Bad Från Asp: Val Av Foder Och Ram. Varför är Lind Och Tall Bättre? Fördelar Och Nackdelar Med Asp För Ett ångbad, ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Bad Från Asp: Val Av Foder Och Ram. Varför är Lind Och Tall Bättre? Fördelar Och Nackdelar Med Asp För Ett ångbad, ägarrecensioner

Video: Bad Från Asp: Val Av Foder Och Ram. Varför är Lind Och Tall Bättre? Fördelar Och Nackdelar Med Asp För Ett ångbad, ägarrecensioner
Video: Rilla of Ingleside Audiobook by Lucy Maud Montgomery | Audiobook with Subtitles 2024, April
Bad Från Asp: Val Av Foder Och Ram. Varför är Lind Och Tall Bättre? Fördelar Och Nackdelar Med Asp För Ett ångbad, ägarrecensioner
Bad Från Asp: Val Av Foder Och Ram. Varför är Lind Och Tall Bättre? Fördelar Och Nackdelar Med Asp För Ett ångbad, ägarrecensioner
Anonim

Ett privat bad är drömmen för många ägare av privata hus. Detta är ett bra ställe att koppla av och föryngra. För sin konstruktion används trä av olika sorter, var och en av typerna har vissa egenskaper. Artikeln kommer att fokusera på aspbad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med materialet

Aspenbad har många positiva egenskaper

  • Denna träslag är inte rädd för mögel, mögel och ruttnande. Detta är en viktig egenskap för byggmaterialet i ett bad.
  • Aspen avger inte sönderfallsprodukter.
  • Materialet absorberar inte vatten.
  • Arrayen är resistent mot höga temperaturer. Inget harts utvecklas vid uppvärmning.
  • Naturliga råvaror lockar uppmärksamhet med sin förtrollande doft - det skapar en lugnande atmosfär i rummet. På grund av denna egenskap kallas asp ofta för "honungsträd". Regelbundna besök i aspbadet förbättrar det fysiska tillståndet.
  • Efter torkning blir byggmaterialet motståndskraftigt mot attacker från skadliga insekter.
  • Massivt trä har en lång livslängd, förutsatt att det har skördats med tanke på höga kvalitetsstandarder. För att produkten ska få vissa egenskaper måste träet bearbetas ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av dessa egenskaper är asp bra för att bygga ett bad.

Låt oss nu titta på nackdelarna med denna träslag

  • Trots att trädet ser friskt ut kan det ruttna på insidan. En sådan produkt är inte lämplig för byggande.
  • Det är möjligt att skörda ett blockhus endast från den övre delen av stammen, vilket komplicerar processen att skörda timmer.
  • På grund av den höga fukthalten i denna kvalitet krymper barrved mycket. Den naturliga torkprocessen leder till sprickor och deformation.
  • Det är nödvändigt att skörda trä endast på våren. Andra tider på året är det nästan omöjligt att ta bort barken från asp.
  • Efter torkningsprocessen komprimeras materialet, vilket gör det svårt att arbeta med. Det är väldigt svårt att hugga upp det själv.
  • Aspen är dyrare än andra vanliga träslag. Rött virke infekterar friska plankor och stockar, varför andelen avvisat material är mycket hög.
  • Materialets utseende kan inte skryta med höga estetiska kvaliteter. Fläckar och mörka områden visas ofta på träets yta. Det är nödvändigt att utföra ytterligare arbete för att öka produktens attraktivitet. Träarbetare använder antiseptika, lacker, emaljer och andra föreningar. Och gör inte heller utan slipning, slipning och andra processer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra raser

Asp jämförs ofta med andra sorter som lind, al eller tall. Varje träd har en viss uppsättning fördelar och nackdelar som måste beaktas när man väljer ett byggmaterial för ett bad eller när man köper möbler till ett ångrum.

Oftast jämförs asp med ett lind, som har många positiva egenskaper

  • Linden är lätt att bearbeta och har en mjuk konsistens. Detta förenklar byggprocessen avsevärt.
  • Trädet värms upp snabbt och håller den önskade inomhustemperaturen. Detta underlättas av låg värmeledningsförmåga.
  • Om torkprocessen har utförts korrekt behåller stockarna sin form och krymper inte. Byggnaden kan användas direkt efter att den byggts.
  • Detta är ett mångsidigt och vanligt alternativ som inte kräver beklädnad med foder.
  • Träet har en delikat och känslig doft, vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat inne i rummet. Vattenprocedurer inuti ett sådant bad har en positiv effekt på hälsan.
Bild
Bild

Av dessa skäl tror vissa att linden är bättre lämpad för att bygga ett bad, men det har också sina nackdelar

  • Den största nackdelen är ett svagt motstånd mot sönderfall. Även noggrann bearbetning sparar inte från denna nackdel. Svamp och andra skadliga mikroorganismer kan utvecklas på träets yta.

  • Den låga densiteten av träfibrer leder till behovet av att regelbundet reparera byggnaden och ersätta en del av virket.
  • Linden är dyr. Priset på materialet är högre jämfört med tall och gran. Och även materialet kommer att kosta mer än asp.
  • En annan nackdel är den stora mängden emitterat harts. Denna egenskap är inte lämplig för materialet som används vid konstruktionen av ångrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aspens andra konkurrent är al. Svart och grå al används i träbearbetningsindustrin. Naturliga råvaror används ofta för tillverkning av eurofoder.

Trä har några positiva egenskaper

  • Materialet har sammandragande och desinficerande egenskaper.
  • Alder har blivit utbredd på grund av dess unika läkande egenskaper, varför det ofta väljs för att bygga bad och bastur. Ämnena i träfibrer börjar släppas ut under uppvärmning. De har antiinflammatoriska, hemostatiska och andra effekter.
  • Detta är en populär och vanlig tresort som är lätt att hitta i alla järnaffärer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antal egenskaper noteras som nackdelar

  • Till skillnad från asp reagerar materialet inte bra på hög jordfuktighet. Av denna anledning kan inte al användas för golv.

  • Sorten har låg elasticitet.
  • På grund av otillräcklig styrka måste trä hanteras mycket försiktigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista arten att titta på är tall. Experter identifierade några faktorer som positiva egenskaper.

  • Under påverkan av höga temperaturer börjar fytoncider släppas ut i luften. Dessa ämnen har en positiv effekt på människors hälsa.
  • Tall har ett fantastiskt mönster som håller länge. Långsiktig bearbetning är inte nödvändig för att få timret att se attraktivt ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som nackdelar noteras den tuffhet som fyller ångrummet vid uppvärmning. Stora mängder harts är också obekväma. Den tjocka substansen orsakar ofta brännskador eller stickningar.

Tallvirke anses vara av högre kvalitet jämfört med asp av den anledningen att endast var 20: e skördsenhet anses olämplig för konstruktion. Användningen av barrved är mer lönsamt ur ekonomisk synvinkel.

Bild
Bild

Material som används

För att bygga ett bad kan du använda olika typer av virke.

Hel logg

Handskurna stockar är perfekta för att bygga ett klassiskt ryskt bad. Men denna typ av naturmaterial kännetecknas av hög luftfuktighet, upp till 85%. Detta leder till ökade torkningskostnader. Efter bearbetning torkar träet ut, tappar sin densitet och minskar i storlek. Allt detta påverkar priset.

Om du bestämmer dig för att bygga en bastu från stockar, välj bara en högkvalitativ och färdig att använda produkt

Ett korrekt utformat timmerhus hjälper till att fixa virket på ett säkert sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bjälkar

Badet kan byggas från en bar. Upphandlingen av detta material utförs säsongsmässigt. Naturliga råvaror genomgår en obligatorisk torkningsprocess med speciella kamrar . Mindre tid och pengar läggs på tillverkning av timmer jämfört med avverkning av stockar. Samtidigt bibehålls produktens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För efterbehandling

Euro foder av asp trä är perfekt för att täcka ett bad. Den har ett förstorat spår (upp till 8 millimeter) och en ås . Denna egenskap indikerar styrkan och tillförlitligheten hos anslutningarna. Under byggnadens drift minskar risken för sprickor avsevärt. Och även det skarvade fodret har blivit utbrett.

Fodret är indelat i grupper beroende på kvalitetsnivå . Produkten märkt "Extra" är den dyraste. Och även tillverkare använder beteckningarna "A", "B" och "C". Om du vill mantla rummet med trämaterial utan knutar och defekter, välj det första alternativet.

Obs: brädor är också gjorda av asp, liksom andra typer av efterbehandlingsmaterial. Alla produkter presenteras i ett brett sortiment.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aspenmöbler och andra element

Aspen används för att göra inte bara byggmaterial för badhuset, utan också möbler och andra inredningselement. En bänk av naturliga råvaror kommer att se bra ut inomhus . Du kan lägga till hyllor, gardiner, ett teckensnitt, ett bord och andra produkter till det.

För tillverkning av kvalitetsmöbler används material som har genomgått ett långt bearbetningsförfarande . Trädet är impregnerat med ett antiseptiskt medel och speciella polymerer. Men många tillverkare tror att när man arbetar med asp är sådan behandling inte nödvändig på grund av träets speciella sammansättning.

Träfibrer innehåller ämnen som förhindrar sönderfall och skyddar naturliga råvaror. Även under påverkan av hög luftfuktighet behåller råvarorna sina deklarerade egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också installera aspdörrar i badhuset. De kommer att se bra ut i kombination med golv och tak i samma träslag. Aspbänken blir inte bara en snygg dekoration för ångrummet. På grund av den speciella värmeväxlingen utesluts smärtsamma känslor vid kontakt med möbler.

Med verktygen och erfarenheten kan du göra dina egna möbler. Ångar man virket ordentligt är det enkelt att bearbeta. Butik och annat hantverk kan beställas från befälhavaren.

Sådana möbler kommer att kosta mer än färdiga möbler, men det kommer att ge personlighet till inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggtips

Experter som har arbetat med denna träslag länge delar sina rekommendationer med nybörjare

  • Den optimala åldern för stammen är från 40 år. När du köper naturmaterial rekommenderas det att välja träd från den minst boggiga platsen. Annars är det hög risk att köpa trä som är ruttet inuti.
  • Produkten, som har behandlats och impregnerats med speciella föreningar, bör förvaras under ett tak. Se till att materialet inte utsätts för solljus. Under deras inflytande börjar produkten försämras och deformeras, sprickor uppstår.
  • Processen att skörda och bearbeta asp måste utföras under perioden då juicingen börjar. Under denna tid är träet blött, så konstgjord torkning kommer inte att deformera det sågade virket.
  • Den slutliga bearbetningsprocessen genomförs i början av mars. Om du inte följer dessa tidsfrister blir det mycket svårt att bearbeta trä med en såg eller yxa.
  • När man arbetar med asp rekommenderar experter att man skär "i tassen". Detta alternativ förhindrar sprickbildning av materialet.
  • Under bearbetningen av råvaror måste den täckas med ett antiseptiskt medel. Alla andra alternativ för biosäkerhet är också lämpliga.
  • Om så önskas kan träet lackeras och materialet impregneras med färgning. Detta kommer att ge den en uttrycksfull färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Ägarna till aspbad delar sina intryck med dem som bara väljer materialet för framtida konstruktion. Åsikterna var delade. Vissa talar positivt om denna sort och anger fördelarna med asp. Andra tror att det finns mer lönsamma motsvarigheter på marknaden.

Aspen är ett dyrt virke. OCH för att byggnaden ska vara pålitlig och stå i mer än ett dussin år måste du lägga pengar på noggrant utvalt och bearbetat virke.

Rekommenderad: