Vad Och Hur Man Målar Fiberboard? Vad Kan Användas För Att Täcka Innerdörrar? DIY -målning Och Grundning, Bearbetning Av Fiberplattor I Taket Och På Väggarna

Innehållsförteckning:

Video: Vad Och Hur Man Målar Fiberboard? Vad Kan Användas För Att Täcka Innerdörrar? DIY -målning Och Grundning, Bearbetning Av Fiberplattor I Taket Och På Väggarna

Video: Vad Och Hur Man Målar Fiberboard? Vad Kan Användas För Att Täcka Innerdörrar? DIY -målning Och Grundning, Bearbetning Av Fiberplattor I Taket Och På Väggarna
Video: DIY Window Bench with Storage Ft. Lamps Plus 2024, April
Vad Och Hur Man Målar Fiberboard? Vad Kan Användas För Att Täcka Innerdörrar? DIY -målning Och Grundning, Bearbetning Av Fiberplattor I Taket Och På Väggarna
Vad Och Hur Man Målar Fiberboard? Vad Kan Användas För Att Täcka Innerdörrar? DIY -målning Och Grundning, Bearbetning Av Fiberplattor I Taket Och På Väggarna
Anonim

Mycket ofta, när man renoverar lokaler eller byggnader, används fiberplattor. Och självklart uppstår frågan nödvändigtvis - vad och hur man ska måla fiberplattan. Det finns mycket material på byggmarknaden, så det är värt att bekanta sig mer med denna fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialfunktioner

De flesta nybörjare hantverkare tror att måla fiberboard med egna händer är i allmänhet det enklaste som kan vara i bygg- eller reparationsarbete. Men för att hela processen ska bli framgångsrik, var ytan tilltalande för ögat och av hög kvalitet, det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till materialets egenskaper.

Fiberboard är en platta bestående av komprimerat avfall från träbearbetningsindustrin . Trycket och den höga temperaturen, under påverkan av vilka plattorna är gjorda, gör dem lätta och släta. De är lämpliga för tillverkning av möbler och inomhusbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med detta material inkluderar följande:

  • ett acceptabelt pris, som påverkas av det faktum att plattorna är tillverkade av träbearbetningsavfall;
  • styrka som gör att du kan använda saker under lång tid, vid tillverkning av vilken fiberplatta deltog;
  • fuktbeständighet, men det kan säkerställas med hjälp av en speciell beläggning i bearbetningsskedet;
  • lång livslängd - det beror på korrekt bearbetning och användning av materialet.

Det finns inte så många nackdelar. En av dem är att användningen av fiberboard för att anordna bärande konstruktioner är utesluten. Någon är inte riktigt nöjd med plattornas design.

Dessutom måste man komma ihåg att plattorna själva inte kan användas i våtrum; de måste behandlas noggrant med speciella föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av täckning

På hyllorna i järnaffärer finns det idag ett mycket stort utbud av alla typer av färger, vars förpackning innehåller detaljerade egenskaper hos produkten och för vilka ändamål den används. Oftast erbjuds konsumenterna snabbtorkande färg och i många fall luktfri, vilket gör att de kan arbeta och vara lugna i detta rum, utan risk för förgiftning eller till och med vanlig huvudvärk. Vid bearbetning av fiberboard kan du använda följande emalj:

  • vattenbaserad;
  • alkyd;
  • olja;
  • akryl.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en beläggning bör du överväga vilken yta den är avsedd för.

För golvet bör du välja en färg med CT -märkning, den är mer motståndskraftig mot alla påverkan . Alkyd- och oljefärger är bra alternativ, men en lackfärg kommer att krävas. När det gäller färgpaletten är den helt enkelt obegränsad. Du kan köpa både färdiga färgfärger och skapa dina egna nyanser med olika färger.

Bild
Bild

Preliminär förberedelse för målning

Innan du målar ytan måste den bearbetas ordentligt. Kompositionerna som är avsedda för detta kallas annorlunda - primer, fläck, torkande olja, men essensen av effekten är gemensam för dem . Alla dessa produkter kan förbättra kvaliteten på beläggningen och utseendet. De kan skydda fiberboard mot fukt, svamp, fukt och öka livslängden. I vissa fall kan färgen ändras och ytan kan bli blank.

Innan arbete, förutom speciella kompositioner, måste du förbereda verktyg - rullar, borstar, speciella behållare, i vilka det är bekvämt att hälla kompositionen omedelbart före arbetet . Det är mer praktiskt att grunda stora ytor med stora rullar på långa handtag. På svåråtkomliga platser kommer en pensel till undsättning. En speciell behållare är praktisk genom att du kan doppa valsen väl i lösningen, samtidigt som du tar bort överskottet. Och samtidigt blir arbetsprocessen snabb och exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan plattorna täcks med någon förening bör de rengöras från damm, torkas av med en fuktig trasa och, om nödvändigt, få torka. Det är möjligt att bearbeta fiberboard med valfri komposition innan du lägger dem på golvet eller installerar dem på väggar eller tak . Det är bättre att täcka med en primer inte bara utifrån, utan också från ändarna.

Det är nödvändigt att kittla luckor och andra oegentligheter när arken läggs på golvet eller fästs på väggen . Då måste du ge kittet tid att torka. Det är lämpligt att grunda ytorna flera gånger med ett intervall på flera timmar så att varje lager absorberas väl.

Kvaliteten på målningen och deras livslängd beror på hur väl förarbetena utförs. Det sista steget efter allt arbete blir ytbeläggningen med lack.

Bild
Bild

Hur man målar?

När allt förarbete är klart är det dags för målning. För att måla önskad yta måste du först beräkna färgförbrukningen väl, förresten, konsulter kommer att göra detta utan problem i järnaffären . Det är viktigt att köpa den mängd som krävs direkt, för om det inte finns tillräckligt med färg finns det en möjlighet att skuggan i nästa burk kommer att vara åtminstone lite annorlunda. Om färgen förblir överflödig finns det en möjlighet att den snart torkar om den inte används.

För att måla panelerna i taket måste du förbereda de nödvändiga sakerna, först och främst trappan . Om ett sådant inte är tillgängligt kan ett stabilt bord ersätta det. Ytterligare målas ytor över på svåråtkomliga platser, till exempel hörn, sedan kan alla ytor målas med en rulle. Du måste flytta från insidan av rummet till utgången. För sådant arbete är det lämpligt att skydda hår och ögon för att undvika droppar färg på ansikte och huvud. Doppa inte färgrullen för hårt, liksom borsten, så att den droppar. Det är bättre att gå över taket igen med en pensel igen, särskilt eftersom målning vanligtvis utförs i två lager.

Om en primer har producerats tidigare kommer färgen att fästa vid ytan jämnt och enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

På väggen blir principen densamma . Men här är det fullt möjligt att klara sig utan stege om du köper en speciell rulle med ett långt handtag. Tack vare en sådan enhet lägger sig färgen jämnt, torkar snabbare, arbetet är lättare och snabbare. De börjar också från svåra platser och inre hörn, flyttar till yttre.

Det är bekvämare att måla på golvet med en pensel, men detta bestäms av befälhavaren själv . Innan du målar måste du vara uppmärksam på att golvet måste vara helt rent. Och även om den redan har bearbetats är det bättre att gå med en dammsugare strax innan målning. Du måste flytta inuti huset på samma sätt, från fönstren - och till ytterdörren. När du målar golv ska alla saker tas ut ur rummet på en gång.

Bild
Bild

Det är ingen mening att måla i bitar, eftersom färsk färg kan repas när du flyttar möbler eller andra föremål . Oavsett vilken snabbtorkande färg som tillverkaren lovar måste den ges tillräckligt med tid att torka tidigt. I minst en dag ska golvet inte vidröras, utan helst två eller tre. Men allt beror på färgens sammansättning, information om detta finns på banken, liksom om torktiden.

Mycket ofta, i lägenheter och hus, används fiberboard inte bara för att täcka ytor (golv, väggar, tak), innerdörrar, valv, skiljeväggar är gjorda av träbaserade paneler . Det är inte svårare att måla dem än plana områden, med den enda skillnaden att svåråtkomliga platser, reliefer måste bearbetas noggrannare med en liten bekväm pensel och målas över väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt är inte bara förberedelse av verktyg, ytor och själva målningsprocessen, utan också säkerhetsåtgärder.

Trots att modern färg gjord enligt den senaste tekniken med användning av ofarliga komponenter i många fall inte har en skarp lukt, bör du inte "andas in dess aromer" hela dagen inomhus. Det är bättre att öppna fönstren för att ge frisk luft i rummet . Men samtidigt måste en viktig nyans beaktas, damm och smuts kan flyga från fönstren, som lätt faller på nymålade paneler. Därför måste du se till att det finns ett speciellt nät på fönsterramen eller fixa vanlig gasväv. Om allt detta händer på vintern måste du regelbundet ventilera rummet.

Rekommenderad: