Lasernivå: Hur Skiljer Det Sig Från Nivån? Hur Väljer Man? Betyg Av De Bästa Modellerna Och Recension Av Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Lasernivå: Hur Skiljer Det Sig Från Nivån? Hur Väljer Man? Betyg Av De Bästa Modellerna Och Recension Av Recensioner

Video: Lasernivå: Hur Skiljer Det Sig Från Nivån? Hur Väljer Man? Betyg Av De Bästa Modellerna Och Recension Av Recensioner
Video: Laser Level Showdown! Review of 10 Models 2024, Maj
Lasernivå: Hur Skiljer Det Sig Från Nivån? Hur Väljer Man? Betyg Av De Bästa Modellerna Och Recension Av Recensioner
Lasernivå: Hur Skiljer Det Sig Från Nivån? Hur Väljer Man? Betyg Av De Bästa Modellerna Och Recension Av Recensioner
Anonim

Moderna mätinstrument har blivit integrerade attribut för alla konstruktioner. De används ofta i mer än ett brett spektrum av jobb. Det är av denna anledning som specialister bör veta allt om lasernivåer - enheter som gör det möjligt att göra markeringar och markeringsnivåer med minimal tid och maximal noggrannhet i nästan alla förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och egenskaper

Den enklaste lasernivån är en enhet vars design inkluderar en cylinder och ett teleskop med förstoring och en siktaxel. Med hänsyn till platsen för det undersökta objektet justerar operatören röret. Det är värt att notera att en sådan förenklad enhet fungerar tillsammans med en avståndsmätare och en skena på vilken centimeterindelningar appliceras.

Funktionerna och typerna av de aktuella enheterna, liksom kraven som ställs på dem, är förankrade i GOST 10528-90. Enligt denna standard faller var och en av lasernivåerna in i en av följande kategorier:

  • hög precision med ett maximalt kvadratiskt fel på 0,5 mm per 1 km;
  • korrekt med ett fel på högst 3 mm;
  • teknisk, vars felgrad inte överstiger 10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns mer än ett brett utbud av lasernivåer på marknaden. Dessutom representerar de alla layouten för flera system och mekanismer, nämligen:

  • källa för laserstrålar;
  • ett optiskt system som ansvarar för konstruktion av linjer och plan;
  • installationsanordning;
  • inriktningsmekanism;
  • SP;
  • kontroller (beroende på ändringen kan de vara manuella eller fjärrstyrda);
  • fallet, som ansvarar för tillförlitligt skydd av alla element.
Bild
Bild

Det bör beaktas att mål, liksom mottagare och detektorer, används med nivåerna. Med deras hjälp utförs konstruktionen av projektioner från laserstrålar . En annan viktig del av designen är stativet. Den är vanligtvis gjord av aluminium för att lätta den övergripande strukturen så mycket som möjligt och ge tillräcklig styrka. Sådana egenskaper gjorde det möjligt att förenkla transport och drift av enheterna.

Beroende på konstruktionsegenskaperna och materialet som används vid tillverkningen av enheten varierar dess vikt i intervallet 0,4-2 kg. I detta fall är nivåens längd, bredd och höjd 12-200, 110-140 respektive 120-220 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Enhetens funktion är baserad på bildandet av projektioner av laserstrålar. De senare fokuseras med ett optiskt system, som låter dig projicera linjer och punkter på det önskade objektet. Liknande landmärken används för markering vid utförande av olika verk.

I grunden, vilken lasernivå som helst är en optisk elektromekanisk enhet som visuellt visar plan, linjer och enskilda punkter på olika ytor … De ligger strikt vertikalt eller horisontellt, liksom i en specifik vinkel.

Strålningskällornas funktioner i nivåerna utförs av kraftfulla lysdioder. Dessa halvledare skapar en monokromatisk ström med ökad densitet och specifik våglängd.

Måttlig värmeavledning och låg strömförbrukning kommer att vara viktiga faktorer.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från nivån?

Det är inte ovanligt att jämföra nivåer och nivåer baserat på laserstrålarnas egenskaper. Som praktiken visar har lasernivåer blivit oumbärliga enheter. De har fullt bevisat sin maximala effektivitet vid konstruktion av vertikala, horisontella, lutande plan och rätvinkliga. Som ett resultat kunde sådana moderna enheter framgångsrikt ersätta konventionella nivåer, lod, linjer och rutor.

Unika prestandaindikatorer, tekniska egenskaper och designfunktioner har gett lasernivåer mer än ett brett spektrum av applikationer. Dessa enheter är effektiva både i små lokaler och utanför byggnader och strukturer. Vissa modeller kan bygga projektioner på ett avstånd av upp till flera hundra meter.

I tur och ordning, en lasernivå är ett instrument med en markör i form av en tunn stråle … Driftsprincipen är baserad på konstruktion av linjer med två punkter.

Det är värt att notera att tre poäng används i situationer med nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de viktigaste skillnaderna mellan de två verktygen är räckvidd. Så för billiga nivåer överstiger denna indikator oftast inte 10 meter. Dyrare modifieringar kan mäta upp till 25 meter. Liknande indikatorer på nivåer är mycket högre (från 50 till 100 meter och mer). Det är värt att överväga det parametern som övervägs påverkas direkt av belysning.

En annan viktig punkt är skillnaderna i verktygsinställningsmekanismerna. Som regel meddelar enheten operatören även med de minsta avvikelserna (tiondelar av en grad). Nivåer och nivåer har olika indikatorer på avvikelserna som registreras av automatiseringen. I det första fallet pratar vi om intervallet 3-35 mm, och i det andra-3-50 mm.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Lasernivåer är lika effektiva på stora byggarbetsplatser, när du utför landskapsarkitektur och inreder lägenheter. men för individuellt bruk köps sådana enheter sällan … Detta beror på deras relativt höga kostnad. Samtidigt bör man komma ihåg att vi pratar om högteknologiska enheter som kännetecknas av funktionalitet och mångsidighet, vilket fullt ut motiverar deras pris.

Bild
Bild

De främsta fördelarna med alla modifieringar av lasernivåer inkluderar följande viktiga punkter:

  • maximal noggrannhet hos de utförda mätningarna (felet överstiger inte några tiondelar av en millimeter per meter);
  • laserpunkter och linjer är tydligt synliga på alla ytor, vilket gör att du kan arbeta direkt på dem;
  • närvaron av självnivellerande anordningar förenklar maximalt driften av enheten och reducerar tiden som läggs på att förbereda den för drift;
  • för att använda lasernivåer krävs ingen särskild utbildning och grundläggande kunskaper och färdigheter är tillräckliga;
  • du kan använda verktyget utan hjälp av en partner, vilket i sig förenklar till exempel att utföra mindre reparationer på egen hand;
  • Nivåer är effektiva för att rita plan och linjer över stora ytor.

Som ni vet är ingenting perfekt, och de beskrivna enheterna är naturligtvis inget undantag. Men professionella lasernivåer har kanske den enda betydande nackdelen. Och i det här fallet pratar vi om deras kostnad. Beroende på enhetens egenskaper kan den variera från $ 20 till $ 1000.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer

Idag, i motsvarande segment på mätutrustningsmarknaden, finns det ett ganska brett utbud av instrument för konstruktion av linjer och projektioner. Nyckelfaktorn här är instrumentens operativa kapacitet. Så det finns följande typer av nivåer med en laserstråle.

  • Punktanordningar avsedda för plottning av axlar. De visar från 3 till 5 punkter i olika plan på ett ganska stort avstånd från varandra.
  • Tvärlinjer eller linjenivåer. Baserat på namnet kan du förstå att de används för att rita linjer.
  • Rotary eller planbyggare. När det gäller funktionalitet liknar de tvärbindare. I det här fallet talar vi om en 360-graders rotation av plan med hjälp av ett komplext optiskt system.

Genom att känna till de viktigaste egenskaperna är det lättare att välja en specifik modell av mätverktyget. En lika viktig punkt kommer att vara funktionerna i driftförhållandena och det arbete som utförs för vilket enheten ska användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga egenskaper

För rätt val av verktyg, inklusive lasernivåer, bör man ha en uppfattning om dess viktigaste och viktigaste parametrar. De bestämmer i synnerhet de funktionella indikatorerna och enheternas omfattning.

Det bör komma ihåg att förutom huvudparametrarna kommer det att vara användbart att uppmärksamma ett antal ytterligare egenskaper … Å ena sidan påverkar de praktiskt taget inte mätnoggrannheten.

Sådana designfunktioner och ytterligare funktioner är dock inriktade på att förenkla driften av utrustning.

Bild
Bild

Lasernivå typ

I praktiken är det bästa alternativet att använda en grön laserstråle som kan uppfattas av det mänskliga ögat så mycket som möjligt. Samtidigt är enheter med röda strålar billigare. De kan ge vissa problem i starkt ljus.

Den mest rationella lösningen skulle vara att använda mottagare och speciella glasögon, vilket avsevärt förbättrar synligheten av punkter och linjer . Förresten, glasögon är ett effektivt skydd för näthinnan från direkt exponering för strålar. Man bör komma ihåg att moderna enheter inte utgör några hälsorisker, men det skadar inte att spela det säkert, särskilt när det gäller professionella nivåer med en lång räckvidd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal balkar

De enklaste modellerna producerar högst två balkar, vilket är tillräckligt för en del arbete. Vi pratar särskilt om dekoration, märkning av väggar och tak, samt montering och installation av möbler. Den största fördelen med sådana modeller är deras relativt låga kostnad.

Komplexa operationer, vars lista omfattar konstruktion av skiljeväggar, utjämningsplan och många andra verk, innebär användning av dyrare modeller. Detta beror på behovet av att bygga minst två korsande plan.

Professionella i sitt arbete använder nivåer som kan bygga de mest komplexa modellerna från flera plan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projektionsavstånd

I det här fallet menar vi en av huvudparametrarna och viktiga urvalskriterier. De allra flesta budgetmodellerna kan sprida laserstrålar högst 20 meter. Som praktiken visar är detta tillräckligt för att utföra reparations- och efterbehandlingar i en lägenhet eller en stuga och till och med markera grunden för ett hus. Naturligtvis tappar sådana indikatorer sin relevans på stora byggarbetsplatser.

Det är viktigt att komma ihåg det för att avsevärt öka utbudet av enheterna tillåta speciella mottagare … Dessa extra hårdvaruprover köps vanligtvis separat. Den beskrivna parametern i situationer med modeller som används tillsammans med mottagare indikeras med en bråkdel. Till exempel anger beteckningen 50/100 att det maximala stråleutbredningsområdet utan och med ytterligare utrustning är 50 respektive 100 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal projektioner

Naturligtvis är multifunktionella, mångsidiga apparater det perfekta valet. Man bör dock ta hänsyn till särdragen i deras verksamhet. Ett viktigt kriterium i detta fall är kostnaden för mätanordningen.

När man analyserar prestanda för en multiprisma-nivå är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal grundläggande egenskaper och ytterligare funktioner.

Erfarna experter rekommenderar att du kontrollerar alternativen för att aktivera och avaktivera de projicerade linjerna, det vill säga ändra deras antal. I praktiken kan ofta onödiga laserstrålar skapa vissa olägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel

Varje prov av mätutrustning har ett visst fel. Naturligtvis är den beskrivna typen av moderna nivåer inget undantag i detta fall. Med andra ord kan strålarna avvika från positionen för den ideala raka linjen. Felet mäts i millimeter per meter . Förresten, i situationer med modeller med hög precision är denna siffra en bråkdel av en millimeter och för budgetmodeller-upp till 3-4 mm.

Å ena sidan, ju mindre felet är, desto bättre. Samtidigt spelas en viktig roll av funktionerna i arbetet under vilka nivåerna används.

I vissa fall kan en avvikelse på några millimeter bedömas som obetydlig.

Bild
Bild

Driftstemperatur

När du arbetar i varmt väder eller inomhus är denna parameter praktiskt taget irrelevant. I enlighet med tillverkarens instruktioner och rekommendationer används lasernivåer bäst vid temperaturer från +5 till +40 grader. Vid arbete utomhus ska vissa nyanser beaktas.

Instrumentdesigners tar hänsyn till att nivåer används i många operationer året runt . Som ett resultat kan man nu hitta "frostbeständiga" modifieringar på marknaden. Dessa enheter kan effektivt utföra sina funktioner vid temperaturer ner till -10 grader.

Det finns också mer hållbara enheter, men de produceras i begränsade mängder och ofta på specialbeställningar.

Bild
Bild

Arbetstimmar

Livslängden för elektroniska laserenheter beror direkt på deras kvalitet och de strömkällor som används. Denna indikator anges som regel i den tekniska dokumentationen som ingår i leveransuppsättningen för varje lasernivå . Man bör komma ihåg att vi talar om enhetens drifttid med fulladdade batterier.

Som praktiken visar är behovet av en lång (många timmar) kontinuerlig drift av nivåer sällan. Det är fullt möjligt att ladda batteriet under pauser i arbetet.

Det är viktigt att ta hänsyn till att detta är relevant för nickelmetallhydridbatterier som inte har ett uttalat "minnessyndrom". I situationer med nickel-kadmiumbatterier måste instrumentet användas innan det laddas ur helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringstyper

Lasernivån kan installeras på valfri horisontell yta. Dessutom tillhandahålls följande enheter.

  • Speciella stativ som oftast används för utomhusbruk. Men även inomhus är de ibland relevanta. Vi pratar i synnerhet om installation av gångjärnsmöbler.
  • Magneter som är integrerade direkt i höljen på vissa modeller och gör att du säkert kan fästa nivåerna på metallytor.
  • Magnetiska stativ. Detta avser plastplattformar med magneter, som kompletteras med individuella modifieringar av mätinstrument. Enheten är installerad på en metallyta och själva verktyget är fäst vid den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självnivellerande

Mätnoggrannheten och konstruktionen av utskjutningar beror direkt på själva enhetens korrekta position. Budgetmodeller i de överväldigande majoriteten av fallen är utrustade med en konventionell bubbel-typnivå. Enligt hans vittnesbörd fastställde experter nivån före användning.

Dyrare och mer professionella enheter är självnivellerande, det vill säga de har en självutjämnande funktion . Vid avvikelse från vertikalen (oftast upp till 4 grader) justerar mekanismen speglarna och prismerna i automatiskt läge. Om den maximalt angivna vinkeln överskrids, meddelas användaren av en ljud- eller ljussignal, samt genom att stänga av laserstrålarna.

Bild
Bild

Enhetsskyddsklass och stötsäkert hölje

I det här fallet är driftförhållandena det viktigaste kriteriet. Först och främst talar vi om att utföra arbete på gatan. Skyddsklassen för kroppens nivå indikeras med bokstäverna IP och två siffror. För utomhusbruk måste enheten vara märkt från IP54.

Den angivna parametern visar enhetens skyddsnivå mot damm och fuktinträngning . För inomhusbruk är modeller med minsta IP lämpliga. Det är viktigt att komma ihåg att kostnaden för utrustning också beror på skyddsklassen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Numera har en potentiell köpare tillgång till mer än ett brett utbud av produkter från ledande tillverkare. Du kan köpa både budget och professionella enheter. Vissa tycker dock att det är svårt att navigera i den befintliga sorten. Betyg av de mest populära proverna av mätinstrument kommer till undsättning i sådana situationer. Sådana listor inkluderar följande modeller.

  • Condtrol Unix 360 Set - Professionell lasernivå med projektion av plan vid 360 grader och en strålbredd på upp till 80 m.
  • Ada Ultraliner 360 2V - en universell enhet med ett kombinerat svep av balkar och fångst av ett horisontellt plan inom 360 grader.
  • Bosch Gll 3-50 Professional - en modell som kan projicera ett horisontellt och två vertikala plan samtidigt. Enheten är effektiv för att markera taket, installera kommunikationer, utjämna ytor och många andra verk. Mätområdet, förutsatt att mottagaren används, är bara 50 m.
  • DeWalt DW 079 PKH - självnivellerande nivå med bra prestanda. Enheten låter dig bygga lutande plan, och dess räckvidd når 300 m.
  • Defortera DLL-10MT-K - en budgetmodell som kännetecknas av hög kvalitet och funktionalitet. Särskilda särdrag är noggrannhet och 10 meter strålavstånd.
  • Bosch GRL 300 HV - en av de bästa modellerna av nivåer relaterade till den roterande kategorin.
  • Bosch GPL 5 - en punktenhet med en räckvidd på upp till 30 m, som kan projicera horisontella och vertikala plan med maximal noggrannhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Om du behöver välja en nivå för utomhusbruk eller för att bygga ett hus, rekommenderas det att studera de viktigaste egenskaperna hos olika typer av utrustning. I detta fall måste särskild uppmärksamhet ägnas åt följande viktiga kriterier.

  • Funktioner i konstruktionen av strålar. Vi talar om horisontella, vertikala och cirkulära linjer, samt punkter och kors.
  • Område är en parameter som visar det maximala avstånd inom vilket lasermärkena kommer att vara tydliga.
  • Nivelleringsnoggrannhet, det vill säga intervallet för projektionens maximala avvikelse från den aktuella positionen.
  • Strålningsparametrar som avgör mätverktygets mångsidighet.
  • Närvaron av en laser störtar - en enhet som säkerställer inriktning av ytor i ett vertikalt plan.
  • Möjligheten att använda enheten snett.
  • Närvaron av ett skanningsläge som gör strålen synlig på ett maximalt avstånd. Detta alternativ finns vanligtvis på dyra professionella nivåer.

Förutom allt ovan är det nödvändigt att ta hänsyn till skyddsnivån för enhetsfodralet. En lika viktig faktor är driftstemperaturområdet. Detta är mest relevant om det används utomhus. Vissa modeller är dessutom utrustade med en vridbar bas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att tydligt bestämma typen av nivå. Det förberedande skedet är som regel så enkelt som möjligt, orsakar inga svårigheter och ser ut så här.

  • När du använder laddningsbara modeller måste du först ladda batteriet helt.
  • I situationer med nivåer som fungerar från konventionella batterier bör du ta hand om deras tillgänglighet och korrekt installera dessa batterier.
  • Nyckelpunkten är att kontrollera utrustningens prestanda. När du har slagit på den ska en laserstråle visas omedelbart.
Bild
Bild

Noggrannheten för att rita linjer och projektion beror direkt på enhetens plats. Baserat på detta måste du hitta den lämpligaste platsen för att installera nivån. Dessutom måste följande nyckelkrav beaktas.

  • Det får inte finnas några hinder på laserstrålarnas väg.
  • Avståndet från strålningskällan till objektet ska vara optimalt.
  • Under drift placeras nivån på en plan yta, på ett stativ eller ett speciellt stativ (fäste).
  • Rikta in instrumentet innan arbetet påbörjas. Självnivellerande modeller är ett undantag.

När du mäter utomhus i soligt väder rekommenderas det att använda speciella glasögon. De senare ingår i vissa modeller.

Bild
Bild

Granska översikt

På World Wide Webs omfattning kan du enkelt hitta recensioner av lasernivåer. De publiceras av både erfarna proffs från olika branscher och vanliga människor som har använt sådana enheter för hushållsändamål. Det bör noteras direkt att de allra flesta kommentarerna är positiva.

Av recensionerna att döma, de övervägda mätanordningarna bevisar ständigt sin effektivitet i att utföra mer än ett brett spektrum av operationer … Dessa inkluderar konstruktion och efterbehandling, installation av inre element och utrustning, landskapsdesign och mer. Samtidigt fokuserar många användare på ökad noggrannhet i nivåerna och minimifelet.

Bild
Bild

En lika viktig punkt är enheternas räckvidd. De låter dig bygga plan, liksom linjer, inklusive cirkulära, på ett avsevärt avstånd. Särskild uppmärksamhet i recensionerna ägnas åt egenskaperna hos självnivellerande modeller, som utmärks av maximal användarvänlighet.

Nackdelen med de flesta av författarna till recensioner är den ganska höga kostnaden för nivåerna . Denna nackdel kan dock minimeras genom ett kompetent tillvägagångssätt för val av enhet. Nyckelkriteriet i detta fall kommer att vara specificiteten i användningen av mätverktyget.

Som praktiken visar blir även prisvärda kinesiska modeller ofta ett exempel på det optimala förhållandet mellan kostnad och kvalitet.

Rekommenderad: