Kelo: Beskrivning Av Deadwood Polar Tall, Träplankor Och Ett Timmerbadhus, Deadwood Lusthus, Möbler Och Huskonstruktion

Innehållsförteckning:

Video: Kelo: Beskrivning Av Deadwood Polar Tall, Träplankor Och Ett Timmerbadhus, Deadwood Lusthus, Möbler Och Huskonstruktion

Video: Kelo: Beskrivning Av Deadwood Polar Tall, Träplankor Och Ett Timmerbadhus, Deadwood Lusthus, Möbler Och Huskonstruktion
Video: Timringskurs | Drömmer du om att bygga ditt eget hus? | LOGOSOL 2024, Maj
Kelo: Beskrivning Av Deadwood Polar Tall, Träplankor Och Ett Timmerbadhus, Deadwood Lusthus, Möbler Och Huskonstruktion
Kelo: Beskrivning Av Deadwood Polar Tall, Träplankor Och Ett Timmerbadhus, Deadwood Lusthus, Möbler Och Huskonstruktion
Anonim

Den döda tallen, som kallas kelo, är mycket efterfrågad. Detta är ett ganska sällsynt och värdefullt material från vilket vackra och pålitliga mönster erhålls. Virke odlas ofta i Lappland, där klimatet är kallt, så tall växer ganska långsamt. På grund av denna egenskap har emellertid materialet en hög densitet och ett antal andra fördelar. Det finns flera myter om kelo som bör debunkas baserat på de sanningsenliga fakta om denna träslag.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Deadwood tall kan kallas en av de mest ovanliga typerna av byggmaterial, vilket inte är så lätt att hitta på marknaden . I europeiska länder är kelo stor efterfrågan bland rika människor som värdesätter materialets kvalitet, styrka och kvalitet.

Bild
Bild

Tall har många fördelar, men dess främsta fördel är miljövänlighet.

Deadwood lockar erfarna hantverkare som älskar att arbeta med sådant material . Trä odlas i polcirkeln och i Karelen. Träden har minimal fukt, vilket gör att skadedjur inte startar i träet, och dessutom kommer svampen inte att dyka upp i detta fall heller. Således behåller kelo sitt oförändrade utseende genom åren, vilket gjorde det till ett så efterfrågat och populärt material.

Bild
Bild

När man studerar tallens utveckling kan man se det trädet växer upp till en viss ålder, varefter dess grenar med nålar smulas, och rotsystemet slutar växa . Detta leder till att anläggningen torkar, men betyder inte att den kan användas som byggnadsmaterial. Endast de träd som förblir upprätt och genomgår vissa förändringar i sin struktur är lämpliga för detta kriterium. Denna tall är dödved och används för att skapa en mängd olika strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att applicera detta byggmaterial måste trädet försiktigt dras ut ur marken tillsammans med rotsystemet för att inte kränka integriteten hos den tjocka delen av stammen.

Experter noterar följande fördelar med kelo:

  • sådant trä ruttnar inte, eftersom stocken inte längre innehåller fukt;
  • När du tillverkar olika produkter av död ved behöver du inte oroa dig för sprickor, eftersom materialet redan har passerat ett visst stadium och blivit starkare;
  • krympning kommer inte att vara hemskt av samma anledning.
Bild
Bild

Karelen har låg värmeledningsförmåga, men hög värmekapacitet, så det byggs ofta minibad av den . Materialet håller temperaturen bra, så kostnaden för eldstaden kommer att minska. Du kan designa bastur och timmerhus själv, dessutom finns det en möjlighet att göra en exklusiv struktur. Färgpaletten på träytan är slående i sin skönhet, eftersom den har blågrå nyanser och guldorange på snitten.

Bild
Bild

Från detta material erhålls en vacker invändig och utvändig beklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många erövras av strukturen och paletten av material som anses vara ovanliga . Om så önskas kan det översta lagret avlägsnas för att få trä med en gyllene, lite rosa nyans.

Bild
Bild

Det bör noteras att tall inte kommer att vara hartsartad och inte kommer att ändra färg även under påverkan av kontrasterande temperatur eller fukt.

Det är möjligt att utföra konstruktion av karelskt virke så snart som möjligt, från det kan du resa väggar, göra ett tak, etc.

Bild
Bild

Det kan dock inte hävdas att kelo är det idealiska virket, eftersom vissa nackdelar fortfarande finns

Till exempel finns det gropar och flisar på stockens yta .som uppstår under transport och hantering kommer sådana defekter att sticka ut. Stockarna kan inte vara perfekta, så det bör förstås att grovhet kommer att finnas. Sådana defekter kan dock enkelt elimineras med lite slipning med specialutrustning. Och för att göra färgen mer enhetlig utförs avfyrning och slutlig slipning, varefter ytan blir helt slät.

Bild
Bild

En annan nackdel med kelo är dess kostnad ., eftersom det är ganska svårt att skörda stammarna, gäller detsamma för den mödosamma bearbetningen av materialet. Därför, om du vill köpa högkvalitativt och ädelt material för byggandet av ett badhus eller annan struktur, måste du betala ett betydande belopp, men det är värt det.

Bild
Bild

Typer och former

Torrt furumaterial finns i olika versioner beroende på applikation . Till exempel, för att bygga ett badhus eller ett hus på landet kan du välja kelo -stockar eller sågat virke från karelskt trä, vilket är mycket efterfrågat.

Bild
Bild

När det gäller rundvirket erbjuds det i en diameter på 20-50 cm. Detta material är idealiskt för konstruktion av olika byggnader, inklusive höga staket.

Många konsumenter är intresserade av norsk konstruktionsteknik, och för dem är en torr tallvagn det bästa valet. Du kan också hitta färdiga timmerstugor av karelskt trä till salu.

Bild
Bild

Den kantade brädan har en bra förmåga att behålla sin form och inte krympa, och den är också resistent mot olika skador.

Karelska tallskivor är också utmärkta som fasadmaterial . Det bör noteras att oskärad dödvedskiva är högt värderad, eftersom den har en naturlig silverkant, vilket betonar materialets ädelhet. När det gäller den spektakulära designen av ett rum väljer många experter kelo -plattan. Det är en sidobit av en stock med en sågad sida, som vackert kan dekorera möbler, trappor och bänkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På marknaden erbjuds karelsk furu i form av en bar, fönsterblock, som utmärks av sin hållbarhet och motståndskraft mot fukt . Kelo -bräda är idealisk för att göra massiva dörrar som imiterar gamla strukturer så nära som möjligt.

Bild
Bild

Tack vare en mängd olika typer, former och storlekar av byggmaterial är det möjligt att göra en mängd produkter som betonar individualitet och gör interiören unik.

Bild
Bild

Hur används kelo?

Torrt trä har så många fördelar att många tillverkare idag använder det i konstruktion och design . Mode för kelo kommer aldrig att passera, dessutom anses materialet vara sällsynt och ädelt, men vem vill inte ha en polarfin finish i sitt hus eller ett massivt bord med en unik konsistens.

Bild
Bild

Brädan kan användas för att göra golv, hyllor . Denna typ av byggmaterial tillverkas i enlighet med GOST, därför används de bästa brädorna för konstruktion av en bärkonstruktion, tak, ramar etc.

Det är säkert att säga att dödved är ett utmärkt val för tillverkning av exklusiva möbler som med fördel kommer att dekorera en inredning med vilken design som helst.

Bild
Bild

Materialet är dock lämpligt inte bara för inredningsarbete, du kan göra vackra lusthus av det, du kan använda det för att utrusta en öppen terrass och bygga ett mini-bad från stockar . Allt detta kommer att glädja dig inte ett år, utan en mycket längre tid.

Bild
Bild

Polar furu behåller sin presentabilitet och prestanda i många år.

Vanliga myter

Det finns många myter om karelsk död ved som avskräcker konsumenter från att välja detta material . Därför är det nödvändigt att debunk flera av dessa "legender", som är ogrundade. Dessutom är det viktigt att notera att de flesta av dessa fakta är uppfunna av konkurrenter som presenterar andra träslag, så det är säkert att säga att myter är tillverkarnas vanliga marknadsföringstrick.

Bild
Bild

Den främsta missuppfattningen är att tala om materialkrympning .det kan bara inte vara.

Som nämnts i början används karelsk furu bara när den är helt torr och förblir upprätt.

Bild
Bild

Dessutom avlägsnas virket försiktigt och det är tillräckligt torrt för att ge efter för sprickor eller krympning.

Således kommer dödvedstrukturen att vara säker och pålitlig på grund av träets styrka. Krympning kan endast inträffa om stockarna är tillräckligt mjuka och därför ger efter för belastning, eftersom materialet börjar komprimeras. Om polar tall är väl bearbetad och torkad kommer den inte att ruttna, därför kommer det inte att påverka huskvaliteten negativt.

Bild
Bild

Om du väljer den högsta graden av kelo för konstruktion behöver du inte oroa dig för någonting, eftersom sådana stockar är noggrant testade för styrka och motståndskraft mot stress.

Kostnaden för materialet anses av många vara för dyra . Men om du studerar processen att förbereda trä för användning blir det klart varför priset på karelsk furu är påfallande annorlunda än kostnaden för andra arter. Du investerar i kvalitet, styrka och tillförlitlighet, dessutom ser deadwood -produkter unika ut, eftersom detta är ett ädelt material.

Bild
Bild

Således, genom att känna till egenskaperna hos polarfyren, kan du avlägsna de vanligaste myterna och se till att alla kelo -mönster ser bra ut och kommer att glädja konsumenten med sina meriter.

Om du väljer död ved som huvudmaterial för efterbehandling eller byggande av hus, tillverkning av möbler, investerar du i hållbarheten hos strukturer och deras kvalitet.

Rekommenderad: