Vise Käkar: Bredden På Ersättningsbackarna För Bänkskruven. Vad Ska Man Göra Dem Med Egna Händer? Varför Görs Hack På Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Vise Käkar: Bredden På Ersättningsbackarna För Bänkskruven. Vad Ska Man Göra Dem Med Egna Händer? Varför Görs Hack På Dem?

Video: Vise Käkar: Bredden På Ersättningsbackarna För Bänkskruven. Vad Ska Man Göra Dem Med Egna Händer? Varför Görs Hack På Dem?
Video: How to make soft jaws for your Bench Vise for free. 2024, Maj
Vise Käkar: Bredden På Ersättningsbackarna För Bänkskruven. Vad Ska Man Göra Dem Med Egna Händer? Varför Görs Hack På Dem?
Vise Käkar: Bredden På Ersättningsbackarna För Bänkskruven. Vad Ska Man Göra Dem Med Egna Händer? Varför Görs Hack På Dem?
Anonim

Vise käkar är gjorda av olika material. I befintliga skruvmodeller har de olika storlekar, bredd, egenskaper och användningsområde. Vi kommer att överväga vad utbytbara svampar är avsedda för, deras sorter, hur och från vilka råvaror de är gjorda med våra egna händer.

Vad det är?

Käftarna är skruvarnas arbetsorgan som är utformade för att fixera arbetsstycket . Det är de som är i kontakt med arbetsstycket, och noggrannheten i att basera arbetsstycket och kvaliteten på dess ytskikt beror på deras egenskaper.

Bild
Bild

Därför ställs vissa krav på svamparna:

  • hög vidhäftningskoefficient till arbetsstyckets material;
  • klämkraften måste motsvara arbetsstyckets styrka;
  • positioneringsnoggrannhet för arbetsstycket (speciellt för maskindisk);
  • tillförlitlighet och hållbarhet.

Klämkraften på arbetsstycket kan vara 15–55 kN. Och för att öka det görs hack på läpparna. Därför kan bucklor och repor finnas kvar på arbetsstycket om det används felaktigt.

För att förhindra att detta händer, levereras skruvstycket med en uppsättning utbytbara foder som är utformade för att fungera med olika material i delen. Detta gäller särskilt för låssmedsmodeller där både mjuka aluminiumämnen och hårda stålfästen är fixerade.

Bild
Bild

Snickerier och vissa andra skruvstycksmodeller är vanligtvis inte utrustade med utbytbara foder

Olika sorter

Det finns inga grundläggande skillnader i olika utföranden av skruvstaven. Antalet käftar kan variera (det kan finnas ytterligare), liksom deras konfiguration (det finns hörnmodeller, det finns kedjestyr för rör och det finns också speciella).

Alla typer av skruvstycken har fasta käkar och rörliga.

Orörlig . De tillverkas vanligtvis i ett stycke med sängen. De har ofta ett litet städ som utökar tekniska möjligheter. Vissa stora låssmedsmodeller har en skivspelare på sängen.

Bild
Bild

Rörlig . Modermuttern är svetsad till dem, i vilken ledningsskruven är skruvad. När den roterar rör sig svampen, medan den i olika modeller realiseras på olika sätt.

Bild
Bild

Pallar . I dem är den rörliga käken fixerad på ett gångjärn och rör sig runt omkretsen, som en tång (i en liten vinkel). Nu används de praktiskt taget inte.

Bild
Bild

Parallell . I vilken position som helst på skruvstaven är de strikt parallella med varandra. Det är nu den vanligaste typen av klämmor.

Parallella är indelade i 2 typer:

  • med en rörlig käke;
  • självcentrerande.
Bild
Bild

I den senare versionen har de båda en drivning, och den fastspända delen är exakt i mitten av kroppen. Sådana konstruktioner används inom maskinteknik för att utföra operationer av samma typ. För låssmeduppgifter är köpet opraktiskt.

Bild
Bild

En av de viktigaste delarna är utbytbara dynor . För fixering av olika arbetsstycken är tillverkningsmaterialet annorlunda. Det här skulle kunna vara:

  • trä;
  • plast;
  • massivt gummi;
  • mjuk metall (koppar, aluminium och andra);
  • härdat stål.
Bild
Bild

Svamparna skiljer sig också åt hack. Det händer:

  • pyramidalt med en skarp topp;
  • pyramidalt med en platt topp;
  • i form av ett rutnät.
Bild
Bild

De allmänna reglerna för val av täckplattor är följande:

  • för fasta arbetsstycken mjuka svampar behövs - om du använder hårda, kommer delen att rulla, och detta kommer att leda till äktenskap och till och med till en olycka;
  • för delar av mjuka material du behöver hårda käkar med hack - detta förhindrar att arbetsstycket glider och säkerställer hög noggrannhet vid installationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att noggrannheten i att placera arbetsstycket i mjuka käkar kommer att vara lägre än i hårda . Detta orsakas av deformering av fodren. Men detta gäller för precisionsklämmor på CNC -maskiner. Detta är ingen stor sak för en konventionell låssmedskruv, eftersom bearbetningen sker manuellt.

Observera att träsvamparnas hårdhet beror på fibrernas orientering. Om de är vinkelräta mot arbetsplanet är styvheten hög, och om den är parallell är den låg. Detta är viktigt att tänka på när du gör din egen.

Bild
Bild

Utbytbara käftar kan tillverkas utan komplicerad utrustning … Men först måste du bestämma storleken.

Dimensioner

Vise är en standardiserad utrustning som tillverkad i enlighet med GOST. Flera standarder tillhandahålls för dem:

  • litet skruvstycke: käkhöjd - 50 mm, maximal slaglängd - 80 mm;
  • medium: höjd - 180 mm, arbetsslag är 120-125 mm;
  • stor: höjd - 220 mm, slagets storlek är 140-160 mm.

Stolmodeller har liknande egenskaper. I dem är käkarnas höjd i intervallet 65–75 mm, och arbetslängden är 120–150 mm och mer.

Utskottet av fodren från spåren ska vara 2-3 mm (för stora låssmedstöd). I mer kompakta exemplar kan den vara mindre.

Bild
Bild

Det finns modeller med andra klämstångsstorlekar. Men om de av någon anledning inte passar, kan överläggen göras själv.

Hur gör man det själv?

Besluta först material … Vi har redan pratat om hur man väljer det korrekt. Du ska inte begränsa dig själv, du kan göra flera par klämstänger "åt gången" och ändra dem efter behov.

Ytterligare demontera de gamla fodren … Detta arbete är mycket mödosamt, säkerligen är bultarna rostade, och det kommer inte att vara möjligt att ta bort fodren precis så. Sedan måste de klippas ner med en kvarn med ett skärhjul. Men var beredd på att du inte kommer att kunna skruva loss resten av bultarna. Sedan måste de slipas, och sedan borras nya hål och gängas in i dem.

Bild
Bild

Därefter börjar vi tillverka . Med enkla verktyg kan du göra bra träklippningar. I det här fallet fixas de inte med skruvar, utan med magneter, och du behöver inte ta bort de gamla svamparna.

Bild
Bild

Huvudidén är att göra lätt borttagbara svampar. De fästs på magneterna med en konsol av plåt 1–2 mm tjock. Arbetet består i att utföra en viss stegsekvens.

  1. Ta 2 identiska träklossar. Deras tjocklek måste vara tillräcklig så att en skruv kan skruvas fast i änden. Längden och bredden bestäms av skruvstädets dimensioner.
  2. Fäst en magnet på toppen av varje svamp. Hitta en position där de håller med den största styrkan.
  3. Fäst båda våra nya dynor i en skruvstång.
  4. Gör en mall av papper genom att fästa den på dynan och magneten. Gör nödvändiga veck. Skär sedan ut den resulterande formen, räta ut och överför konturerna till metallen.
  5. Forma metallen till önskad form. För att göra detta, fäst den på dynan och magneten och gör böjningar. Ta sedan bort eventuella grader och vassa kanter.
  6. Fäst fästena på vårt träskydd med 2 skruvar. För att göra detta måste du borra hål.
  7. Gör samma sak för att göra en annan svamp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Magneten behöver inte fästas på fästet alls - han kommer att behålla sig själv. Men om du behöver mer tillförlitlighet kan den fästas med skruvar eller lim. Stor styrka krävs inte eftersom fästkrafterna inte verkar på leden.

Fördelarna med sådana hemlagade svampar är enkel utförande och låg kostnad, liksom det faktum att fodren snabbt tas bort och installeras. Nackdelen är att storleken på skruvstångens arbetsslag minskas.

Huvudkravet är överläggen måste vara strikt parallella.

Bild
Bild

Du kan göra det själv metallsvampar , men du kan inte klara dig utan ett ögonblick. Använd standardfästen. Men se till att monteringsspåren är raka. Om så inte är fallet måste de jämnas med en router, dremel eller slipning.

Nya klämstänger kan tillverkas av gamla svarvverktyg.

Bild
Bild
  1. Bestäm önskade dimensioner med en tjocklek eller intern mätare.
  2. Använd dem för att göra 2 metallstänger. Dessa kommer att vara svamparna.
  3. Borra 2 hål vardera. De måste tydligt sammanfalla med installationsenheterna och ligga strikt vinkelrätt mot klämytan. Detta är det mest avgörande ögonblicket. För att säkerställa att deras diameter kan göras något större.
  4. Gör fördjupningar i hålen för försänkta bultar. Bättre motbor så att botten blir platt snarare än avsmalnande.
  5. Applicera risker med en dremel eller kvarn med en tunn cirkel.
  6. Temperera svamparna och släpp dem sedan. Temperaturen beror på materialets kvalitet.
  7. Fäst dynorna i ett skruvstäd. Om de "sitter" ojämnt, justera de mått du vill ha. Efter härdning kan detta endast göras genom slipning.
Bild
Bild

Pyramidala svampar kan göras från en platt fil. Innan arbetet måste glödgning utföras för att göra materialet mjukare. Dessutom är tekniken inte annorlunda.

Rekommenderad: