en knapps automatisk koppling möjlig, men det måste också ibland konfigureras. När du använder en extern eller inbyggd modul kan du också överföra ljud från en dator eller bärbar dator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du använder knapparna det är lämpligt att titta i instruktionerna , vad menar dem. Detta kommer att undvika många obehagliga situationer. Det rekommenderas inte att låta dina trådlösa hörlurar stå på laddning för länge. Trådbundna enheter fungerar bra så länge kabeln inte trasslar eller böjer sig.

Dessa rekommendationer är ofta tillräckligt för att enheten ska fungera i flera år.

Rekommenderad: