Överspänningsskydd (45 Foton): Vad är Det? De Bästa Modellerna För En Dator Med Skydd Mot Strömspänningar, Andra Typer. Vad är Det Till För Och Hur Skiljer Det Sig Från En Förlängn

Innehållsförteckning:

Video: Överspänningsskydd (45 Foton): Vad är Det? De Bästa Modellerna För En Dator Med Skydd Mot Strömspänningar, Andra Typer. Vad är Det Till För Och Hur Skiljer Det Sig Från En Förlängn

Video: Överspänningsskydd (45 Foton): Vad är Det? De Bästa Modellerna För En Dator Med Skydd Mot Strömspänningar, Andra Typer. Vad är Det Till För Och Hur Skiljer Det Sig Från En Förlängn
Video: Bygga en dator - så här gör du! 2024, April
Överspänningsskydd (45 Foton): Vad är Det? De Bästa Modellerna För En Dator Med Skydd Mot Strömspänningar, Andra Typer. Vad är Det Till För Och Hur Skiljer Det Sig Från En Förlängn
Överspänningsskydd (45 Foton): Vad är Det? De Bästa Modellerna För En Dator Med Skydd Mot Strömspänningar, Andra Typer. Vad är Det Till För Och Hur Skiljer Det Sig Från En Förlängn
Anonim

Den moderna tiden har lett mänskligheten till det faktum att i varje hem finns det nu ett stort antal av den mest varierade utrustningen som är ansluten till strömförsörjningsnätet. Ofta finns det ett problem med brist på lediga uttag. Dessutom, i stora städer och avlägsna bosättningar, står invånarna inför ett sådant fenomen som kraftöverspänningar, vilket resulterar i att hushållsapparater misslyckas. För att kontrollera situationen köper de en pålitlig nätverksenhet - ett överspänningsskydd, vilket ger ytterligare ett antal uttag för användaren, samt skyddar utrustningen från spänningsstötar.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

En enhet som kallas ett överspänningsskydd har det huvudsakliga syftet att förhindra kortslutning i elektriska enheter. En elektrisk anordning i utseende kan likna en förlängningssladd, men dess enhet har en annan funktionsprincip, och skyddet av enheter mot överspänning i det elektriska nätverket är enligt följande.

  • Förekomsten av en varistor - dess syfte är att avleda överskott av elektricitet som uppstår under en kraftöverskridning i nätverket . Varistorn omvandlar elektricitet till värme. Om värmeenergin visar sig vara för hög, fungerar varistorn vid gränsen för sin kapacitet och brinner ut, när din utrustning fortfarande är intakt.
  • Många överspänningsskydd har en inbyggd termisk avstängning som kan stänga av spänningar som överskrider den tillåtna nivån . Den termiska avstängningen utlöses automatiskt och skyddar varistorn, vilket förlänger dess prestanda. Överspänningsskyddet brinner alltså inte ut vid den första spänningsöverspänningen, utan kan tjäna länge.
  • Förutom överspänningar eliminerar överspänningsskyddet också högfrekvent brus från elnätet . För att filtrera bort störningar har enheten speciella enheter av spolartyp. Ju högre högfrekvent brusavvisningsnivå för linjefiltret, som mäts i decibel, desto bättre och mer tillförlitlig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överspänningsskyddet är en pålitlig assistent i händelse av kortslutning i det elektriska nätverket . - detta händer när den elektriska ledningen går sönder, vid denna tidpunkt är fas och noll anslutna till varandra utan belastning, och filtret kan skydda den elektriska apparaten från skador. När det gäller elektriska störningar är det värt att notera att nu använder all modern hushållsutrustning principen om impulsförsörjning, och utrustningens impulsenheter avger också högfrekvent störning till elnätet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan sådan störning orsakas av enheter med hög induktiv belastning, till exempel kan det vara ett kylskåp. Högfrekvent störning skadar inte elektrisk utrustning, men det har en dålig effekt på dess funktion, till exempel uppstår krusningar i TV: n från sådan störning. För att skydda dig från störningar måste du använda överspänningsskydd.

Hur skiljer sig ett överspänningsskydd från en förlängningssladd?

På senare tid var det väldigt enkelt att skilja ett överspänningsskydd från en förlängningssladd - genom närvaron av en strömknapp. Förlängningssladdar hade inte en sådan knapp. Idag fungerar en sådan skillnad inte längre, eftersom tillverkare också började installera en knapp för att koppla bort kontakten med elnätet på förlängningssladdar, därför bör dessa enheter endast särskiljas genom sina egenskaper och tekniska anordningar. En förlängningssladd är en mobilversion av ett eluttag, vissa sorter är också utrustade med inbyggt skydd mot överhettning eller kortslutning . Förlängningssladdens uppgift är att ge ström till utrustning på ett avstånd från ett vanligt uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrostatiska fällare kan förse utrustning med strömförsörjning på ett avstånd från ett stationärt eluttag, men de skyddar också mot högfrekvent impulsljud och förhindrar uppkomst av elektriska kortslutningar. Filtret, i motsats till förlängningssladden, innehåller en varistor, en filtreringsdrossel för att eliminera störningar och en kontaktor, som har värmekänslighet och skyddar utrustningen från överspänning.

Bild
Bild

När du väljer mellan ett överspänningsskydd och en förlängningssladd är det nödvändigt att bestämma för vilket ändamål den här eller den här enheten ska användas. En förlängningssladd kan lösa problemet med att flytta ett eluttag, och ett nätfilter skyddar utrustningen från kortslutning.

Jämförelse med en spänningsregulator

Förutom nätfiltret används en stabilisator för att styra spänningen, som har sin egen skillnad, och denna skillnad är följande

  • Stabilisatorn ger en konstant spänning av elektrisk ström. Vid spänningssteg i nätverket ökar eller minskar denna enhet det nuvarande transformationsförhållandet.
  • Stabilisatorn omvandlar spänningen och skyddar utrustningen från impuls och högfrekventa störningar.
  • Om spänningsnivån i elnätet överskrider de tillåtna parametrarna kommer stabilisatorn att kunna sänka ingångsvärdet och koppla bort enheterna från elnätet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att köpa en spänningsstabilisator för dyr elektrisk utrustning - ett datasystem, TV, kylskåp, ljudutrustning etc. Om vi jämför ett överspänningsskydd och en stabilisator, så finns det skillnader mellan dem.

  • Kostnaden för stabilisatorn är högre än överspänningsskyddet . Om du lägger en stabilisator för ett nätverk där det inte finns några plötsliga spänningsfall, kommer enhetens potential inte att användas, så det är vettigt att använda ett överspänningsskydd.
  • En stabilisator får inte anslutas till strömkänslig utrustning ., sådana enheter behöver en sinusformad spänningskurva, och inte den stegade som regulatorn kommer att tillhandahålla. Överspänningsskyddet påverkar inte typen av spänningsförsörjning, därför är dess tillämpningsområde mycket bredare.
  • Stabilisatorn har en långsammare svarshastighet under en spänningsökning därför kommer enheten att vara olämplig för datorteknik, eftersom utrustningen redan kommer att skadas av kortslutningen. I det här fallet kommer nätverksenheten att ge en jämn och kontinuerlig strömförsörjning och ett snabbt skydd. För enheter för vilka skyddshastigheten är viktig måste du välja specialstabilisatorer eller använda en avbrottsfri strömförsörjning.
Bild
Bild

Det är omöjligt att säga entydigt vilket som är bättre - en stabilisator eller en nätverksenhet, eftersom valet av sådana enheter beror på deras funktionalitet. Varje enhet har sina egna fördelar och nackdelar.

Typer av skydd

Alla överspänningsskydd är konventionellt indelade i typer, beroende på graden av skydd de ger

Grundläggande skydd . Enheterna har ett minimalt skydd mot spänningssteg i strömförsörjningsnätet. De används för att ansluta billig utrustning med låg strömförbrukning. Filtren ersätter konventionella överspänningsskydd. Deras kostnad är låg, designen är den enklaste och livslängden kort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avancerat skyddsalternativ . Filter kan användas för de flesta hushålls- och kontorsmaskiner, de är tillverkade med jordfelsbrytare och presenteras på marknaden för liknande produkter i ett brett sortiment. Kostnaden för enheterna är över genomsnittet, men priset motsvarar utrustningens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionellt skydd alternativ . Enheterna kan släcka eventuellt impulsnätbrus, så att de kan användas för att ansluta vilken som helst, inklusive industriell utrustning. Professionella överspänningsskydd är vanligtvis jordade. Dessa är de dyraste enheterna, men deras tillförlitlighet motsvarar de medel som spenderas på köpet.

Bild
Bild

Effektfilter för olika ändamål är lämpliga för drift med en strömöverföringsfrekvens på 50 Hz och skyddar den anslutna utrustningen från störningar och kortslutningssituationer.

Vyer

Mängden överspänningsskydd är stor idag; det kommer inte att vara svårt att välja önskad modell. Filtret kan vara vertikalt eller runt, det kan användas som en stationär version eller hängas på väggen, om så önskas kan du använda ett överspänningsskydd inbyggt i bordsskivan. Avancerade typer av elektrostatiska utfällare är justerbara med fjärrkontroll. Skillnaden i typer av överspänningsskydd gör det möjligt att utföra:

  • USB -portskydd - till en sådan design kan du ansluta en enhet med en lämplig kontakt för laddning, till exempel en smartphone, mediaspelare, etc.;
  • möjligheten att separat slå på varje uttag - konventionella modeller med en enda knapp stänger av strömmen till hela överspänningsskyddet, men det finns avancerade alternativ där uttaget kan väljas och slås på automatiskt för användning;
  • fixering av överspänningsskyddets struktur på väggen - detta kan göras med hjälp av en speciell ögla på enhetens kropp, eller det kan fästas ordentligt med två fästelement på baksidan av strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta moderna högkvalitativa modeller av överspänningsskyddet har speciella skyddsluckor i uttagen som skyddar strukturen från damm och från barns tillgång till elektrisk utrustning.

Betyg av de bästa modellerna

Utbudet av överspänningsskydd är enormt idag; ledande världstillverkare som England, Tyskland, Finland, som levererar kvalitetsvaror, liksom okända kinesiska företag säljer sina produkter i Ryssland. De mest avancerade nätverksspänningsövervakningsprodukterna har sammansmältade konstruktioner, en inbyggd värmebrytare och en smart fjärrkontrollenhet som kan användas för att stänga av eller slå på enheten utan kabel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Filter med en timer har blivit vanliga när strömbrytaren vid en viss tid aktiveras i automatiskt läge . De mest praktiska modellerna har en fristående knapp med en omkopplare för varje uttag - som regel är detta en ganska kraftfull och dyr typ av nätverksenhet. De flesta varor som finns på hyllorna hos specialiserade detaljhandelskedjor är ryska. En översikt över några av de bästa modellerna av överspänningsskydd är följande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För 3-6 butiker

Det vanligaste alternativet är ett 3-6 utloppsskydd

PILOT XPro -den här versionen har ett ovanligt utseende ergonomiskt fodral för 6 öppna uttag. Kabellängdens längd är 3 m, filtret fungerar under spänningen på en 220 V hushållsförsörjning, den maximala belastningen för det är 2,2 kW.

Bild
Bild

APC av SCHNEIDER Electric P-43B-RS - kompakt överspänningsskydd med jordning vid varje uttag, nätsladdens längd är liten och är 1 m. Designad för kontorsbruk vid anslutning av arbetsdatorutrustning. På strukturens kropp finns ett fäste för väggplacering. Brytaren är utrustad med indikatorlampor, fönsterluckor är installerade på uttagen. Den kan fungera i ett 230 V -nät med en maximal belastning på 2,3 kW, har 6 uttag.

Bild
Bild

Det finns filter för 4 eller 5 uttag, men de vanligaste designerna är med 6 uttag.

Med USB -port

Moderna överspänningsskydd ger skydd för enheter med en USB -port under laddning

ERA USF-5ES-USB-W - enheten, tillverkad i version B 0019037, är utrustad med 5 uttag för kontakter av europeisk typ, varje uttag har en jordning. Designen är försedd med 2 hål i kroppen, vilket gör att den kan fästas på väggen. Det finns 2 USB -portar nära de yttre uttagen på strukturen. Elkabelns längd är liten och är 1,5 m. Överspänningsskyddet fungerar i ett 220 V elnät, med en maximal belastning på 2,2 kW.

Bild
Bild

LDNIO SE-3631 - har ett attraktivt utseende och en kompakt kaross, där 3 uttag av Euro-typ och 6 USB-portar ligger på bekvämt avstånd från varandra. Ett sådant överspänningsskydd är främst utformat för att skydda utrustning med lämpliga kontakter, här kan du samtidigt ladda flera moderna prylar samtidigt. Kabellängden är liten och är 1,6 m. Enheten drivs med en 220 V hushållsförsörjning.

Bild
Bild

Oftast har modeller utrustade med en USB -port uttag av europeisk typ på fodralet, vilket gör att du kan ansluta många moderna enheter.

Övrig

Linjefilteralternativen är olika. Det finns till och med ett filter med ett uttag som används för att ansluta till exempel ett kylskåp i köket - enheten tar inte mycket plats och utför framgångsrikt sina uppgifter. Som ett exempel, överväga andra alternativ.

CROWN Micro CMPS 10 . Denna enhet har en mycket catchy och ovanlig design som gör filtret attraktivt. Enhetens design är ganska bred och låter dig ansluta för att ladda inte bara vanliga elektriska apparater eller prylar, utan också en tv -antenn. Filtret innehåller 10 uttag, 2 USB -portar, en telefonlinjeskyddsport och en koaxial lUD för att skydda TV -antennen. Nätsladden är gjord för en tillräcklig längd - 1, 8 m. Överspänningsskyddet fungerar från en 220 V hushållsströmförsörjning med en maximal belastning på upp till 3, 68 kW.

Bild
Bild

Bestek EU Power strip MRJ-6004 Är ett litet multifunktionellt överspänningsskydd som har möjlighet att samtidigt ansluta 6 elektriska apparater, och varje uttag har sin egen autonoma strömbrytare. Förutom uttag innehåller enheten 4 USB -portar. Elkabelns längd är 1, 8 m. Enheten drivs från ett elnät på 200-250 V, med en maximal effekt av elektrisk ström upp till 3, 6 kW.

Bild
Bild

Valet av överspänningsskyddsmodell beror på applikationens syfte och strömförsörjningsförhållandena.

Hur väljer man?

Det bästa alternativet som kombinerar egenskaperna hos ett överspänningsskydd och en stabilisator i en enhet är en UPS -enhet med ett batteri, vilket är en avbrottsfri strömförsörjning. UPS -enheten kännetecknas av en jämn sinusvåg av spänningsfallet, därför används den för att stabilisera driften för hushållsapparater och för en dator. Valet av ett överspänningsskydd för hemmabruk eller professionellt bruk görs efter att ha studerat alla funktioner och egenskaper hos det elektriska nätverket . Många moderna byggnader är jordade, men det finns gamla byggnader som inte har sådant skydd, för sådana fall krävs ett pålitligt överspänningsskydd. Ofta i samma lägenhet används olika filter för TV: n, för kylskåpet, för hushållsapparater.

Bild
Bild

När du väljer ett överspänningsskydd behöver du följande

  • Bestäm enhetens effekt - beräkna hur många enheter och med vilken effekt den samtidigt kommer att anslutas till filtret, lägg till en marginal på minst 20% till det totala antalet.
  • Parametern för den maximala energin för ingångspulsen är viktig - ju högre denna indikator, desto mer tillförlitlig blir nätverksenheten.
  • Bestäm förekomsten av en termisk säkring i filtret för att skydda filtret från överhettning.
  • Bestäm antalet uttag för anslutning, och om enheter måste kopplas bort från nätverket ofta, är det bättre att välja ett filter med autonom koppling från varje uttag.
  • Tänk på hur länge elkabeln kommer att behövas.
Bild
Bild

Efter att ha fastställt huvudparametrarna kan du överväga tillgängligheten av ytterligare alternativ - timer, fjärrkontroll, USB -port, etc.

Hur kontrollerar jag?

Det är omöjligt att utföra ett test av ett överspänningsskydd före köp, därför är det endast valt för nyckelegenskaper. De flesta moderna modeller har ett driftspänningsintervall på upp till 250 V, dyrare professionella alternativ kan driva upp till 290 V . För tillverkning av överspänningsskydd av hög kvalitet använder samvetsgranna tillverkare icke-järnmetallegeringar, som vid överhettning inte smälter och inte smälter filterhuset och orsakar brand. Billiga alternativ för enheter görs med vanlig metall. Du kan kontrollera komponenternas sammansättning om du tar med magneten till överspänningsskyddets kropp - om den är gjord med icke -järnhaltig metall fastnar inte magneten och om billiga järnmetaller används fastnar magneten.

Bild
Bild

Tips för användning

För att överspänningsskyddet ska fungera länge och korrekt rekommenderas det att följa några regler:

  • vid anslutning av enheter, överskrid inte enhetens effektgräns;
  • inkludera inte flera delare samtidigt i varandra;
  • Anslut inte överspänningsskyddet till UPS -enheten eftersom detta kommer att leda till att systemet inte fungerar.
Bild
Bild

Om du vill vara säker på tillförlitligheten hos en nätverksenhet bör företräde när du väljer vid köpet ges till pålitliga tillverkare med ett gott rykte.

Rekommenderad: