Hus Av Polystyrenbetong: Hussatser Av Polystyrenbetongpaneler, Projekt Och Byggande Av Hus, Fördelar Och Nackdelar, ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Hus Av Polystyrenbetong: Hussatser Av Polystyrenbetongpaneler, Projekt Och Byggande Av Hus, Fördelar Och Nackdelar, ägarrecensioner

Video: Hus Av Polystyrenbetong: Hussatser Av Polystyrenbetongpaneler, Projekt Och Byggande Av Hus, Fördelar Och Nackdelar, ägarrecensioner
Video: Tomex Bygg AB - Vi bygger ett hus i Helsingborg 2024, April
Hus Av Polystyrenbetong: Hussatser Av Polystyrenbetongpaneler, Projekt Och Byggande Av Hus, Fördelar Och Nackdelar, ägarrecensioner
Hus Av Polystyrenbetong: Hussatser Av Polystyrenbetongpaneler, Projekt Och Byggande Av Hus, Fördelar Och Nackdelar, ägarrecensioner
Anonim

Om det finns en begränsad budget för byggandet av ett hus kan en lösning vara en byggnad av polystyrenbetong . Materialet har en porös struktur, men har tillräcklig styrka och förmåga att behålla värme. Om det redan finns en färdig grund kan ett team av byggare efter ett arkitektprojekt bygga väggarna i ett hus på bara några dagar med stora plattor och små block i sitt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Billiga prefabricerade hus av polystyrenbetong är utbredda och efterfrågade från utvecklare. Materialets tekniska parametrar regleras av kraven i GOST 51263-2012 . Enligt standarden innehåller PB cementkomponenter, skumgranulat, skummande tillsatser och vatten. Andelen ingredienser som används för att göra polystyrenbetong bestämmer dess styrka och förmåga att behålla värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje block av expanderad polystyrenbetong i dess dimensioner är en ersättning för murverk av 17 tegelstenar , därför byggs byggnader med användning av polystyrenbetong i mycket snabb takt, vilket minskar arbetstiden med 20% från de allmänt accepterade standarderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare stora plattor minskar dessutom kostnaden för att köpa murverk med 30-40%.

Men det är inte allt: för att bygga ett hus av polystyrenbetong räcker det med att organisera en lätt version av fundamentet, spara upp till 30% av budgetmedel … Spara pengar kan också vara på installation av isoleringsmaterial - man tror att konstruktionens bärande väggar inte kräver isolering, eller kostnaden för dess mängd kommer att vara mycket lägre än för tegelbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hus byggt av expanderad polystyrenbetong, kunna hålla värmen . Eftersom värmeöverföringen till den yttre miljön är låg, kommer ägaren också att spara värme under driften av en sådan struktur - hans kostnader blir 2-3 gånger lägre än ägaren till en tegelbyggnad. Förutom besparingar bör det noteras att en byggnad av polystyrenbetong kommer inte att krympa de första åren efter byggnadsarbeten . Detta material härdar snabbt med murverk och bildar en tät monolit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Polystyrenbetong är ett material som lämpar sig för att bygga prefabricerade byggnader. Denna typ av gasbetong har sina för- och nackdelar.

Bild
Bild

Fördelarna med polystyrenbetong inkluderar ett antal egenskaper

  • Hög grad av ljud- och värmeisolering , associerad med materialets porösa struktur. Jämfört med luftbetong har polystyrenbetong en mycket lägre värmeledningsförmåga.
  • Material påverkas inte av svamp, mögel och sönderfall . Gnagare och insekter visar inget intresse för dessa block.
  • Hög stabilitet effekterna av hög luftfuktighet och plötsliga temperaturförändringar.
  • Ett block av expanderad polystyrenbetong har vikten är bara 22 kg . Således utövar materialet inte mycket tryck på grunden.
  • Besitter hög styrka och kan användas för tillverkning av bärande skiljeväggar.
  • Lätt att klippa , borrning, spånning.
  • Tillhör klassen lågbrännbart byggmaterial .
  • Livslängden för expanderad polystyrenbetong är inte mindre än 100 år .
  • Luktfri inte avger hälsoskadliga komponenter i miljön, anses det vara en miljövänlig produkt.
  • Kan användas för konstruktion av prefabricerade konstruktioner .
  • Har en låg kostnad , som skiljer sig i nedåtgående riktning med cirka 2, 5 gånger i jämförelse med tegelstenen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom positiva egenskaper har polystyrenbetong också några nackdelar

  • På grund av dess låga värmeledningsförmåga och ångpermeabilitet är ett hus byggt av polystyrenbetong kommer att behöva ett bra ventilationssystem . Detta hjälper till att bli av med den höga luftfuktigheten i rummen.
  • Installation av stora och tunga konstruktioner på ett väggplan kommer att kräva inköp av speciella ankare konstruerad för luftbetong. All annan hårdvara i sådana väggar håller inte.
  • När du köper material som inte uppfyller GOST -standarderna kommer kvaliteten och styrkan hos expanderad polystyrenbetong att vara låg.
  • Under påverkan av öppna ultravioletta strålar, polystyrenkorn helt utbränd , lämnar tomrum i materialet istället för sig själv, minskar styrkan och ökar värmeledningsförmågan.
  • Låg materialtäthet gör installationen av fönster- och dörrblock problematisk. Om de installationsregler som tillämpas på cellbetong bryts, lossas fästena på dörr- och fönsterkonstruktioner om några år.
  • Polystyrenbetongväggar har låg vidhäftning till gipsbruk .

Billig polystyrenbetong kan betraktas som ett material som lämpar sig inte bara för byggande av bostadshus, utan också för konstruktion av ett staket, garage, tvättstugor. Dessutom kan dessa block användas som värmeisolerande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Ett standardhuspaket som används för konstruktion av expanderade polystyrenbetongbyggnader består som regel av flera typer av material.

Bild
Bild

Från block

Blockelementet kan tillverkas som en tät rektangel av monolitisk polystyrenbetong, ibland kan hålrum tillhandahållas i materialet . Vissa tillverkare producerar ett blockelement som inte behöver ytterligare efterbehandling. Dessutom finns det också en storblocksversion av materialet. Element av blocktyp kan läggas på murverk, lim eller polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från paneler

Byggkit för frigolit också består också av armerade plattor . Deras storlek gör det möjligt att minska antalet stötfogar, vilket minskar värmeförlusten avsevärt. För att installera sådana paneler, medverkan av specialiserad anläggningsutrustning kommer att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Monolitiska strukturer gör att du kan montera husets väggar mycket snabbare än det kan göras med hjälp av blockelement, men utan användning av speciella tekniker är det omöjligt att hantera denna uppgift manuellt . Monolitiska paneler används i seriekonstruktion, medan byggnad på individuell basis leder till en ökning av byggkostnaderna. Tack vare monolitiska plattor kan strukturer av olika former skapas.

För konstruktion av en färdigbyggd struktur är det i vissa fall tillåtet att tillverka polystyrenbetongblock hemma. För att utföra sådant arbete används speciella former, liksom en torr blandning av ett fyllmedel, en bindemedelskomponent och vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Att designa hus av polystyrenbetongelement blir allt populärare. Detta material har en låg grad av brandfarlighet och vinner gradvis mark på byggmarknaden.

Här är några exempel på polystyrenbetongbostadsprojekt

Envåningshus med en total bebyggd yta på 135 m² . Huset har 4 rum. Husets parametrar är 10x13,5 m. Boarean är 113 m².

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåvåningshus med en total yta på 209 m² . Byggnaden är gjord i nystilad jugendstil, element av ljusa färger används för dekoration. Husets form är ovanlig och gör det möjligt att jämföra med standardbyggnader. Husets parametrar är 15x13 m. Det användbara området på första våningen är 143 m², andra våningen har en yta på 67 m², ett garage med en yta på 20 m² tillhandahålls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Envåningshus med en yta på 170 m² , gjord i klassisk stil. Husets framsida är dekorerad med en entrégrupp med en bred dörröppning. På trädgården finns en terrass med glas i stort format. Husets parametrar är 17, 8x14, 3 m. Huset har 3 rum, ett garage med en yta på 21, 3 m² tillhandahålls.

För att underlätta uppgiften att välja ett projekt för att bygga ett hus måste du söka hjälp från arkitektföretagens tjänster som kan erbjuda ett urval av standardprojekt eller skapa ett individuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur definierar man kvalitet?

För att skydda dig från att köpa expanderad polystyrenbetong av låg kvalitet, det är viktigt att veta hur man skiljer produkter tillverkade i enlighet med GOST från en falsk:

  • skiktning av massan av betong med polystyrenkorn är oacceptabelt, materialets struktur måste vara homogen;
  • om krossat skum användes i materialet kommer kvaliteten på hållfastheten och förmågan att värma isolering av blocken att minskas;
  • falsk polystyren har stora granuler på 6-12 mm, materialets cellstruktur är sönder och styrkan minskar;
  • Defekta produkter anses vara avvikelser från block från standardstorlekar med mer än 3 mm;
  • färdiga block bör inte innehålla polystyrenbetongavfall i sin struktur, eftersom detta minskar materialets hållfasthet.

Enligt GOST-standarderna måste granulaten som utgör den expanderade polystyrenbetongen vara jämnt fördelade i den totala massan, storleken på polystyrenkornen enligt standarden kan inte vara mindre än eller överstiga parametrarna på 3-5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionens finesser

Du kan snabbt bygga ett bostadshus av expanderad polystyrenbetong med egna händer. Om det behövs kan block av betong och polystyren göras oberoende hemma, med beaktande av tillverkningstekniken.

  • Grundförberedelse . För byggnader gjorda av polystyrenbetong görs ett bandfundament, vars botten är täckt med sand och grus. För en byggnad av denna typ väljs fundamentets höjd 70 cm.
  • Uppförande av väggar och tak . För att förstärka väggarna används ett nät av metallförstärkning. Blocken installeras med en sömstorlek på högst 0,8 cm. Blocken fästs med lim eller murverk. När väggarna är klara installeras metallkanaltak och takramen monteras. Vattentäta plywoodskivor är fixerade på ramen och bitumen bältros läggs.
  • Isolering installation och efterbehandling . Efter att väggarna har rests kan de mantlas med isolering och förädlas från utsidan med en skyddande dekorativ finish. Inuti byggnaden avslutas väggarnas yta med ett tjockt lager gips. Utanför kan rött ihåligt tegel användas som extra ljud- och värmeisolering. För taket under konstruktionen används färdiga storstora block med värmeisoleringsegenskaper.

Det är möjligt att bygga ett hus av polystyrenbetong på några månader, och dess driftsegenskaper kommer att användas i många decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Byggsexperter är enhälligt överens om det byggnader av polystyrenbetong kan hålla värmen även i klimatiskt ogynnsamma regioner i Sibirien … Byggnader av lätt polystyrenbetongmaterial kan tillverkas i alla arkitektoniska konfigurationer. Låghus ser attraktiva ut och behöver inte ytterligare installation av isolering. Att bygga ett hus av block av betong och polystyren kommer att kosta ägaren 2-3 gånger billigare än om han skulle bygga samma byggnad av tegel . Enligt ägarna som bor i sådana hus är 375 mm -blocket ganska tillförlitligt när det gäller styrka och förmåga att behålla värme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt invånarna, dolda problem efter att ha byggt ett hus kan bara uppstå om falskt material av låg kvalitet användes för konstruktion . En betydande nackdel med konstruktionen av väggar av polystyrenbetong är att de inte är avsedda att hänga tunga konstruktioner, därför kan vissa svårigheter uppstå vid installation av hushållsmaskiner med stor massa eller köksskåp. Speciell hårdvara utformad för cellulära betongtyper hjälper till att hantera ett sådant problem. Ett annat sätt att lösa problemet är att förstärka väggen med armeringsjärn, men detta måste göras under byggandet av väggar under konstruktionsfasen.

Användningen av polystyrenbetong blir allt populärare för varje år. Huset byggs snabbt och dess design kommer att tjäna sin ägare i många år.

Rekommenderad: