Vad Händer Om Amaryllis Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma? Vad Händer Om Det Bara Släpper Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Händer Om Amaryllis Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma? Vad Händer Om Det Bara Släpper Löv?

Video: Vad Händer Om Amaryllis Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma? Vad Händer Om Det Bara Släpper Löv?
Video: Varför blommar inte min hortensia? 2024, April
Vad Händer Om Amaryllis Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma? Vad Händer Om Det Bara Släpper Löv?
Vad Händer Om Amaryllis Inte Blommar? Hur Får Man Det Att Blomma Hemma? Vad Händer Om Det Bara Släpper Löv?
Anonim

Amaryllislökar dök upp första gången i Europa på 1700 -talet. Idag är denna blomma mycket populär, och berömmelsen kom inte gradvis till den - växten som sjömän tog in ganska snabbt fick trädgårdsmästare och blomsterhandlare att bli kär i sig själv. Och än i dag lockar amaryllis dem som älskar ljusa, till och med något extravaganta växter. Men en oerfaren blomsterhandlare kan vägra att odla en gröda, med tanke på att den är alltför nyckfull. Ett vanligt problem är att amaryllis inte blommar.

Bekväma förhållanden

Detta är blommans grundläggande krav. Om du inte tar hand om honom enligt alla regler, kan du verkligen inte vänta på underbara blommor.

Vad är dessa regler?

  • Så snart peduncle har bildats och den sista blomman är bunden, bör man inte glömma att vattna kulturen. När det övre jordlagret torkar är det viktigt att vattna amaryllis och två gånger i månaden för att ordna en kombinerad matning för det.
  • Det finns ett intervall mellan blomning och lövbildning - det används för att transplantera lökar och skilja barn från dem.
  • Det rekommenderas att minska vattningen när lövverket växer. När bladen dör, är vattningen klar.
  • Den vilande perioden för en blomma markeras med en temperatur på +9. Och den kan inte ökas förrän kulturen visar tecken på tillväxt igen.
Bild
Bild

Om amaryllis har slutat blomma, se till att du sköter den korrekt. Observera att under naturliga förhållanden är en jordblandning lämplig för odling, inklusive två torvlökor, två leror, en sand / perlit. Ett glas benmjöl tillsätts till 6 liter av denna blandning.

När du planterar lökarna bör en betydande del av den lämnas ovanför jorden. Amaryllis kommer inte att tolerera hyperfuktighet, men det kommer att klara av torka.

Varför finns det inga blommor?

Anledningen till bristen på knoppbildning ligger i kränkningen av den naturliga ordningen, det vill säga i bristande efterlevnad av blomningsförhållandena. Bland dem:

placera kulturen på en plats med otillräckliga temperatur- och luftfuktighetsindikatorer; fördjupa glödlampan under plantering; plantera i ett tätt underlag som inte tillåter rotsystemet att växa.

Att flytta amaryllis ur skuggan hjälper också till att få amaryllis att blomma. Ibland räcker det bara att byta fönsterbrädan, rummet. Om växten inte har tillräckligt med ljus under lång tid, kommer antalet knoppar att minska.

Hemma kan blomningen av amaryllis också sluta om glödlampan är frusen. Det räcker med en liten effekt av temperaturer under noll för att detta ska påverka lampan negativt.

En annan möjlig orsak är utmattning på grund av ett för stort antal barn som odlaren inte separerade i tid.

Bild
Bild

Brist på återhämtning

Vad ska jag göra i avsaknad av blomning?

Kanske har du inte anpassat dig till amaryllis -cykeln och vet inte om återhämtningsperioden. När blomställningarna vissnar och bladen dyker upp fylls lövväxter vanligtvis med ny styrka. Och detta görs inte bara på grund av näringsämneskomponenterna, utan också på grund av fotosyntesprocessen, som organiseras av bladen. Denna period är viktig för Amaryllis.

För optimal blomning går grödan igenom en hel årlig cykel. Experter rekommenderar att inte beskära lövverket om det vissnade lite, utan att vänta på dess naturliga vissnande - naturlig torkning och vissning bort.

Men det händer att erfarna blomodlare blir förvånade över bristen på knoppar. "Förra året", försäkrar de, "amaryllis blommade, men i år producerar det bara löv."Vi räknar ut det: vanligtvis har en vuxen glödlampa bara en pedunkel. Och när två starka blomställningar har utvecklats ovanför jorden kan detta bli en orimlig belastning för amaryllis. Det betyder att glödlampan, som fungerade fruktbart förra säsongen, inte lyckades återhämta sig och "hoppar" över en ny blomningscykel. Amaryllis upprepar denna väg med "tvingad ledighet" från andra lökväxter.

Unga växter

Förresten, kanske är din växt fortfarande för ung. Om den är mindre än 3–6 år gammal kanske den inte har tillräckligt med resurser för att knoppa. Hemma går sådana "unga" växter inte i viloläge, därför hålls de varma året om, matas och vattnas. Och om löken får kompetent vård, om ägaren inte glömmer att mata och vattna den, ska du inte oroa dig för blomning.

Olämplig kruka

Fodralet kan också finnas i behållaren för blomman. Den ska vara lång och smal. Det rätta valet kan göras på detta sätt: om två fingrar passerade mellan löken och väggarna i grytan, så är detta tillräcklig bredd. Blomkrukans stabilitet är också viktig, eftersom växten har en kraftig pedunkel, blommorna är också stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du föredrar en rymligare kruka, tänk på att nya groddar dyker upp i den snabbt, och det är inte alltid bra. Amaryllis passar ett trångt utrymme - det kommer att blomma snabbare.

Svag glödlampa

Om glödlampan fortfarande är ung eller bara svag kan blommans utseende inte vänta. Efter buskens blomning får glödlampan aktivt styrka, den samlar näringsämnen och användbara komponenter. Ju större glödlampa, desto större är chansen att den nya säsongen för amaryllis kommer att bli framgångsrik.

Välj bara att plantera en hälsosam glödlampa med en diameter på 8-10 cm. Om du märker deformerade rötter (torkade och ruttna) på glödlampan bör de tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Unga växter blommar efter tre år. Om du odlar amaryllis från frön, bör blommor förväntas om fem till sju år.

Bloom förlängning

För att amaryllis ska blomma längre rekommenderas det att placera blomkrukan på en sval plats. Där är ultraviolett ljus inte rädd för honom. Efter blomning av knoppen måste peduncle klippas av och placeras i en vas. Kronologiskt är blomningen av amaryllis i en vas lika med blomning på en lök. Vanligtvis stimulerar beskärningen av den första blomställningen att grödan släpper ut en ny pil.

Det finns också ett alternativt sätt. När knopparna börjar öppna avlägsnas de gula ståndarna i växten försiktigt med en pincett. Och du måste ha tid att göra detta redan innan den smulade pollen.

Det är också viktigt om blomsterhandlaren fungerar korrekt efter att amaryllisblommorna vissnat. Sluta mata grödan i september. Det bör vattnas minimalt; i oktober stannar vattningen helt. Vanligtvis vid denna tid, kulturerar aktivt sina blad. Näringsämnena skickas till glödlampan, och denna period är början på förberedelserna för blomning.

Bild
Bild

Glöm inte alla glödlampors skötselartiklar. Företag kräver erfarenhet, skicklighet. Nyblommiga odlare kanske inte vet att amaryllis på vintern kan "sova" inte bara i en kruka, utan också i en låda med sågspån, att det i slutet av den första vintern är nödvändigt att väcka växten: detta är görs genom vattning av hög kvalitet (varmt vatten används).

Vilka svårigheter är möjliga?

Ägaren själv märker inte alltid att de förutsättningar som är viktiga för odling av grödor har förändrats. Temperaturregimen får inte överstiga 24 grader. Men även under blomningstiden bör den inte falla under 19 grader. Utan att organisera sådana förhållanden kan amaryllis försvagas och kramar knoppar.

Lägg märke till om det finns tillräckligt med ljus för blomman. Kraftigt naturligt ljus är en viktig och nödvändig förutsättning för god blomning. Om det är lite dystert utanför fönstret måste du leta efter alternativ.

Och en punkt till: under vattningstiden gör vissa odlare det vidarebefordrat, defekt, vilket resulterar i att det översta lagret av jorden kan förbli torrt. Det är också viktigt att spruta blomman med varmt vatten från en sprayflaska.

Amaryllis är en vacker växt; det finns ingen likhet med den under blomningen. Det ser perfekt ut i en presentbukett, och bara som en inredning. Därför är noggrann vård och lite nyckfullhet en hyllning som motsvarar en elegant blomning. När du köper amaryllis, var beredd att studera information om det - blomman kommer inte att överleva om odlaren inte är "beväpnad" med kunskap.

Rekommenderad: