Skörd Av Druvor: Hur Man Skördar Dem För Vin? Samling Med Maskiner Och För Hand. När är Det Korrekt Att Samla Russin Och Andra Sorter?

Innehållsförteckning:

Video: Skörd Av Druvor: Hur Man Skördar Dem För Vin? Samling Med Maskiner Och För Hand. När är Det Korrekt Att Samla Russin Och Andra Sorter?

Video: Skörd Av Druvor: Hur Man Skördar Dem För Vin? Samling Med Maskiner Och För Hand. När är Det Korrekt Att Samla Russin Och Andra Sorter?
Video: Konsten att odla ekologiskt 2024, April
Skörd Av Druvor: Hur Man Skördar Dem För Vin? Samling Med Maskiner Och För Hand. När är Det Korrekt Att Samla Russin Och Andra Sorter?
Skörd Av Druvor: Hur Man Skördar Dem För Vin? Samling Med Maskiner Och För Hand. När är Det Korrekt Att Samla Russin Och Andra Sorter?
Anonim

Knappast kommer någon att vägra smaka på ett gäng mogna druvor. Dess saftiga bär, fyllda med solen, kommer att lägga till energi, berika kroppen med de nödvändiga elementen. Att plocka druvor är ett ansvarsfullt företag. Grödans ytterligare säkerhet beror direkt på tidpunkten för de plockade druvorna, i vilket väder arbetet utfördes.

Bild
Bild

Vad beror städtiden på?

För att skörda druvor i tid måste du styras av olika faktorer. Först och främst bör du fokusera på den fysiska mognaden av bären. Det är viktigt att välja rätt ögonblick när druvorna är fullt mogna och redo för bearbetning eller lagring. Samtidigt ska klasarna mogna helt, det ska inte finnas några gröna bär kvar på dem.

Du kan också vägledas på ett annat sätt, starta samlingen enligt graden av teknisk mognad.

Arbetet utförs inom de tidsramar som anges för varje klass. I det här fallet behöver du inte vänta på att bären mognar helt.

Bild
Bild

Nyckeldatum

Skördearbetet utförs beroende på region, liksom druvsorten. Tidiga sorter används vanligtvis inte för långtidsförvaring, de första buntarna konsumeras ofta färska.

Det finns inga exakta datum för skörd, eftersom de direkt beror på väderförhållandena, regionen där druvorna växer, borstarnas mognadsgrad och uppsättningen sötningsbär.

Vanligtvis börjar borstskärning mot slutet av augusti, särskilt i de södra regionerna. I Krasnodar -territoriet eller i Primorye måste du fokusera på lufttemperatur och luftfuktighet. Skörd av grödor börjar i slutet av sommaren och fortsätter på hösten, tills regntiden börjar och nattfrost börjar. I många regioner anses augusti och september vara de bästa tiderna för att klippa klasar.

Om druvorna tas bort senare än den nödvändiga tiden, kommer bären inte längre att vara lika fasta. Omogna druvor kommer att visa sig vara sura, inte ta upp sötma.

Bild
Bild

Hur bestämmer man mognad?

En indikator på full mognad är klasarnas utseende, deras smakegenskaper.

För att bestämma en grödas mognad bör man uppmärksamma ett antal faktorer

  • Titta på färgen på gängen . Bären i den vita sorten börjar gradvis ändra färg och blir genomskinliga. Skuggan blir mer solig, den gröna nyansen är förlorad. I mörka sorter blir färgen på bären mer intensiv, med en mörkare hud. Samtidigt blir det mer subtilt.
  • Se till att bären enkelt kan dras bort från klasarna … Fröna ska vara bruna. Knopparnas stjälkar ska täckas med en tunn bark.

Eftersom druvorna inte mognar lika mycket, det bör regelbundet smakas för mognad . Varje gång de blir mindre sura kommer druvorna att bli saftigare och sötare. Det räcker med att stoppa några bär i munnen och känna hur söta de är, om strängheten fortfarande är bevarad. Om de inte är tårta kan du förbereda dig för att skörda.

Det är lämpligt att prova druvor från flera klasar på olika grenar, detta gör att du kan ta reda på om sorten är mogen

Bild
Bild

Du bör vara medveten om att druvorna kommer att få den färg som krävs några veckor innan de är fullt mogna, så skuggan av klasarna är inte en garanti för deras mognad.

Extern undersökning och provsmakning avgör grödans mognadsgrad … Att bestämma sockernivån är också ett av kriterierna. För att göra detta måste du skära av flera klasar från olika vinstockar och pressa ut saften. Det är lämpligt att skära av minst 3 kg av produkten. Efter att ha fått saften utförs ett sockertest. Om produkten ska användas för saftning bör denna nivå ligga inom 17%. För att få dessertviner måste denna nivå ligga inom 22%.

Den höga aktiviteten hos fåglar och getingar kommer också att vara en anledning till skörd. Efter att bären mognar börjar många insekter, såväl som fåglar, besöka vingården och njuta av saftiga frukter. Deras invasion bör inte tillåtas, annars kommer de att förstöra utseendet på klasarna fram till förstörelsen av större delen av grödan.

Bild
Bild

Insamlingsmetoder

Skörd av vingårdar kan vara selektiv eller kontinuerlig . Hemmagjorda druvor skärs vanligtvis selektivt, eftersom bären är fullt mogna. Insamling görs var 3-4 dagar. Kontinuerlig beskärning görs när grödan har nått full mognad. Detta alternativ är lämpligt för områden med sorter av samma mognadsperiod.

På stora vingårdar är detta förfarande mer mödosamt och kräver en stor mängd arbetskraft och användning av teknik.

Valet av metod beror direkt på hastigheten att klippa buntarna, lagrings- eller bearbetningsförhållanden, samt på ekonomiska möjligheter.

Bild
Bild

Manuell

Manuell metod på stora vingårdar använder arbetskraft … Ofta består monteringslag av 100 personer eller fler. Deras uppgift är att klippa klasarna, sortera dem och vika dem i behållare. Från denna behållare häller sorterarna klustren i skopor, sedan tas de ut ur radavståndet och hälls i fordonet. I framtiden transporteras lådorna med skörden med maskiner.

I processen väljer samlare ut förorenade eller sjuka buntar, staplar dem separat och skickar dem för bearbetning.

Under drift används en speciell behållare. Dessa kan vara skopor, korgar eller lådor. De måste sköljas med vatten och desinficeras dagligen. Och du måste också desinficera verktygen som används för beskärning.

Manuell plockning är arbetskrävande och arbetskrävande och tidskrävande. Förlängningen av samma villkor leder till förlust av skörden

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av teknik gör att du kan lösa detta problem. KVR-1-tröskan av vibrationstyp kan ersätta mer än 30 skördplockares arbete.

Mekanisk

Mekaniserad skörd gör att du kan skörda snabbt. Den lämpligaste tiden för detta är natt. Detta gäller särskilt i länder med varmt klimat, eftersom du med denna metod kan spara på vörtkylning. Samtidigt är det viktigt att grödan levereras till källaren snabbt för att förhindra klämning av bären och starta den enzymatiska processen.

Druvskördarens verkan är att skaka vinrankan. Mogna bär, som inte är ordentligt fästa vid gänget, faller helt enkelt och faller i en speciell bunker. Fördelarna med sådan rengöring inkluderar en hög insamlingshastighet utan hänsyn till väder och andra hot.

Nackdelen med denna metod är att när de plockas, bär de sönder och brister, kräver omedelbar bearbetning, vilket inte alltid är möjligt . Och även under skörden kommer förutom bären också in olika insekter som måste tas bort innan de bearbetas.

Bild
Bild

Hur väljer man olika sorter korrekt?

Druvorna som säljs i vingården skördas med maskiner, medan druvorna som odlas i landet eller en liten vingård skördas för hand

Det rekommenderas att samla buntarna i torrt, varmt väder. Om du skär dem i kallt väder blir bären mindre söta. Kluster bör inte avlägsnas under eller omedelbart efter regn, eftersom deras skal blir mättad med vatten och snabbt försämras.

Buntar skärs med specialverktyg . För dessa ändamål, använd beskärningssax, sax eller en kniv med vassa kanter.

För bordsorter är det viktigt att uppnå full mognad av bären, som bedöms efter smak och utseende. Sockernivån för sådana sorter bör inte vara mindre än 12-14%. Med tanke på den ojämna mognaden skördas bordsdruvor i etapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att beskära dem på morgonen och välja en torr dag för detta .… Med trädgårdssaxar klipps mogna klasar och läggs ut i trälådor så att stjälkarna är ovanpå. Det är lämpligt att lägga papper på behållarens botten eller lägga ut botten med druvblad. Efter att ha fyllt behållaren överförs den till skuggan.

Kommersiella sorter som odlas på stora vingårdar skördas vanligtvis med hjälp av maskiner. Under arbetets gång skärs druvorna bort, vilket leder till att de spricker och förlorar presentationen. Grödorna som skördas på detta sätt skickas vanligtvis till vingårdar för bearbetning.

Massor av tekniska sorter kan tas bort utan att vänta på att de ska mogna helt. Samtidigt styrs de av mängden socker i procent . För att få ett sött vin skördas skörden på toppen av sin mognad. Samtidigt är det viktigt att ta bort klasarna i tid, tills de är mogna. Vinsorter kan lämnas på vinstocken i 2-3 månader så att bären tar upp mer socker . För gelé, sylt eller konserver kan bären tas bort tills de är fullt mogna, eftersom socker och andra komponenter kommer att tillsättas till kompositionen under bearbetningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om grödan används för beredning av vindrycker väljs klasar som är helt klara för bearbetning. Det är oönskat att stöta på omogna eller redan övermogna bär . Området där druvorna växer är av stor betydelse. För invånare som bor i regioner med ett torrt och varmt klimat är viner för vilka bordssorter användes mer lämpliga. Dess styrka beror direkt på bärens sötma. Ju högre sockerhalt i juicen desto starkare kan den färdiga produkten vara . Eftersom för invånare som bor i de södra regionerna är sprit inte en prioritet, så de skördar utan att vänta på att druvorna mognar fullt ut.

Kishmish är en fröfri efterrättssort som odlas i Ryssland. På grund av bristen på frön och bärens starka sötma är den idealisk för produktion av russin, den kan också användas för att göra utsökt saft och vin. Kluster börjar skjuta på sensommaren, tidig höst. Vissa sorter kan hänga på vinstocken fram till oktober.

För att inte skada vinstocken klipps klasarna med en beskärare eller sax. Lägg dem i ett lager, försök att inte röra vid dem, detta kommer att hålla dem länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kishmish har inte alltid en presentation på grund av bristen på täthet av klasar i vissa sorter. Om det hanteras vårdslöst kan bärens skal skadas.

Plockade frukter kommer att förvaras i kylskåpet i flera dagar . Om du vill behålla russinen under en längre period är det bättre att bearbeta det. Den kan användas för att göra söta russin, kompott och konserver, samt bords torr, dessert eller förstärkt vin.

Det rekommenderas att samla buntarna med handskar, detta kommer inte att skada vaxbeläggningen . Det är oönskat att onödigt beröra bären, gnugga dem och tvätta dem ännu mer.

Det är värt att veta att klasarna inte tas bort från busken i regnigt och fuktigt väder, liksom på morgonen, när det fortfarande finns dagg på bären.

Rekommenderad: