Delikat Tvätt: Vad är Det I Tvättmaskinen? Hur Lång Tid Tar Det Att Tvätta I Det Här Läget Och För Vilka Kläder Passar Det?

Innehållsförteckning:

Video: Delikat Tvätt: Vad är Det I Tvättmaskinen? Hur Lång Tid Tar Det Att Tvätta I Det Här Läget Och För Vilka Kläder Passar Det?

Video: Delikat Tvätt: Vad är Det I Tvättmaskinen? Hur Lång Tid Tar Det Att Tvätta I Det Här Läget Och För Vilka Kläder Passar Det?
Video: Så tvättar du - kläder och andra textilier Trailer (Sol7533) 2024, April
Delikat Tvätt: Vad är Det I Tvättmaskinen? Hur Lång Tid Tar Det Att Tvätta I Det Här Läget Och För Vilka Kläder Passar Det?
Delikat Tvätt: Vad är Det I Tvättmaskinen? Hur Lång Tid Tar Det Att Tvätta I Det Här Läget Och För Vilka Kläder Passar Det?
Anonim

Tack vare framstegen i en modern tvättmaskin kan nästan allt tvättas. Samtidigt är ett av de mest användbara alternativen för multifunktionella enheter det känsliga tvättläget. Från materialet i den här artikeln kommer du att lära dig vad det känsliga läget är, vad är dess fördelar och nackdelar, hur du konfigurerar det korrekt och hur länge det varar.

Funktionsbeskrivning

Delikat tvätt är inget annat än en skonsam tvätt av kläder i en automatisk maskin. Det betyder att under tvätten kommer ett speciellt läge att ställas in med låga trumvarv vid en minsta vattentemperatur. I detta fall uppstår tvätt av smuts och fläckar med en stor volym vatten. Detta hjälper till att skydda tyget från mekaniska skador och friktion.

Vattentemperaturen är i detta fall i genomsnitt 30 grader, vilket skiljer sig från de flesta andra program . Vid låga temperaturer utesluts blekning av textilier, och därför kommer inte ljusstyrkan att förändras. I jämförelse med andra apparatlägen håller en sådan tvätt mycket mindre. Antalet varv per minut varierar från 400 till 600, trummans rörelse är smidig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta läge kännetecknas av frånvaron av torkning. På ett annat sätt kallas känslig tvätt för hand eller skonsam. Den är inte avsedd för alla saker och har en ikon som visar en behållare med vatten och en temperatur på 30 grader . Det finns dock ingen enda beteckning, eftersom ikonerna från olika tillverkare kan skilja sig åt.

Någonstans skriver tillverkarna "Ull", "Eco", "Silke". Vissa ikoner har sina egna beteckningar. Till exempel, det kan vara en bild av ett bassäng med vatten, ett temperaturtal och horisontella linjer under botten av den avbildade behållaren . Mindre ofta, på instrumentbrädor, visar den känsliga tvättikonen ett handfat med vatten och en hand, en fjäder, en fjäril, en blomma, en boll av ull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En känslig tvätt har både fördelar och nackdelar. Till exempel, bland dess fördelar är det värt att notera:

  • kortare processlängd;
  • spara elektrisk energi;
  • en liten mängd av det använda medlet;
  • sparsam inställning till textilfibrer;
  • sparar tid och ansträngning för hushållen.
Bild
Bild

Fördelen med det här läget är det faktum att du inte behöver samla tvätt med ungefär samma struktur och färg . Saken kan tvättas omedelbart, utan rädsla för att smuts kommer att absorberas i materialets struktur och bli en del av mönstret. Samtidigt finns för denna typ av tvätt idag ett brett utbud av tvättmedel med en ekonomisk förbrukning. Du kan maskintvätta saker gjorda av olika material.

Tillsammans med dess fördelar har regimen också nackdelar. Till exempel, i kalla temperaturer är det svårt att bli av med kläder från virus. Om produkten är för svettig kommer den inte att bli av med bakterier. Du måste blötlägga saken i tvålvatten eller tvål de smutsiga platserna.

Bild
Bild

En skonsam tvätt eliminerar inte dammkvalster, som är en källa till hudirritation och allergiska reaktioner. Det är värdelöst att tvätta sängkläder vid låg vattentemperatur och låg hastighet . Det finns restprodukter från dammkvalster kvar på den. De kan elimineras endast genom att tvätta saker i varmt vatten.

Korn av tvättmedelspulver löser sig dåligt i kallt vatten. De återstående mikropartiklarna orsakar kliande hud, flagnande hud och allergier. Därför är sådana produkter för känslig tvättning kontraindicerade. Dessutom innebär läget inte en full belastning. Kläder kan bara sköljas väl om trumman inte är mer än halvfull.

Problemet med frekventa känsliga tvättar är försämring av tvättmaskinen . Det bildas mögel på slangarna, de är mindre vattengenomsläppliga. Detta kan orsaka grågröna fläckar på tvätten och en obehaglig lukt kommer från maskinen. Det är nödvändigt att spola eller till och med reparera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lång tid tar det?

Det finns inget enda svar, eftersom varje utvecklare har olika standarder. Till exempel tillverkar vissa tillverkare tvättmaskiner med en känslig tvättcykel som varar en halvtimme. För andra är denna tid 1 timme, 1 timme och 40 minuter. Den långvariga processen är dock inte alls bra för plagget.

Vilken typ av kläder passar den?

Du kan tvätta föremål av siden, chiffong, cambric, ull, guipure, satin, viskos, spetsar i det känsliga tvättläget. Förutom, tillval av polyester, kashmir, elastan, stickat, mikrofiber och många andra nya generationens material.

Faktum är att det här läget är relevant för saker gjorda av tyger med en lös, elastisk, bielastisk struktur, mycket tunna eller ljusa textilier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika saker gjorda av naturliga och konstgjorda material tvättas i detta läge. Det kan till exempel vara:

  • de finaste voilergardinerna eller organzagardinerna;
  • saker av ett komplext snitt med präglade strukturer;
  • produkter med spetsinlägg, volanger, elastiska band;
  • saker med knappar, paljetter, strass, broderi;
  • sport och isolerade termiska underkläder av något slag;
  • produkter som är instabila för deformation, krympning, utsläpp;
  • voluminösa ulltröjor, vackra underkläder i spetsar;
  • saker från material som kontrasterar i färg;
  • dyra kläder som är rädda för mekanisk förstörelse av fibrer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ömtåliga tvättmedel

För skonsam tvätt av kläder rekommenderar tillverkare av tvättmaskiner att använda speciella tvättmedel. Det kan vara olika geler för att tvätta känsliga tyger, liksom andra flytande tvättmedel. Samtidigt bör sammansättningen av sådana produkter inte innehålla enzymer, fosfater och klor. Sådana produkter sköljs väl av tyger och lämnar tyget struktur och färg i sin ursprungliga form.

Vanliga pulver förstör produktens färg och blekmedel försämrar deras kvalitet. För känslig tvätt behöver du specialprodukter utan färgämnen och konserveringsmedel. Lukten av sådana produkter är naturlig, den har en speciell märkning som anger vilken typ av tyger som ska tvättas skonsamt.

Användningen av sådana medel eliminerar möjligheten till pellets.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta produkter som innehåller lanolin, det har en mild effekt på textilier, men behåller färg på saker. På hyllorna i hushållskemikaliebutiker idag kan du också se specialprodukter som skiljer sig åt i syfte beroende på tygtyp . Ull och siden kan inte tvättas med vanligt pulver. För dem måste du köpa en flytande produkt för naturliga tyger.

Gel anses vara det bästa valet . De tränger djupare in i tygets struktur, är lättare att tvätta ur det, innehåller tillsatser för att behålla sin form och mjukar upp vatten. Geler är lämpliga för rengöring av olika typer av smuts. De är säkra och orsakar inte allergiska reaktioner. Du måste köpa biologiskt nedbrytbara läkemedel i butiken. Bland massan av sorter av denna produkt kan noteras medel från företagen Nordland, Sion, "Laska", "Cashmere".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ställer jag in ett läge?

Om den automatiska maskinen inte har ett känsligt tvättläge kan den ställas in manuellt. Det kan ersättas av lägena "Ull", "Siden", "Handtvätt". Du kan anpassa enheten genom att välja de optimala förhållandena för skonsam tvätt. Detta är ganska enkelt att göra, du behöver bara:

  • välj alternativet med tvätt inte mer än 30-40 minuter;
  • ställ in vattenuppvärmningstemperaturen till 30 grader;
  • ställ in antalet varv per minut till cirka 400-600;
  • inaktivera centrifugeringsalternativet (om det är oönskat);
  • ta bort alternativen för torkning, strykning, aktivera dubbelsköljning.
Bild
Bild

Om resultatet vid tvätten är otillfredsställande är det nödvändigt att analysera de misstag som gjorts. Kanske de färgade kläderna sattes ihop med de vita, de glömde att vända dem ut och ner eller lägga dem i en speciell påse för tvätt.

Det är viktigt att inte glömma rätt torkning, eftersom det ofta är bristande efterlevnad av grundläggande regler som orsakar deformation av saker gjorda av känsliga tyger.

Bild
Bild

Regler för krävande material

För att det känsliga läget ska tvätta saker så effektivt som möjligt är det nödvändigt att uppmärksamma ett antal kriterier. Till exempel, spetsartiklar måste tvättas separat . Om det behövs blöts de i förväg och läggs sedan i speciella påsar för att tvätta känsliga kläder och läggs i maskinen. Siden- eller kashmirartiklar tvättas separat för att hålla föremålen mjuka efter tvätt.

Sorteringen måste göras innan kläderna läggs i trumman . Ljusa, mörka, vita, ljusa saker tvättas separat. Detta eliminerar risken för färgning. Underkläderna vänds ut och ut och placeras i nätöverdrag för tvätt.

Om det behövs blötläggs sakerna i en speciell fläckborttagare för känsliga tyger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lastens vikt får inte överstiga hälften av tvättmaskinens trumkapacitet. Ju fler saker det finns i maskinen, desto mer krullning kommer de att utsättas för under tvätten. En sak kan inte tvättas. Om det inte finns något skonsamt tvättläge är det värt att ställa in värmetemperaturgränsen till ett minimum.

Ju längre maskinen tvättar desto sämre för saker. Få människor tänkte på att känsliga produkter inte ska stanna i vatten på länge. Från detta deformeras och krymper de. Dessutom har nyckfulla textilier en annan funktion: om de inte tas bort från enheten omedelbart efter tvätt, deformeras de.

Du måste tvätta känsliga föremål med en luftkonditionering . Detta är särskilt viktigt om vattnet i huset är hårt. Om du glömmer bort detta, kommer vitaktiga fläckar att dyka upp på plaggets yta när det torkar. För att förhindra att ljusa plagg tappar sin färg under tvätten kan du lägga till tvättmedel för mörka plagg i maskinen.

Bild
Bild

Om huset inte har en tvättpåse kan du använda ett vanligt vitt eller ljust bomullskuddfodral. För att inte förstöra produkten, innan du lägger den i trumman, måste du studera informationen på etiketten . Tillverkare anger både temperaturregimet och andra tvättförhållanden för att bevara den estetiska attraktionen och hållbarheten hos sina produkter.

Rekommenderad: