Stativ För Nivån: Välj Ett Stativ Och En Stav För Nivån, En Teleskopisk Hållare

Innehållsförteckning:

Video: Stativ För Nivån: Välj Ett Stativ Och En Stav För Nivån, En Teleskopisk Hållare

Video: Stativ För Nivån: Välj Ett Stativ Och En Stav För Nivån, En Teleskopisk Hållare
Video: Stort ritset med inbyggt stativ 2024, Maj
Stativ För Nivån: Välj Ett Stativ Och En Stav För Nivån, En Teleskopisk Hållare
Stativ För Nivån: Välj Ett Stativ Och En Stav För Nivån, En Teleskopisk Hållare
Anonim

Bygg- och reparationsarbeten är ett komplex av komplexa åtgärder, vars genomförande kräver maximal noggrannhet och tillgång till specialutrustning. För att ta mätningar eller exakt bestämma avståndet mellan objekt använder byggare en nivå. Funktionen av denna enhet innebär fullständig eliminering av fluktuationer under mätarbetet. Förekomsten av även en minimal oplanerad avvikelse kan leda till snedvridning av mottagna data och fel i efterföljande beräkningar. För att förhindra denna situation installerar specialister nivåer på speciella stöd - stativ.

Bild
Bild

Beskrivning

Ett nivåstativ (stång) är ett speciellt stöd eller en hållare, som gör det möjligt att fixera enheten så exakt som möjligt i önskad position för att få tillförlitliga resultat. De flesta byggare kallar denna enhet inte ett stativ, utan ett stativ. Det är en ersättningsbar enhet under drift av lasernivåer och nivåer.

Omfattning av universella geodetiska hållare:

  • kontroll över byggnadsarbetet;
  • mätning av parametrarna för byggnader under uppbyggnad;
  • konstruktion av linjära strukturer: kraftledningar och kommunikationsledningar;
  • bestämning av parametrarna för deformation och krympning av byggnadsobjekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjande stativarbete:

  • markering av ytan innan golven installeras;
  • bestämning av placeringen av undertaket
  • bestämning av kommunikationens gång och bilagornas placering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nivelleringsstället består av följande element:

  • bas;
  • stativhuvud.

Billiga versioner av enheter har en icke-separerbar design, men på professionella geodetiska stativ kan du installera olika typer av huvuden för fixering av olika typer av utrustning. En integrerad del av strukturen är skruven med vilken enheten är fäst vid fästet.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt strukturen på hållarbasen, som består av ben med höjdjusteringsfunktion. Denna funktion gör att enheten kan användas på ojämna horisontella ytor och till och med på trappsteg.

Bild
Bild

För att ge produkten maximal styvhet har konstruktörerna tillhandahållit tvärgående fästen. Beroende på modell kan basen vara triangulär, rektangulär eller sfärisk.

Universella enheter har en något annorlunda design - ett stativ, i mitten av vilket det finns ett infällbart stativ med snäckväxel. Detta element gör det möjligt att ändra riktningen för den centrala stången. Det infällbara elementet låter dig justera stativets höjd tillsammans med enhetens "ben".

Bild
Bild

Vyer

Stor efterfrågan på nivåstativ tvingade tillverkare att utveckla flera av dess typer.

  • Universell geodetisk - en specialanordning som har en gänga för fixering av utrustningen. Fördelar - universellt syfte, stor arbetsplattform, pålitlig fixering, möjligheten att få exakta data och bygga tydliga linjer, du kan arbeta både inomhus och utomhus.
  • Höjd - en pålitlig enhet som låter dig använda tyngre nivåer. Syfte - reglering av arbetshöjd, konstruktion av plan. Designfunktionen är användningen av ett vevstativ med ett handtag, vilket gör det möjligt att justera enhetens lyfthöjd så exakt som möjligt.
  • Foto stativ - en lätt enhet som används tillsammans med avståndsmätare och en lasernivå. Fördelar - lätt vikt, rörlighet, möjligheten att inte bara ändra enhetens placering utan också att korrigera lutningsvinkeln (vid markering av lutande delar). Nackdelen är omöjligheten att använda utomhus på grund av närvaron av gummikuddar på benen, låg vikt, som inte tål drag och vind.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ till nivån kan vara en stav, som endast får användas inomhus.

Funktionsprincipen är att flytta laserenheten upp och ner i teleskopröret. För att fixera stången används distanser mellan taket och golvet. Kännetecken är tillverkning av aluminium, närvaron av en ljus färg, där svarta och orange ränder växlar . Detta färgschema gör det möjligt att arbeta inte bara på dagtid, utan också på kvällen. Enhetens höjd beror på enhetens modell och kan vara upp till 3 meter, men storleken på vissa prover kan nå ännu större värden. Fördelar - låg vikt, enkel transport.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

För att välja en högkvalitativ och pålitlig enhet är det nödvändigt att ta hänsyn till rekommendationer från specialister. Huvudkriterierna vid val av stativ är produktens vikt, stödrörets höjd och vilken typ av utrustning som används.

Enhetens vikt beror direkt på vilken typ av råmaterial som används, följande material kan användas under produktionen:

  • stål;
  • trä;
  • aluminiumlegeringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest populära och praktiska är stativ av trä, som inte stör laserstrålarnas funktion under höga temperaturförhållanden och i områden med direkt solljus. För arbete under ökad komplexitet rekommenderar experter inte att köpa aluminiumprodukter , som med termisk expansion kan ändra mottagna data.

Utrustningens tunga vikt indikerar att enheten har en maximal höjd. Nackdelen med dessa produkter är deras volym och massivitet.

Bild
Bild

För enkel rörelse måste du välja de modeller som är förpackade i ett fodral eller ett fodral. För mycket stora apparater finns en bärrem på fodralet, som har en längdjusteringsfunktion. Det kommer att vara användbart att ha överliggande gummikuddar för benen, vilket förhindrar mekaniska skador på golvbeläggningen i rummet. De mest efterfrågade enheterna är enheter med en höjd av 100 cm till 150 cm.

För privat bruk är det bättre att köpa kompakta stativ som är lätta i vikt och storlek . Massan på en kopia överstiger inte 4 kg. När du köper utrustning måste du vara uppmärksam på att det följer med en speciell skruv, med vilken enheten kan fixeras säkert. Om du planerar att använda en totalstation, teodolit eller lasernivå, rekommenderar experter inte att köpa den här enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universella enheter har ett bredare användningsområde och är lämpliga för nästan vilken utrustning som helst. Produktens vikt ligger i intervallet från 5 kg till 7,5 kg, vilket gör stativet mer stabilt och pålitligt.

Professionella byggare rekommenderar att uppmärksamma höjdenheter som har en lyftmekanism. Denna enhet är oumbärlig för märkning av väggar och tak, och vissa modeller gör att utrustningen kan höjas till en höjd av mer än 3,5 meter.

Bild
Bild

Med tanke på alla ovanstående rekommendationer bör nybörjare byggare komma ihåg följande regler:

  • för att få de mest exakta resultaten måste du köpa tung och stabil utrustning;
  • för snabba resultat på flera objekt är det bättre att använda lätta aluminiuminstrument med clips;
  • nivån med en kompensator kan installeras på valfritt stativ.
Bild
Bild

Varornas kvalitet påverkas direkt av tillverkningslandet. Erfarna byggare vid industriell användning rekommenderar att ge företräde åt betrodda märken som Bosch.

Trots de höga produktkostnaderna har de en hög tillförlitlighet och hållbarhet, vilket kommer att återbetala kostnaden för enheten inom flera år . Om arbetet är av periodisk karaktär och enheten endast används för personliga ändamål kan du begränsa dig till att köpa en kinesisk enhet, som har ett mycket lägre pris och med sällsynt användning kan hålla i många år.

Bild
Bild

Konstruktionsmätinstrument är högprecisionsutrustning, vars drift kräver kunskap och yrkeskunskaper. Långt och noggrant arbete av ingenjörer har lett till att sådan utrustning har uppstått som en nivå, vars korrekta funktion är omöjlig utan ett pålitligt och väl valt stativ . Det är denna utrustning som avgör läsarnas noggrannhet och sanningsenlighet och kvaliteten på det utförda arbetet. Innan du köper en hållare måste du noggrant studera alla rekommendationer från erfarna specialister och välja exakt det stativ som matchar utrustningen som används.

Bild
Bild

En översikt över ADA aluminiumstativ med skruvar väntar dig ytterligare.

Rekommenderad: