Björkburl (28 Bilder): Hantverk Och Produkter Från Burl På En Björk. Vad är Det Och Hur Behandlas Det? Hur Torkar Man Med Egna Händer Och Var Hittar Man Det? Vad Ser Det Ut Som?

Innehållsförteckning:

Video: Björkburl (28 Bilder): Hantverk Och Produkter Från Burl På En Björk. Vad är Det Och Hur Behandlas Det? Hur Torkar Man Med Egna Händer Och Var Hittar Man Det? Vad Ser Det Ut Som?

Video: Björkburl (28 Bilder): Hantverk Och Produkter Från Burl På En Björk. Vad är Det Och Hur Behandlas Det? Hur Torkar Man Med Egna Händer Och Var Hittar Man Det? Vad Ser Det Ut Som?
Video: Björk - Bra Att Veta Om Björken, Björkar & Björklöv (Betula) | AlterHedens 2024, April
Björkburl (28 Bilder): Hantverk Och Produkter Från Burl På En Björk. Vad är Det Och Hur Behandlas Det? Hur Torkar Man Med Egna Händer Och Var Hittar Man Det? Vad Ser Det Ut Som?
Björkburl (28 Bilder): Hantverk Och Produkter Från Burl På En Björk. Vad är Det Och Hur Behandlas Det? Hur Torkar Man Med Egna Händer Och Var Hittar Man Det? Vad Ser Det Ut Som?
Anonim

Trä har alltid betraktats som ett av de mest efterfrågade naturmaterialen. Utan det skulle det vara svårt att bygga hus, göra möbler, vattna fordon. Och naturligtvis kan du inte klara dig utan trä vid tillverkning av hantverk och små vackra saker. När du skapar ett konstverk använder hantverkare olika delar av trädet, men burl är alltid av särskilt intresse. I den här artikeln kommer vi att överväga vad björkburlar är, och också prata om var du kan hitta dem och hur du förbereder dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur skiljer det sig från en suvel?

En burl är en slags tillväxt på en björk, vanligtvis har den en rund form. Bland folket kallas mössan ofta "häxkvasten", och själva ordet kom till oss från det gamla kyrkans slaviska tal, där ordet "keps" översattes som "huvud".

Denna formation är täckt med bark, ibland kan små kvistar med knoppar sprida sig från den . Burl har en otroligt hög densitet (specifik vikt), som alltid är högre än själva björkens.

Storlekarna kan också variera: det finns både mycket små tillväxter och jätteformationer upp till 350 kg (fluffig björk).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Björkburlet är ett unikt fenomen, och bland hantverkarna är det mycket uppskattat. Om du såg igenom uppbyggnaden kommer du att se en otroligt vacker konsistens, som representeras av stora koncentriska cirklar och små mörka prickar. Det finns inga två identiska formationer i naturen, så varje keps är speciell. I det här fallet kommer burls som växer på stammarna att vara mer attraktiva än de basala. Efter bearbetning tar de formen av malakit, lyser vackert.

När det gäller suvel är detta också en trädbildning, och det förväxlas ofta med en burl. Det bör övervägas hur dessa tillväxter skiljer sig åt.

  1. Ursprungets natur . Kepsen kan växa av olika anledningar. Den viktigaste är ursprunget till en njure under barken, som inte kan växa utåt. Trädet matar det och det börjar bildas adventistiska element runt knoppen. Alla försöker ta sig ut under barken, och så här ser en mössa ut. Suvel är en smärtsam formation, oftast cancerframkallande.
  2. Tillväxthastighet . Suvel växer alltid snabbare eftersom det orsakas av sjukdom. Cap, å andra sidan, kan växa i årtionden.
  3. Textur . Kepsen har en mer komplex och intressant konsistens, eftersom den har skapats genom åren, årringar och små kvistar är vävda i den. Suvel ser enklare ut: dess struktur påminner något om marmorfläckar.
  4. Lätt att bearbeta . Skärning och bearbetning av burl kommer att vara mycket svårare än suvel. Och det är svårare att hitta sådana formationer i naturen.
  5. Utseende . Kepsen är en heterogen formation: den har många knölar, gupp och inte fullt utvecklade njurar. Suvel har alltid en jämn och slät yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var hittar man?

Björkburl är vanligare än andra trädslag, så det är fullt möjligt att hitta den. Det är bäst att göra detta mitt på hösten. Det bästa stället att söka är en björkdunge, du kan också gå till skogen, även om det blir lite svårare där, eftersom du först måste hitta björkarna själva . Ofta kan munskydd hittas i sumpiga områden. Det måste dock komma ihåg att avskärning av uppbyggnaden kan orsaka trädets död.

Förutom, Om en stor keps krävs måste du ta hand om transporten i förväg, eftersom det kommer att vara problematiskt att bära till och med 50 kg i händerna . Du behöver också ett specialverktyg, till exempel en bågsåg, eftersom munskydd vanligtvis är mycket hårda och det inte kommer att fungera att skära dem utan ansträngning. Med tanke på alla dessa finesser rekommenderar experter att leta efter munskydd inte i skogen, utan vid sågverk. Arbetarna där är bara intresserade av trä, så alla tillväxter skickas till spillo.

Och även vid avverkning finns kapokroots, som du definitivt inte kan hitta i skogen på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad gör de för hantverk?

Listan över produkter som kan tillverkas av en burl är otroligt stor. Låt oss överväga vilka artiklar som kommer att vara de mest populära:

  • redskap: skålar, djupa skålar, koppar, ölglas, slevar, pushers, servetthållare för köket, etc.;
  • smycken: utsökta snidade hängen, pärlor, örhängen och armband;
  • tillbehör: manschettknappar, hårnålar, broscher, nyckelringar, cigarettfodral, pennor och mycket mer;
  • souvenirer: rökrör, lådor, figurer, vaser, brädspel (schack eller backgammon), fotoramar;
  • annat: bordsben, knivblock, käpphandtag, träpaneler och mycket mer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det resulterande hantverket, med god omsorg, tjänar i många år och luktar utsökt av trä . De kommer att se vackra ut i både moderna och klassiska interiörer i hus och lägenheter. Trähantverk kommer inte mindre effektivt att passa in i lokalområdets design. Om du har skicklighet och fantasi kommer en trähantverkare att kunna göra ett riktigt konstverk av en stor burl: ett polerat badkar som glittrar i solen, en konstgjord trädstubbe, en trädgårdsnom, en troll och annat hantverk som är lämplig i naturen.

Du kan kombinera en björkburle med material som metall, ben, pärlemor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsfunktioner

Det är inte särskilt svårt att förbereda en burl från en björk. Här är några regler för att förbereda materialet.

  1. Det rekommenderas inte att klippa ner munstyckena som omger trädet eller är capokroots . I nästan 100 procent av fallen dör trädet efter det, och du kan också bli böter. Om sådana formationer behövs tas de från loggning, med tillstånd av anställda. I andra fall används ett slipat verktyg, varefter sågsnittet behandlas med trädgårdshöjd.
  2. Det är viktigt att ha tid att minska uppbyggnaden innan saftflödet börjar, detta är i slutet av augusti eller början av hösten . Dessutom bör det inte falla regn på dagen för skörd av materialet.
Bild
Bild

När du har tagit ut och fått hem locket måste det bearbetas. För att göra detta måste hela stycket skäras i ämnen. Deras storlek och tjocklek bestäms utifrån parametrarna för den framtida produkten . Det är värt att notera att sågning av munstycket inte är ett enkelt förfarande, eftersom det först kommer att vara svårt för en nybörjare att avslöja all skönhet som gömmer sig i materialet. Experter rekommenderar skärning så att så många vilande knoppar som möjligt dissekeras.

Förutom, nybörjare kan bli förvirrade av det bleka och uttryckslösa mönstret som öppnas för deras ögon när de sågar . Du ska dock inte skrämmas - för ett munskydd är detta en helt vanlig situation.

För att den träiga strukturen ska fyllas med liv och glittra med nya färger måste den gå igenom ytterligare två bearbetningssteg: ångning och torkning. Båda stadierna är oskiljaktiga från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

Du kan torka en björkburl med egna händer, men det är värt att förbereda det faktum att denna process kommer att vara långsam. Låt oss överväga hur man torkar arbetsstyckena ordentligt.

  1. Ta en behållare som passar arbetsstycket tillsammans med vatten . Det är bättre att plocka upp något gammalt, eftersom det blir mycket svårt att tvätta behållaren senare.
  2. Ta bort kvistar och lös bark från fällan . Vik ämnena i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker dem med högst 2 centimeter. Vätskans temperatur spelar ingen roll.
  3. Efter att ha lagt ämnena, ta vanligt bordsalt, du kan använda den billigaste . Du behöver 2 fulla matskedar per liter vatten, men det skadar inte mer. Häll salt i en behållare med vatten.
  4. Förutom salt och vatten behövs sågspån, optimalt om det är tall . Fila två goda nävar sågspån, gärna tjära och fint. Sågspån behöver ett munskydd för att visa färgen, och det kommer också att ge materialet styrka. Hela massan sågspån hälls omedelbart i pannan.
  5. Slå på elden och vänta tills den kokar . Så snart vattnet kokar, sänk värmen och låt pannan sjuda i 7-8 timmar. I detta fall är det viktigt att se till att vätskan inte kokar bort. Då och då behöver det läggas till, inget annat behöver läggas till. Det är också nödvändigt att omedelbart ta bort den uppträdande skalan om du vill behålla behållaren.
  6. När den tilldelade tiden har gått tas potten bort från spisen och vatten hälls ut ur den . Ta bort det varma droppet och lägg det på en torr plats för att svalna. Du behöver inte täcka det med någonting, men det ska torka i ungefär ett dygn.
  7. I slutet av dagen ångas materialet enligt ovanstående metod och torkas igen i 24 timmar . Du måste upprepa proceduren 2 till 4 gånger, allt beror på lockets volym.
  8. När trädet kokas för sista gången måste du skala bort all återstående bark från det, om det inte har fallit av sig själv vid den här tiden . Var försiktig så att du inte glömmer att använda skyddshandskar.
  9. Efter den sista tillagningen torkas locken igen på en torr plats, denna gång i 14 dagar . Efter denna period är materialet helt klart för vidare bearbetning: slipning, skärning, polering. Du måste bearbeta den färdiga produkten med olja eller vax.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att denna torkningsmetod endast är lämplig för små bitar. Stora bitar kommer omedelbart att spricka och vara oanvändbara.

Förutom den beskrivna tekniken finns det flera fler alternativ som du kan vara uppmärksam på

  1. Paraffinisering . Denna metod är också acceptabel endast för små arbetsstycken. Paraffinet smälter och bringar det till en temperatur på 40 grader, arbetsstyckena doppas i det och förvaras där i flera timmar, varvid konstant temperatur bibehålls. Därefter torkas produkterna, processen tar flera dagar.
  2. Användning av tidningar . Ämnena måste förpackas i tidningar eller tidningspapper och sedan vikas i en plastpåse, väl förslutna så att ingen luft kommer ut. Därefter placeras bunten på en varm (varmare, desto bättre) plats. Var 8: e timme ersätts våta tidningar med torra. Torkningsprocessen tar cirka 30 dagar och slutar när tidningarna är helt torra 8 timmar efter bytet. Snabbare torkning genom att öka antalet tidningar är oönskat - träet kan spricka.
  3. Med hjälp av halm . Med denna metod kan du torka stora brickor, som är problematiska att koka. Arbetsstyckena förs in i ett rum med en baldakin, täckt med ett bra lager halm. Det finns ingen anledning att ändra det, eftersom fukten som trädet avger förångas av halmen själv.

Rekommenderad: