Tändning På En Bakomliggande Traktor: Hur Man Ställer In Och Justerar? Hur Kontrollerar Jag Tändstift Och Växlar?

Innehållsförteckning:

Video: Tändning På En Bakomliggande Traktor: Hur Man Ställer In Och Justerar? Hur Kontrollerar Jag Tändstift Och Växlar?

Video: Tändning På En Bakomliggande Traktor: Hur Man Ställer In Och Justerar? Hur Kontrollerar Jag Tändstift Och Växlar?
Video: Hur man byter tänddelar och justerar brytarspetsar 2024, Maj
Tändning På En Bakomliggande Traktor: Hur Man Ställer In Och Justerar? Hur Kontrollerar Jag Tändstift Och Växlar?
Tändning På En Bakomliggande Traktor: Hur Man Ställer In Och Justerar? Hur Kontrollerar Jag Tändstift Och Växlar?
Anonim

Motorblocket är nu en ganska utbredd teknik. Den här artikeln beskriver tändsystemet, hur du installerar det och vilka problem som kan uppstå under driften av enheten.

Bakom traktorns tändsystem

Tändsystemet är en av de viktigaste enheterna i den bakomliggande traktormekanismen, dess syfte är att skapa en gnista, som är nödvändig för förbränning av bränsle. Enkelheten i utformningen av detta system gör det möjligt för användare att framgångsrikt försöka reparera eller justera det själva.

Normalt består ett tändsystem av en spole som är ansluten till elnätet, ett tändstift och en magneto. När spänning appliceras mellan tändstiftet och magnetskon bildas en gnista som tänder bränslet i motorns förbränningskammare.

Elektroniska system är också utrustade med automatiska brytare som avbryter strömförsörjningen vid eventuella fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ställer jag in och justerar?

Om din bakomliggande traktor inte startar bra måste du dra i startsnöret länge eller så svarar motorn med en fördröjning, oftast behöver du bara ställa in tändningen korrekt. Proceduren beskrivs i bruksanvisningen för enheten. Men vad ska du göra om du inte har den till hands och du inte kommer ihåg var du lade den här användbara broschyren ?

Att korrigera tändningen på en bakomliggande traktor reduceras ofta bara för att justera gapet mellan svänghjulet och tändmodulen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följ riktlinjerna nedan.

Stäng tändstiftet med en fyrkant, tryck dess kropp mot cylinderhuvudet genom att vrida detta element i tändsystemet i motsatt riktning från hålet i cylinderns ände. Vrid vevaxeln. Du kan göra detta genom att dra i startsnöret. Som ett resultat bör en blåaktig gnista glida mellan elektroderna . Om du inte väntar på att gnistan ska dyka upp, kontrollera mellanrummet mellan statorn och svänghjulets magneto. Denna indikator bör vara lika med 0,1 - 0,15 mm. Om gapet inte motsvarar det angivna värdet måste det justeras.

Du kan försöka ställa in tändningen efter örat, särskilt om din är ganska tunn. Denna metod kallas också kontaktlös. För att göra detta, starta motorn, lossa fördelaren något. Vrid långsamt brytaren i två riktningar. Vid maximal effekt och antal varv, fixa strukturen som bestämmer gnisttiden, lyssna. Du bör höra ett klickljud när du vrider brytaren . Dra sedan åt distributörsfästet.

Ett stroboskop kan användas för att justera tändningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värm upp motorn, anslut stroboskopet till motorkretsen på motoblock -enheten. Placera ljudsensorn på högspänningstråden från en av motorcylindrarna. Demontera vakuumröret och sätt i det. Ljusets riktning från stroboskopet måste vara mot remskivan . Kör motorn på tomgång, vrid fördelaren. Efter att ha säkerställt att remskivans riktning sammanfaller med märket på enhetens lock, fixa det. Dra åt brytmuttern.

Bild
Bild

Förebyggande och felsökning

För att förhindra störningar i tändsystemet försök följa enkla rekommendationer :

  • arbeta inte på en bakomliggande traktor om det är dåligt väder ute - regn, fukt, frost eller plötsliga förändringar i luftfuktighet och temperaturförhållanden förväntas;
  • om du luktar en obehaglig lukt av brinnande plast, slå inte på enheten;
  • skydda viktiga delar av mekanismen från vatteninträngning;
  • byt ut tändstiftet ungefär var 90: e dag. Om du aktivt använder enheten kan och bör denna period förkortas;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • oljan som används för motorn måste vara av hög kvalitet och av ett märke som är lämpligt för den angivna modellen, annars kommer tändstiftet konstant att fyllas med bränsle;
  • utföra regelbundna inspektioner av tändsystemet, växlarna för att förhindra användning av enheten med trasiga kablar och andra funktionsstörningar;
  • när motorn värms upp, försök att minska belastningen på enheten, så att du skyddar mekanismen från accelererat slitage;
  • när du inte använder den bakomliggande traktorn på vintern, lägg den i ett torrt och ganska varmt rum i lås och nyckel för att förhindra nedkylning av enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka problem kan uppstå?

Huvudproblemet är avsaknaden av en gnista … Mest troligt är orsaken i ljuset - antingen har kolavlagringar bildats på det, eller så är det felaktigt. Skruva loss den och kontrollera noggrant elektroderna. Om det bildas kolavlagringar genom att fylla med bensin, förutom rengöring av tändstiftet, är det nödvändigt att kontrollera bränsletillförseln, det kan finnas läckor där. Om det inte finns någon gnista måste du rengöra tändstiftet . En bra utväg är att värma den över den påslagna gasbrännaren och skrapa frusna droppar från bränsleblandningen från dess yta.

Efter rengöring av tändstiftet, testa det för att fungera korrekt. För att göra detta, sätt ett lock på toppen av delen och för den med ena handen till motorblocket på den bakomliggande traktorn på ett avstånd av cirka 1 mm. Försök att starta motorn med din fria hand.

Förutsatt att tändstiftet fungerar som det ska, bildas en efterlängtad gnista i dess nedre ände, som kommer att flyga till motorkroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om inte, kontrollera elektrodavståndet. Försök att sätta in ett rakblad där, och om elektroderna greppar det hårt är avståndet optimalt. Om bladet svänger löst måste elektrodernas läge korrigeras. För att göra detta, knacka lätt på bakstycket på mittstycket med en skruvmejsel. När elektroderna är i optimalt läge, försök starta motorn igen. Om gnistan inte visas, testa magneto med avseende på användbarhet.

För att kontrollera magnetos hälsa, efter att ha testat kontakten, sätt på kontakten en spets med en enhet i gott skick. För tändstiftets nedre ände till det magnetiska skohuset och börja vrida motorns svänghjul. Om det inte finns någon gnista finns det ett fel och delen måste bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga andra problem med tändsystemet:

  • svaghet eller frånvaro av en gnista;
  • känslan av en obehaglig lukt av bränd plast i den del av mekanismen där tändspolen sitter;
  • knastrar när motorn startas.

Alla dessa problem kräver en inspektion av spolen. Den bästa lösningen är att helt demontera och inspektera den.

För att göra detta, skruva loss monteringsbultarna, ta bort den övre delen av tändkåpan. Koppla sedan bort strömkabeln, bänd upp spoleelementet och dra ut det. Kontrollera noggrant utseendet på delen - förekomsten av svarta fläckar indikerar att strömmen inte flödade till ljuset, utan smälte spollindningen. Denna situation är särskilt relevant för motoblock med kontaktlös tändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaken till detta fel är i kontakter av dålig kvalitet på högspänningskabeln. Det är nödvändigt att ta bort eller helt byta ut ledningarna … Enheter med ett elektroniskt tändsystem har en automatisk säkring som stänger av strömmen vid ett fel. Om din bil har något annat tändsystem måste kabeln kopplas bort med dina egna händer. Om en gnista genomborrar när den slås på, kontrollera tändstiftets spets, troligen är den smutsig.

Rekommenderad: