Blommande Iris: Varför Blommar De Inte Och Vad Ska Man Göra åt Det? Efterblommande Vård Vad Ska Jag Göra Med Bladen Och Stjälkarna Efter Att Irisarna Har Bleknat?

Innehållsförteckning:

Blommande Iris: Varför Blommar De Inte Och Vad Ska Man Göra åt Det? Efterblommande Vård Vad Ska Jag Göra Med Bladen Och Stjälkarna Efter Att Irisarna Har Bleknat?
Blommande Iris: Varför Blommar De Inte Och Vad Ska Man Göra åt Det? Efterblommande Vård Vad Ska Jag Göra Med Bladen Och Stjälkarna Efter Att Irisarna Har Bleknat?
Anonim

Olika sorter av iris har ovanlig färgning, och under blomningsperioden skimrar ljusa blomblad i solen i olika nyanser. Eleganta irisar blir trädgårdens huvuddekoration. För att blomman ska bli frodig och riklig måste du studera mer information om funktionerna i denna period i växtens liv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkten och blomningstiden

I centrala Ryssland och Moskva -regionen börjar kulturen blomma slutet av maj - början av juni . Blomningen fortsätter till ungefär mitten av juli. Det är omöjligt att namnge blomningsperioden exakt, eftersom denna indikator beror på sorten.

Den genomsnittliga blomningstiden är 10-15 dagar, dessa parametrar bestäms också av klimatet och vårdens egenskaper.

Blomningstiden kan bestämmas av den latinska beteckningen som anges på förpackningen med plantorna:

  • VE - väldigt tidigt;
  • E - tidigt;
  • ÄTA - mitten av tidigt
  • M - genomsnitt;
  • ML - medel sent
  • L - sent;
  • VL - väldigt sent.

Om bokstäverna EML ses, förstås detta som "blomning är möjlig vid något av de angivna datumen."

Naturligtvis har vädret en enorm inverkan på längden på denna period, till exempel kan växter med olika datum plötsligt börja blomma samtidigt. Om vi pratar om Moskva -regionen, då skillnaden mellan dessa villkor är 10 dagar . Klimatförhållandena bestämmer också överflödet av blommor och deras glans.

Bild
Bild

Varför blommar de inte och vad ska de göra?

Om för få knoppar dyker upp inom den förväntade tidsramen, bleknar de snabbt eller blomningen observeras inte alls, det är viktigt att förstå de faktorer som bidrar till detta "beteende" hos växter. Efter att ha fått reda på orsaken kan blomman räddas och fortfarande ha tid att beundra den frodiga blomningen.

Felaktig passform

Om trädgårdsmästaren fördjupade rötterna för mycket under plantering kommer kulturen att sluta med endast blad, och du kan inte vänta på blommor alls. Vid plantering, lämna 1/3 av rothalsbandet över marknivå, men rötterna själva bör vara under jorden . Om detta fel är orsaken, lossa sedan jorden runt växten och ta försiktigt bort ett par centimeter ytjord utan att gräva upp blomman.

När du planterar, försök att hålla bladen pekande norrut och rhizomen pekande söderut. Detta arrangemang bidrar till full utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var särskilt uppmärksam på landningsområdet. Till exempel kommer denna gröda inte att blomma i för sur jord, därför är det med hög surhet viktigt att späda ut jorden med aska, dolomitmjöl eller kalk. Sibiriska sorter kan också odlas i surgjord jord.

Lökgrödor planteras i september eller början av oktober - under denna period har växten tid att förbereda sig för frost

Bild
Bild

Dåligt val av plats

I förhållanden med delvis skugga i landet kommer blomningen att hämmas avsevärt och med tiden kommer den att sluta helt. Därför, för plantering, bör du välja ett område som kommer att belysas av solen i minst 2/3 dagar. Plantera inte blommor under täta höga träd och buskar, och undvik att plantera nära staket.

När den planteras i skuggan riskerar trädgårdsmästaren att möta ett annat problem - mjöldagg eller rost, vilket också leder till dåligt växtskick och kan vara orsaken till bristen på blomning.

Platsen som väljs för plantering bör vara långt från grundvatten, till exempel kan du plantera iris i en hög rabatt.

Det borde webbplatsen också vara skyddad mot vind vars vindbyar kan bryta ömtåliga stjälkar.

Bild
Bild

Näringsbrist

Det är viktigt att mata kulturen i tid. På grund av brist på näring kan bladen krulla, knopparna flyger runt och utan att ha tid att blomma slutar stjälkarna och rötterna att utvecklas. I april-maj är det viktigt att uppmärksamma tillväxten av lövverk och utvecklingen av rotsystemet, därför kommer lämpliga gödningsmedel att vara ammoniumnitrat och kaliumsulfat . Under denna period kan du mata växterna malet fisk utspädd i vatten . Sådan utfodring rekommenderas varannan dag i en månad, men två veckor före blomningen är det viktigt att sluta gödsla.

Bild
Bild

I juni är huvudsyftet med utfodring bildandet av peduncles. Den mest framgångsrika kompletterande maten - superfosfat, ammoniumnitrat, aska . I början av hösten bör växter förberedas för övervintring och matning. superfosfat eller kaliumsulfat.

Under blomningsperioden kan du gödsla iris med nässelinfusion. Alla förband appliceras från sidan av bladen.

När man matar denna kultur använd inte gödsel , eftersom detta hotar bildandet av en förrådnande process, som ett resultat av vilket blomman kommer att börja kasta sina löv. När du applicerar något gödningsmedel, övervaka doseringen noggrant: med ett överskott av iris kommer bara löv att växa, och de kommer inte längre att orka bilda blommor. Detta problem är särskilt relevant vid övermatning av en blomma med kväve.

Bild
Bild

Underlåtenhet att följa vattningsreglerna

Grödan tål torktider bra, men detta kan påverka spirande och blomningsstadier negativt. När plantan väl har planterats bör den vattnas regelbundet i 3-4 veckor. Under mognadstiden för pedunclesna bör vattningen ökas. I allmänhet rekommenderas att fukta jorden 3 gånger i veckan.

Överskott av fukt påverkar också blommans hälsa negativt. I det här fallet kan växten inte bara misslyckas med att blomma, utan också dö av rotröta. Vattningsproceduren utförs på kvällarna, det är viktigt att se till att droppar inte faller på blommorna. På hösten behöver kulturen minimal fukt.

Bild
Bild

Överväxt av rotsystemet

Under plantering måste trädgårdsmästaren följa schemat och plantera höga sorter på ett avstånd av 40-60 cm från varandra, låga - 30 cm . Kulturens snabba tillväxt säkerställer god tillväxt av rötterna, och med närmare planteringar börjar rötterna störa varandra. Varje prov har en brist på fukt och användbara komponenter, och detta leder också till skador på växter av insekter. Allt detta blir orsaken till försvagad blomning. För att lösa problemet bör du dela buskarna var 4-5: e år.

Förfarandet utförs vanligtvis ett par veckor efter blomningen (i juli eller augusti).

Bild
Bild

Vinterskador

Om växterna innan övervintringen var dåligt skyddade mot frost, kan deras blomknoppar frysa och sedan väntar trädgårdsmästaren förgäves på blomning. Du kan inte täcka proverna för tidigt, annars kommer det att framkalla dämpning av rötterna.

Växter kan isoleras vid en temperatur på +5 grader . Torrt lövverk används som skydd, till exempel: ek, mossa, grangrenar. Det rekommenderade lagret av mulch är 20 cm. Om en engelsk sort odlas behöver den inte täckas (detta är en vinterhård art). Vid plantering av spanska och nederländska iris är vinterisering en obligatorisk process.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Man tror att denna gröda är resistent mot sjukdomar och insekter, men med felaktig vård kringgår detta problem inte iris. Oftast infekterar växter torrrötning, våtröta, gråröta, rost, septoria . Preparat som innehåller zink och koppar hjälper till att bli av med sjukdomar. Den farligaste är en sjukdom som kallas mosaik -, bladlöss blir infektionskälla. Behandling i detta fall utförs inte - det sjuka exemplet förstörs.

Av insekterna älskar skopor mest av allt att äta på dessa representanter för floran, de äter knopparna och blomning sker inte.

Gör samma skada på knoppar irisfluga , som inte bara dricker saften från peduncle, utan också lägger avkommor där. I detta fall rekommenderas att eliminera knoppen - blomman blommar inte längre. För att skydda mot insekter, använd Bordeaux -vätska, liksom produkter som "Aktara" eller "Actellic ".

Bild
Bild

Hur tar jag hand om blommorna ytterligare?

Efter att iriserna har bleknat kräver de enkel, men kompetent och regelbunden vård. Under denna period är det viktigt att utföra följande procedurer:

  • ta bort ogräs och lossa marken;
  • gödsla jorden;
  • bekämpa sjukdomar och skadliga insekter i tid;
  • fukta jorden i rätt tid och transplantera.

Så snart växterna har slutat blomma blir beskärning en viktig vårdpunkt. Pedunklarna tas ut vid buskens bas. Med frostens början avlägsnas hälften av lövverket. Tidigare gulnade blad trimmas också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver du en transplantation?

Nästa steg efter blomningen är planttransplantation. Denna procedur hjälper kulturen att blomma vackert och tätt nästa gång. Manipulationen utförs vart 4–5 år.

Den mest framgångsrika tiden för transplantation är två veckor efter blomningen . Faktum är att vid denna tidpunkt har exemplen redan börjat samla användbara komponenter för vintern, deras rotsystem är väl utvecklat, nya skott uppträder och blommande knoppar har ännu inte lagts. Därför väljs denna period för blomstertransplantation.

Vid grävning avlägsnas blomman från marken och busken delas med en vass kniv.

Bild
Bild

Skärplatser placeras i en lösning av kaliumpermanganat i 15-30 minuter, torkas och bearbetas med krossat aktivt kol eller träaska. Vart i det är viktigt att noggrant undersöka rhizomen och se till att den är frisk . Efter delning undersöks också delar av växten visuellt, om skador hittas tas alla drabbade områden bort. För proceduren välj ett steriliserat vass instrument: sax, kniv, sekatörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsprocessen ser ut på samma sätt som att plantera en växt i öppen mark: rhizomen planteras på marknivå och bladen placeras vertikalt. Djupet av planteringshålet bestäms av parametrarna för rötternas längd. Efter plantering pressas blomman och täcks med jord. En nyplanterad växt vattnas, och nästa vattning görs först efter 3-5 dagar. Tillväxten av transplanterade prover börjar efter ett par veckor. Överensstämmelse med reglerna för plantering och vård kommer att säkerställa en snabb, lång och pittoresk blomning av iris.

Rekommenderad: