Stabiliserat Trä: Stabilisera Trä Hemma Med Egna Händer, Komposition Och Vad Det är, Polymerer Och Stabiliseringsvätska

Innehållsförteckning:

Video: Stabiliserat Trä: Stabilisera Trä Hemma Med Egna Händer, Komposition Och Vad Det är, Polymerer Och Stabiliseringsvätska

Video: Stabiliserat Trä: Stabilisera Trä Hemma Med Egna Händer, Komposition Och Vad Det är, Polymerer Och Stabiliseringsvätska
Video: How to Stabilize Wood and What is Stabilization 2024, April
Stabiliserat Trä: Stabilisera Trä Hemma Med Egna Händer, Komposition Och Vad Det är, Polymerer Och Stabiliseringsvätska
Stabiliserat Trä: Stabilisera Trä Hemma Med Egna Händer, Komposition Och Vad Det är, Polymerer Och Stabiliseringsvätska
Anonim

Det finns ingen anledning att prata om värdet och efterfrågan på trä inom reparation och konstruktion - nästan alla har stött på detta. Det finns områden där trä, ett naturligt och utmärkt material i många avseenden, behöver moderniseras något. Eller snarare, för att förbättra dess operativa egenskaper. En av dessa transformeringstekniker är trästabilisering.

Bild
Bild

Vad det är?

Stabilisering är en speciell typ av materialbehandling där dess porer är fyllda med speciella skyddande föreningar. Först och främst syftar dessa åtgärder till att öka trädets dekorativa egenskaper - så att dessa egenskaper förblir oförändrade så länge som möjligt . Men samtidigt ökar materialets hårdhet, liksom motståndet mot yttre faktorer.

Själva processen är ganska mödosam och inte särskilt snabb . Det kräver en ansvarsfull inställning och viss kunskap. I industriell skala är det inte särskilt rationellt att använda denna metod, men för små individuella arbeten är det i stort sett oumbärligt. Stabilisering är lämplig för att ändra egenskaper hos möbler, trähantverk och leksaker, olika inredningsartiklar, knivhandtag.

Initialt gjordes stabilisering för att hålla trädet torrt . Men gradvis kom dekorativa ändamål fram. Så snart det blev klart att det med ett slag var möjligt att ändra både trädets utseende och dess operativa profil, började bearbetningen användas mer aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Denna procedur ändrar materialet åt flera håll samtidigt. Och det sparar ofta pengar och ansträngningar från en mästare som kunde uppnå samma mål med flera dyra tekniker samtidigt. Trästabilisering används för följande ändamål:

  • trädet blir hårt och tätt;
  • materialets motståndskraft mot fukt ökar, liksom motståndet mot termiska droppar och exponering för solljus;
  • trädet slutar vara så sårbart för antändning, stabilisering blir en barriär för färger och lacker;
  • kemiska och biologiska effekter på materialet neutraliseras också, deformationer och ruttnande upphör att vara uppenbara hot mot trä;
  • materialet blir mer estetiskt och dekorativt;
  • trä är mer redo för manuell och mekanisk bearbetning efter stabilisering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppenbarligen förändras materialets konsumentkvaliteter avsevärt . Detta är inte bara en ytimpregnering, en primer, den fyller den maximala porvolymen. Ett sådant förfarande är värdefullt för handtaget på en kniv, till exempel, som inte bara ständigt interagerar med vatten, utan också är i kontakt med ånga, heta föremål och ämnen. Träet blir termiskt stabiliserat, vilket innebär att dess livslängd ökar.

Förresten, efter proceduren ser materialet mer ut som en natursten snarare än trä. Skärmönstret för sådant trä liknar mycket marmorns mönster. Och det är verkligen vackert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Oftast stabiliseras trädet i två färger. Detta är mer vanligt och resultatet är förutsägbart. Men om tvåfärgsstabilisering verkar som något enkelt, tillämpas också teknik. flerfärgstabilisering … De är mer komplexa, och det kommer att bli svårt för nybörjare att klara denna uppgift. Dessutom används denna typ oftare för dekorativa ändamål, det vill säga att vi inte pratar om styrkan och ökar trädets driftsegenskaper (de är inte prioriterade). Exakt hur man ska uppnå en förändring i materialet är en fråga med många alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stabiliseringsmetoder

Det finns många effektiva medel för detta ändamål: från epoxiharts till björksaft.

Bild
Bild

Kall impregnering

Denna metod kan kallas den mest prisvärda, den används vid hantering av små träämnen … Det är i den kalla kompositionen som träet kommer att blötläggas. Och denna process kommer att ta minst 3 dagar (och i allmänhet kan den nå 2 veckor). Blötläggningstiden beror på det valda råmaterialet. Ett slående exempel på ett sådant botemedel är linolja.

Funktioner i processen för impregnering med linolja är följande

  • Kompositionen tränger djupt in i porerna, torkar och bildar en polymer som inte är rädd för sönderfall. Tekniskt sett kan impregnering vara ytlig genom att doppa och använda en vakuuminstallation.
  • Trädet är impregnerat i flera lager (det första är vanligtvis olja utspädd med terpentin), varje nytt lager appliceras strikt efter det föregående har torkat.
  • Oljan torkar i ungefär en vecka, men processen kan påskyndas.

Samma komposition kan användas på olika sätt. Så för nästa typ av impregnering (varm) kan oljan kokas.

Bild
Bild

Varm impregnering

Detta alternativ är mer komplicerat, det används oftare för att ändra egenskaperna hos träprodukter i bulk. Processen tar 2-3 dagar, penetrationen blir djupare. Detta är exakt åldrande eller till och med matsmältning i heta formuleringar, eftersom det är i denna form som de är mer flytande.

Som ett resultat är polymerisation mer effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vakuumbehandling

För att genomföra denna metod krävs en vakuumkammare. Genom att pumpa ut luft tar det bort vätskan från träet. Sedan befälhavaren matar in stabiliseringslösningen i kammaren, och den fyller träets öppna porer.

Bild
Bild

Tryckbehandling

Denna metod liknar den som beskrivs ovan, men det finns en signifikant skillnad. Träskydd i detta fall kan uppnås genom högt tryck. Träämnet skickas till en behållare med en speciell komposition, installerad i kammaren. Högt tryck hjälper till att avlägsna luft från porerna, och en förvald komposition för polymerisation tränger in i hålrummen.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Det finns så många alternativ för vilken komposition som ska användas. Låt oss överväga de mest populära polymerisationsprodukterna.

Bild
Bild

Saltlösning

Salt är den billigaste och lättillgängliga trästabilisatorn. Ta en matsked av det vanligaste bordsaltet av absolut vilken malning som helst, späd ut det i 1 liter vatten, koka en bit trä i denna komposition i cirka 3 timmar.

Inte för att säga att det här alternativet är särskilt praktiskt, men ibland används det också.

Bild
Bild

Torkningsolja

Bra komposition för stabilisering av trähantverk. Eftersom den innehåller vegetabiliska oljor som redan har värmebehandlats, ger den träet både fuktbeständighet och oräddhet framför solens strålar.

Och för att göra lackviskositeten tillräcklig för arbete läggs ett lösningsmedel till den.

Bild
Bild

Björksaft

Denna miljövänliga stabilisator har inga skadliga komponenter i sin sammansättning, för vilken vi är älskade av många hantverkare. Det manifesterar sig tydligast i en vakuumkammare; därefter kräver den bearbetade produkten god torkning vid höga temperaturer.

Bild
Bild

Epoxiharts

Den används för olika träslag med undantag för barrträd. Redan före impregnering måste befälhavaren se till att kompositionens flytbarhet är tillfredsställande. En alkoholhaltig lösning av harts används oftare, men det är inte alls lätt att förbereda det själv.

Bild
Bild

Flytande glas

Detta är en ganska populär hushållslösning, som, efter att ha applicerats på ett träd, bildar en slags skyddsfilm på den senare. Vanligtvis behandlas olika dekorativa träprodukter med ett sådant verktyg.

Lösningen längs vägen skyddar objektet från svamp, ruttnar.

Bild
Bild

Polymervätskor

Dessa produkter har hög penetrerande kraft och naturlig polymerisation sker snabbt. Bland de mest populära formuleringarna är Anakrol-90 . Den används endast i en vakuumkammare. Det är en polyesterimpregnering som omvandlas till en värmehärdande polymer. Efter en sådan behandling förlorar trädet sin sårbarhet för starka effekter och olika aggressiva yttre faktorer.

En annan produkt från samma serie är “100therm” . Det är en klar, medium viskositetsvätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buravid

Polymerprodukten tas ut separat på grund av dess höga popularitet. Det är en produkt med optiska pigment som är ansvariga för polymerisationen av trä. Produktens viskositet är inte för hög, därför tränger den in även på svåråtkomliga platser . Kompositionen förhindrar biologisk kontaminering av träprodukter. De älskar det också eftersom det positivt understryker det naturliga trämönstret och visar all den naturliga skönheten i fibrerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pentakryl

En annan polymer. Färgämnen och pigment på en fettlöslig basis tillsätts till den. Det är därför produkter som behandlas med denna lösning blir mer uttrycksfulla, rikare.

Kompositionen är bekväm för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljeimpregnering har redan diskuterats. Förutom linolja används mutter, cederträ och tungoljor . Vilken metod att föredra är en fråga om individuellt val: någon bestämmer sig för att bearbeta naturmaterial endast med samma naturprodukter, någon tror att en industriell polymer klarar sin uppgift felfritt. Men Det är viktigt att inte bara välja rätt komposition utan också att använda den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det hemma?

Följande instruktioner kommer att berätta exakt hur du gör ett vanligt träd till ett vackrare och stabilare med dina egna händer.

Träbearbetning med Anakrol -polymer

  • Först måste du förbereda en behållare som arbetsstycket ska placeras i. Behållaren fylls med den valda kompositionen så att produkten kan sjunka i den.
  • Då är det nödvändigt att skapa sådana villkor för ett vakuum så att luftbubblor slutar sticka ut och inte syns i vätskan. Arbetsstycket lämnas i denna bas i bokstavligen 20 minuter, varefter mastern ställer in övertrycket (2-4 atmosfärer). Här behöver du en pump eller kompressorenhet.
  • När den första delen av proceduren är klar måste du vänta 30 minuter. Sedan upprepar allt sig själv. Om arbetsstycket sjunker i vatten betyder det att det inte finns några tomma porer kvar i det. Om det dyker upp görs en ny behandling.
  • Torkning slutar. Här kan du inte klara dig utan uppvärmning, men specialutrustning krävs inte, du kan torka produkten i ugnen. Temperatur - 90 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill göra träet mer spektakulärt kan du lägga till ett färgämne (färgpigment) till Anacrol-90 . Processen att behandla trä med epoxi liknar den föregående, men det finns en signifikant korrigering av fluiditet. Eftersom viskositeten hos epoxi är hög späds den vanligtvis med alkohol - denna stabilisator fungerar. Ändå kommer polymerisation att ta tid. När ett vakuum skapas måste man vara försiktig så att hartset inte kokas. Om det kokar kan tillverkningen av en ny typ av produkt bli till intet - effekten är nästan oförutsägbar.

Bild
Bild

Lite tips:

  • För att påskynda polymerisationen måste trästycket torkas noggrant - detta kommer att ta bort överflödig fukt från det, och det blir lättare för öppna porer att absorbera den impregnerande kompositionen;
  • det är vettigt att filtrera polymerisationslösningen, för om det finns små skräp i den kommer den också att synas på den färdiga produkten - vanlig flerskiktad gasväv är lämplig för filtrering;
  • färgning i stabiliseringsprocessen är inte ovanligt, pigment kan tillsättas till kompositionen, vilket blir intressant och ovanligt fördelat över trädet.

Det färdiga resultatet är faktiskt marmorerat trä, som om det är lackerat . Materialets bästa kvaliteter bevaras, men de nya blir en bra bonus för produktens yttre omvandling. Du måste följa instruktionerna, titta på mästarklasser om du har några frågor och inte försöka förenkla processen för att spara tid. Till exempel fungerar det inte bra att borsta på stabilisatorn: det kommer inte att tränga in i porerna som du vill. Ändå är det bästa lärandet av misstag - om de är främlingar.

Rekommenderad: