Vad Och Hur Man Målar OSB Inomhus? 32 Foton Vad Kan Användas För Att Täcka Husets Plattor På Golv, Väggar Och Tak? Valet Av Färg För Inredning

Innehållsförteckning:

Video: Vad Och Hur Man Målar OSB Inomhus? 32 Foton Vad Kan Användas För Att Täcka Husets Plattor På Golv, Väggar Och Tak? Valet Av Färg För Inredning

Video: Vad Och Hur Man Målar OSB Inomhus? 32 Foton Vad Kan Användas För Att Täcka Husets Plattor På Golv, Väggar Och Tak? Valet Av Färg För Inredning
Video: Måla fasad - steg för steg 2024, April
Vad Och Hur Man Målar OSB Inomhus? 32 Foton Vad Kan Användas För Att Täcka Husets Plattor På Golv, Väggar Och Tak? Valet Av Färg För Inredning
Vad Och Hur Man Målar OSB Inomhus? 32 Foton Vad Kan Användas För Att Täcka Husets Plattor På Golv, Väggar Och Tak? Valet Av Färg För Inredning
Anonim

Orienterade strängskivor används ofta inom byggbranschen. De har en överkomlig kostnad, lång livslängd och bra tekniska egenskaper. OSB är tillverkat av stora träflisar, det utgör cirka 90% av den totala massan. Hartser eller paraffinvaximpregneringar används som bindemedel. För större dekorativitet och skydd används ytterligare färger och lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över interiörfärger

Täck taket och väggarna i rummet med en säker sammansättning, med hänsyn till miljökraven. Alla polymerbaserade färger och lacker är inte lämpliga för inomhusbruk, några av dem släpper ut gifter i luften. I huset behöver du bara använda de föreningar som inte skadar. När du väljer en färg bör du ta hänsyn till följande nyanser:

  • typ av platta, som direkt beror på storleken på chipsen som används för tillverkning;
  • metod för bearbetning, utjämning eller konservering av textur;
  • ytan på vilken plattorna är belägna;
  • funktioner i inomhusklimatet.

Efter att ha utvärderat dessa kriterier kan du gå vidare till valet av färgkompositionen. Det är viktigt att beläggningen klarar stress och förhållanden.

Om vi pratar om plattor på golvet, är det nödvändigt att välja en komposition som inte är rädd för vatten och tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer att tänka på när du väljer

  1. Eftersom OSB är tillverkat av naturligt trämaterial är det det oljemålningar kan användas överallt. Huvudkomponenten i kompositionen är torkningsolja. Det förhindrar att material absorberas i brädan, vilket minskar förbrukningen avsevärt. Färgen dekorerar inte bara OSB utan skyddar den också med ett ganska tjockt och hållbart lager. Detta är en bra lösning för att avsluta ditt golv.
  2. Alkydföreningar brukar användas för att måla vägg- och golvplattor. De låter dig också njuta av en stark och hållbar finish. Färgförbrukningen är dock betydande, så sådan färgning kommer inte att vara ekonomisk.
  3. Vattenbaserade kompositioner . De är dåliga för hög luftfuktighet. Bra lösning för väggbehandling. Du bör dock inte använda kompositionen i badrummet eller i köket. Kan användas för att måla väggar i rum med torrt mikroklimat. Kompositionen är giftfri och helt säker för hälsan. Färgen kan användas i sovrummet och barnkammaren utan minsta risk.
  4. Polyuretanbaserad färg perfekt för rum med hög luftfuktighet. Beläggningen är hållbar och motståndskraftig mot den yttre miljön. Detta beror på den speciella kompositionen, som också innehåller hartser.
  5. Genomskinligt vattenbaserat lack bevarar plattans struktur och färg. I detta fall kommer OSB att skyddas på ett tillförlitligt sätt mot fukt, ultraviolett strålning och mekanisk belastning.
  6. Epoxikomposition kan appliceras på brädor som är en golvbeläggning. Så ytan blir helt slät och utseendet förblir naturligt. Det finns också pigmenterade kompositioner med hög dekorativ effekt. Chips eller glitter läggs ofta till detta harts för dekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Dispergerade kompositioner framställs på basis av polyakrylater och deras sampolymerer. Som ett resultat bildas en film på ytan . Akrylfärg kan användas för att måla OSB inomhus. Särskilt bra för att täcka golvpaneler. Efter torkning skyddar kompositionen materialet från olika påverkan.

Miljövänliga och säkra formuleringar har en överkomlig kostnad . Plattan är pålitligt skyddad mot fukt, så golvet kräver ingen särskild hantering. Kompositionerna används inte bara för inomhus utan även för utomhusarbete. Arbete med denna typ av färg kan till och med utföras på en veranda eller balkong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläck + lack

Väggar eller tak i ett rum med en naturlig struktur på plattan kommer att se attraktiva ut och göra interiören mer bekväm. Denna kombination av kompositioner används ofta av designers. Fläckar med patinaeffekt fungerar bra för att ge plattan önskad färg.

Vinyl- eller polyuretanbaserad lack skyddar träet från aggressiva miljöpåverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Den dekorativa finishen dekorerar inte bara ytan utan skyddar den också från ogynnsamma förhållanden. När du väljer är det värt att fokusera på var OSB ligger. Så golvet och väggarna kan täckas med tvättbart material, men för taket är det inte så viktigt.

Du kan täcka plattan med sådana kompositioner

Polyuretanfärger . De låter dig göra på OSB inte bara ett dekorativt, utan också ett skyddande lager. En bra lösning för inredning i alla rum.

Bild
Bild

Latexfärger . Efter torkning är beläggningen elastisk och motståndskraftig mot kemiska tvättmedel. Färgen avger inga toxiner, därför kan den användas inne i huset. En bra lösning för golv, eftersom underhållet blir så enkelt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd målar . Skydda OSB mot fukt och ultraviolett strålning, blekna inte i solen och torka snabbt efter färgning. De tillverkas på basis av alkydhartser. En skyddande film bildas på plattans yta. Under arbetet bör god ventilation säkerställas, kompositionen har en obehaglig stickande lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljefärg . Kompositionens konsistens är tjock, därför bildas ett tjockt beläggningsskikt på plattan. En bra lösning för bearbetning av OSB -ändar, skyddar mot fukt. Denna typ av material har en skarp lukt som försvinner länge efter torkning. Och själva torkprocessen tar längre tid, så arbetet tar längre tid.

Bild
Bild

Förberedelse för målning

OSB används ofta i landet som huvudbyggnadsmaterial. Ark är överkomliga, de visar sig väl använda. Skivorna ska målas efter installationen. Korrekt förberedelse av ark ger en högkvalitativ och hållbar beläggning som inte bara kommer att dekorera OSB utan också skydda.

Procedur

Slipning . Den är tillverkad för att jämna ut den naturliga konsistensen. Oegentligheter på plattan beror på att stora flisar används vid tillverkningen. Användning av en slipmaskin rekommenderas. För enhetlighet måste du arbeta noggrant och länge. Djupslipning är nödvändig vid användning av OSB-3 och OSB-4. Sådana modeller har en skyddande beläggning av lack och vax, som måste tas bort helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utjämning av ojämnheter med kitt . Ytan måste vara jämn innan målning. Alla spår kan repareras med ett lämpligt fyllmedel. För att täppa till stora hål kan du använda ett oljebaserat lim. Med hjälp av ett sådant kitt är det enkelt att reparera spåren av fästdon. Sedan ska OSB slipas igen. Det rekommenderas inte att använda kitt på de sömmar och leder som bildas på arkets kant. Sådana platser sticker fortfarande ut även efter färgning. Du kan bara dölja lederna med hjälp av speciella dekorativa paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primer . Vanligtvis används vattenbaserade lacker med akryl eller polyuretan. I detta fall måste kompositionen spädas enligt instruktionerna. Vanligtvis används 10 liter vatten för 1 liter lack, om inte annat anges i instruktionerna. Alternativt används ett alkydlack. Denna komposition är utspädd med vit sprit. Primern ska appliceras långsamt och försiktigt så att plattan impregneras ordentligt. När du använder ljus färg är det viktigt att se till att inga harts eller eteriska oljefläckar visas på ytan. För detta används en självhäftande primer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Det finns många alternativ för färgning av OSB. Du kan använda en färg och göra ytan helt slät . Vissa människor föredrar att arbeta utan slipning och behåller plattans naturliga struktur. Processen är ganska enkel och tekniken skiljer sig inte särskilt mycket från någon annan ytbehandling.

Måla ett stort område med en rulle . Det är möjligt att enkelt och vackert täcka plattan med hjälp av flerskiktsteknik. Det tar mycket tid och tålamod, men resultatet är värt det.

Oftast används metoden för att dekorera golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedan följer en steg-för-steg-instruktion för färgning med en imitation av natursten

  1. Först bör du göra en skiss av designen, och i färg och grafiska versioner. Detta kommer att förenkla det fortsatta arbetet avsevärt.
  2. Måla helt över plattan med basfärg. Den ljusaste nyansen väljs. Det är bekvämt att använda en sprutpistol för applicering. Så kompositionen kommer att sippra in i alla strukturerade urtag och kommer inte att förstöra den naturliga lättnaden.
  3. I detta skede kan du använda en slipmaskin för att markera och framhäva lättnaden. Detta är dock valfritt.
  4. Hela området bör delas in i element vars form motsvarar stenar eller andra föremål. Allt beror på funktionerna i den valda designen. Markeringen kan göras med en enkel penna, med fokus på ett tidigare upparbetat diagram. Sedan, med en pensel, bör du skissera konturerna med färg, 4-5 nyanser mörkare än den grundläggande.
  5. Varje dekorativ bit ska målas i en annan nyans. Valet beror på designen och är strikt individuellt.
  6. Varje element måste rengöras. Det är inte nödvändigt att bearbeta hela stenen. Du kan helt enkelt gnugga på 1-2 sidor för att slå volymen.
  7. Stenernas konturer bör ritas igen. Samma färgnyans används som i början.
  8. Låt torka helt och täck med lack. Basen väljs utifrån typen av färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan färgning med imitation av andra ytor är tidskrävande och lämplig för en kreativ person. Det är dock inte alltid möjligt att vara så sofistikerad. Det finns ett annat sätt som även en nybörjare enkelt kan hantera. En bra lösning för plattor på väggarna, endast 2 färgfärger kan användas. Utför arbetet korrekt enligt detta schema.

  1. Applicera pigmentprimer på ytan. Det kommer att vara grundläggande och skapa en attraktiv finish. Vanligtvis används en vit polyuretanförening. Under normala förhållanden torkar beläggningen på bara 3-4 timmar.
  2. Efter torkning, slipa ytan igen och ta försiktigt bort allt damm efter det. Det är bäst att använda en dammsugare.
  3. Du kan använda den speciella "Pearl Effect" -kompositionen för att skapa en subtil glans på spisen. Applicera enligt tillverkarens instruktioner. Det tar ungefär en timme att torka.
  4. Använd en sprutpistol för att applicera en patina som åldras något på ytan. Efter sprutning av färg, vänta cirka 10 minuter och ta bort överskott. För detta används sandpapper typ P320. Därefter ska allt damm tas bort från OSB igen.
  5. I vissa fall kan arbetet vara klart redan i detta skede. Plattan visar sig vara attraktiv och effektiv.
  6. Nu börjar viktigare arbete. Blanda färgat akryllack med fläck och spray på OSB. Den senare kan ersättas med en annan komposition, färg. Lacken ska tas utan glans. Det tar cirka 1,5 timmar att torka.
  7. Under torkningsprocessen kan färgen ändras något, och själva brädan blir tråkigare. Detta bör beaktas vid val av material.
  8. Topplacken kan göras av vem som helst. Matta eller blanka lacker används. En mjuk beröringskomposition är populär för behandling av väggar, vilket skapar en matt elastisk beläggning som liknar gummi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en färgningsteknik bör du styras av dina egna färdigheter.

Mycket attraktiva mönster kan skapas baserat på OSB . Det är möjligt att dekorera ytor med ritningar för att bevara träets struktur. Valet beror enbart på interiören, eftersom alla element måste vara i harmoni med varandra.

Rekommenderad: