Hur Man Målar OSB -plattor Utanför Huset? 38 Foton Vilken Färg För Utomhusarbete är Bättre För Att Täcka Utomhusplattor Från Fukt? Måla Med Fasadfärg

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Målar OSB -plattor Utanför Huset? 38 Foton Vilken Färg För Utomhusarbete är Bättre För Att Täcka Utomhusplattor Från Fukt? Måla Med Fasadfärg

Video: Hur Man Målar OSB -plattor Utanför Huset? 38 Foton Vilken Färg För Utomhusarbete är Bättre För Att Täcka Utomhusplattor Från Fukt? Måla Med Fasadfärg
Video: Mini Garden Patio Transformation | Painting Patio, Ikea Planter Hack & Tyre Footstool 2024, Maj
Hur Man Målar OSB -plattor Utanför Huset? 38 Foton Vilken Färg För Utomhusarbete är Bättre För Att Täcka Utomhusplattor Från Fukt? Måla Med Fasadfärg
Hur Man Målar OSB -plattor Utanför Huset? 38 Foton Vilken Färg För Utomhusarbete är Bättre För Att Täcka Utomhusplattor Från Fukt? Måla Med Fasadfärg
Anonim

Under de senaste åren har OSB -material i allt större utsträckning använts för yttre dekoration av privata hus. Därför är frågan om deras färgning särskilt relevant idag. I vår recension kommer vi att överväga alla finesser när det gäller att välja fasadfärger för byggnader som är mantlade med OSB -paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över färger

För att korrekt välja ett färgämne för OSB -ark bör man förstå egenskaperna hos detta material. OSB är ett hårt träfiberspån blandat med hartser och komprimerat under högt tryck och värme.

Trots förekomsten av syntetiska komponenter består minst 80% av varje panel av trä. Därför är alla främre LCI avsedda för träbearbetning lämpliga för att färga dem.

Bild
Bild

Alkyd

Huvudkomponenterna i sådana färgämnen är alkydhartser. De produceras genom att smälta en blandning baserad på vegetabiliska oljor och lätt frätande syror. Efter applicering på OSB -ark bildar denna emalj en tunn och jämn film, som under drift skyddar ytan från ogynnsamma yttre påverkan, inklusive fuktinfiltration . Alkyd -färger har ett lågt pris, medan materialet är resistent mot UV -strålning och låga temperaturer. Emaljen torkar på bara 8-12 timmar, det är helt säkert, även om torkningen av färgämnet ofta åtföljs av en obehaglig lukt.

Användningen av alkydföreningar kräver noggrann beredning av den behandlade ytan . Om detta steg försummas kommer färgen att skala och bubbla.

Viktigt: efter målning förblir panelernas yta brandfarlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olja

Under de senaste åren har oljefärgämnen använts sällan, eftersom ett stort urval av mer praktiska formuleringar har dykt upp i det moderna konstruktionssegmentet. Oljefärger är mycket giftiga, allt arbete med dem bör utföras med personlig skyddsutrustning - en mask eller andningsskydd . Samtidigt är de inte billiga, eftersom de är gjorda av dyra råvaror. För den slutliga torkningen av färgen tar det minst 20 timmar, under denna tid uppstår droppar mycket ofta. Oljekompositioner kännetecknas av lågt motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden, därför sprids färgskiktet på fasaden ofta vid användning.

Bild
Bild

Akryl

Akrylfärgsmaterial tillverkas på basis av vatten och akrylater, som fungerar som bindemedel. Efter applicering av emalj på ytan av OSB -arket avdunstar vattnet och de återstående partiklarna bildar ett tätt polymerskikt.

Denna typ av beläggning ger den orienterade strängytan maximal grad av motståndskraft mot kall och ultraviolett strålning. Och på grund av vattenbasen får beläggningen behandlad med akrylemaljer motstånd mot förbränning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latex

Latexfärger är en av de typer av vattenbaserade kompositioner, bindemedlet i dem är gummi. Priset på detta material är mycket högre än alla andra, men alla kostnader betalas fullt ut av produktens ökade prestandaegenskaper och beläggningens exceptionella kvalitet. Latexfärg kännetecknas av sin elasticitet, den deformeras inte även när själva plattan förstörs. Detta färgämne är inte rädd för mekanisk påfrestning . Den slitstarka beläggningen isolerar OSB-plåtarna 100% från fukt och säkerställer därmed den erforderliga tätningsgraden. Den målade ytan blir resistent mot atmosfäriska faktorer.

Det är viktigt att latexfärgämnen kännetecknas av ökad miljövänlighet . Under användning avger de inte skadliga flyktiga föreningar och ger ingen kemisk lukt vid applicering. Bonusen blir enkel rengöring av beläggningen - du kan bli av med smuts med de enklaste tvättmedlen.

Bild
Bild

Vattenbaserad

Vattenbaserad färg används sällan för att färga OSB-ark. Detta beror på att materialet sväller under påverkan av yttre faktorer. Om OSB -arket bara är målat på ena sidan, leder detta till dess böjning . Därför kan behandlingen av sådana plattor med vattenbaserade medel endast utföras när finishtypen för efterbehandling inte kommer att ha en speciell roll.

Annars bör lösningsmedelsbaserade färger och lacker föredras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Målning är ett relativt budgetmässigt sätt som hjälper OSB -paneler att få ett snyggt utseende och en visuell överklagande. De flesta utvecklare älskar den träiga konsistensen som de vill framhäva. I det här fallet skulle den bästa lösningen vara att köpa transparenta emaljer med ett UV -filter - och de bästa recensionerna tilldelades Sök efter Cetol Filter … Det är en alkydemalj som används för utvändig träbeklädnad. Beläggningen kännetecknas av genomskinlighet och en lätt halvmatt glans. Färgämnet innehåller hydrogenatorer, liksom UV -stabilisatorer, deras komplexa effekt ger maximalt skydd av trädet från de negativa effekterna av atmosfäriska faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att bevara spånskivans struktur på skivorna kan du ta genomskinliga glasyr - de betonar det träiga mönstret, men ger samtidigt ytan önskad färg. Det största utbudet av glasyrer erbjuds av Belinka.

Sortimentet "Toplazur" innehåller mer än 60 toner.

Bild
Bild

Transparenta lacker för trä ger OSB -ytan ett glansigt utseende. Det är bäst att ta LCI på en vatten-, organisk eller oljebas. Träakryllack skyddar materialets struktur, medan yachtlack ger det en dekorativ touch. Det mest praktiska valet blir den halvmatta kompositionen "Drevolak ". Det är jämnt fördelat över OSB och fyller i alla ojämnheter i beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att maskera trästrukturen och bilda en plan yta, preferens det är bättre att ge det till Latek- och Soppka -produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täckningstips

När du väljer färgämne för beklädnad från OSB -paneler är det viktigt att det valda materialet uppfyller vissa krav

  • Den var lämplig för utomhusbruk . Följaktligen måste materialet vara resistent mot vatten (regn, snö), temperaturfluktuationer, ultraviolett strålning.
  • Skyddade träfibrer från infektion med patogen mikroflora - svampar och mögel . Tyvärr är inte alla sorter av OSB fabriksimpregnerade med antiseptika, så lacken bör ge allt nödvändigt skydd.
  • Förhindrade förbränning . Färgämnet måste vara resistent mot blekning och brandspridning och måste också innehålla en uppsättning flamskyddsmedel.
  • När det gäller fasad på en byggnad är det viktigt att färgen har exceptionella dekorativa egenskaper . Det är önskvärt att användaren har möjlighet att skugga det valda materialet i den färg som är lämplig för implementering av designkonceptet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kommer den optimala kompositionen för färgning av OSB-ark att vara färger som inte bara kan skapa ett vackert lager på ytan, utan också impregnerar fibrerna med fungicidala, vattenavvisande och brandresistenta komponenter, det vill säga ger en komplex effekt på platta.

Tyvärr, de flesta byggare försummar dessa regler när de bygger byggnader och använder billiga substitut - traditionella alkydemaljer, konventionella vattenemulsioner och vanliga oljefärger . Samtidigt tar de inte helt hänsyn till det faktum att OSB är ett kompositmaterial. Den är gjord med tillsats av bindemedel, vanligtvis naturliga eller formaldehydhartser, liksom vaxer, verkar i denna kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför användningen av färgämnen som har visat sig vara framgångsrik vid toning av en vanlig skiva inte alltid leder till önskad effekt på plattan. På grund av detta företräde bör ges omedelbart till kompositioner gjorda specifikt för OSB -ark - detta gör att du kan spara tid, pengar och nerver betydligt.

Färgen väljs beroende på det förväntade resultatet . Så när man använder pigmenterade lackmaterial målas trästrukturen på OSB -panelen helt över och en tät monoton beläggning erhålls. Vid applicering av färglösa kompositioner antas att uttrycksförmågan hos brädans trästruktur kommer att öka.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du applicerar emalj på plattan kan du märka att vissa flisar sväller och stiger något vid kontakt med fukt - detta kan hända, oavsett vilken typ av valt lack.

Om du utför budgetfinisher utanför byggnaden kan du ignorera dessa mindre brister. Men om kraven för efterbehandling är höga, bör du följa en viss sekvens av steg när du tonar plattan:

  • applicering av primer;
  • fixering av glasfibernät över hela plattans yta;
  • spackling med en vattenresistent och kallbeständig blandning;
  • avslutande färgning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ska använda elastiska färgämnen kan fyllnadssteget hoppas över. Sådana färger passar bra på glasfiber och maskerar det; efter applicering av nästa lager emalj får plattan en blank yta.

För att uppnå den mest enhetliga tillämpningen av kompositionen rekommenderas master finishers att måla på ett visst sätt.

Det är bättre att måla panelens omkrets i 2-3 lager och sedan använda en rulle för att försiktigt omfördela färgämnet över hela plattans yta

Resten av panelen är målad med ett så tunt lager som möjligt, beläggningen appliceras i en riktning.

Låt beläggningen greppa och torka innan du målar nästa lager . Det är lämpligt att utföra allt arbete i varmt torrt väder för att utesluta plötsliga temperaturförändringar, drag och effekten av atmosfärisk nederbörd. Den ungefärliga torktiden för ett lager är 7-9 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först då kan nästa lackfärg appliceras.

Färgämnet appliceras med olika tekniker

  • Sprutpistol . Denna metod används för att skapa en stark, jämn beläggning. Sådan färgning görs ganska snabbt, men detta ökar avsevärt konsumtionen av emalj. Dessutom är själva enheten dyr. Du kan använda denna metod endast i lugnt torrt väder med obligatorisk användning av andningsskydd.
  • Borstar . Det vanligaste alternativet ger en hållbar beläggning av hög kvalitet. Det tar dock mycket tid och är mycket mödosamt.
  • Rullar . Sådan färgning kan avsevärt påskynda processen att applicera färgämnet. Med ett sådant verktyg kan stora delar av OSB -paneler uppdateras snabbt och effektivt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill kan du använda okonventionella sätt att måla väggarna. Till exempel ser imitation av stenmurverk vackert ut. Denna teknik kräver mycket tid, eftersom det innebär färgning i flera steg.

  • Först måste du skriva ut eller rita en bild med den design som du planerar att reproducera. Du bör inte välja alltför invecklade texturer.
  • Bestäm därefter hur många nyanser du behöver och måla panelerna i färg i grundskärmen - det här bör vara den ljusaste nyansen. I detta fall behöver ytan inte slipas, och för att färgämnet ska fördelas över den ojämna beläggningen så jämnt som möjligt är det lämpligt att använda en sprutpistol.
  • Efter torkning av lacken är ytan något skyddad. På detta sätt betonas lättnaden och djupet i texturen.
  • Sedan, med en vanlig penna, överförs murens kontur till panelens yta, och sedan betonas det i en mörk ton med en tunn borste.
  • Efter det återstår bara att täcka enskilda stenar med färger i andra nyanser för att skapa effekten av volym.
  • Det erhållna resultatet fixeras med lack, det måste först torka ordentligt.
Bild
Bild

Det andra intressanta sättet är toning med en putsande effekt. Detta är en enkel teknik som inte kräver någon konstnärlig talang från befälhavaren.

  • Först måste du slipa plattan för att ta bort vaxbeläggningen.
  • Därefter utförs en primer och basfärgen slits. Han väljs utifrån enbart individuella preferenser.
  • Efter att jorden har torkat slipas ytan något. Detta bör göras med hjälp av finkornig emery.
  • Efter att ha tagit bort det kvarvarande dammet från panelen appliceras ett färgämne med patina eller pärlemorseffekt. Du kan använda båda formuleringarna samtidigt, men i sin tur. Efter applicering av emaljen bör du vänta 10-15 minuter och sedan gå på den målade ytan med smör.
  • Det erhållna resultatet fixeras med lack.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av fasadfärgämnen för att avsluta orienterad strängyta, bör du vara medveten om de individuella invecklingarna i att utföra sådant arbete

  • Alla vassa hörn på arken orsakar ofta sprickor i den applicerade beläggningen. Därför måste alla arbeten börja med obligatorisk slipning av dessa områden.
  • Plattornas kanter kännetecknas av ökad porositet. Dessa områden kräver preliminär tätning.
  • För att förbättra vidhäftningen och minska vattenabsorptionsegenskaperna måste panelerna grundas först.
  • Processen med att färga OBS -skivor på gatan kräver applicering av lackmaterial i flera lager, därför bör varje lager göras så tunt som möjligt.
  • Om ytan på arket är grov kommer förbrukningen av emalj att ökas många gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ytan fortfarande är dåligt färgad efter beredning lagrades den därför felaktigt.

Om materialet har varit utomhus i mer än ett år måste det noggrant rengöras från all smuts, damm, behandlas med fungicider och slipas före bearbetning.

Rekommenderad: