Träplattor (44 Foton): Vad är Det Och Hur Man Gör En Platta Med Egna Händer? Spegel Och Hyllor I Trä. Vad Mer Görs Av Dem Och Hur Man Torkar Dem Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Träplattor (44 Foton): Vad är Det Och Hur Man Gör En Platta Med Egna Händer? Spegel Och Hyllor I Trä. Vad Mer Görs Av Dem Och Hur Man Torkar Dem Ordentligt?

Video: Träplattor (44 Foton): Vad är Det Och Hur Man Gör En Platta Med Egna Händer? Spegel Och Hyllor I Trä. Vad Mer Görs Av Dem Och Hur Man Torkar Dem Ordentligt?
Video: Make your own easy mess free DIY Glitter paint 2024, April
Träplattor (44 Foton): Vad är Det Och Hur Man Gör En Platta Med Egna Händer? Spegel Och Hyllor I Trä. Vad Mer Görs Av Dem Och Hur Man Torkar Dem Ordentligt?
Träplattor (44 Foton): Vad är Det Och Hur Man Gör En Platta Med Egna Händer? Spegel Och Hyllor I Trä. Vad Mer Görs Av Dem Och Hur Man Torkar Dem Ordentligt?
Anonim

Plattor av trä: vad är det, hur kan du göra det själv - sådana frågor ställs alltmer av människor som tänker på miljövänlighet i bostäder. Faktum är att helt naturligt, naturmaterial ser bra ut inuti, låter dig skapa ramar för speglar och hyllor, bänkskivor och inredningsartiklar. Det är värt att prata mer detaljerat om vad som annars är tillverkat av träplattor, hur man torkar dem korrekt och förbereder dem för bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Mode för naturliga, obearbetade material kom från USA, där de är kända som träplattor och är mycket efterfrågade. En platta av trä är inte en tvärgående, utan en längsgående sektion av stammen.

Det resulterande massiva sågsnittet ser väldigt imponerande ut, beroende på växtart, ändras bara mönstret och färgerna på årsringarna.

Den icke-standardiserade delen av snittet möjliggör ett fullständigt avslöjande av materialets naturliga skönhet. Samtidigt behåller plattan vanligtvis ett avbarkat lager längs kanten, vilket är särskilt uppskattat av designers. Att skaffa sådana material skiljer sig i grunden från andra metoder för att hugga trä . Ett massivt massivt sågsnitt är värderat högre än ett vanligt bräda eller virke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande egenskaper kan hänföras till plattornas särdrag

  1. Fullständig frånvaro av onaturliga inkluderingar. Massivt trä har en solid struktur utan spår av limning och sammanfogning.
  2. Tjockleken på plattan ligger i intervallet 50-150 mm. Denna indikator är mycket viktig eftersom den påverkar materialets hållfasthetsegenskaper.
  3. Rå kanter. De förblir naturliga, med en ojämn konsistens och ett unikt mönster.
  4. Särskild skärpunkt. Endast de träområden som är så nära rötterna som möjligt är lämpliga för plattor. De är mer uppskattade för sin ökade diameter, mönsterets klarhet och styrka.
  5. Unik form. Materialet värderas högre om själva trädstammen har en heterogen struktur, hängande och andra ovanliga element. Även i samma originalplatta kan konturerna förändras när du klättrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora lager av naturligt trä är ett unikt, värdefullt material som skiljer sig från andra i sitt ursprungliga utseende, styrka och hållbarhet.

Mycket i dess egenskaper beror på rasen som används för att göra snitt . Inte alla alternativ kommer att uppfylla de fastställda kraven och standarderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka stenar är plattorna gjorda av?

Alla träslag är inte lämpliga för tillverkning av plattor. Oftast är det värdefulla, sällsynta och dyra sorter. De ser spektakulära ut i form av mahognyplattor med sina rika nyanser av orange, skarlet, vinrött-brunt . De har ofta en betydande skäryta, är hållbara och är inte rädda för fukt och förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den dyraste och mest värdefulla av de exotiska arterna är regnträdet (suar) . Dess radiella snitt är oöverträffad i hållbarhet. Soirens stammar kännetecknas av ett spektakulärt mönster med en böjlig struktur och ett brett tvärsnitt. Deras diameter kan nå 10 m, vilket lämnar nästan obegränsade möjligheter för dekorativa ändamål. Dessutom kan andra stenar användas som grund för plattan.

Bland de efterfrågade alternativen är:

  • merbau;
  • rosenträ;
  • ebenholts;
  • teak;
  • lönn;
  • ek;
  • lärkträd;
  • nöt;
  • alm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på materialvalet bestämmer hantverkarna metoden för dess vidare bearbetning . Till exempel är lärkplattor väldigt vackra, men de innehåller oljor som komplicerar den efterföljande efterbehandlingen. Valnöt används sällan på grund av ökade torkningskrav - det kan spricka om temperaturen är felaktig. Lönn är mer stabil men mindre dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

Användningen av snitt av en naturlig trädstam begränsas endast av fantasin hos designers. Stora plattor används i loft- eller lantinteriörer, i skandinavisk och minimalistisk design av utrymmen. I det klassiska formatet lämnas kanten orörd och behåller sin naturliga konsistens. Vid inredning i Liveedge -stil används andra tekniker - sprickor och oegentligheter betonas, de fylls med transparent epoxi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland alternativen för att använda träplattor är följande designlösningar mest populära

Möbel . Träbord, bardiskar, bänkar är oftast gjorda av ek och exotiska träslag. Lönnplattor är tunnare, lämpliga för att skapa stolar och ryggstöd, soffbord, vad som helst. Lärka kommer att göra en vacker hylla eller fönsterbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skiljeväggar och dörrar . De kombineras ofta med glas- eller epoxihartsinsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa paneler och konsoler . De placeras vid sängens huvud eller som en fristående produkt som fungerar som ett konstverk i inredningen.

Vackra snitt av liten diameter, fäst på väggen, bildar vackra och ovanliga paneler som kan ramas in eller lämnas i sin naturliga form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grunder för produkter . Plattan kan användas som stativ för ett handfat i ett badrum för att ge en golvlampa eller en lampa stabilitet. Spegeln på ytan av träsågsnittet är också lätt att fixa, det ser väldigt imponerande ut. Från en liten platta kan du göra en klocka med en urtavla genom att fästa händer och andra element på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spektakulära trädsnitt har inte alltid rätt form. Längsgående element passar bra in i interiören i form av trappsteg, eldstadshyllor. De behåller sin naturliga dekorativa effekt, men förblir samtidigt ganska funktionella.

Det är sant att sådana designnöjen inte passar in i alla inredningsstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Du kan göra en platta från en trädstam med egna händer, men bara med rätt förberedelse och korrekt beräkning. Materialet från vilket vackra snitt görs bryts i bergen eller vilda skogar . De mest värdefulla plattorna, som senare kan bearbetas hemma själv, hämtas från träd över 50 år gamla, med en betydande stamdiameter. De görs på beställning, ibland måste du få ett särskilt tillstånd för ett sågsnitt.

Ju mer knotig, inhomogen struktur stammen har, desto mer dekorativ blir sågsnittet . Alternativ med avvikande element, gafflar, vridna sektioner värderas högre. Materialets färgomfång beror också direkt på basvalet. Den mest intressanta paletten är snittet som erhålls på våren och sommaren. Barken från sådana träd faller av sig själv, men den kan enkelt tas bort i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lär dig mer om hur du gör en platta korrekt från en fast fat genom bearbetning på plats eller i en verkstad . Steg-för-steg-instruktionerna hjälper dig att navigera korrekt i sekvensen av åtgärder, det kommer att vara användbart för nybörjare.

Transport

Timmerna rullas på en speciell plattform, avståndet mellan ramperna justeras så att lasten ligger så säkert som möjligt utan att tappa balansen. Transporten utförs med stora lastbilar och lyftutrustning . Små bitar kan rullas på plattformen med en kabelvinsch. Stockens position när den dras in på transportplattformen måste vara strikt parallell med den.

Säkra arbetsstyckena med träkilar och fästband så att de inte rullar eller förskjuts.

Bild
Bild

Såg snitt

Detta steg är nödvändigt om det avskurna eller avsågade arbetsstycket är för stort. I detta fall är materialet uppdelat i mer kompakta sektioner på den plats där virket bryts.

Arbetet utförs med hjälp av ett mobilt bandsåg. Därefter transporteras materialet till platsen för vidare bearbetning.

Bild
Bild

Upplösning

Den runda stocken löses upp i separata plattor 5-15 cm tjocka. Det snabbaste och enklaste sättet att göra detta är på industriell utrustning, men du kan klara dig utan det . Ett mobilt sågverk är enkelt att organisera på grundval av en kraftfull motorsåg. Samtidigt kan stockar demonteras direkt på avverkningsplatsen, vilket gör transport av material mycket enklare och bekvämare.

För att stocken ska förvandlas till plattor sågas den i bitar av lika tjocklek, vilket gör ett undantag för kärnområdet. Här fördubblas standardstorleken för att minska risken för materialvridning. De enskilda plattorna kan skarvas ihop med epoxilim för att uppnå önskade bredder.

Valet av upplösningsmetod beror på träets efterföljande bearbetning

  1. För färdiga plattor . Vid stocken separeras mittdelen med en bredd på 100 till 120 mm. Resten löses upp i lager på 5-10 cm. Färdiga lager kan skickas till torkning.
  2. För limning . I detta fall sågas den avbarkade delen från 3 sidor av stocken. Resten av arbetsstycket fälls ut på samma sätt som i den första metoden. Sedan sammanfogas lagren så att de släta sidorna berörs och de avbarkade ligger på utsidan.
Bild
Bild

Material framställda med någon av dessa metoder skickas till speciella kammare eller torkas naturligt.

Torkning och stabilisering

Det mesta naturliga träet är känsligt för vridning när det utsätts för väderförhållanden . Dessutom innehåller den naturlig fukt, vilket också påverkar träets övergripande skick. Eftersom timmerskördens huvudsakliga period är vår, visar sig de resulterande skikten vara mycket fuktiga, det är osannolikt att det är möjligt att torka dem korrekt utan ytterligare tweaks. Den resulterande stressen leder till vridning, sprickbildning av gruppen.

Förbehandling av materialet med stabiliserande föreningar hjälper till att minska risken för klyvning av arbetsstyckena. Mycket breda plattor skärs ibland bakifrån. Denna teknik minskar avsevärt spänningen i träfibrerna.

Torkning av plattor kan utföras på följande sätt

  1. In vivo . I detta fall skyddas materialet helt enkelt från kontakt med solljus och andra värmekällor, placerat i ett mörkt rum med god ventilation. På grund av luftutbytet avdunstar fukt från träet gradvis. Plattor förvaras i staplar eller på ställ. Torktiden kan vara ganska betydande, mycket beror på träslag, dess ursprungliga fukthalt.
  2. I cellerna . Speciell torkutrustning tar bort överflödig fukt från trä med hjälp av lampor som avger infraröd strålning eller stängda bås som upprätthåller en given temperaturregim. Under torkningsprocessen kan materialet ändra färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden för att avlägsna fukt från trä väljs utifrån arbetsstyckenas storlek och egenskaper . Alternativ i storformat torkas på ett helt naturligt sätt. Korrekt stapling gör att du kan skapa förutsättningar under vilka brädorna inte kommer att ändra sina geometriska parametrar.

Den enda nackdelen med denna metod är processens varaktighet: på 1 år torkar träet bara 25 mm tjockt, en 50 mm platta tar minst 24 månader för att nå en fukthalt på 10%.

Efter avslutad avfuktningsprocess bearbetas plattorna vidare . Det är möjligt att utesluta skador på materialet genom att applicera en skyddande beläggning på det. För trä som utsätts för mekanisk nötning är oljebaserad impregnering väl lämpad. Du kan också använda polyuretanlack, epoxi som beläggning. För ytor som inte utsätts för betydande slitage är ett skyddande vax lämpligt.

Rekommenderad: