DIY Polystyrenbetong: Beräkning Av Proportionerna Och Sammansättningen Av Lösningen Per 1 M3 Expanderad Polystyrenbetong Och Polystyrenbetong På Sand, Ett Recept Hemma

Innehållsförteckning:

Video: DIY Polystyrenbetong: Beräkning Av Proportionerna Och Sammansättningen Av Lösningen Per 1 M3 Expanderad Polystyrenbetong Och Polystyrenbetong På Sand, Ett Recept Hemma

Video: DIY Polystyrenbetong: Beräkning Av Proportionerna Och Sammansättningen Av Lösningen Per 1 M3 Expanderad Polystyrenbetong Och Polystyrenbetong På Sand, Ett Recept Hemma
Video: Making a styrofoam cement mixture 2024, Maj
DIY Polystyrenbetong: Beräkning Av Proportionerna Och Sammansättningen Av Lösningen Per 1 M3 Expanderad Polystyrenbetong Och Polystyrenbetong På Sand, Ett Recept Hemma
DIY Polystyrenbetong: Beräkning Av Proportionerna Och Sammansättningen Av Lösningen Per 1 M3 Expanderad Polystyrenbetong Och Polystyrenbetong På Sand, Ett Recept Hemma
Anonim

Betong är en av de bästa uppfinningarna för mänskligheten inom konstruktionsområdet i hela civilisationens historia, men dess klassiska version har en grundläggande nackdel: betongblock väger för mycket. Inte överraskande har ingenjörer arbetat hårt för att göra materialet mindre tätt, men ändå mycket hållbart. Som ett resultat skapades flera modifierade versioner av betong, och en av de mest populära bland dem är polystyrenbetong. I motsats till vad många tror kan den, precis som vanlig betong, blandas med egna händer hemma.

Bild
Bild

Fotokälla:

Nödvändiga material

Som passar alla andra betongblandningar antar polystyrenbetong användningen i första hand cement, siktad sand och mjukgörare . Vatten är också nödvändigt, och det är viktigt att beräkna dess mängd perfekt exakt. I princip, om det finns mycket fukt, märker du det omedelbart: en för flytande massa kommer att få hela suspensionen att flyta. Om kompositionen är för tjock kommer konsekvenserna att avslöjas senare - olämpligt förtjockad polystyrenbetong har en ökad benägenhet att spricka. Dessutom måste du lägga till och polystyren.

Denna kombination av ingredienser räcker redan för att göra massan mångsidig och kan användas under olika förhållanden. Det är inte nödvändigt att lägga till ytterligare komponenter - standardkomponenten är tillräckliga för att polystyrenbetong kan användas för alla huvudområden, nämligen: byggnadskonstruktion, installation av överdrag och golvgjutning.

Samtidigt innehåller materialet inte giftiga eller andra farliga ämnen för människor, är miljövänligt och ofarligt för miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och redskap

En egenskap hos polystyrenbetong är att dess komponenter har olika densiteter och därför behöver mycket noggrann blandning, annars kan det inte vara fråga om massahomogenitet. Tung utrustning för blandning av polystyrenbetong krävs inte , även om det kan användas vid tillverkning av byggmaterial i industriell skala. Samtidigt knådar inte ens amatörbyggare kompositionen manuellt - det är lämpligt att förvärva åtminstone det enklaste betongblandare.

Vid förhållanden med stor privat konstruktion, om polystyrenbetong behöver minst 20 kubikmeter, är det relevant att använda en separat elektrisk generator . Det kommer att tillåta att den producerade massan levereras till platsen för läggning utan avbrott, och faktiskt på landsbygden, där de vanligtvis ägnar sig åt amatörkonstruktion, är avbrott i spänning ganska troligt.

Enligt GOST 33929-2016 är fyllning av material av hög kvalitet endast möjlig med full användning av generatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllning är möjlig från ett visst avstånd, men för bekvämligheten av att utföra storskaliga arbeten är det mycket mer bekvämt att skaffa mobil installation för blandning av polystyrenbetong . En annan sak är att köpet är mycket dyrt för ägaren, och under byggandet av ett objekt, till och med ett ganska stort, kommer det inte att ha tid att betala. Således är sådan utrustning relevant för professionella byggbesättningar, men bör knappast betraktas som en lösning för individuellt byggande.

Du kan också klargöra att i stora företag är automatiseringen av processen naturligtvis organiserad i en storleksordning högre. De bästa exemplen på modern teknik - helautomatiska transportband - låter dig dosera över 100 m3 färdigt material dagligen, dessutom redan format till block med önskad storlek och form. Även medelstora företag har inte råd med sådan utrustning, som istället förlitar sig på relativt kompakta och billiga fasta linjer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recept

På Internet kan du hitta olika rekommendationer angående proportionerna för alla komponenter som ingår i receptet, men i varje fall blir den rätta sammansättningen annorlunda. Du bör inte bli förvånad över detta: precis som vanlig betong finns polystyrenversionen i olika kvaliteter, som var och en är lämplig för specifika uppgifter. Detta är vad som bör hanteras i första hand.

Grader av polystyrenbetong efter densitet betecknas med bokstaven D och ett tresiffrigt nummer , som anger hur många kilo vikt som är cirka 1 m3 stelnad massa. Mindre täta lösningar vars klass är lägre än D300 inte lämpar sig för varken golvbeläggning eller väggkonstruktion: de är mycket porösa och därför spröda, tål inte betydande påfrestningar. Sådana block används vanligtvis som värmeisolering.

Polystyrenbetong i D300-D400 kallas värmeisolerande och strukturellt: det ger också värmeisolering och kan användas för lågkonstruktion, men bara under förutsättning att det inte blir ett bärande stöd för tunga konstruktioner. Till sist, kompositioner med en densitet av 400 till 550 kg per 1 m3 kallas strukturell och värmeisolering . De är inte längre lämpliga för fullvärdig värmeisolering, men de tål en högre belastning.

Men även de kan inte användas för byggnader i flera våningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du gå direkt till proportionerna. I varje fall tar vi 1 kubikmeter granulerad polystyren som en oföränderlig grund . Om vi tar M -400 -cement för blandning, bör 160 kg cement tas per kub polystyren för tillverkning av D200 -betong, för D300 - 240 kg, D400 - 330 kg, D500 - 410 kg.

Mängden vatten när den potentiella densiteten växer ökar också: det är nödvändigt att ta 100, 120, 150 och 170 liter. Och också förtvålat träharts (SDO) tillsätts ofta, men mycket lite av det behövs och ju mindre desto högre densitet: 0,8, 0,65, 0,6 respektive 0,45 liter.

Användningen av cement av lägre kvalitet än M-400 är mycket oönskad . Om betyget är högre kan du spara lite cement genom att göra massan delvis på sand.

Professionella påpekar att användningen av cement av hög kvalitet gör att en tredjedel av massan kan ersättas med sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av LMS, som anses valfri, förtjänar särskild uppmärksamhet . Detta ämne tillsätts på grund av att det skapar små luftbubblor i betongen, vilket ökar värmeisoleringsegenskaperna. Samtidigt påverkar inte en liten andel av LMS i den totala massan radikalt densiteten, men om du absolut inte behöver värmeisolering kan du spara på produktionen av polystyrenbetong utan att lägga till denna komponent i den.

De nödvändiga komponenterna är mjukgörare, men de beaktades inte i proportionerna ovan . Detta hände eftersom varje tillverkare erbjuder produkter med helt olika egenskaper, så det är rimligt att läsa instruktionerna på behållaren och inte ledas av någon allmän logik. Samtidigt används speciella mjukgörare ofta inte hemma, utan använder flytande tvål eller diskmedel i stället.

Även om de också är olika finns det en allmän rekommendation: denna "mjukgörare" tillsätts till vattnet i en mängd av cirka 20 ml per hink.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Att göra polystyrenbetong med egna händer är inte en särskilt svår uppgift, men det är viktigt att stå emot beredningsförfarandet, annars kommer materialet att visa sig vara opålitligt, kommer inte att kunna uppfylla de bästa förväntningarna, eller det kommer helt enkelt att tillagas i otillräckliga eller för stora mängder. Låt oss ta reda på hur man får bra expanderad polystyrenbetong utan uppenbara misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volymberäkning

Även om proportionerna ovan anges korrekt, används de sällan hemma: de tar hänsyn till för stora volymer, som inte bara inte används i privat konstruktion, utan också är svåra att mäta. För större bekvämlighet använder amatörhantverkare konverteringen till skopor - detta är en slags gemensam nämnare för kilogram cement, liter vatten och kubikmeter polystyren . Även om vi behöver en lösning baserad på en kubikmeter granulat, kommer en sådan volym inte att passa in i en hushållsbetongblandare, vilket innebär att det är bättre att mäta med skopor.

Först måste du förstå hur många hinkar cement som behövs för att blanda massan . Normalt väger en standard 10 liters hink cement cirka 12 kg. Enligt ovanstående proportioner behövs 240 kg cement eller 20 skopor för att förbereda polystyrenbetong av D300 -kvalitet. Eftersom den totala massan kan delas upp i 20 "portioner" bestämmer vi hur många andra material som behövs för en sådan "portion", dividerar den rekommenderade mängden i proportioner med 20.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En kubikmeter polystyren är en volym som är lika med 1000 liter . Dela det med 20 - det visar sig att för varje hink cement behöver du 50 liter granulat eller 5 10 -liters hinkar. Med samma logik beräknar vi mängden vatten: totalt behövdes det 120 liter, uppdelat i 20 delar visar det sig 6 liter per portion, du kan till och med mäta dem med vanliga flaskor från olika drycker.

Det svåraste är med LMS: det behövdes totalt bara 650 ml, vilket innebär att för varje portion - endast 32,5 ml. Naturligtvis är små avvikelser tillåtna, men kom ihåg att en minskning av doseringen påverkar värmeisoleringsegenskaperna negativt, och ett överskott gör materialet mindre hållbart.

Samma formel används för att beräkna proportionerna av komponenterna för tillverkning av polystyrenbetong av andra märken: bestäm hur många hinkar cement som behövs per 1 m3 granulat och dividera sedan motsvarande volym av andra komponenter med antalet skopor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knådning

Det är nödvändigt att knåda polystyrenbetong med en viss procedur, annars blir den resulterande massan inte homogen, vilket innebär att blocken från den inte blir starka och hållbara. Stegsekvensen ska vara följande:

  • alla polystyrenflingor hälls i betongblandaren och trumman slås på omedelbart;
  • mjukgöraren eller tvättmedlet som ersätter det löses i vatten, men inte all vätska hälls i trumman, utan bara en tredjedel av den;
  • i en relativt liten mängd fukt och mjukgörare bör polystyrenkorn graneras en tid - vi går till nästa steg först efter att varje granulat troligen är genomblöt;
  • därefter kan du hälla hela cementvolymen i betongblandaren och omedelbart efter det hälla i allt återstående vatten;
  • om LMS är en del av ditt recept hälls det i det allra sista, men det måste först lösas upp i en liten volym vatten;
  • efter tillsats av SDO återstår att knåda hela massan i 2 eller 3 minuter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktiskt processen för hemspädning av polystyrenbetong kan vara enklare om du köper den torr och bara tillsätter vatten . Förpackningen visar vilket märke av byggmaterial som ska fås vid utgången, och det ska också ange exakt hur mycket vätska som behövs för att få det förväntade resultatet.

Sammansättningen av en sådan torr massa innehåller redan allt du behöver, inklusive LMS och mjukgörare, så du behöver inte tillsätta något annat än vatten.

Rekommenderad: