Elplan (38 Bilder): Betyg På De Bästa Modellerna, Batteri Och Nätverk. Hur Väljer Jag En Elektrisk Hyvel För Ditt Hem?

Innehållsförteckning:

Video: Elplan (38 Bilder): Betyg På De Bästa Modellerna, Batteri Och Nätverk. Hur Väljer Jag En Elektrisk Hyvel För Ditt Hem?

Video: Elplan (38 Bilder): Betyg På De Bästa Modellerna, Batteri Och Nätverk. Hur Väljer Jag En Elektrisk Hyvel För Ditt Hem?
Video: Ryobi Planer Product Review 2020 2024, Maj
Elplan (38 Bilder): Betyg På De Bästa Modellerna, Batteri Och Nätverk. Hur Väljer Jag En Elektrisk Hyvel För Ditt Hem?
Elplan (38 Bilder): Betyg På De Bästa Modellerna, Batteri Och Nätverk. Hur Väljer Jag En Elektrisk Hyvel För Ditt Hem?
Anonim

Elverktyg i vår tid är mycket vanliga och mångsidiga. Många tillverkare erbjuder sina produkter av ungefär samma kvalitet och konsumentegenskaper. Detta var särskilt tydligt när företag från Kina och andra sydasiatiska länder gick in på instrumentmarknaden. Detta gäller fullt ut för elektriska hyvlar. Syftet med denna artikel är att hjälpa en potentiell köpare att välja rätt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

En elektrisk hyvel är ett verktyg för träbearbetning genom hyvling . Hyvling är det enhetliga avlägsnandet av ytskiktet. Det är nödvändigt att skapa en plan och slät yta, beroende på det ytterligare syftet - efterbehandling, slipning, montering av delar för vidare installation eller konstruktion. Tidigare - före elverktygets era - utfördes dessa arbeten med handhyvlar och krävde stor erfarenhet och skicklighet. Det var nödvändigt att beräkna (eller snarare känna av erfarenhet) presskraften, bladets förlängning, verktygets rörelseriktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

El har revolutionerat detta komplexa, inte alla tillgängliga företag.

Nu, med mer eller mindre framgång, kan varje person planera brädor efter lite övning och behärska funktionerna i att använda apparaten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Instrument enhet

Alla elektriska hyvlar är i allmänhet desamma , med varierande grad av komplikation, beroende på instrumentets syfte. Diagrammet visar detta tillräckligt detaljerat . Ett exempel är Interskol -planet. Men i hans ställe kunde mycket väl ha varit någon annan.

Huvudnoden apparat, dess "hjärta" är en elektrisk motor som roterar fräs - det huvudsakliga arbetsverktyget med vilket direkthyvling sker. Det är metalliskt trumma med utbytbara knivar. Förutom huvudenheten innehåller den elektriska hyveln olika tillsynsmyndigheter: rotationsfrekvens för elmotorns axel, materialbearbetningens djup. Dessa regulatorer är enkla, mekaniska eller elektromekaniska, beroende på syftet.

Bild
Bild

Allt detta är baserat på metall sula , en slags horisontell platta. Instrumentsulan är vanligtvis gjord av aluminium eller aluminiumlegering. Dess främre del är rörlig och kan flyttas upp och ner till en förinställd höjd i millimeter med hjälp av regulatorn. Höjden på positionen på sulans framsida i förhållande till baksidan är materialets bearbetningsdjup. Detta är tjockleken på skiktet som tas bort från ytan på det hyvlade brädet.

Bild
Bild

I "amatör" -modeller är detta lager 2-3 mm, i professionella - 4 och mer. Regulator av tjockleken på det borttagna lagret oftast utrustad med en skala med en gradering på 1/10 mm. På sulans framsida måste det finnas längsgående spår för att tillåta luftflöde som bildas under rotation virveltrumma.

Dessutom kan dessa spår fasas snabbt och enkelt.

Bild
Bild

Arbetsorganen avslutas in i fallet … Den är tillverkad av hållbar plast. Lagren är installerade i fästpunkterna på roterande delar. I den övre yttre delen finns huvudverktygskontroller - startknapp och säkringsknapp som blockerar obehörig start av elmotorn. Detta för att undvika eventuella skador. Elektrisk motor täckt med ett ventilerat hölje.

Dessutom har kroppen hål genom vilket sågspån och spån blåses ut av en luftström från en roterande trumma. Detta är grundstrukturen för ett elektriskt plan. Hela skillnaden ligger i kvaliteten på de material som används och enheternas tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Enligt energikällan är elektriska hyvlar ackumulator och nätverk. Uppladdningsbar enheter är lättare, mer kompakta, kan användas på platser där det inte finns någon elektricitet. Naturligtvis är deras driftstid begränsad till nästa laddning av strömförsörjningen i dessa fall. De har också begränsningar för elmotorns effekt. Saken är naturligtvis bekväm när det gäller autonomi, men en professionell eller bara en bra ägare brukar ha både ett batteri och en nätverkshyvel.

Nätverkshyvel Den är ansluten till ett 220 V konsumentnät med en kabel med en kontakt och en förlängningssladd. Nätverket låter dig arbeta med ett verktyg med valfri ström under nästan obegränsad tid på ett avstånd som är lika med kabelns längd. Därför kompletterar elnätet och batteriplanarna varandra i stor utsträckning.

Det bör noteras att batteriplanare i regel är betydligt dyrare än nätverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är elektriska hyvlar tyst indelade i hushåll (amatör) och professionell . Denna division annonseras inte någonstans och har inte strikta kriterier, men experter vet att hushållsplaner har en bredd och ett djup på 82 respektive 3 mm och professionella plan - från 110 och 4 mm eller mer djup. Motoreffekten för hushållsapparater är från 600 till 1500 W och för professionella - upp till 2500 och högre. Och det finns många andra funktioner som i regel bara är viktiga för specialister.

Sådana hyvlar skiljer sig också i pris . Ibland ibland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Bland hushållsplaner fördelas köparnas sympatier ungefär så här

Makita KP0800 . Märket är japanskt men tillverkat i Kina. Pålitlig, enkel och lättanvänd enhet. Förbrukar ström från 620 watt. Denna effekt är tillräcklig för 17 000 tomgångsvarvtal. Dessa egenskaper räcker för att utföra allt hyvlingsarbete som krävs i vardagen. Pris från 8 tusen rubel.

Bild
Bild

DeWalt DW680 … Ett amerikanskt märke som har bevisat sig i många år. Tillverkad i Tjeckien. Effektegenskaperna är något lägre än de för den tidigare enheten, men deras förhållande är mycket tillfredsställande för köpare. Det är också viktigt att trumman, knivarna och lagren, på vilka det hela vilar, har stor styrka och tillförlitlighet. Pris - från 9, 5 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch hyvlar i GHO -serien . Tillverkad i Kina under överinseende av ett tyskt företag med en lång historia. Dessa verktyg kan klassificeras som halvprofessionella. Effektindikatorer är imponerande: effekt från 650 till 850 watt, varv från 14000 till 18000. Arbetsenhetens höga tillförlitlighet, enkelhet och säkerhet vid hantering. Pris från 8 till 18 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Black & Decker KW -serien . Designad i USA, tillverkad i Kina. Hushålls elektriska hyvlar i det "demokratiska" segmentet. Pris från 3500 till 4700 rubel. Effekt 650 W, tomgångshastighet - 17 000 per minut. Det finns klagomål på mindre brister, men priset passar många. Ett av de mest populära märkena i Ryssland.

Bild
Bild

" Zubr " … Lättanvända och relativt billiga rysktillverkade hyvlar. Hushållsmodeller kostar från 3 till 4 tusen rubel, professionella modeller - från 6 till 7 tusen rubel. De kännetecknas av hög effekt och högt varvtal. Förbrukningsmaterial säljs alltid. Du kan höra klagomål om opålitlighet, men det handlar om tur och garantiservice. Förhållandet mellan pris och kvalitet är optimalt.

Bild
Bild

Interskol … Ett välkänt ryskt företag för tillverkning av verktyg och byggutrustning. Elplan "Interskol" är mycket populära i Ryssland på grund av det optimala priset. Hushållssegmentenheter kostar från 3 till 4, 5 tusen rubel. Förbrukningsmaterial säljs alltid.

Bild
Bild

Endast huvudmärkena listas - från relativt dyra till mer demokratiska. Priserna är ungefärliga. Det finns många modeller av andra märken på marknaden till lägre priser , men du kan inte garantera deras stabila kvalitet och långa arbete. Om vi har tur. Det är därför dessa modeller inte bör rekommenderas.

I modellerna av välkända företag är det också värdefullt det de kan omvandlas till minimaskiner . Setet innehåller ett speciellt stativ, eller säng, på vilket planet är fixerat. Resultatet är en stationär bänkmaskin för bearbetning av små trädelar (slipmaskin eller fog).

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan mångsidighet uppskattas mycket av konsumenterna, men inte alla tillverkare lyckas med sådana "kombinationer". Här när det gäller kvalitet är alla samma Makita, DeWalt, Bosch och några andra i spetsen . Deras produkter levereras ofta i speciella fall med en uppsättning extra utrustning och förbrukningsmaterial. Användbara tillbehör kan inkludera korrugerad slang som en dammsugare för att ta bort sågspån och spån, liksom en speciell väska för att samla dem.

Både ryska och lite kända kinesiska tillverkare börjar anta dessa trevliga funktioner för köparen, men kvaliteten är fortfarande halt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det första steget är att uppmärksamma planens syfte , de viktigaste egenskaperna (kraft och dimensionell), samt ta reda på hur det är med garantiservice … Det senare är viktigt: även marknadens främsta ledare har ibland ett äktenskap. I alla fall rekommenderar experter en effekt på minst 600 W och en tomgångshastighet på minst 15 000 per minut. Sådana egenskaper gör det möjligt att bearbeta även mycket hårt trä.

Det ytterligare valet beror främst på syftet med den kommande användningen av verktyget . Det här är rent rationellt, och tillvägagångssättet bör vara extremt praktiskt. Om vi talar om bearbetning av material för huset, underhållet och hushållet (periodisk användning med låg belastning), bör du tänka på "hushållet" med elektriska hyvlar från någon av de främsta marknadsledarna. Viktigt här tillförlitlighet, kvalitet och tillgänglighet för förbrukningsvaror till salu (knivar). Om konsumenten står inför uppgiften att engångsbehandling av en liten mängd material, kan ett mycket billigt alternativ köpas. Men styrkaegenskaperna måste vara oförändrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en person avser att bedriva snickeri och snickeri professionellt, kommer han naturligtvis att behöva skaffa ett professionellt verktyg. Hyvlar på professionell nivå har större tillförlitlighet, motståndskraft mot belastningar och naturligtvis ökade effektegenskaper. Motoreffekten sträcker sig från 1100 till 2500 W. Bredden på den bearbetade ytan överstiger ofta 82 mm för daglig användning och når 300 mm i vissa modeller. En erfaren specialist har till sitt förfogande flera professionella hyvlar med olika dimensionella egenskaper. Var och en - för sin specifika uppgift.

Det bör komma ihåg att priset på vissa hyvlar når flera tiotusentals rubel.

Professionella hyvlar kan mer än bara trä. Med hjälp av speciella knivar och extra utrustning kan de också arbeta på metall (mycket begränsade typer av arbete) och gips. Men det här är ett rent speciellt verktyg och har inget att göra med hushållsplanering.

Bild
Bild

Hur ställer man in korrekt?

Innan du gör några justeringar och inställningar måste du noggrant läs instruktionerna för det elektriska planet . Och alla ytterligare åtgärder måste följa denna instruktion. Innan du börjar arbeta behöver du utföra en extern inspektion av verktyget … Fungerar omkopplarna korrekt? Om knivtrumman roterar fritt. Svarar framfoten på hyvelns sula på djupjusterarens svängar?

Testa verktyget på alla onödiga brädor med minsta arbetsdjup. Oavsett om planet går smidigt, om det finns vibrationer, ojämn hyvling, vågighet. Om så är fallet kommer sannolikt mer komplexa installationsarbeten att krävas.

  1. Justera parallelliteten på planersulans fram- och baksida … Sulans främre del är rörlig: genom att höja eller sänka den med hjälp av ett speciellt handtag, reglerar de hyvlingsdjupet. Ibland, efter långvarig användning, störs den främre plattformens parallellitet i förhållande till den bakre plattformen. Icke-parallellism upprättas med hjälp av en rigid linjalapplikation. Elimineras som regel genom att demontera planet, ta bort regulatorn, frontpanelen, grundlig rengöring av delarna. Resultatet i slutet av återmonteringen kontrolleras igen med en linjal.
  2. Justera knivarnas position . Minimi- eller nollvärdet för tjockleken på det borttagna lagret är inställt. Knivbladets kant ska ligga i linje med sulans baksida. Med hjälp av en linjal eller någon hård platt platta applicerad på sulan ovanför trumman kontrolleras att knivarna inte vidrör den. Vid beröring utjämnas deras position med speciella bultar. Bladet ska inte sticka ut mer än 0,5 mm ovanför trumytan.

För att utföra dessa procedurer för första gången är det bäst att uppsöka en specialist . Med tid och erfarenhet kommer planeringsägaren att kunna utföra dessa arbeten självständigt, särskilt eftersom det finns mycket videoinformation på Internet. Och vi ska inte glömma behovet grundlig rengöring av verktyget i slutet av arbetet . Detta är nyckeln till dess hållbara och högkvalitativa arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör ett elplan med egna händer?

Vissa hantverkare frestas ibland göra ett elplan hemma gör det själv. Men denna enhet, för all sin skenbara enkelhet, är en komplex konstruktionsprodukt, som endast kan tillverkas helt på fabriken. Du kan naturligtvis göra det själv. Det finns användbara tips och till och med steg-för-steg-instruktioner på internet. Men ett sådant hemlagat "teknikens mirakel" kommer sannolikt inte att fungera fullt ut eller, ännu värre, bli traumatiskt.

Denna teknikriktning var förståelig för 30 år sedan, när sådana verktyg var en nyfikenhet. Men nu, med ett överflöd av modeller av olika modifieringar och priser i butiker, är det ingen mening . Vi kan prata om den oberoende produktionen av inte själva planet, utan en minimaskin baserad på det. Bilden visar en primitiv hyvel baserad på elektrisk hyvel , fixerad på arbetsbänken i "sidled" -läge. Arbetsstycket matas för hand och glider längs arbetsbänkens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många mer komplexa "uppfinningar":

  • med en fastspänningsanordning som ger en mer exakt matning av arbetsstycket till arbetstrumman;
  • med klämfäste till ett vanligt bord;
  • med ett system för inställning av vinklarna för bearbetning av arbetsstycken.

Denna typ av uppfinning är vettig. Det är långt ifrån alltid och inte överallt att sådana enheter kan köpas i industriell produktion. Och om möjligt, så passar de antingen inte konsumenten, eller är för dyra.

Bild
Bild

Tillverkare av elektriska hyvlar har nyligen uppmärksammat denna "kreativitet" och de började också leverera de enklaste sängarna i uppsättningen hyvlar . Elhyvlar är ett dynamiskt utvecklande segment på verktygsmarknaden. Redan kanske du inte hittar en bra ägare i Ryssland som inte har denna värdefulla enhet hemma. Och på landet och i ett privat hus är det här verktyget helt oersättligt.

I synnerhet och av ekonomiska skäl: det är känt att råvaror är mycket billigare än förädlade. Och även en hushållsplaner med låg effekt gör att du kan bearbeta flera kubikmeter brädor för byggandet av ett staket, bruksblock, toalett . Därför kommer olika tillverkare och modeller av elektriska hyvlar bara att expandera i framtiden. I denna situation är det viktigt att rikta konsumenten korrekt.

Rekommenderad: