Vindgenerator (49 Foton): Val För Ett Privat Hus I Ett Vindkraftverk För Elproduktion, Fördelar Och Nackdelar, Byggande Av En Vindkraftpark

Innehållsförteckning:

Video: Vindgenerator (49 Foton): Val För Ett Privat Hus I Ett Vindkraftverk För Elproduktion, Fördelar Och Nackdelar, Byggande Av En Vindkraftpark

Video: Vindgenerator (49 Foton): Val För Ett Privat Hus I Ett Vindkraftverk För Elproduktion, Fördelar Och Nackdelar, Byggande Av En Vindkraftpark
Video: Bladbyte på vindkraftverk, Södervidinge, 21 Maj 2015 2024, Maj
Vindgenerator (49 Foton): Val För Ett Privat Hus I Ett Vindkraftverk För Elproduktion, Fördelar Och Nackdelar, Byggande Av En Vindkraftpark
Vindgenerator (49 Foton): Val För Ett Privat Hus I Ett Vindkraftverk För Elproduktion, Fördelar Och Nackdelar, Byggande Av En Vindkraftpark
Anonim

För att förbättra levnadsvillkoren använder mänskligheten vatten och olika mineraler. På senare tid har alternativa energikällor, särskilt vindkraft, blivit populära. Tack vare det senare har människor lärt sig att få energiförsörjning för både inhemska och industriella behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

På grund av att behovet av energiresurser ökar dagligen och lagren av vanliga energibärare minskar, blir användningen av alternativa energikällor mer och mer relevant för varje dag. Nyligen har forskare och designingenjörer skapat nya modeller av vindkraftverk . Användningen av den senaste tekniken gör det möjligt att förbättra enheternas kvalitetsegenskaper och minska antalet negativa aspekter i strukturerna.

En vindgenerator är en typ av teknisk enhet som omvandlar kinetisk vindenergi till elektrisk energi

Värdet och tillämpningen av produkten som dessa enheter producerar ökar ständigt på grund av de outtömliga resurserna som de använder för arbete.

Bild
Bild

Var används de?

Vindgeneratorer används på olika platser, vanligtvis öppna områden, där vindpotentialen är störst. Stationer med alternativa energikällor installeras i bergen, på grunda vatten, öar och åkrar. Moderna installationer kan generera el även vid låga vindhastigheter. På grund av denna möjlighet används vindgeneratorer för att leverera elektrisk energi till objekt med olika kapacitet.

Stationär en vindkraftspark kan ge elektricitet till ett privat hus eller en liten industriell anläggning. Vid frånvaro av vind kommer energireserven att ackumuleras och sedan användas från batteriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstora vindkraftverk kan användas på gårdar eller i hus som ligger på avstånd från värmesystem. I detta fall kan denna elkälla användas för uppvärmning av rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Vindgeneratorn drivs av vindkraft. Utformningen av denna enhet bör innehålla följande element:

  • turbinblad eller propeller;
  • turbin;
  • elektrisk generator;
  • den elektriska generatorns axel;
  • en växelriktare, vars funktion är omvandling av växelström till likström;
  • en mekanism som roterar bladen;
  • en mekanism som roterar turbinen;
  • batteri;
  • mast;
  • rotationsrörelseregulator;
  • spjäll;
  • vindsensor;
  • vindmätare skaft;
  • gondol och andra element.
Bild
Bild

Typerna av generatorer är olika, därför kan strukturelementen i dem skilja sig åt.

Industriella enheter har ett kraftskåp, blixtskydd, en svängmekanism, en pålitlig grund, en enhet för att släcka en brand och telekommunikation.

Bild
Bild

En vindgenerator anses vara en enhet som omvandlar vindenergi till elektricitet. Föregångarna till moderna enheter är kvarnar som producerar mjöl från spannmål. Dock har anslutningsschemat och generatorns funktionsprincip praktiskt taget inte ändrats.

  1. Tack vare vindens kraft börjar bladen rotera, vars vridmoment överförs till generatoraxeln.
  2. Rotorn av rotorn skapar en trefas växelström.
  3. Via styrenheten skickas en växelström till batteriet. Batteriet är nödvändigt för att skapa en stabil drift av vindgeneratorn. Om det blåser, laddar enheten batteriet.
  4. För att skydda mot en orkan i vindkraftssystemet finns det element för att avleda vindhjulet från vinden. Detta sker genom att vika svansen eller bromsa hjulet med en elektrisk broms.
  5. För att ladda batteriet måste du installera en styrenhet. Funktionerna hos den senare inkluderar spårning av laddningen av batteriet för att förhindra att det går sönder. Om det behövs kan denna enhet dumpa överskottsenergi på ballasten.
  6. Batterier har en konstant låg spänning, men det bör nå konsumenten med en effekt på 220 volt. Av denna anledning installeras omformare i vindgeneratorer. De senare kan omvandla växelström till likström och öka dess effektindikator till 220 volt. Om växelriktaren inte är installerad är det endast nödvändigt att använda enheter som är märkta för lågspänning.
  7. Den transformerade strömmen skickas till konsumenten för att driva värmebatterier, rumsbelysning och hushållsapparater.

Det finns ytterligare element i konstruktionen av industriella vindgeneratorer, tack vare vilka enheterna fungerar i ett autonomt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer, deras fördelar och nackdelar

Klassificeringen av vindkraftsparker baseras på följande kriterier

  1. Antal blad . För närvarande till salu kan du hitta en enbladig, lågbladig, flerbladig väderkvarn. Ju färre blad en generator har, desto högre blir motorns varvtal.
  2. Indikator för märkeffekt . Hushållsstationer genererar upp till 15 kW, halvindustriell - upp till 100 och industriell - mer än 100 kW.
  3. Axelriktning . Vindkraftverk kan vara både vertikala och horisontella, varje typ har sina för- och nackdelar.
Bild
Bild

De som vill skaffa en alternativ energikälla kan köpa en vindgenerator med rotor, kinetik, virvel, segel, mobil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en klassificering av vindkraftgeneratorer efter deras plats. Idag finns det tre typer av enheter.

  1. Markbundna . Sådana väderkvarnar anses vara de vanligaste; de är monterade på kullar, höjder, platser som förberetts i förväg. Installationen av sådana installationer utförs med dyr utrustning, eftersom strukturelementen måste fixeras på en hög höjd.
  2. Kuststationer byggs i den kustnära delen av havet och havet . Generatorns funktion påverkas av havsbrisen, på grund av vilken den roterande enheten producerar energi dygnet runt.
  3. Offshore . Vindkraftverk av denna typ installeras till sjöss, vanligtvis på ett avstånd av cirka 10 meter från stranden. Sådana enheter genererar energi från den vanliga vinden till havs. Därefter går energin till stranden genom en speciell kabel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal

Vertikala vindkraftverk kännetecknas av en vertikal rotationsaxel i förhållande till marken. Denna enhet är i sin tur uppdelad i 3 typer.

Med en Savounis -rotor . Strukturen innehåller flera halvcylindriska element. Rotationen av enhetsaxeln sker konstant och beror inte på vindens styrka och riktning. Fördelarna med denna generator är en hög tillverkningsbarhet, högkvalitativt startmoment, liksom förmågan att fungera även med en liten vindkraft. Nackdelar med enheten: lågeffektiv drift av bladen, behovet av en stor mängd material i tillverkningsprocessen.

Bild
Bild

Med Darrieus -rotor . Flera blad är placerade på anordningens rotationsaxel, som tillsammans har formen av en remsa. Fördelarna med generatorn anses vara frånvaron av behovet av att fokusera på luftflödet, frånvaron av svårigheter i tillverkningsprocessen och enkelt och bekvämt underhåll. Nackdelarna med enheten är låg effektivitet, kort översyncykel och dålig självstart.

Bild
Bild

Med spiralrotor . Vindgeneratorn av denna typ är en modifiering av den tidigare versionen. Dess fördelar ligger i en lång driftstid och låg belastning på mekanismer och stödenheter. Nackdelarna med enheten är den höga kostnaden för strukturen, den svåra och komplexa processen att tillverka bladen.

Bild
Bild

Horisontell

Axeln för den horisontella rotorn i denna enhet är parallell med jordens yta. De är enkelbladiga, dubbelbladiga, trebladiga och även flerbladiga, där antalet blad når 50 bitar. Fördelarna med denna typ av vindkraftverk är hög effektivitet. Nackdelarna med enheten är följande:

  • behovet av orientering enligt luftflödets riktning;
  • behovet av installation av höga strukturer - ju högre installation, desto kraftfullare blir den;
  • behovet av en grund för den efterföljande installationen av masten (detta bidrar till en ökning av kostnaden för processen);
  • högt ljud;
  • fara för fåglar som flyger förbi.
Bild
Bild

Vindflöjel

Bladkraftgeneratorer har formen av en propeller. I detta fall tar bladen emot luftflödets energi och bearbetar den till roterande rörelser.

Konfigurationen av dessa element har en direkt inverkan på vindkraftverkets effektivitet.

Horisontella vindkraftverk har pumphjul med blad, av vilka det kan finnas ett visst antal . Vanligtvis finns det 3 stycken. Beroende på antalet blad kan enhetens effekt antingen öka eller minska. En klar fördel med denna typ av vindkraftverk är den enhetliga fördelningen av laster på trycklagret. Nackdelen med enheten är att installationen av en sådan struktur kräver mycket extra material och arbetskostnader.

Bild
Bild

Turbin

Vindkraftverk anses för närvarande vara de mest effektiva. Anledningen till detta är den optimala kombinationen av bladområden med deras konfiguration . Fördelarna med den bladlösa designen inkluderar en hög effektivitet, lågt ljud, vilket orsakas av enhetens små dimensioner. Dessutom kollapsar dessa enheter inte i starka vindar och utgör ingen fara för andra och fåglar.

En väderkvarn av turbintyp används i städer och städer, med dess hjälp är det möjligt att förse ett privat hus och en sommarstuga med belysning . Det finns praktiskt taget inga nackdelar med en sådan generator.

Nackdelen med vindkraftverket är behovet av att stabilisera komponenter i strukturen.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

De främsta fördelaktiga egenskaperna hos vindgeneratorer är följande:

  • miljösäkerhet - driften av anläggningarna skadar inte miljön och levande organismer;
  • brist på komplexitet i designen;
  • enkel användning och hantering;
  • oberoende av elektriska nät.

Bland nackdelarna med dessa enheter skiljer experter följande:

  • hög kostnad;
  • möjligheten att betala av sig först efter 5 år;
  • låg effektivitet, låg effekt;
  • behovet av dyr utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Enheter för att generera energi från vind kan ha olika storlekar. Deras kraft beror på vindhjulets storlek, mastens höjd och vindhastigheten. Den största enheten har en pelare 135 m lång, medan dess rotordiameter är 127 m . Således når den totala höjden 198 meter. Stora vindkraftverk med höga höjder och långa blad lämpar sig för att ge energi till små industriföretag, gårdar. Mer kompakta modeller kan installeras hemma eller på landet.

För närvarande tillverkar de en marschande typ av väderkvarn med blad i diameter från 0, 75 och 60 meter . Enligt experter ska generatorns dimensioner inte vara grandiosa, eftersom en liten bärbar installation är lämplig för att generera en liten mängd energi. Den minsta modellen av enheten är 0,4 meter hög och väger mindre än 2 kilo.

Bild
Bild

Tillverkare

Idag är produktionen av vindkraftverk etablerade i många länder i världen. På marknaden kan du hitta ryska tillverkade modeller och enheter från Kina. Av de inhemska tillverkarna är de mest populära följande företag:

  • "Wind-Light";
  • Rkraft;
  • SKB Iskra;
  • Sapsan-Energia;
  • "Vindkraft".

Tillverkare kan göra vindkraftverk enligt kundens personliga preferenser. Tillverkare har också ofta en tjänst för beräkning och design av vindkraftparker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utländska tillverkare av kraftgeneratorer är också mycket populära:

  • Guldvind - Kina;
  • Vestas - Danmark;
  • Gamesa - Spanien;
  • Suzion - Indien;
  • GE Energy - USA;
  • Siemens, Enercon - Tyskland.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt konsumentrecensioner är utländska tillverkade enheter av hög kvalitet, eftersom de tillverkas med den senaste utrustningen.

Det är dock värt att komma ihåg att användningen av sådana vindgeneratorer innebär användning av dyra reparationer, liksom reservdelar, som är nästan omöjliga att hitta i inhemska butiker. Kostnaden för kraftproduktionsenheter beror vanligtvis på konstruktionsegenskaper, kapacitet och tillverkare.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja rätt vindgenerator för en sommarstuga eller ett hem måste du ta hänsyn till följande

  1. Beräkning av effekten hos installerade elektriska apparater som kommer att anslutas i rummet.
  2. Kraften i den framtida enheten, med hänsyn till säkerhetsfaktorn. Den senare tillåter inte överbelastning av generatorn i en toppsituation.
  3. Territoriets klimat. Nederbörd påverkar enhetens prestanda negativt.
  4. Utrustningseffektivitet, som anses vara en av de viktigaste indikatorerna.
  5. Bullerindikatorer som kännetecknar vindkraftverket under drift.

Förutom allt ovan bör konsumenten utvärdera alla parametrar för installationen, samt läsa recensioner om den.

Bild
Bild

Sätt att förbättra arbetseffektiviteten

För att öka effektiviteten i vindgeneratorns drift kommer det att vara nödvändigt att ändra dess driftskapacitet och egenskaper i en positiv riktning. För det första är det värt att öka effektiviteten hos pumphjulets känslighet för relativt svag och instabil vind.

För att översätta idén till verklighet rekommenderas att man använder ett "kronbladssegel".

Detta är ett slags ensidigt membran för luftflöde, som fritt passerar vinden i en riktning. Membranet är en ogenomtränglig barriär för luftmassornas rörelse i motsatt riktning.

Bild
Bild

En annan metod för att öka effektiviteten hos ett vindkraftverk är användningen av diffusorer eller skyddskåpor, som avbryter flödet från den motstående ytan . Var och en av alternativen har både fördelar och nackdelar. Men de är i alla fall mer effektiva än den traditionella modellen.

Bild
Bild

DIY -konstruktion

En vindgenerator är dyr. Om du vill installera det på ditt territorium är det värt att överväga följande punkter:

  • tillgång på lämplig terräng;
  • förekomst av frekventa och starka vindar;
  • brist på andra alternativa energikällor.

Annars kommer vindkraftparken inte att ge det förväntade resultatet. Eftersom efterfrågan på alternativ energi ökar varje år och köp av ett vindkraftverk är ett påtagligt slag mot familjens budget kan du försöka göra en enhet med dina egna händer med efterföljande installation. Tillverkningen av ett vindkraftverk kan baseras på neodymmagneter, en växellåda, blad och deras frånvaro.

Bild
Bild

Vindkraftverket har många fördelar . Därför kan nästan vilken hantverkare som helst med en stor önskan och närvaron av elementära designerförmågor bygga en station för att generera el på sin webbplats. Den enklaste versionen av enheten anses vara ett vindkraftverk med en vertikal axel. Den senare kräver inte stöd och hög mast, och installationsproceduren kännetecknas av enkelhet och snabbhet.

Bild
Bild

För att skapa en vindgenerator måste du förbereda alla nödvändiga element och fixa modulen på den valda platsen. Som en del av en hemlagad vertikal energigenerator anses förekomsten av sådana element vara obligatorisk:

  • rotor;
  • blad;
  • axiell mast;
  • stator;
  • batteri;
  • växelriktare;
  • kontroller.

Bladen kan vara gjorda av lätt fjädrande plast, eftersom andra material kan skadas och deformeras under påverkan av höga belastningar. Först och främst måste 4 lika delar skäras av PVC -rör. Efter det måste du klippa ut ett par halvcirkelformade fragment från tennet och fixa dem längs kanterna på rören. I detta fall bör bladets radie vara 69 cm. I detta fall kommer bladets höjd att nå 70 cm.

Bild
Bild

För att montera rotorsystemet måste du ta 6 neodymmagneter, 2 ferritskivor med en diameter på 23 cm, lim för limning. Magneter ska placeras på den första skivan, med hänsyn till en vinkel på 60 grader och en diameter på 16,5 cm. Enligt samma schema monteras den andra skivan och magneterna hälls med lim. För statorn måste du förbereda 9 spolar, på vilka var och en lindar 60 varv kopparkablar med en diameter på 1 mm. Lödning måste utföras i följande ordning:

  • början av den första spolen med slutet av den fjärde;
  • början av den fjärde spolen med slutet av den sjunde.

Den andra fasen monteras på ett liknande sätt. Därefter är en form gjord av en plywoodskiva, vars botten är täckt med glasfiber. Faser från lödspolar monteras ovanpå. Strukturen fylls med lim och lämnas i flera dagar för att limma ihop alla delar. Efter det kan du börja ansluta de enskilda elementen i vindgeneratorn till en enda helhet.

Bild
Bild

För att montera strukturen i den övre rotorn bör 4 hål för reglarna göras. Den nedre rotorn installeras med magneter uppåt på fästet. Därefter måste du placera statorn med de hål som krävs för att montera fästet. Stiften ska vila på aluminiumplattan och täck sedan med den andra rotorn med magneterna nedåt.

Med en skiftnyckel är det nödvändigt att rotera stiften så att rotorn faller jämnt och utan ryck . När rätt plats har tagits är det värt att skruva loss reglarna och ta bort aluminiumplattorna. I slutet av arbetet måste strukturen fixeras med muttrar och inte dras åt ordentligt.

Bild
Bild

Ett starkt metallrör med en längd av 4 till 5 meter är lämplig som mast . En förmonterad generator skruvas fast på den. Därefter fixeras ramen med bladen på generatorn och maststrukturen installeras på plattformen, som förbereds i förväg. Systemets position är fixerad med en stag.

Anslutningen av strömförsörjningen till vindkraftverket sker i serie. Regulatorn måste ta en resurs från generatorn och konvertera växelström till likström.

Rekommenderad: