Smart TV Set-top Boxar För TV: Med Wi-Fi Och Andra Sorter. Vad är Det, Hur Använder Man Det Och Hur Fungerar Det? Råd För Urval Och Anslutning. Granska översikt

Innehållsförteckning:

Video: Smart TV Set-top Boxar För TV: Med Wi-Fi Och Andra Sorter. Vad är Det, Hur Använder Man Det Och Hur Fungerar Det? Råd För Urval Och Anslutning. Granska översikt

Video: Smart TV Set-top Boxar För TV: Med Wi-Fi Och Andra Sorter. Vad är Det, Hur Använder Man Det Och Hur Fungerar Det? Råd För Urval Och Anslutning. Granska översikt
Video: MXQ Pro 4K internet android smart TV BOX 2024, April
Smart TV Set-top Boxar För TV: Med Wi-Fi Och Andra Sorter. Vad är Det, Hur Använder Man Det Och Hur Fungerar Det? Råd För Urval Och Anslutning. Granska översikt
Smart TV Set-top Boxar För TV: Med Wi-Fi Och Andra Sorter. Vad är Det, Hur Använder Man Det Och Hur Fungerar Det? Råd För Urval Och Anslutning. Granska översikt
Anonim

Smart -tv -lådor säljs i överflöd i alla elektronikbutiker. Men många konsumenter förstår knappt vad det är och vad sådana enheter används till. Det är dags att förstå dessa invecklingar och förstå hur man väljer en "smart" digitalbox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en Smart TV Box?

Beskrivningen av sådana anordningar betonar att de utökar funktionaliteten hos traditionella tv -mottagare. Även de enheter som släpptes för bara 3-5 år sedan uppfyller inte längre nuvarande krav . Och för digital-tv med modern standard behöver du bara köpa "smarta" digitalboxar.

De kan hjälpa även ägare av gammaldags CRT-utrustning och ännu mer så lite föråldrade LCD-enheter.

Tekniskt sett är digital-TV-boxen en miniatyrdator . Den använder ett operativsystem. För att inte uppfinna det från grunden föredrar de flesta tillverkare Android eller iOS. Storleken på den "magiska lådan" är alltid liten. Men dess funktionalitet förtjänar en mer detaljerad presentation.

Bild
Bild

Vad är det för?

Smart TV set-top box, som redan nämnts, utökar sina möjligheter. Denna enhet kan användas i en mängd olika applikationer. Med en sådan enhet får du:

  • titta på filmer online utan att spela in dem på ett USB-minne;
  • få tillgång till massan av Internet -TV -kanaler;
  • spela upp videor från Youtube och liknande resurser;
  • använda populära sociala nätverk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men avancerade Smart TV -konsoler kan användas för spel istället för den traditionella Xbox eller Playstation. Av experternas uppskattningar att döma visar det sig inte värre. Speciella "spel" -konsoler levereras av alla större tillverkare. Det finns kit inklusive:

  • tangentbord;
  • mus;
  • joystick.
Bild
Bild

Tack vare denna utrustning kommer användarna att kunna:

  • att skriva in och redigera texter så bekvämt som möjligt;
  • blogg;
  • att korrespondera via e-post eller använda snabbmeddelanden;
  • anslut TV: n till utomhusövervakningskameror (och till och med en annan kamera som sänder öppet via Internet);
  • kommunicera via Skype eller annan online telefonitjänst;
  • komma åt Google Play Market.
Bild
Bild

Funktionsprincip

Smart-TV-mottagare kan ha olika design. Men en sådan enhet idag har oftast en Wi-Fi-modul. Detta eliminerar behovet av en betydande mängd ledningar. Sanning, strömförsörjning behövs fortfarande - men vanligtvis är den uppsättning kablar som används begränsad till dem . I vissa fall startas även digitalboxen via en speciell kabel som är ansluten till routern.

Om kabelanslutningsmetoden är vald används AV -gränssnittet eller det nyare HDMI för kommunikation med TV: n.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smart-TV-mottagare kan bara fungera korrekt om du har en stabil internetanslutning . Samtidigt är anslutningens hastighet kritiskt viktig. För din information: istället för en TV kan bilden visas på en vanlig datorskärm. Det viktigaste är att den stöder samma bildutmatningsstandarder.

Bild
Bild

Särdrag

Operativ system

Android är kanske det enklaste och mest prisvärda alternativet. När det gäller enheten skiljer sig detta operativsystem väldigt lite från motsvarigheten för smartphones. En mängd olika applikationer är tillgängliga för användare, det är inte förvånande att olika människor har en annan mediaspelare - de väljer det bara efter deras smak. Med Android kan du förvandla den enklaste TV: n till en äkta multimediaskördare med några gester. De nuvarande versionerna och uppdateringarna av 2019 gör att du kan:

  • visa en bild på 4K -nivå;
  • använd röstvägledningsläge;
  • styra digitalboxen och TV: n via en smartphone;
  • strömma innehåll från smartphone till TV med Chromecast.
Bild
Bild

Ett antal modeller använder dock ett annat system - iOS. Dess funktion är nästan lika med Android OS. Allt är ordnat, dock mycket mer komplicerat. Men det ger optimal integration med Apple -enheter. Därför är valet extremt enkelt.

Dessutom kan tillämpas:

  • Windows inbäddad
  • Windows 7;
  • Windows 10;
  • tvOS;
  • Linux.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gränssnitt

Bildkvaliteten och användbarheten beror inte bara på antennen och tunern. Den avgörande rollen här spelas av gränssnittet som används för att ansluta till TV: n. HDMI är enkelt, bekvämt och ganska modernt. Det kommer att förbli den mest relevanta lösningen under lång tid framöver. Men för kompatibilitet med äldre TV -apparater måste du använda både RCA och till och med AV.

För att ansluta enheten till en datorskärm måste du använda en VGA -kabel . Det används också på alla enheter med avancerade videoadaptrar. Därför finns det helt enkelt inget särskilt alternativ för spelälskare. I avancerade konsoler finns det definitivt ett Bluetooth -läge. Men du måste förstå att sändning av en signal över ett avstånd på mer än 10 m kan leda till sändningsförseningar upp till flera sekunder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lov

Denna indikator är också viktig för alla som uppskattar en anständig bild av en person. Endast relativt nya modeller (släppt sedan minst 2017) stöder säkert 4K -bilder . Formellt, för att titta på vanliga nyhetssändningar och andra sändningar som inte kräver höga detaljer, kan en lägre upplösning också vara lämplig. Men antalet Ultra HD -videor växer stadigt. Och därför kommer deras andel snart att vara ganska påtaglig.

Bild
Bild

Stöd

Listan över kompatibla firmwares och deras källor ges vanligtvis i den tekniska dokumentationen för enheten. Svårigheter med firmware är typiska främst för utrustning i mellan- och lågprisintervall.

Relativt få företag är involverade i specialprogram.

Dessutom tvingar kostnadsbesparingarna tillverkare av budget-set-top-boxar att begränsa sig till att släppa sällsynta uppdateringar. Och även de kommer ut endast i 6-12 månader vanligtvis, varefter du måste glömma ny firmware.

Bild
Bild

Mat

I de flesta fall har Smart TV-mottagare inte en separat nätverkskabel. Nätadaptern sätts i efter anslutning av TV -kabeln. Det är värt att överväga att strömförsörjningen inte alltid kommer från TV: n. Vissa modeller använder en direktanslutning till elnätet . I det senare fallet måste du förbereda ett extra uttag.

Bild
Bild

Populära modeller

Xiaomi Mi Box smart set-top box är mycket efterfrågad. Enheten fungerar tryggt med en 4K -signal. Den stöder också HDR -video . Kontrollpanelen använder Bluetooth -teknik. Enhetens attraktivitet är inte någons privata åsikt. Den oklanderliga designförmågan bekräftas av ett antal internationella utmärkelser.

För driften av enheten valde Xiaomi -ingenjörer det avancerade Android TV6.0 -operativsystemet . Enheten stöder röststyrningsläge. Google CastTM är också värt att nämnas. Programvaran har utformats för att säkerställa att videor hittas efter personlig smak. Det finns på både Youtube och Google Play.

Bild
Bild

Förutom en 4-kärnig processor innehåller set-top-boxen ett 2-kärnigt videobehandlingschip. Stöder Bluetooth gamepad -anslutning. Utbyggnad av lagring med USB -minnen är möjlig utan begränsningar. Det är också bra att uppmärksamma:

  • G-sensor med 3 axlar;
  • avancerat batteri;
  • ljudet av Dolby, DTS -standarder.

Som ett alternativ kan du överväga den smarta digitalboxen Selenga. Till exempel levereras T20D digital mottagare under detta märke.

Bild
Bild

En tunermodell Maxliner MXL 608 är installerad inuti, enheten stöder ljud från Dolby Digital -nivån. Kroppen är tillverkad av massiv plast.

Andra parametrar är följande:

  • titta på IPTV;
  • tillgång till Youtube med en Wi-Fi-adapter;
  • driftsfrekvenser från 174 till 862 MHz;
  • extern strömförsörjningsenhet med en spänning på 5V;
  • kontakter ANT IN, HDMI, 2 USB;
  • upplösning 576, 729 eller 1080 pixlar;
  • TimeShift -alternativ;
  • föräldrakontroll;
  • möjligheten att ta bort kanaler;
  • personlig videoinspelning (PVR);
  • möjligheten att ansluta extern hårddisk.
Bild
Bild

Kanske släpptes den billigaste Smart set-top boxen av det kinesiska företaget Mecool. M8S PRO W -modellen körs på Android 7.1 OS . Grafikprocessorn Mali 450 är installerad inuti. Set-top-boxen stöder Wi-Fi med en frekvens på 2400 MHz. För arbete används 1 GB RAM och 8 GB permanent minne.

Det finns ett par USB -kontakter, en HDMI -port . Du kan ansluta en AV -kabel från din gamla TV eller sätta i ett MicroSD -kort. För att spara pengar används Amlogic S905W -processorn. Enheten stöder också RJ45 LAN -utgång. Bluetooth -gränssnittet stöds inte, men till detta pris är det en förlåtlig svaghet.

Men det finns en annan attraktiv modell - Q Plus. Den här digitalboxen körs på Android 9.0 OS. En Allwinner H6 -processor är installerad inuti. Ansvarig för grafiken Mali-T720.

Bild
Bild

För att säkerställa normal drift har ingenjörer föreskrivit att det finns 4 GB RAM och 32 GB permanent minne.

Med sådana parametrar faller enheten inte på budgetkategorin på något sätt. Men det är trevligt och bekvämt att använda. Det finns en enda USB 3.0 -kontakt och en extra USB 2.0 -port. Gränssnitt AV, LSN, SPDIF stöds . Du kan spela upp videor från MicroSD -kort.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

När du väljer en budget-smart-TV-mottagare måste du tydligt förstå att du inte kan räkna med arbete av hög kvalitet. Det rekommenderas att undersöka mängden tillgängligt ihållande minne . Normalt bör det vara minst 8 GB. Det 4 GB minnesblock som finns i enklare modeller är inte särskilt funktionellt. Detta räcker knappast ens för elementära program.

Och här Windows-baserade digitalboxar kräver mycket mer minne . För dem är 16 GB det minsta tillåtna lagringsutrymmet. När allt kommer omkring kommer själva systemet redan att ta minst 12 GB. Bättre att ha minst lika mycket i reserv. Och även när du väljer en digitalbox för en vanlig TV som inte kan ta emot satellitkanaler eller visa en 4K-bild måste du vara uppmärksam på RAM-minnet.

Bild
Bild

Android -modeller fungerar bra med 2 GB RAM . 1 GB anses acceptabelt. Men enheter med 512 MB är inte ens vettiga att överväga på allvar. Windows-baserade enheter har mycket mer solida krav. För dem är 2 GB ett rationellt minimum, men normal drift är möjlig med minst 3 GB minne.

Men den specifika versionen av operativsystemet är också viktig. Det är ingen mening att ta Windows 7.0 och tidigare ändringar - de fungerar inte och visar ingenting alls . I Android har stöd för de nödvändiga kontrollerna dykt upp sedan version 4.0. Men bara från och med sjätte generationen dök ett riktigt bekvämt och genomtänkt gränssnitt upp, vilket de flesta användare gillar. När det gäller digitalboxar med Bluetooth är allt relativt enkelt här.

Bild
Bild

Avsaknaden av ett sådant datautbytesprotokoll är inte uppmuntrande. Men det är ingen mening att ta enheter med de tidigaste versionerna (mindre än 2,0). Controllers stöder helt enkelt inte en sådan teknik.

Bland andra alternativ, ju senare versionen, desto bättre och färre buggar i den. Det är mycket önskvärt att HD och Full HD stöds.

Möjligheten att läsa information från Micro SD -kort eller USB -minnen är välkommen . De spelar in många filmer och bara multimediefiler. Windows-baserade digitalboxar är "vänner" med flash-enheter mycket oftare än Android-baserade enheter. Viktigt: Ta hänsyn till standarderna för reproducerbara medier och deras tillåtna kapacitet.

Röststyrda digitalboxar har upphört att vara exotiska, men du måste genast svara dig själv: kommer ett sådant alternativ faktiskt att användas, eller kommer det att betalas förgäves. Processorer med en kärna bör initialt ignoreras, även i budgetsegmentet . Åtminstone en viss acceptabel prestanda garanteras av elektronik med två kärnor. Du kan öka prestandan med 4-kärniga eller 8-kärniga processorer. Kostnaden blir dock betydligt högre.

Bild
Bild

Vissa digitalboxar levereras med ett SIM-kort från olika operatörer. Mer exakt, med ett smartkort. Liksom kort för mobiltelefoner har dessa enheter personliga nummer. Anslutningen görs antingen till mottagaren eller via CAM -modulen . Oftast använder de kort från Tricolor, MTS eller NTV Plus.

Nästa viktiga aspekt är programvara . Windows ger utmärkt kvalitet och är kompatibelt med en mängd olika användarprogram. Ett annat plus är närvaron av ett fullvärdigt BIOS. Och om du har den nödvändiga utrustningen kan du vända prefixet wu / base för en dator. När det gäller mjukvaran från Apple är den endast kompatibel med egen hårdvara och innebär fokus på betalt innehåll.

Android är den perfekta lösningen för budgetkonsumenten. Varje version av detta operativsystem stöder anpassning för enskilda uppgifter . Det stöder också en hel del applikationer, inklusive webbläsare och appbutiker. Viktigt: det bör beaktas om det är möjligt att ansluta digitalboxen till en specifik TV. Det beror på uppsättningen tillgängliga kontakter.

Bild
Bild

Hur man använder?

Förbindelse

Du kan använda en dongle för att titta på program eller spela filer från media. Utåt liknar en sådan enhet ett flash -kort . Den måste vara ansluten till USB- eller HDMI -portarna. Dessa "donglar" stöder DLNA-, Miracast- eller Airplay -teknik. Men du kan använda en annan enhet - Mini -PC.

Detta system är ganska enkelt. Det finns nödvändigtvis en HDMI -port genom vilken en bild skickas till TV: n . Vanligtvis finns det också platser för ett minneskort och en miniUSB -port. Denna lösning används av den överväldigande majoriteten av människor som helt enkelt inte vill komplicera sitt liv. Du kan helt enkelt ladda ner det och inte oroa dig längre.

Bild
Bild

Hur som helst, när du ansluter till både den gamla och den nya TV: n, och till och med datorskärmen, kopplar du först bort båda enheterna.

Stäng av TV: n eller bildskärmen när set-top-boxen inte har någon egen strömförsörjning. Vi rekommenderar att du tar ut kontakten ur uttaget och inte bara stänger av TV: n med en knapp . Sätt sedan in kabelns kant i den nödvändiga HDMI-kontakten vid digitalboxen och den motsatta änden i samma port på TV: n. För äldre TV -apparater måste du ibland köpa en adapter som konverterar HDMI till AV.

Bild
Bild

Anpassning

Proceduren består huvudsakligen av att ansluta till Internet. Efter det kan du omedelbart trycka på knapparna på fjärrkontrollen och njuta av bilden. 100% av de för närvarande sålda digitalboxarna kan anslutas till Internet via Wi-Fi. Detta görs så här:

  • ingår i menyn;
  • gå till inställningsavsnittet;
  • inkludera ett trådlöst nätverk;
  • välj önskat objekt i listan över nätverk som visas;
  • tryck på knappen "anslut" på skärmen med OK-knappen;
  • ange åtkomstkoden (för att inte tjata med fjärrkontrollen kan du ansluta en enkel mus till USB -kontakten).
Bild
Bild

Men du kan också ansluta digitalboxen via Ethernet. Sedan är den helt enkelt ansluten till routern via en RJ-45-kabel. Trots fördomar från vissa människor mot den trådbundna anslutningen är det väldigt attraktivt . Ingen trådlös metod kan vara lika pålitlig och stabil. Därför måste du stå ut med sträckta kablar.

LAN-kontakten ansluter portarna med samma namn i digitalboxen och routern. Vi rekommenderar att du tar dessa enheter så nära som möjligt. Sedan går de in på STB -menyn och ställer in nödvändiga nätverksinställningar där. Vidare skiljer sig anslutningsproceduren lite från den som beskrivs ovan. Dessutom behöver du inte ange ett lösenord.

Det är inte svårt att blanda om en förlorad konsol . Vissa modeller har till och med en speciell nyckel för hårdvarulansering av ett sådant förfarande. Innan du trycker på en sådan knapp måste du sätta i USB-OTG-kabeln. Programvarutekniken innebär att enheten ansluts till en dator med hjälp av USB -protokollet.

Bild
Bild

I detta fall måste den vara ansluten till TV: n på ett vanligt sätt.

Du måste ange inställningarna för att ansluta digitalboxen till datorn som en enhet. I den engelska versionen - Mass Storage. En mer detaljerad beskrivning av blinkningen beskrivs i instruktionerna. Observera: webbläsaren och annan programvara bör endast tas från officiella källor . Det enklaste och bekvämaste sättet att göra detta är via Google Play Market eller liknande stora butiker.

Bild
Bild

Granska översikt

Ägares åsikter om Smart TV-mottagare kan variera mycket. Således hyllas Android X96 mini -modellen för sin utmärkta prestanda för grundläggande funktioner. Enheten är också ganska kompakt. Men samtidigt är dess programvara ofullkomlig. Och "lådan" värms hela tiden. Tanix TX3 tas mycket bättre emot av de flesta användare. Prefixet är billigt. Samtidigt fungerar det väldigt snabbt. Lämplig för att titta på filmer och till och med tv -program. Play Market är bokstavligen tillgänglig ur lådan, men RAM -minnet räcker inte.

Rekommenderad: