Thuja Häck (28 Bilder): Vilken Thuja är Bättre För Ett Staket? På Vilket Avstånd Och Hur Man Planterar? Hur Gör Man En Grön Häck Runt Huset Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja Häck (28 Bilder): Vilken Thuja är Bättre För Ett Staket? På Vilket Avstånd Och Hur Man Planterar? Hur Gör Man En Grön Häck Runt Huset Med Egna Händer?

Video: Thuja Häck (28 Bilder): Vilken Thuja är Bättre För Ett Staket? På Vilket Avstånd Och Hur Man Planterar? Hur Gör Man En Grön Häck Runt Huset Med Egna Händer?
Video: thujor.se plantera tuja/thuja häck - störst på hemleverans 2024, April
Thuja Häck (28 Bilder): Vilken Thuja är Bättre För Ett Staket? På Vilket Avstånd Och Hur Man Planterar? Hur Gör Man En Grön Häck Runt Huset Med Egna Händer?
Thuja Häck (28 Bilder): Vilken Thuja är Bättre För Ett Staket? På Vilket Avstånd Och Hur Man Planterar? Hur Gör Man En Grön Häck Runt Huset Med Egna Händer?
Anonim

Evergreen fluffig thuja i sig är en prydnad av vilken trädgård som helst. Förutom det estetiska kan det emellertid också utföra funktionen av ett staket och visuellt skydda platsen från nyfikna ögon.

Bild
Bild

Särdrag

Thuja -häckar används mycket ofta i landskapsdesign av många skäl. Det gröna staketet är helt opretentiöst och kräver inget särskilt underhåll. Det ser ganska mångsidigt ut och passar sömlöst in i vilken webbplatsdesign som helst. Trädens höjd kan nå 20 m, vilket gör att du kan välja staketets mest framgångsrika och bekväma utseende för invånarna. Dessutom är det möjligt att ge thujan ett ovanligt försprång: från en båge till en fullvärdig skulptur.

T uya trimmas enkelt och går utan korrigering ganska länge . Genom att släppa ut fytoncider har det en gynnsam effekt på luftens tillstånd och därmed på människors hälsa. Ett thuja-staket döljer inte bara byggnaderna och själva platsen från förbipasserande blick, utan spärrar också snön. Fördelarna inkluderar möjligheten att skydda området från damm och smuts, gaser, vind och buller. Dessutom kan en häck i en kritisk situation vara ett allvarligt hinder för människor som försöker komma in på platsen i syfte att stjäla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är de bästa sorterna att använda?

Det finns ett tillräckligt antal varianter av thuja, men experter rekommenderar att du bara väljer några av dem för insamling. Varianterna "brabant" och "smaragd" är mest lämpliga för detta ändamål. Thuja "smaragd" kännetecknas av förmågan att motstå låga temperaturer och starka vindbyar, och det är ganska lätt att ta hand om det . Höjden på ett träd når 5-6 meter, och dess krona liknar en kon i form. Nackdelarna med denna sort inkluderar en ganska långsam utveckling, på grund av vilken häcken i sig växer i låg takt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thuja "brabant", tvärtom, hänvisar till snabbt växande växter, vilket förklarar dess popularitet . Trädet är också resistent mot de låga temperaturer som finns i vintersäsongen. Den krävande växten växer cirka 30 cm varje år. Under plantering placeras plantorna med en meters mellanrum. Från plantering är det tillräckligt att vänta två år, och höjden på det levande staketet når 4 m.

Regelbunden trimning av grenarna ökar bara buskens täthet. Nackdelarna med sorten inkluderar det faktum att "barbant" inte kan förbli grön i 12 månader. På vintern ändras färgen till rött, och på våren kräver träden extra vård.

Bild
Bild

Förutom, ganska ofta bildas också en häck från thujasorter "Columna " … Liksom de tidigare sorterna kännetecknas den av utmärkt frostbeständighet, men på sommaren kräver den regelbunden bevattning. Höjden på ett enskilt träd når ibland 7 m, medan diametern sträcker sig från 1 till 1,5 m. Buskens tillväxt är ganska långsam. Kronans form liknar en vacker kon.

Bild
Bild

Finns på tomterna och sorten "fastigada", som har en tät krona och är grunden för utsökta kompositioner. Buskens form liknar en kolumn, och nålarna behåller sin rika gröna färg även under vintersäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thuja -sorten "biflod" låter dig förvärva buskar som initialt har en rundad form som en boll . Höjden på ett träd överstiger inte en halv meter. Kanske är den största fördelen med denna sort frånvaron av behovet av någon beskärning, eftersom den perfekta formen uppnås även vid plantningsstadiet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar träd?

När du väljer en plats för att plantera en thuja bör du komma ihåg att växten mår bättre i skuggan eller halvskuggan, men den kommer att utvecklas tillfredsställande i solen, förutsatt att den regelbundet vattnas. När du planerar att plantera med egna händer rekommenderas det att köpa plantor i en plantskola för att garantera en ren sort som inte är rädd för sjukdomar och lämplig för vissa klimatförhållanden. Thuja kan förökas både av plantor och av frön eller sticklingar som skärs under andra hälften av våren. Den första metoden anses vara det bästa alternativet, eftersom samma frön ibland inte ger önskat resultat. När du gör ett köp är det viktigt att inspektera rötterna och bedöma deras integritet och hälsosamma skick.

Fröplantor bör tas de som har fyllt fyra år - de har inte bara ett lägre pris, utan rotar sig också ganska bra på en ny plats . Om valet fortfarande är till fördel för frön, men det rekommenderas att samla dem på hösten från kottar. Sticklingar planteras under de första veckorna i maj.

Om det beslutades att plantera en häck runt huset, bör du se till att det inte finns något grundvatten på de valda platserna. Du måste hålla ett avstånd på 1-2 meter mellan enskilda träd. Det rekommenderas att droppa 80 cm djupt i varje hål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en häck bildas nära ett befintligt staket kan gapet mellan enskilda träd minskas till 70 cm. Marken måste först berikas med mineralgödsel. När du placerar växten i hålet måste du se till att rotkragen finns kvar på ytlinjen.

För att vara mer exakt, när du planterar en rad thujas, är det värt att lämna från 80 till 100 cm mellan dem . När man bildar två rader av häckar placeras enskilda träd i ett rutmönster, och avståndet mellan enskilda exemplar når 2 m. En alltför stor trädsort kräver ett avstånd på cirka 5 m mellan thujas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Som nämnts ovan är det inte svårt att ta hand om en thujahäck. Detta kräver helt vanliga föremål som varje trädgårdsmästare har på gården: en kratta med en spade, trädgårdssax, vatten och gödningsmedel. Vattningsfrekvensen bestäms beroende på markens skick och hur djupt grundvattnet är.

Den bästa lösningen är att regelbundet kontrollera jordens skick . Det är bäst att bevattna en gång i veckan med en standardhink för varje träd. Om säsongen visar sig vara torr måste vattningen göras oftare - två hinkar ska hällas två gånger i veckan. Det är vanligt att slutföra varje vattning med aktiv lossning, vilket förbättrar processen med syretillförsel till rotsystemet.

För mulching av jorden används antingen flis eller torv. Proceduren utförs inte omedelbart, utan bara en månad efter direkt landning.

På våren måste jorden varje år berikas med kompost och mineralgödsel. Det är bättre att bilda en krona och ta bort åldrade grenar på hösten. Unga plantor bör dessutom skyddas från direkt solljus tills de blir resistenta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart efter plantering är det viktigt att noggrant ta hand om thuja, eftersom busken precis rotar sig. Ytterligare skydd kan krävas från alla aggressiva faktorer: torrt väder, hög luftfuktighet eller plötsliga temperaturfluktuationer.

De första gödningsmedlen appliceras vid plantering - de borde räcka i flera år . Efter 2-3 år behöver thuja regelbunden utfodring. Det är bäst att välja i butiken de komplex som är utformade specifikt för thuja och som distribueras på ytan genom strö. Naturligt gödningsmedel som kompost kommer också att vara fördelaktigt. Det är nödvändigt att mata häcken två gånger: på våren och i juni, lägga till användbara komponenter i lika delar.

Cirka 1 kg gödselmedel per 10 kvadratmeter används per år. m jord. Om vi pratar om sammansättningen av gödningsmedel, bör magnesium, järn, kalium och fosfor föredras. Närvaron av de två senare komponenterna är särskilt viktig under hösten.

Transplantationen skadar inte thuja mycket, men experter rekommenderar att du utför denna typ av aktivitet endast på våren eller under de första veckorna av sommaren. Om busken redan har skaffat rotfoder måste transplantationen skjutas upp till sommaren eller hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thujas vård under vintersäsongen har sina egna detaljer. Den första vintern kan vara särskilt svår för buskar, eftersom de kan dö utan ordentlig vård. Redan i slutet av hösten, men innan frosten kommer, måste varje kopia täckas med ett ganska tätt tyg, som är lätt att köpa i en trädgårdsbutik. Det valda materialet bör behålla värmen, men fånga solens strålar. Den improviserade påsen ska vara löst på så att det blir ledigt utrymme mellan busken och tyget.

Thuja -rötter kräver också vinterisolering . Det är bäst att använda lövverk för detta ändamål, vid den tidpunkten som naturligt ackumulerats på webbplatsen. Efter att bladen har blandats med jorden ska det resulterande ämnet spridas runt buskarna. Sådan vintervård är endast nödvändig för träd under tre år. Efter det kommer de att vara så starka att de kommer att klara låga temperaturer utan någon speciell åtgärd.

Det är viktigt att thujan inte är täckt med snö, annars leder det till att nålarna börjar fladdra. Användning av snö för isolerande trä är i detta fall kategoriskt kontraindicerat.

Bild
Bild

På våren ska du inte omedelbart ta bort skyddsrummen från buskarna, eftersom de snabbt kan brinna ut från vårsolen. Först måste du vänta tills jorden tinar, dessutom behöver du konstanta positiva temperaturer och frånvaron av temperaturhopp. Om det behövs kan du installera speciella sköldar bredvid thujaen, vilket skapar den nödvändiga skuggan.

Bild
Bild

Hur ska man klippa rätt?

Klippning av en thujahäck utförs enligt vissa regler, som tillåter inte bara att bilda en attraktiv form, utan också för att bibehålla plantans hälsa. Tidpunkten för beskärning kan variera beroende på den valda sorten, därför är det vanligt att kontakta säljaren vid köpet av frön eller plantor. Huvudregeln för att klippa thuja är att klippa ett litet antal grenar åt gången. Högst 30% av plantans totala kronvolym tas bort, annars torkar det ut. Under inga omständigheter ska nakna grenar provoceras, eftersom den gröna massan inte kan återställas.

När du väljer en ovanlig form är det viktigt att följa grundregeln: grenar ska expandera från topp till botten. Thujas extra grenar tas bort från vår till sommar, beroende på vädret. Om det är nödvändigt att stoppa buskens tillväxt för att ge den en ovanlig form, bör grenarna klippas innan knoppen bryts.

Bild
Bild

Omvänt, när växten behöver växa ytterligare, sker trimning efter blomningen. För ett rakt snitt, använd vanliga saxar eller beskärningssaxar. Verktyg måste slipas och rengöras.

För att ge häcken önskad form behöver du ett speciellt grönt nät, bestående av stora celler. Den sträcker sig över hela det gröna staketet och är en indikator på utseendet på kvistar, "utslagna" av helhetsbilden. Så snart processerna kryper genom cellerna måste de avbrytas omedelbart.

Rekommenderad: