Kapillära Vinmätare: Hur Man Använder Dem Korrekt Enligt Instruktionerna? Varför Gör Man Misstag? Principen För Användning Av En Kapillär Alkoholmätare För Vin

Innehållsförteckning:

Video: Kapillära Vinmätare: Hur Man Använder Dem Korrekt Enligt Instruktionerna? Varför Gör Man Misstag? Principen För Användning Av En Kapillär Alkoholmätare För Vin

Video: Kapillära Vinmätare: Hur Man Använder Dem Korrekt Enligt Instruktionerna? Varför Gör Man Misstag? Principen För Användning Av En Kapillär Alkoholmätare För Vin
Video: Så här gick promilletestet - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Kapillära Vinmätare: Hur Man Använder Dem Korrekt Enligt Instruktionerna? Varför Gör Man Misstag? Principen För Användning Av En Kapillär Alkoholmätare För Vin
Kapillära Vinmätare: Hur Man Använder Dem Korrekt Enligt Instruktionerna? Varför Gör Man Misstag? Principen För Användning Av En Kapillär Alkoholmätare För Vin
Anonim

En mängd olika viner har varit populära runt om i världen i århundraden. Bland annat på grund av en sådan rekordbehov, försöker många göra denna drink på egen hand. Det är ingen hemlighet att dess styrka direkt påverkas av en hel lista med viktiga faktorer, som bland annat inkluderar mängden socker och densitet.

Bild
Bild

Professionella i sitt arbete för att bestämma nyckelindikatorer använder ganska sofistikerad utrustning som snabbt kan utföra alla nödvändiga mätningar. Och för en hemdestilleri behöver du veta hur en kapillär vinmätare fungerar och hur du använder den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Det är ingen hemlighet att kvaliteten och styrkan på de alkoholhaltiga dryckerna som berörs direkt beror på mängden etylalkohol i dem, liksom på sockerhalten. Dessa parametrar är lätta att bestämma med hjälp av alkoholmätare, liksom vinsockermätare. Vintestaren klarar emellertid också framgångsrikt den första enhetens funktioner. Förresten, många modeller är en universell enhet i form av en hybrid. Sådana alternativ är utrustade med två skalor samtidigt.

Hushålls vinmätare, liksom deras motsvarigheter - sockermätare, bestämmer massfraktionen av socker i vin och andra vätskor med ett mätområde från 0 till 25% . Naturligtvis, i jämförelse med laboratorieutrustning, är sådana förenklade instrument mindre exakta. Men många års övning har visat att det är tillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel krävs det inte en perfekt noggrannhet för egna behov vid hemmaproduktion av hem, och därför är ett fel tillåtet. Det är dock värt att överväga att avvikelsen från riktiga indikatorer, vilket är möjligt när man använder en vinmätare av kapillartyp, kan spela en avgörande roll för vinmakarna.

Detta enkla instrument i sig är en glaskolv. Ena änden av den är smal och har ett litet hål, samt delningar längs nästan hela längden. Den andra sidan är en tratt utformad för att fylla de undersökta vätskorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera kapillärvinmätare klassificeras som viskometrar, det vill säga anordningar med vilka formuleringarnas viskositet bestäms . Alla är strukturellt helt lika och fungerar på samma princip. Så, inuti ett kalibrerat rör med litet tvärsnitt passerar en vätska med en hastighet som främst beror på dess konsistens (viskositet).

Samtidigt är erfarna vinmakare väl medvetna om att denna indikator kommer att minska när andelen alkohol i blandningen ökar. Det är viktigt att ta hänsyn till att den övervägda typen av mätinstrument är inriktad på studier av färdiga drycker . Och vi pratar främst om torra, vita viner med en styrka från 8 till 13%. Förresten, kapillärmätare är vanligast i europeiska länder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt som redan anges är det värt att fokusera på det faktum att mätfelet beror på egenskaperna hos de alkoholhaltiga blandningarna själva … Till exempel, om vi talar om studier av söta och starka viner, kan avvikelsen från de faktiska värdena nå 4%. Och den avgörande faktorn här är mängden socker.

För att uppnå resultat med maximal noggrannhet rekommenderar experter och erfarna destillatörer att späda volymen vätska som tilldelats för mätningar med vatten i lika stora proportioner. Det viktigaste är att inte glömma att halvera de erhållna indikatorerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

I grunden är processen med att använda en kapillärmätare ganska enkel. Detta beror till stor del på själva enhetens design och principen för dess användning.

Låt oss ta en titt på de steg-för-steg-bruksanvisningarna

  • Skölj enheten ordentligt varmt vatten och blåsa ut det ur kanalen.
  • Häll i testmaterialet och fyll på ungefär hälften av kolven … Det är viktigt att dess temperatur är +20 grader eller något lägre.
  • Vänta tills vätskan passerar genom kapillären (röret) och börjar droppa från bottenhålet … Det är nödvändigt att fylla på testblandningen tills alla luftbubblor i kanalen försvinner.
  • När några droppar dyker upp vänder du enheten och placerar den på en plan yta och placerar den på en tratt . En liten pöl kommer oundvikligen att dyka upp under den, vilket är ganska normalt och inte bör oroa sig för felaktiga handlingar.
  • Fixa avläsningarna av vinmätaren, där blandningens nedre menisk stannar … Detta är exakt vad som kommer att bli de uppskattade graderna i vin. Det är viktigt att komma ihåg att mätresultatet i detta fall är alkoholhalten (alkohol) i procent av volymen.

I det sista steget kommer det att vara nödvändigt att skölja vinprovaren noggrant. Det är viktigt att se till att ingenting finns kvar i kolven, och viktigast av allt, i kanalen . Annars kommer små partiklar att torka inuti. Detta i sig kommer att orsaka vissa svårigheter i den fortsatta driften av enheten, och kommer också att påverka noggrannheten i dess avläsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar man om det är korrekt?

Med hänsyn till allt ovanstående kan vi med säkerhet dra slutsatsen att vinmätare, inklusive kapillärmätare, är en integrerad del av någon vinmakars arsenal. Användningen av sådana mätanordningar kommer att ligga inom kraften även för nybörjare som inte har lämplig erfarenhet. Det är viktigt att komma ihåg att de låter dig kontrollera produktens kvalitet. Trots all enkelhet är det dock inte ovanligt att verktyget gör misstag.

Mätresultatens noggrannhet bestäms direkt av hur korrekt de utförs. Men själva mätanordningens skick spelar en viktig roll

Förresten, maximal noggrannhet kan diskuteras uteslutande i samband med utvärdering av laboratorieutrustningars prestanda. Hushållsmodeller och i synnerhet vinmätare har ett fel på upp till 4%.

Bild
Bild
Bild
Bild

I situationer med hybrider av en vinmätare och en sockermätare är det mycket enkelt att kontrollera avläsningarna. För att göra detta, placera bara enheten i destillerat vatten, vars temperatur bör vara +20 grader. Förutsägbart bör noll fastställas på sockerskalan. Åtgärda problem i det här fallet är också mycket enkelt. Du kommer att behöva göra enheten tyngre (applicera vanligt nagellack på den övre delen) eller omvänt, lättare (skär av glasskiktet med ett skarpt blad) själva enheten.

Du kan också försöka kontrollera vinmätarens noggrannhet med vatten. Men i alla fall bör det komma ihåg vad avläsningarna av de beskrivna mätinstrumenten är beroende av . Först och främst talar vi om temperaturregimen.

Det är ingen hemlighet att styrkan hos en kyld alkoholhaltig vätska kommer att vara lägre än för en liknande volym av samma varma vätska. Dessutom kan atmosfärstryck också ha en viss inverkan på processen som övervägs och dess resultat.

Rekommenderad: