Vitkalkning Av Väggar: Hur Man Tvättar Väggar Och Tak Under Renoveringen Och Hur Man Spädar Vitkalkningssammansättningen Korrekt, Hur Man Släcker Och Hur Man Späd Kalk

Innehållsförteckning:

Video: Vitkalkning Av Väggar: Hur Man Tvättar Väggar Och Tak Under Renoveringen Och Hur Man Spädar Vitkalkningssammansättningen Korrekt, Hur Man Släcker Och Hur Man Späd Kalk

Video: Vitkalkning Av Väggar: Hur Man Tvättar Väggar Och Tak Under Renoveringen Och Hur Man Spädar Vitkalkningssammansättningen Korrekt, Hur Man Släcker Och Hur Man Späd Kalk
Video: Everything You Need to Know: Limewash Paint - A Beginner's Guide + DIY Tutorial for Interior Walls 2024, April
Vitkalkning Av Väggar: Hur Man Tvättar Väggar Och Tak Under Renoveringen Och Hur Man Spädar Vitkalkningssammansättningen Korrekt, Hur Man Släcker Och Hur Man Späd Kalk
Vitkalkning Av Väggar: Hur Man Tvättar Väggar Och Tak Under Renoveringen Och Hur Man Spädar Vitkalkningssammansättningen Korrekt, Hur Man Släcker Och Hur Man Späd Kalk
Anonim

Idag finns det ett stort urval av efterbehandlingsmaterial på marknaden. Samtidigt förlorar den vanliga kalkningen, som används i många år, fortfarande inte sin popularitet. Det finns många bra skäl till detta. Vår artikel kommer att berätta om dem, samt hur du korrekt kalkar taket hemma på egen hand.

Fördelar

Vitkalkning har ett antal obestridliga fördelar.

Låg kostnad - en av de viktigaste fördelarna med denna typ av arbete. Med en begränsad budget är kalkning helt enkelt oersättlig. Det är därför kalk- och kritkalkning fortfarande används för att dekorera väggar och tak i budgetorganisationer (skolor, sjukhus, etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enkelhet . Absolut alla klarar arbetet med att applicera kalkning. Denna process kräver inte speciella kunskaper, färdigheter eller speciell fysisk styrka. Det är bara viktigt att observera proportionerna, stadierna och tekniken i arbetet.
  • Noggrannhet . När kalkningen appliceras korrekt får du en vacker, jämn yta i en fräsch och fast färg. Ja, vitkalkning är sämre än dyr tapet eller dekorativt gips när det gäller attraktionskraft, men när det krävs korthet och snygghet har det ingen motsvarighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Miljövänlighet . Säkerheten för vitkalkning uppnås genom förmågan att passera fukt och luft. Den innehåller inga skadliga ämnen som finns i andra moderna material.
  • Bakteriedödande egenskaper , som vitkalkar har, skyddar perfekt mot mögel och mögel, vilket också skiljer det från andra material. Detta är en annan anledning till att just detta designalternativ föredras i förskolan, utbildningsinstitutioner och andra institutioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts krävs ingen särskild kunskap och färdigheter för korrekt kalkning av väggarna. Även om du arbetar med detta material för första gången är det möjligt att lära sig direkt i processen. Du bör studera kalkningstekniken i förväg, lära dig om typer av material och verktyg, ta hänsyn till andra kända nyanser. Då görs även gör-det-själv-reparationer snabbt och effektivt.

Ytförberedelse

Om du inte har information om hur du tvättar väggarna tidigare kan du kontrollera det ganska enkelt. Fukta bara en del av väggen med vatten. Om det var en kalktvätt, blir den våta ytan mörkare. Du kan också gnugga området med fingret. Kalk kommer inte att fläcka ditt finger.

Korrekt förberedelse för kalkning är ett viktigt steg som påverkar slutresultatet och arbetets framgång.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder väggarna, följ de redan beprövade reglerna

  • Töm först rummet på alla möbler och utrustning, om möjligt. Om detta inte är möjligt, täck försiktigt allt med plastfolie och fäst med tejp.
  • För att enkelt ta bort gammal kalkning, blöt den i förväg. Fukta väggarna i delar, då hinner fukten inte torka. För att tvätta bort själva kalkningen rekommenderas att använda en vanlig tvålösning. Det rekommenderas också att tillsätta lite ättika eller en portion citronsyra i vattnet.
  • När du väter väggarna med en våt svamp eller pensel är det dags att gå vidare till att ta bort den gamla kalkstenen med en vanlig spatel. Det är lämpligt att bitarna i den gamla kalkningen inte faller, för säkerheten och renheten hos golvet och andra ytor. För detta läggs bitarna i en separat behållare. Efter avlägsnande med en spatel, skölj av alla rester helt med en fuktig svamp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns synliga fläckar tar vi väggarna i rätt form:

  1. Rostfläckar tvättas bort och behandlas med följande lösning: kopparsulfat späds ut i en mängd av 50-100 g i en liter varmt vatten.
  2. Fettfläckar avlägsnas med soda. Fukta en trasa i en 2% komposition och applicera den på fettplatsen tills den försvinner helt. Sedan måste denna plats sköljas noggrant med vatten.
  3. För sotfläckar används en 2-3% sammansättning av saltsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sedan appliceras en svampdödande förening.
  • Om det finns sprickor och bucklor måste du först bli av med dem. För sprickor upp till 1 cm räcker det med att ta ett kitt. Om ojämnhetsdjupet når 3-5 cm bör gips användas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kittet späds ut enligt instruktionerna, appliceras sedan och jämnas med en spatel . Vid allvarliga oegentligheter, använd byggregeln.

  • När kittet är helt torrt gnids det med sandpapper. Vi har nu en slät och jämn väggyta redo att grundas.
  • Sammansättningen av primern görs oberoende eller en färdig blandning tas. Efter applicering bör du också vänta tills det är helt torrt.
  • Nu kan du gå direkt till vitkalkning.
Bild
Bild

Materialalternativ

På tal om typerna av vitkalkning betyder de en kalk- eller krittkomposition, liksom vattenbaserad färg.

Kalk

Den mest populära typen av kalkning. Kalk, som är kalciumoxid, måste släckas med vatten och därigenom erhållas ett färdigt material för efterbehandling.

De främsta fördelarna med kalkningstvätt:

bakteriedödande och antiseptiska egenskaper, tack vare dem, används kalk lätt på offentliga institutioner eller när vitkalkande källare, till exempel, träd också behandlas med det

Bild
Bild
Bild
Bild
  • kalkmjölk varar från 3 år;
  • hög motståndskraft mot fuktighet och betydande temperaturförändringar tillåter användning av kalkning för renovering i badrum;
  • vidhäftning till de flesta material: betong, trä eller tegel;
  • förmågan att fylla i små oegentligheter och sprickor;
  • mycket låg kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna är:

  • en chans att bli bränd, därför måste allt arbete utföras i speciella skyddskläder, andningsskydd och handskar;
  • Kalk kan lämna ränder och fläckar, men de är lätta att ta bort;
  • rekommenderas inte för allergier.
Bild
Bild
Bild
Bild

en bit krita

Förutom att krita också är miljövänligt och billigt, har det andra fördelar:

  • säker applikation;
  • rikare vit färg, i kontrast till lime;
  • allergivänligt (säkert för personer med allergier).
Bild
Bild
Bild
Bild

Krita har dock också vissa nackdelar

  • I interaktion med vatten ackumuleras krita av det. Detta bidrar till bildandet av sprickor och snabb peeling. I detta avseende bör du inte använda kritkalkning i rum med hög luftfuktighet (kök, badrum, etc.).
  • Om den används fel är både ränder och bubblor möjliga.
  • Dessutom fläckar kritvittning starkt allt det kommer i kontakt med.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad färg

Du kan ofta höra frasen "vitkalkning med vattenbaserad färg". I verkligheten kan denna teknik inte relateras till kalkning, utan är måleri. Kanske liknade det felaktigt med typerna av kalkning på grund av kalk och cement i kompositionen.

Att måla med vattenbaserade färger kallas ett bra alternativ till kalkning.

Fördelar med vattenbaserad färg:

  • fuktmotstånd;
  • slitstyrka;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • höga bakteriedödande egenskaper;
  • miljövänlighet, färgens förmåga att "andas";
  • enkel applicering;
  • hög torkningshastighet;
  • säkerhet.

Den största nackdelen är att fjädringen har en hög kostnad jämfört med konventionell vitkalkning. Hållbarheten hos denna beläggning är också dålig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitkalkning anses vara en av de billigaste reparationerna. Du kan billigt tvätta väggarna inte bara med dina egna händer. Byggpersonal ber också om låga avgifter. Kostnaden för att tvätta i ett lager för ett område på 1 m2 kan till och med börja från 50 rubel.

Priset varierar naturligtvis mycket beroende på ett antal faktorer: föroreningar och behovet av att rengöra väggarna, det nödvändiga antalet kalkskikt etc. För att korrekt beräkna den ungefärliga arbetskostnaden måste du känna till kvadraturen och de nödvändiga typerna av reparationsarbete för att förbereda ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur släcker och löser man kalk?

Processen att förbereda kalkkalkning kräver noggrann uppmärksamhet och noggrannhet. Det kan enkelt göras med dina egna händer, efter vissa rekommendationer.

Förbered först ingredienserna för lösningen i rätt mängd:

  • släckt lime - 2-3 kg;
  • vatten - 10 l;
  • grovt salt-50-100 g;
  • 1 tsk blå (för att få vit) eller från 400 till 500 g färgämne;
  • aluminiumalun - 150-200 g.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda ingredienserna och lös dem i en liter varmt vatten. Därefter måste blandningens volym bringas till 10 liter och den resulterande kompositionen måste blandas ordentligt.

En karakteristisk egenskap hos slaked lime är dess utmärkta kompatibilitet med alla färgämnen . Det vill säga när du blandar råvaror och färgämnen i rätt proportioner kan du skapa vilken önskad nyans som helst.

Om du skapar en färgad kalkning är det bättre att omedelbart förbereda hela mängden murbruk som krävs för hela väggens yta. Detta beror på att det är nästan omöjligt att upprepa skuggan, även om alla ingredienser som används exakt används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quicklime är lätt att släcka på egen hand hemma. Rör om det med vatten en till en och rör om i 15-25 minuter. Sedan måste du ta bort kalken i 15 dagar i en hermetiskt tillsluten behållare. Sedan kommer kalken att ligga jämnt och jämnt på den applicerade ytan, utan några ränder eller fläckar.

Konsumtionen av kalkmjölk beror till stor del på verktyget som används för att applicera det, liksom materialets egenskaper. I genomsnitt är förbrukningen 0,5 liter per kvadratmeter yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbättra kvaliteten på kompositionen

Proffsen använder enkla men effektiva ingredienser för att förbättra formuleringen och skapa en hållbar blandning av hög kvalitet. Till exempel tillsätts tvätttvål eller olika lim till kompositionen. För att göra vitkalkningen bättre skyddad mot tvätt och extrema temperaturer, använd torkningsolja, som avvisar fukt och hjälper till att öka hållfastheten hos vitkalkningen. Tillsatser kan också minimera utsläpp av kalk från väggarna.

För att förhindra att de vitkalkade väggarna färgar allt som kommer i kontakt med dem tillsätts bordsalt. Du kan använda alla ovanstående tillsatser på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå önskad effekt är det viktigt att korrekt observera nödvändiga proportioner:

  • 10 liter kalkblandning tillsätt ett kilo salt och lime (salt hjälper till att göra väggarna snövit);
  • använd för 1 hink torkolja i en mängd av 100 ml;
  • riven tvätttvål späds ut med varmt vatten, och under beredningsprocessen ersätts vattnet med tvålvatten;
  • använd tapeter eller PVA -lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter rekommenderar att du använder trälim. Den tillagas i ett ångbad, och före varmkalkning läggs den till den redan förberedda blandningen.

Hur vitnar man rätt?

Vitkalkning appliceras med följande verktyg:

  • rullar;
  • borstar;
  • luftblåsande dammsugare;
  • sprutpistol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De två första alternativen är mer populära och mångsidiga, nämligen rullar och penslar

  • Det är lättast att arbeta med en rulle. Det visar sig vara ganska enkelt att få en vit, jämn väggbeklädnad. Blanda blandningen noggrant innan arbetet påbörjas och börja sedan tvätta med en rulle. Det är nödvändigt att applicera minst två lager. Låt först den första torka helt, och sedan kan du applicera den andra.
  • När du tvättar med en borste bör du ta en speciell modell med naturliga borst (bredd från 15 till 20 cm). När reparationsarbetet är klart tvättas borstarna så att de kan återanvändas. För tegelväggar bör du ta en kvastborste. Under en tid innan borstning appliceras, dras borsten i vatten. Detta kommer att svälla trähandtaget och hålla borsten bättre och förhindra att de kommer in i kompositionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart innan du täcker väggen är det nödvändigt att blanda kalklösningen väl för att få en jämn nyans. Enligt tekniken ska det första lagret vara vinkelrätt mot fönstret, det nästa ska vara parallellt med ramarna. Då blir penslarnas ränder och riktning nästan osynlig.

Det är också mycket viktigt att fukta väggytan med vatten så bra som möjligt

  • En dammsugare eller sprutpistol används på stora ytor. Med hjälp av dem är det lämpligt att ha erfarenhet. När man arbetar med dessa verktyg ökar förbrukningen av kompositionen eftersom den appliceras med ett tjockare lager. Men detta låter dig maskera mindre defekter.
  • Vitkalkning appliceras med en dammsugare om det finns risk för luftblåsning. Ett specialiserat munstycke med spray (i form av ett polyetenlock med rör) används, som vanligtvis ingår i en dammsugare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Locket sätts på burken och en slang ansluten till dammsugaren fästs. När luften blåses ut kommer den in i sprutan och spruta kompositionen. Vanligtvis har sprutan ett hål som täcker det önskade kalkningstrycket. Det är vanligt att applicera vitkalkningskompositionen med snygga cirkulära rörelser, samtidigt som sprutavståndet bibehålls från 70 till 100 cm.

Följ viktiga säkerhetsregler vid vitkalkning av väggar

Använd alltid skyddskläder som täcker hela kroppen under reparationsarbetet. Du måste bära skyddsglasögon på dina ögon och högkvalitativa gummihandskar på dina händer. Använd ett fuktat bandage eller andningsskydd för att bevara luftvägarna. Det måste finnas en hatt eller halsduk på huvudet

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det kommer kalk på huden, skölj omedelbart området med mycket vatten (skölj i minst 15 minuter) och kontakta sedan en läkare. Kalk kan orsaka en brännskada som är ganska svår och smärtsam och långsam att läka.
  • För att bli av med fläckarna som oundvikligen uppstår vid vitkalkning av väggar behöver du bara vatten och en svamp. Men det är viktigt att ta bort färska fläckar. Bearbetningen utförs flera gånger. Slösa aldrig tid och ta bort den omedelbart om du märker en oönskad fläck.

Rekommenderad: