Hur Kontrollerar Jag Värmeelementet På En Tvättmaskin? Hur Kontrollerar Och Bestämmer Jag Värmeelementets Motstånd Med En Multimeter Och Utan En Enhet? Kopplingsschema

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kontrollerar Jag Värmeelementet På En Tvättmaskin? Hur Kontrollerar Och Bestämmer Jag Värmeelementets Motstånd Med En Multimeter Och Utan En Enhet? Kopplingsschema

Video: Hur Kontrollerar Jag Värmeelementet På En Tvättmaskin? Hur Kontrollerar Och Bestämmer Jag Värmeelementets Motstånd Med En Multimeter Och Utan En Enhet? Kopplingsschema
Video: Whirlpool AWE6100 Tvättmaskin 2024, April
Hur Kontrollerar Jag Värmeelementet På En Tvättmaskin? Hur Kontrollerar Och Bestämmer Jag Värmeelementets Motstånd Med En Multimeter Och Utan En Enhet? Kopplingsschema
Hur Kontrollerar Jag Värmeelementet På En Tvättmaskin? Hur Kontrollerar Och Bestämmer Jag Värmeelementets Motstånd Med En Multimeter Och Utan En Enhet? Kopplingsschema
Anonim

TIEN - på ett enkelt sätt är en kraftfull panna en värmeenhet som gör att du kan höja vattentemperaturen till +40 grader eller mer. Automatiska tvättmaskiner (CMA) tål tvätt utan problem även i nästan hundra grader. Men om värmeelementet är felaktigt blir det ingen uppvärmning.

Hur fungerar det?

Värmeelement är en del som värms upp på grund av den inre spiralen. Den senare ligger i tjockleken på den pressade värmeledande isolatorn. Båda är inrymda i ett förseglat stålhölje. Modern teknik gör det möjligt att pressa inte en, utan 2-3 spiraler i värmeelementet.

Borta är de dagar då den enda spiralen, tjock i tvärsnitt, som liknade en vanlig öppen spiral i dess parametrar, i kontakt med luften i rummet, var packad i ett sådant hölje.

Nichrom -spiraler kan vara mycket tunna - upp till 0,25 mm, och deras elektriska längd minskas på grund av svängarnas inte särskilt snäva passform. Deras inre motstånd minskar och ett sådant värmeelement i torrt tillstånd är glödhet . Men detta händer inte i vatten - spiralen svalnar i tid. Anslutningsdiagram - till ett 220 volt nätverk via en termostat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ligger den?

Pannan är placerad inuti trumtanken och är oftast placerad så lågt som möjligt. Detta gör att vattnet kan värmas upp extremt snabbt. Pannans effekt når två kilowatt - nästan som i en kraftfull vattenkokare.

Använd följande metoder för att hitta värmeelementet

  • Kontrollera utrymmet bakom tvättmaskinens baksida. Bakväggen, som kännetecknas av ett stort område, döljer pannan bakom den. Denna vägg är lättare att ta bort än de andra (fram, topp, botten och sida). Om det inte finns några pannkablar och kablar som är lämpliga för det kan du enkelt stänga locket på denna plats.
  • Det är tillåtet att luta SMA åt sidan och titta mot botten.
  • Trumluckan är tillräckligt stor för att öppna och titta inuti tvättfacket. Genom att slå på ficklampan kan du enkelt hitta pannan. Det kan vara närmare både frontpanelen och den bakre väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att kontrollera värmeelementets prestanda behöver du inte dra ut det.

Diagnostik

Inledande kontroller kräver ingen mätanordning - de utförs indirekt. Med en uppfattning om hur en viss nod fungerar och hur mycket den förbrukar, i vilken sekvens tvättmaskinens enheter används, är det lätt att avgöra vad som är felaktigt med elimineringsmetoden. Värmeelementet bestäms för ett fel i det ögonblick då SMA aktiverar vattenuppvärmning. Symptom på en pannfel kan vara följande.

  • För lång uppvärmning av vattnet . SMA startar, alla delar och enheter fungerar. Men uppvärmningen av vatten till +60 grader tar inte 5 (förutsatt att vattnet från vattentillförseln är iskallt, tvätt tvättas på vintern) minuter, men säg en halvtimme. Hela tiden är trumman på plats.
  • Användaren vidrör tvättmaskinens metallväggar och känner att han är chockad . I det här fallet utlöses jordfelsbrytaren (RCD) som stänger av strömmen på grund av läckströmmen (endast ett värde på mer än 1 milliampere räcker för att ljuset i rummet där SMA arbetar slocknar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är omöjligt att kontrollera exakt varför det skyddande strömavbrottet utlöses, är det vettigt att bjuda in en elektriker.

Indirekta metoder för en defekt panna bestäms annorlunda

  1. Genom närvaron av mörka prickar på värmeelementets yttre beläggning. Detta indikerar dess sammanbrott. För att avlägsna kalken som döljer dessa fläckar, använd vatten med citron- eller apelsinskal och låt det koka upp.
  2. Börja tvätta tvätten på mer än +90 grader. Spåra hur snabbt mätaren räknar förbrukade watt. Med en snabb nedräkning (till exempel 100 W på högst 3 … 5 minuter) arbetar värmeelementet med full effekt.
  3. Försök att hitta en öppen eller kortslutning med hjälp av en testlampa eller en skruvmejsel. Som en sådan glödlampa används en gasurladdnings "neon", som tas ut ur en värmeanordning som har förbrukat sin resurs. För att den ska tändas något när den är ansluten till en strömförande kontakt eller pannans kropp måste du röra den andra terminalen. Ett avbrott inträffar, till exempel, under en kraftöverspänning. Vid avbrott eller utbränning av spiralens sektion stannar CMA vid uppvärmningssteget, eller så startar tvättcykeln inte.
  4. Avgör om pannan är bulad, repad eller på annat sätt skadad. Ofta, där det hände, brinner värmeelementet ut.
  5. Soltakglaset värms inte upp - detta indikerar kallt vatten.
  6. Det finns oupplösta partiklar av tvättpulver på kläderna, och den tvättade tvätten fick en inaktuell lukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra och fjärde metoden är bra för dem som inte vill demontera tvättmaskinen innan en specialist anländer.

De mest avancerade modellerna av tvättmaskiner kommer att visa en felkod (av dussintals möjliga enligt instruktionerna), som mest exakt indikerar en specifik uppdelning, vars tecken också anges i instruktionerna och är "bundna" till individuella värden Visas på skärmen.

Om det inte finns någon display kan olika lägen för blinkande, flimrande och glödande av lysdioderna indikera en haveri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningar till att bränna ut värmeelementet

  • Maskinen kan av misstag börja värma pannan utan vatten. Men sådana misslyckanden är sällsynta, de uppstår efter många års problemfri drift när programvarudelen misslyckas allt oftare. Ett sådant tillstånd, om värmeelementet upphettas "torrt", är belagt med både sin explosion och eld - överskottsvärme kan värma trumman och andra delar och maskindelar som omger pannan. Det finns nästan inga fall av spontan förbränning av en defekt tvättmaskin från ett överhettat värmeelement.
  • När värmeelementet går sönder vidrör spiralen värmehöljet på två ställen och dess elektriska längd har blivit kortare. Ett överhettat värmeelement kommer att överbelasta nätet, säg, som en spiral på 4 kilowatt, och värms upp till en ljusorange färg. Det som är kvar av spiralen brinner snabbt ut - nichrom smälter vid +1400 grader.
  • Bilen "kördes" ständigt vid maximal tvättemperatur. Spiralen slits ut snabbare av detta.
  • SMA användes på något sätt för andra ändamål - till exempel för att snabbt värma 2 … 3 hinkar vatten (så mycket som passar i trumman). Avloppsslangen leds sedan in i varmvattentanken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort?

Det är inte nödvändigt att ta bort pannan helt om den inte behöver bytas ut. Det händer ofta att problemet inte finns i det, men du måste fortfarande kontrollera det. Koppla bort ledningarna från de strömförande kontakterna som går djupt in i pannan. Glöm inte deras plats - innan du kopplar bort är det bättre att ta en eller flera foton med din smartphone.

Hur ringer man?

För att kontrollera lämpligheten hos den elektriska spolen i pannan, ring den elektriska kretsen genom att fästa sonderna till kontakterna. Normalt visar motståndet 20-50 ohm . Om avläsningarna tenderar att vara oändliga eller mer än 100 ohm anses pannan vara felaktig. Oändligt motstånd kommer definitivt att indikera en paus.

Mätområdet är det lägsta (upp till 200 Ohm), tydligare kontrolleras pannan i summerläget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag om det går sönder?

Nedbrytningstestning - kontroll av isolationsmotståndet. Helst bör isoleringen vara minst några megohms. Kontroll av avbrott på någon av platserna utförs med elektriska stötar från CMA -höljet och / eller när en jordfelsbrytare utlöses . En sond på multimetern appliceras på någon av kontakterna, den andra på pannans kropp. Motstånd under 20 ohm, tenderar till noll, indikerar ett ramfel. TIO, "stansade" på kroppen, kan inte användas.

Nedbrytning uppstår när ett lager av dielektrikum från uppvärmningsspiralen brinner ut, som kan vara kvarts, glimmer, värmebeständig och värmebeständig lera som den från vilken eldfast tegel tillverkas, och så vidare.

Denna isolator fyller hela den inre fria delen av pannan och förhindrar att spolen rör vid det yttre stålhöljet.

Professionals använder mega- och gigaohmmetrar som arbetar med en matningsspänning på 500-2500 volt . Dessa högspänningstestare är inte alltid tillgängliga för en vanlig konsument. Det rekommenderas att använda dem med dielektriska handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett nedbrytningstest med både en testare och en megohmmeter utförs på en tvättmaskin med obligatorisk frånkoppling av terminalerna och avstängning av hela enheten; i detta fall krävs inget skydd mot elektriska stötar.

Faktum är att vanliga testare bara ger ut en spänning på upp till flera volt - det är inte farligt för oskyddade händer om de inte har sår. Det rekommenderas att slå på testaren för det högsta mätområdet - upp till 2 MΩ.

Hur bestämmer jag resistansavläsningen?

För att kontrollera pannan måste du beräkna motståndet enligt följande algoritm, baserat på skolans fysikkurs.

  • Spänningen i nätverket är cirka 220 V.
  • Pannans effekt anges i instruktionerna för denna tvättmaskin.
  • Motståndet kan beräknas genom att dividera kvadraten av spänningsvärdet med deklarerad effekt. Så för en effekt på 1800 W blir spiralens motstånd 26,8 ohm. Om detta (eller det närmaste) värdet visas på enheten, är värmeelementets användbarhet uppenbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är pannans arbetsmotstånd. Det är detta som bestämmer strömstyrkan som laddar den elektriska ledningen som är lämplig för tvättmaskinen - utan att ta hänsyn till energiförbrukningen från resten av enheterna och enheterna i enheten.

Alla ovanstående metoder för att kontrollera värmeelementet fungerar med alla uppvärmningsanordningar där det används - från strykjärn till torktumlare.

Det är mycket enkelt att kontrollera värmeelementet . Även utan enheten är det möjligt med stor sannolikhet att avslöja att det var han som bröt. Att byta ut en skadad panna är ett ännu enklare steg än att diagnostisera den.

Rekommenderad: