Vilken Maskin Ska Läggas I Tvättmaskinen? Hur Många Ampere Ska Du Välja? Vad är Maskinens Nominella Värde? Hur Beräknar Man Effekten? Hur Ansluter Jag En Jordfelsbrytare?

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Maskin Ska Läggas I Tvättmaskinen? Hur Många Ampere Ska Du Välja? Vad är Maskinens Nominella Värde? Hur Beräknar Man Effekten? Hur Ansluter Jag En Jordfelsbrytare?

Video: Vilken Maskin Ska Läggas I Tvättmaskinen? Hur Många Ampere Ska Du Välja? Vad är Maskinens Nominella Värde? Hur Beräknar Man Effekten? Hur Ansluter Jag En Jordfelsbrytare?
Video: Prioriteringsregler 2024, April
Vilken Maskin Ska Läggas I Tvättmaskinen? Hur Många Ampere Ska Du Välja? Vad är Maskinens Nominella Värde? Hur Beräknar Man Effekten? Hur Ansluter Jag En Jordfelsbrytare?
Vilken Maskin Ska Läggas I Tvättmaskinen? Hur Många Ampere Ska Du Välja? Vad är Maskinens Nominella Värde? Hur Beräknar Man Effekten? Hur Ansluter Jag En Jordfelsbrytare?
Anonim

Artikeln diskuterar vilken kortslutningsskyddsbrytare som måste installeras på tvättmaskinen, hur många ampere för att välja frånkopplingsenheten, vilket betyg behövs för maskinens egenskaper. Vi kommer att ge råd om val och installation av elektriska skyddsanordningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en tvättmaskin?

En strömbrytare är en enhet som förhindrar att utrustningen går sönder vid kortslutning och överbelastning av det elektriska nätverket. Enheten består av flera huvuddelar:

  • hölje av isolerande material;
  • transformator;
  • kedjebrytande mekanism, bestående av rörliga och fasta kontakter;
  • självdiagnossystem;
  • dynor för anslutning av ledningar;
  • DIN -skena montering.

När spänningen eller strömmen överskrider det tillåtna värdet öppnas den elektriska kretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du det?

En modern tvättmaskin förbrukar mycket energi i vattenuppvärmnings- och centrifugeringsläget . En stor ström strömmar genom nätverket, vilket värmer upp ledningarna. Som ett resultat kan de fatta eld, särskilt när ledningarna är av aluminium. Om detta inte händer kan isoleringen smälta, och då uppstår en kortslutning. Skyddssensorer ser till att strömmen inte överskrider gränsvärdena, det är ingen brand.

Vanligtvis är maskinen installerad i ett badrum, där det är mycket luftfuktighet. Överskott av fukt påverkar isolatorernas motstånd negativt, de börjar passera ström. Även om det inte kommer till en kortslutning kommer en spänning som är farlig för människoliv att falla på enhetens kropp.

Att röra vid en sådan enhet kommer att resultera i en elektrisk stöt, vars konsekvenser är oförutsägbara och beror på den elektriska potentialen på fodralet. Skadorna kommer att intensifieras om du vidrör maskinen och ett ledande föremål, till exempel ett badkar, samtidigt.

Bild
Bild

Jordfelsbrytare ser till att ingen spänning från elnätet kommer in i maskinkroppen, och när den visas stänger de omedelbart av utrustningen . Tvättmaskiner är bäst anslutna till separata maskiner. Faktum är att de är mycket kraftfulla nuvarande konsumenter och skapar en tung belastning på elnätet. Vid kortslutning kommer bara maskinen att stängas av och alla andra enheter fortsätter att arbeta.

När en kraftfull konsument slås på kan spänningssteg uppstå. De påverkar alla enheter som är anslutna till nätverket negativt. därför förutom skyddsanordningar rekommenderas att använda en spänningsstabilisator . Så det elektriska säkerhetssystemet är mycket relevant. Och det finns ett antal enheter för att tillhandahålla det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av enheter för skydd mot elektriska stötar. De skiljer sig åt i sin funktionsprincip, men liknar i anslutningsschema.

Jordfelsbrytare eller AO

Det är en sensor som reagerar på strömförbrukningen. När strömmen passerar värms tråden upp, när temperaturen stiger öppnar det känsliga elementet (vanligtvis en bimetallplatta) kretsen. Sensorn behövs för att omedelbart stänga av enheten vid kortslutning. Om lasten överskrider det tillåtna kan fördröjningen vara upp till 1 timme.

Tidigare var "automatiken" en konventionell säkring som måste bytas efter varje operation. Dagens enheter är återanvändbara och kan hålla i flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare (jordfelsbrytare) övervakar strömmarna i kraftledningens två ledningar. Det jämför strömmarna i fasen och i den neutrala tråden, som måste vara lika med varandra. Skillnaden mellan dem kallas läckström, och om den är större än ett visst värde stängs konsumenten av. Läckage kan orsakas av olika orsaker, till exempel fukt i isoleringen. Som ett resultat kan tvättmaskinens kropp vara strömförande. Huvuduppgiften för en jordfelsbrytare är att förhindra läckströmmen från att överskrida ett visst värde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Difautomat

Differentialautomatik är en enhet som kombinerar en jordfelsbrytare och en jordfelsbrytare i ett hus . Fördelarna med denna lösning är enkel anslutning och platsbesparing på DIN-skenan. Nackdel - om den utlöses är det omöjligt att fastställa orsaken till felet. Dessutom är priset på en sådan enhet högt. I praktiken används vanligtvis ett schema med separata AO och RCD. Det här tillåter byt bara en enhet om det uppstår ett fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du väljer är det nödvändigt att beräkna den maximala strömmen som skyddet måste passera. Detta är ganska enkelt att göra. Som du vet bestäms strömeffekten av formeln P = I * U, där effekten P mäts i W; I - strömstyrka, A; U - nätspänning, U = 220 V.

Tvättmaskinens P -effekt finns i passet eller på bakväggen. Vanligtvis är det lika med 2-3, 5 kW (2000-3500 W). Därefter härleder vi formeln I = P / U och efter beräkning får vi det önskade värdet. Det är 9-15, 9 A. Vi avrundar det resulterande värdet till närmaste högre tal, det vill säga den begränsande strömstyrkan är 16 ampere (för kraftfulla maskiner). Nu väljer vi jordfelsbrytaren enligt den hittade strömstyrkan.

En något annorlunda situation är med valet av jordfelsbrytare. Som redan nämnts, med ett litet överskott av effekt, fungerar AO inte på länge och RCD har en extra belastning. Detta förkortar enhetens livslängd. Så det aktuella värdet för jordfelsbrytaren måste vara ett steg högre än det för AO . Mer om detta i nästa video.

Här är några allmänna tips för att välja skyddsanordningar

  • För stabil drift av alla enheter rekommenderas att använda spänningsstabilisatorer.
  • Den optimala läckströmmen för jordfelsbrytaren bör vara 30 mA. Om mer, då är skyddet otillfredsställande. Om mindre blir det falska larm orsakade av sensorns höga känslighet.
  • För hushållsbruk rekommenderas att använda maskiner med märkning C. För utloppsnätverket är det lämpligt att ta C16 -maskinen.
  • Den optimala RCD -klassen är A. Enheter i AC -gruppen fungerar kanske inte alltid korrekt.
  • Det är bättre att inte snåla med försvaret. Köp endast kvalitetsapparater från välrenommerade tillverkare. Kom ihåg att kostnaden för den dyraste difavtomat blir mycket lägre än priset på en ny tvättmaskin.

Nu måste den valda enheten anslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras och ansluts?

Installation av skyddsanordningar är inte svårt, även för icke-specialister. Du behöver bara följa schemat. Av verktygen behöver du bara en trådavdragare och en skruvmejsel. Det är bättre att installera apparater utanför badrummet. Se till att vippomkopplare är lättåtkomliga. Installationen utförs i följande ordning.

  1. Hitta fasen och nollan på ingångstråden.
  2. Anslut vid behov en spänningsstabilisator.
  3. Kabelfasen initieras vid AO -ingången.
  4. AO -utgången kommuteras med fasingången till jordfelsbrytaren.
  5. Arbetsnollan är ansluten till nollingången på jordfelsbrytaren.
  6. Båda RCD -utgångarna är anslutna till ett eluttag.
  7. Jordkabeln är ansluten till motsvarande terminal på uttaget.
  8. Enheterna är monterade på en DIN -skena med spärrar.
  9. Kontrollera att alla kontakter är täta. Detta gäller särskilt för förlängningssladdar.

För installation, använd diagrammet nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Placera aldrig strömbrytare i jordledningen . Det rekommenderas inte att använda nollställning istället för jordning (detta är när "jord" -stiftet är anslutet till en fungerande nolla). Kretsen fungerar bra vid normal drift. Men med en kortslutning flyter strömmen genom neutralledningen. Sedan, istället för att ta bort potentialen, riktar nollningen den till kroppen.

Om det inte finns någon vanlig jordning, lägg en tråd för det ändå. När du uppgraderar elsystemet kommer det att vara till nytta. DIN -skenan måste också anslutas till den.

Men ibland händer det att med rätt anslutning fungerar inte maskinen, eftersom kraftsystemet är avstängt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför stängs maskinen av

Skyddsanordningar kan utlösas utan uppenbar anledning när de slås på. Det kan finnas flera anledningar.

  • Spänningen stiger när en kraftfull konsument slås på. Använd en stabilisator för att eliminera dem.
  • Felaktig enhetsanslutning. Det vanligaste misstaget är att fasen och nollan blandas ihop. Kontrollera alla anslutningar.
  • Fel val av instrument. Kontrollera deras betyg och dina beräkningar.
  • Kortslutning i kabeln. Se till att kablarnas isolering är i ordning. Multimetern ska visa oändligt motstånd mellan två öppna ledningar.
  • Defekta skyddsanordningar.
  • Tvättmaskinen i sig har försämrats.

Om problemet inte hittas är det bättre att söka hjälp av en specialist. Kom ihåg att det är bättre att betala för mycket för säkerheten än att köpa en ny tvättmaskin.

Rekommenderad: