Druva Druvor På Våren: På En Gammal Buske För Nybörjare. Tid Och Tid. Hur Ympas "svart På Svart" Och Borrning?

Innehållsförteckning:

Video: Druva Druvor På Våren: På En Gammal Buske För Nybörjare. Tid Och Tid. Hur Ympas "svart På Svart" Och Borrning?

Video: Druva Druvor På Våren: På En Gammal Buske För Nybörjare. Tid Och Tid. Hur Ympas
Video: Fruktträd - plantera så här! 2024, April
Druva Druvor På Våren: På En Gammal Buske För Nybörjare. Tid Och Tid. Hur Ympas "svart På Svart" Och Borrning?
Druva Druvor På Våren: På En Gammal Buske För Nybörjare. Tid Och Tid. Hur Ympas "svart På Svart" Och Borrning?
Anonim

Vårtransplantation är ett förfarande som förbättrar trädgårdsväxtens allmänna egenskaper såväl som dess vitalitet. Därför rekommenderas det att lära sig att utföra det för alla som vill odla rikligt med fruktbuskar på sin webbplats.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Innan ympning av druvor är det viktigt att förstå varför detta förfarande alls behövs. Erfarna trädgårdsmästare vet att ympning hjälper till att föryngra gamla druvor . Växten motstår bättre sjukdomar och insektsattacker. Därför måste du lägga mindre tid på att ta hand om det.

Bild
Bild

Förutom, ympning av nya sticklingar på en gammal buske kan ändra dess egenskaper . Efter att ha utfört denna procedur kan bär av flera olika sorter visas på skotten samtidigt. Av denna anledning är ympväxter mycket fördelaktiga för trädgårdsmästare som odlar druvor i små områden.

Förutom, på detta sätt kan druvor som är svåra att anpassa sig till kalla klimat räddas . För att göra detta ympas skotten av en nyckfull växt på en buske som inte är rädd för låga temperaturer. Efter rätt vaccination kan ägaren av webbplatsen njuta av en utmärkt skörd av läckra och mogna bär.

Bild
Bild

Tidpunkt

För att de ympade sticklingarna ska slå rot snabbt är det mycket viktigt att utföra denna procedur vid rätt tidpunkt. Som regel planteras druvor i april.

Valet av en specifik tid beror på egenskaperna hos det lokala klimatet . Trädgårdsmästare brukar vänta tills lufttemperaturen stiger till 15 grader. Marken bör också värmas upp väl i processen.

Bild
Bild

Vilka verktyg behövs?

För att ympa en växt behöver en trädgårdsmästare en grundläggande uppsättning verktyg

  1. Trädgårds- och ympknivar . Deras blad måste vara vassa. Detta är nödvändigt så att alla snitt är jämna och snygga.
  2. Beskärare . Det rekommenderas att använda ett ympningsinstrument av hög kvalitet för att uppnå perfekta resultat. Med det kan skivorna göras likadana.
  3. Skruvmejsel . Detta verktyg kommer att vara till nytta i processen att expandera klyftan. Du kan också använda snyggt skurna träpinnar istället.
  4. Polyetenfilm . Vi rekommenderar att du skär den i bitar före användning. I det här fallet kommer det att vara mycket mer bekvämt att linda in enskilda delar av växten med den.
  5. Fixeringsverktyg . Garn eller mjuk tejp används vanligtvis för detta ändamål. De fixar vinrankan säkert utan att skada växten.
  6. Trädgård var . Det används för att behandla klyvning efter ympning. Användningen gör att du kan desinficera denna del av skottet och skydda den från att torka ut.
Bild
Bild

Olika desinfektionsmedel kommer också att vara till nytta. De bör användas för att bearbeta alla instrument både före och efter vaccination. Detta görs för att skydda växter från vanliga sjukdomar.

Förbereda sticklingar

Skörd av friska sticklingar, som behövs för vårtransplantation, görs vanligtvis på hösten. Trädgårdsmästaren måste välja en buske som bär frukt väl . Det är värt att klippa av grenarna som ligger på webbplatsens solsida. De anses vara mer kraftfulla.

Sticklingar skärs med en kniv eller sekatörer . Var och en av dem bör ha flera friska ögon. Den genomsnittliga skjutlängden är 10 centimeter. Sticklingarna ska skäras jämnt. Det beror på detta hur väl de kommer att slå rot.

Bild
Bild

Skurna sticklingar måste desinficeras och sedan torkas . Sedan ska de lindas med en fuktig trasa eller plastfilm. Efter detta måste sticklingarna omedelbart placeras på en kall plats. De kan förvaras både i källaren och i ett vanligt kylskåp.

Sätten

Det finns nu flera grundläggande metoder för ympning av unga och gamla druvor.

In i klyftan

Detta är det enklaste sättet att ympa druvor. Det är perfekt för nybörjare. Delningshylsans ympningsprocess består av fyra steg.

  1. Till att börja med måste platsen för inokulering rengöras från lövverk och sedan torka stammen med en desinfektionslösning.
  2. Vinstockens topp måste klippas så att avståndet mellan snittet och den extrema noden inte är mer än fem centimeter. Vidare, precis under snittet, måste du göra en liten längsgående delning.
  3. Inuti är det nödvändigt att sätta in en stjälk förberedd i förväg.
  4. Därefter måste denna del av vinstocken vara bunden och väl fuktad. Efter ett tag ska fästet tas bort.
Bild
Bild

De flesta druvsorter kan ympas "svart i grönt". Om du gör allt korrekt kommer det inte att finnas några problem med att ympa växten.

In i halvklyvningen

Denna vaccinationsmetod skiljer sig inte mycket från den föregående. Att yta växter med detta schema är också ganska enkelt. Att yta druvor "svart i svart" innebär att man arbetar med sticklingar som skördats på hösten och en gammal stam.

Först måste du göra ett litet hål i bagageutrymmet . Sätt in en vedkil i den här facket. I slutet av sticklingar förberedda i förväg måste en skarp triangel klippas ut. Det måste försiktigt sättas in i hålet i fatets bas. Därefter måste träkilen avlägsnas från skaftet. Handtaget måste vara försiktigt säkrat.

Bild
Bild

Rygg mot rygg

För att utföra denna procedur odlas plantan som används för grundstammen separat. Innan inokulering skärs den försiktigt av . Både scion och beståndet ska vara jämnt och friskt. En tunn pinne ska skäras ur lövträet före ympning. Den ena änden av den måste injiceras i förrådet. Å andra sidan planteras en scion på den.

Fästpunkten måste lindas med bomull som doppats i en lösning av vanligt kaliumpermanganat . Ovanifrån kan denna sektion dessutom omsluts med ett lager papper. Basen på grenen måste dessutom strös med våt sågspån och täckas med folie.

När gröna knoppar dyker upp på grenarna kan du bli av med filmen

Bild
Bild

I rumpan

Ympning i rumpan är en av de mest pålitliga metoderna för ympning av en buske. För proceduren måste du använda en stjälk, vars tjocklek är lika med tjockleken på skaftet.

Ett snitt måste göras på handtaget och skär ut en av knopparna i processen . Samma snitt görs på skottet av busken som skärningen ympas till. Det kommer att finnas en liten ficka på skaftet. En bearbetad stjälk sätts in i den.

Bild
Bild

Fästpunkten måste vara förbandad . Band bör placeras strax under och strax ovanför öglan. Endast ett fåtal gröna blad bör finnas kvar ovanför platsen för denna ympning. Det rekommenderas att nypa överdelen och ta bort stegsönerna. I detta fall kommer alla näringsämnen att flöda till den avskurna platsen. Därför kommer stjälken att slå rot bättre.

Borra

Borrning av ympning är också ganska populärt bland trädgårdsmästare. Denna process kan delas in i fyra steg.

  1. Det första steget är att desinficera borren med kaliumpermanganat.
  2. Vidare, i den breda delen av vinstocken, måste du göra ett grunt hål.
  3. Det är nödvändigt att placera handtaget i det med en snygg rörelse. Det är viktigt att det inte ramlar ur det här hålet.
  4. Därefter ska skärets kanter strö noggrant med spån och fuktas något. Därefter måste fästpunkten täckas med polyeten.
Bild
Bild

Denna vaccination rekommenderas i slutet av april.

I bollen

Denna metod låter dig ympa flera druvsorter på en buske samtidigt. Det kallas också rottransplantation eller blackheadtransplantation . Vanligtvis används denna ympningsmetod för att föryngra druvor.

Bild
Bild

I arbetet är det värt att använda sticklingar som redan har minst tre knoppar. Processen för deras vaccination är följande.

  1. Till att börja med måste buskens stam klippas och rengöras från gammal bark. Efter det måste det torkas noggrant med en fuktig trasa.
  2. Den del av växten som är över marken ska skäras med en vass trädgårdskniv.
  3. Efter att ha förberett stammen på detta sätt måste du göra flera spår på den, där sticklingarna kommer att placeras. Storleken på var och en av dem bör vara inom 5 centimeter.
  4. I varje förberedd delning måste du infoga den förberedda skärningen. Därefter måste de säkras med garn och sedan omsluts med fuktigt papper och täckas med fuktad jord.
Bild
Bild

Det är värt att plantera på detta sätt tidigt på våren. Efter ympning kan stammen beläggas med lera. Det är viktigt att inte vidröra transplantaten i processen.

Möjliga misstag

För att inte skada växten under vaccination är det viktigt att komma ihåg de misstag som nybörjare trädgårdsmästare ibland gör

  1. Använda inkompatibla rotstammar och sticklingar . För ett framgångsrikt transplantat är det viktigt att använda växter som blommar och bär frukt samtidigt. Annars kan den ympade busken mycket väl dö.
  2. Felaktig vård efter vaccination . För att växten ska må bra efter ympning måste jorden runt stammen lossas och vattnas. Om jorden på platsen är dålig bör druvorna matas regelbundet.
  3. Felaktig lagring av sticklingar . Mycket ofta misslyckas ympningen på grund av att sticklingar som skördas på hösten torkar upp. För att förhindra att detta händer måste unga skott vara tätt inslagna i film eller doppas i paraffin.
  4. Ojämna snitt . Om du skär av skotten med ett dåligt slipat verktyg blir deras korsning ojämn. På grund av detta kommer stjälken sannolikt inte att slå rot.

Efter enkla tips kan även en nybörjare trädgårdsmästare enkelt plantera druvor.

Rekommenderad: