Hur Kontrollerar Man Byggnadsnivån För Noggrannhet? Hur Kalibrerar Och Justerar Jag Nivån Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kontrollerar Man Byggnadsnivån För Noggrannhet? Hur Kalibrerar Och Justerar Jag Nivån Hemma?

Video: Hur Kontrollerar Man Byggnadsnivån För Noggrannhet? Hur Kalibrerar Och Justerar Jag Nivån Hemma?
Video: PASCO Kalibrera pH meter 2024, Maj
Hur Kontrollerar Man Byggnadsnivån För Noggrannhet? Hur Kalibrerar Och Justerar Jag Nivån Hemma?
Hur Kontrollerar Man Byggnadsnivån För Noggrannhet? Hur Kalibrerar Och Justerar Jag Nivån Hemma?
Anonim

Byggnivån är ett instrument med hög precision. Det används för att bestämma placeringen av föremål, ytor, verktyg och andra byggnadskomponenter. Oftast har den en rektangulär form, ibland är den utrustad med förstyvningsribbor. Mätningen utförs med hjälp av luftbubblor placerade i speciella kolvar med markeringar. Med standardnivån kan du mäta positionen längs den horisontella och vertikala axeln.

Vissa modeller är också utrustade med en vinkelnivå, med vilken du kan mäta positionen längs den lutande axeln . I detta fall tas diagonalen som dras genom en vinkel på 90 grader som rapporteringspunkt. En vanlig nackdel och ofta nedbrytning av byggnadsnivån är ett brott mot noggrannheten i mätningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Bubblanivån är känslig för stötar och andra mekaniska påverkan - även ett enda fall från en låg höjd kan leda till en minskning av noggrannheten eller dess fullständiga förlust.

Även på en ny nivå kränks ibland mätnoggrannheten . Detta kan vara resultatet av vårdslös hantering under tillverknings- och förpackningsskeden. Avvikelser kan också uppstå till följd av brott mot transportregler eller felaktiga lagringsförhållanden på ett lager i en butik.

Bild
Bild

Hur identifierar man en avvikelse?

Även när du väljer och köper en produkt i en butik, bör den kontrolleras för noggrannhet. Det finns flera sätt att identifiera avvikelser. Till exempel, du kan jämföra indikatorerna för den valda nivån med indikatorerna för en eller två andra nivåer … Det rekommenderas att göra detta genom att placera instrumenten ett i taget på samma horisontella eller vertikala yta. Om indikatorerna för den valda nivån skiljer sig från indikatorerna för de andra två, betyder det att den första fungerar med avvikelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om nivån redan har använts en tid måste den kontrolleras för korrekta avläsningar för att undvika de negativa konsekvenserna av att arbeta med en sådan enhet. Kontrollen utförs för alla plan: vertikala och horisontella.

Bild
Bild
Bild
Bild

Horisontalplan

Det är nödvändigt att sätta nivån på en villkorligt plan yta, medan enhetens ram inte ska vingla på ojämnheter. Den nedre arbetssidan måste fästa tätt vid den uppmätta ytan - i detta läge är luftbubblans läge relativt kolvskalan fixerat . Därefter vrids nivån 180 grader och appliceras på samma yta av arbetssidan. Luftbubblans position i förhållande till beteckningslinjerna är återigen fixerad. Om de första avläsningarna inte sammanfaller med den andra, är nivån felaktig och måste justeras.

Bild
Bild

Vertikalt plan

Kontroll av nivån för noggrannheten vid mätning av det vertikala planet utförs på samma sätt. Den enda skillnaden är att enheten inte fälls ut, utan vänder och appliceras inte på arbetssidan utan på motsatt sida. Skillnader i avläsningarna kommer också att indikera att nivån är nedslagen.

Bild
Bild

Kalibrering

Justering av bubbelnivåavläsningarnas noggrannhet är endast möjlig för de instrument, vars konstruktion gör att detta kan göras. Vissa nivåmodeller har bubbelblock som är limmade eller på annat sätt statiskt monterade i kroppen . Andra sorter innehåller block som är bultade, vilket gör det möjligt att justera deras position. Innan du kalibrerar instrumentet hemma måste du se till att dess design gör att det kan utföras. För att justera arbetet med nivån i ett eller annat plan behöver du en plan yta, en skruvmejsel, lim, en hydraulisk nivå, en linjal och en lod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en vattennivå sätts två märken på väggen, som är strikt på samma nivå. För att uppnå hög noggrannhet i detta skede görs manipulation bäst med två personer. Dessa märken är förbundna med varandra med en linje, som ritas med en rak linjal.

Linjen ska inte vara för tjock, eftersom detta kan påverka mätningens kvalitet . Nivån appliceras i sidled till denna linje. Dess arbetssida bör strikt gå längs linjen. När den exponeras kommer luftbubblans avböjning från önskad position att bli uppenbar. Arten av dess avvikelse kommer att indikera i vilken riktning bubbelblocket behöver flyttas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att justera bubbelblockets position är det nödvändigt att skruva loss bultarna som håller det i nivåkroppen. Förskjutningen görs mycket noggrant, med små amplituder, eftersom en förskjutning på till och med 0,5 mm kan påverka bubblans position . När luftbubblan är exakt i mitten (mellan de två markeringslinjerna) är det nödvändigt att fixa blocket. För detta används superlim som hälls längs kontaktytan mellan blocket och höljet.

För fixeringens tillförlitlighet kan du använda en folkmedicin -superlimhärdare - bakpulver.

Först då skruvas bultarna på plats. Om du skruvar dem tidigare kommer de att återgå till sin ursprungliga position, vilket kommer att återföra bubbelblocket till sitt ursprungliga tillstånd, avvikit från nivån.

Bild
Bild

Justera nivån för det vertikala planet enligt beskrivningen nedan

Rörlinjen hängs längs väggen. En vertikal linje kan dras längs dess sladd genom att placera två märken. Det är också möjligt att ställa in rakt längs sladden, men denna metod är mindre effektiv eftersom lodlinan på sladden ständigt rör sig.

Nivån appliceras i sidled på väggen. Dess arbetssida bör strikt gå längs linjen . När den är installerad kommer platsen för luftbubblan utanför de två märkena på lampan att indikera sidan av avböjningen. Denna avvikelse elimineras på samma sätt som den horisontella kränkningen.

Efter att ha korrigerat avläsningarna av enheten och fixerat bubbelblocket med lim och härdare blir ytterligare justering omöjlig. Försök att placera om lampan kan skada den och skada kroppen.

Rekommenderad: