Polystyrenbetong (41 Bilder): Expanderad Polystyrenbetong Och Andra Typer, Egenskaper Och Sammansättning, GOST Och Värmeledningsförmåga, Utrustning För Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Polystyrenbetong (41 Bilder): Expanderad Polystyrenbetong Och Andra Typer, Egenskaper Och Sammansättning, GOST Och Värmeledningsförmåga, Utrustning För Produktion

Video: Polystyrenbetong (41 Bilder): Expanderad Polystyrenbetong Och Andra Typer, Egenskaper Och Sammansättning, GOST Och Värmeledningsförmåga, Utrustning För Produktion
Video: Decagon KD2 Pro Thermal Analyzer 2024, Maj
Polystyrenbetong (41 Bilder): Expanderad Polystyrenbetong Och Andra Typer, Egenskaper Och Sammansättning, GOST Och Värmeledningsförmåga, Utrustning För Produktion
Polystyrenbetong (41 Bilder): Expanderad Polystyrenbetong Och Andra Typer, Egenskaper Och Sammansättning, GOST Och Värmeledningsförmåga, Utrustning För Produktion
Anonim

Att veta allt om polystyrenbetong är mycket viktigt för alla utvecklare. Det är nödvändigt att studera egenskaperna hos expanderad polystyrenbetong och andra typer, dess tekniska egenskaper och kemiska sammansättning. Dessutom är det värt att bekanta sig med GOSTs krav på värmeledningsförmåga och andra tekniska parametrar, med specifikationerna för utrustning för tillverkning av polystyrenbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Typisk industriell polystyrenbetong består av:

  • cement (det är möjligt att använda både vanligt Portlandcement och slagg Portlandcement);
  • polymergranulat;
  • kvartssand;
  • tekniskt vatten;
  • mjukgörande komponenter;
  • tillsatser som tvingar fram inställningsprocessen.
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

De huvudsakliga praktiska egenskaperna hos polystyrenbetong är associerade med fyllmedlet som används. Låg bulkdensitet gör att du kan anpassa produkten för en specifik användning. Det specifika tyngdkraftsområdet är mycket flexibelt. Viktiga tekniska parametrar anges GOST R 51263-12 . Miljövänlighet av polystyrenbetong uppfyller de strängaste kraven.

Livslängden för detta byggmaterial är mycket lång (det kan vara över 100 år) . Ånggenomsläppligheten för en blandning av polymer och betong är ungefär densamma som för massivt trä, men till skillnad från den är sannolikheten för krympning praktiskt taget noll. Polystyrenbetong är lätt att borra, såga, fräsa. Du kan fästa efterbehandlingselement på det på samma sätt som på ett enkelt träd - med hjälp av naglar.

När det gäller fuktbeständighet är detta material mycket bra och ligger långt före det vanliga träet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brandfarligheten hos polystyrenbetong är låg . Därför kan den användas även på platser med ökad brandrisk. Ur den allmänt vedertagna klassificeringen hör ett sådant ämne till en lågantändlig kategori. När den utsätts för en låga antänds den inte eller till och med inte. Avdunstning kommer bara att beröra granulaten direkt på ytan. Men man måste förstå att en sådan påverkan kommer att påverka konstruktionernas mekaniska egenskaper negativt. Andra viktiga parametrar kan också försämras. Under förbränningen frigörs inte styren, fenol och andra giftiga komponenter. När du bränner ena sidan på den andra sidan blir materialet något varmt, helt säkert att röra vid.

Värmekonduktivitetskoefficienten för betong med polymertillsatser varierar mycket beroende på det specifika märket. Det kan vara mellan 0,055 och 0,15 W / m ° C. Frostmotståndsindexet kan kategoriseras som F25-F100. Experter har länge funnit att materialets densitet och värmeledningsförmåga är strikt proportionella. Den specifika vikten av 1 m3 i olika fall är lika med:

  • 150;
  • 200;
  • 300;
  • 400;
  • 500;
  • 600 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrkan hos detta material kan variera från 0,5 till 1,5 konventionella enheter eller mer . Styrkan till tryck-, drag- och dragkrafter samt motståndskraft mot kyla är nära relaterade främst till densiteten hos ett visst block. Det vill säga med hur mycket en kub av polystyrenbetong av ett visst märke och sats väger. I vilket fall som helst garanteras en utmärkt ljudisolering. Denna omständighet gör det möjligt att framgångsrikt använda PSB -block både för ytterväggar och för invändiga skiljeväggar.

Typiska dimensioner av tillverkade konstruktioner:

  • 60x30x (9-20) cm-för värmeisolerande plattor;
  • 60x30x (20-25) cm - vid väggblocket;
  • 60x30x (8-12) cm - för standardiserade interiörpartitioner.

Oavsett storlek är detta material annorlunda utmärkta termiska egenskaper . Block med en tjocklek av 30 cm sammanfaller ungefärligt i värmeledningsförmåga med en 150 cm tegelsten. Styrkanivån ökar bara med tiden.

Det tillåtna temperaturintervallet är –60 till +70 grader Celsius. Under 70 cykler med frysning och uppvärmning går egenskaperna inte förlorade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

PSB -block är det mest prisvärda isoleringsmaterialet bland liknande lösningar … PSB stöds också av möjligheten att använda det som konstruktionsmaterial utan ytterligare isolering. Det enda undantaget är kanske bara de kallaste regionerna med svåra vintrar. Värme- och ljudisolering förbättras tack vare de minsta fogdimensionerna. Om väggen är 10 cm tjock, kommer ljudet inte högre än 37 dB att passera genom den.

Därför är förbrukningen av torr blandning i påsar inte för hög. För installation används oftast samma lim som används för skumbetong och keramiska plattor. Du kan alltid beställa flytande polystyrenbetong tillverkad enligt det exakta receptet under industriella förhållanden. Speciella tillsatser säkerställer effektiv fyllning även vid lufttemperaturer ner till –5 grader Celsius. Och det är helt obrännbart material; inte för tjockt lager 60-70 mm tjockt torkar helt på 72-120 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att få rätt blandning med egna händer är inte alltför svårt. I detta fall är materialförbrukningen också låg. Installationsprocessen är enkel, eftersom ett block identiskt med 17 tegelstenar väger 22 kg. Transport, lossning och efterföljande lagring, flytt till arbetsplatsen är ganska enkla. Sådana produkter är mycket motståndskraftiga mot aggressiva influenser. De tolererar perfekt kontakt med fukt, är inte mottagliga för hypotermi, utseendet på svampkolonier. Höga temperaturer är också praktiskt taget säkra. Sanitär och hygienisk säkerhet på PSB på en anständig höjd.

Men ändå har detta material också vissa nackdelar:

  • skruva i fästelement tillåter inte att uppnå hög hållfasthet under normala förhållanden;
  • på grund av den låga densiteten är det svårt att installera fönster och dörrar;
  • kritiskt låg polystyrenhalt eller dålig vidhäftning till betongkomponenter;
  • behovet av att applicera gips både inuti och utanför huset (med förbehandling);
  • ökad krympning;
  • instabilitet vid kontakt med organiska lösningsmedel;
  • otillräcklig ånggenomsläpplighet (det vill säga ökade ventilationskrav).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Utrustning för tillverkning av polystyrenbetong måste nödvändigtvis följa de tekniska specifikationer som antagits i Ryssland . För stora produktioner är det typiskt att utrusta med transportband med hög automatiseringsnivå. Kostnaden för sådan utrustning är ganska påtaglig även i den kommersiella sektorn. Men denna nackdel kompenseras helt av den höga effektiviteten och förmågan att producera många färdiga produkter.

Blocket som släpps på en automatiserad transportör har en verifierad geometri och strikt specificerade indikatorer . Anledningen är enkel - automatiseringen övervakar noggrant doseringen av komponenterna. Lägre fabriker kan utrustas med stationära linjer. De är något billigare, men de tillåter inte produktion av en stor mängd varor, dessutom kräver de en stor mängd arbete. Den kompletta uppsättningen väljs efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

I små verkstäder och för personligt bruk används mobila produktionsanläggningar. På 24 timmar producerar denna teknik upp till 30 m3 av den färdiga produkten. Personalens kvalifikationer och integritet är dock avgörande. På grund av den höga andelen manuellt arbete finns det en hög risk för överslösande komponenter. För att släppa ut 25 m3 eller mer per dag måste du använda en skumgenerator.

Den befintliga tekniken innebär ibland användning av träharts som tillsats. Det finns inget slutligt recept ännu, det finns bara några rekommendationer . Det rekommenderas starkt att involvera utbildade teknologer i arbetet. Tillverkning utförs med formsprutningsteknik eller i halvtorrpressningsläge.

Arbetsprocessen börjar med tillförsel av komponenter i erforderliga proportioner till mixern.

Bild
Bild
Bild
Bild

När blandningen är klar hälls lösningen i formar. De smörjs i förväg (vanligtvis med en speciell blandning, men i vissa fall används utspädd motorolja). När flera dagar har gått tas produkterna bort från formen. Under vintermånaderna måste du vänta lite längre. Viktigt: styrka av hög kvalitet tillhandahålls endast den 28: e dagen, och före detta ögonblick är blocken inte lämpliga för konstruktion. Handgjorda exempel är sällan perfekta. Ja, när det gäller kemisk sammansättning är de väldigt lika dem som görs på en automatisk linje. Geometri kan dock vara svår att underhålla.

Förutom, block med hög densitet hemma är nästan omöjliga att göra . Eftersom hantverksproduktion inte kontrolleras av någon kan du inte lita på exakta och verifierade egenskaper. Vibrationspressning är mycket effektivare. I detta fall bereds en ganska tät och tjock lösning. De försöker öka koncentrationen av cement, och tvärtom minska mängden vatten. Den vibrerande pressen ger gradvis kompositionen ett halvtorrt utseende. Men naturligtvis kommer ytterligare torkning att behövas i ett speciellt skåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Värmeisolering PSB har en densitet från D150 till D225 . Styrkan hos detta material är normalt B2. Den kan användas för att isolera ramar, tak, vindar. Värmeisolerande och strukturella block skiljer sig i densitet från D250 till D350, inklusive D300. I detta fall är styrkan minst B0,5.

Sådant material är lämpligt för bildning av överliggare i fönster- och dörröppningar . Det behövs också som fyllmedel för ytterväggar (med bärande funktion). Alternativet för strukturell och värmeisolering är lämpligt för att skapa långsträckta överdrag. De ersätter grundmaterialen för de bärande väggarna i låga byggnader. Standard densitet från D400, styrka nivå bör inte vara sämre än B1.5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga tekniska krav för polystyrenbetong är fastställda i GOST 33929-2016 … Denna standard föreskriver bestämning av frostbeständighetskvaliteten för materialet på samma sätt som det görs för luftbetong härdat i en autoklav. Proceduren beskrivs mer exakt i GOST 33159. Följande betyg fastställs med genomsnittlig densitet (i fallande ordning):

  • D600;
  • D550;
  • D500;
  • D450;
  • D400;
  • D350;
  • D300;
  • D250;
  • D200;
  • D175;
  • D150 (liknande kvaliteter infördes för expanderad polystyrenbetong).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Frisläppandet av detta material i Ryssland utförs av många fabriker och anläggningar. Ett specialiserat företag i Sverdlovsk -regionen har till exempel funnits sedan 2001. En annan produktionsanläggning är utplacerad i staden Rechitsa (Ramenskij -distriktet, Moskva -regionen). Företaget lovar strikt överensstämmelse med GOST -kraven, ett brett spektrum av storlekar och oöverträffad kvalitet. Du kan beställa både enskilda block och tallrikar och överlägg.

Det är också värt att notera företagens produkter:

  • "BlockPlastBeton";
  • företaget "Warm House";
  • LLC NPK Construction Technologies;
  • Portlant;
  • LLC Pobedit-Stroy;
  • Ochakovsky anläggning av betongvaror;
  • LLC "Ermak";
  • LLC "Bastion".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter och tillämpningsmetoder

Expanderad polystyrenbetong har blivit utbredd vid mottagande av bärande konstruktioner i lågkonstruktion. Det är också efterfrågat som värmeisolerande material. Sådana mönster kan användas för:

  • stugor;
  • små privata hus;
  • bad;
  • uthus;
  • garage.

För en vanlig bostadshus är väggar med en tjocklek på 25 cm tillräckligt (om vi bara går utifrån överväganden om maximalt termiskt skydd). Emellertid tvingar otillräcklig styrka i de flesta fall användningen av armering.

Ett ytterligare viktigt krav är bildandet av monolitiska förstärkningsbälten längs väggens övre omkrets. Detta arbete utförs innan golvet läggs ut och takarbete utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polystyrenbetong som värmeisolator används som:

  • golvbeläggningar;
  • stöd av tegel;
  • påfyllning av hålrum i undertak.

PSB är också efterfrågat när man skapar atypiska byggnadsstrukturer. Ett slående exempel är att hälla upp en uppvärmd poolskål; i detta fall kommer vattentemperaturen att förbli längre och mer stabil. Plattor PSB är efterfrågade för tillverkning av monolitiska strukturer. De skapas främst på webbplatserna själva. Hällning sker inuti golvet eller i väggformen. Denna lösning är många gånger enklare och mer lönsam än användningen av lättbetongblandningar. Naturligtvis har fästelement för polystyrenbetongblock sina egna egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den specifika strukturen för detta material tillåter inte användning av en borrhammare … Det är nödvändigt att använda en elektrisk borr, delen av borren ska vara mindre än den del av pluggen som används. Längden på pluggarna och skruvarna måste vara minst 6 cm. Endast relativt små föremål, högst 20 kg, bör monteras på lätta pluggar. Polystyrenbetong kan också användas som det nedre planet på ett varmt golv. Med en tjocklek på cirka 20 cm krävs ingen ytterligare isolering. Vattentätningsmaterial måste dock fortfarande användas.

Viktigt: direkt läggning på marken är opraktiskt - i det här fallet kan möss göra mycket skada . Inledningsvis används ett lager av fotfäste från 5 till 6 cm. Strykjärnets styrka tillhandahålls genom tillsats av sand; därför kommer ett höghållfast åtdragningsskikt bara att visas om du inte sparar det.

Ett golv av detta material är många gånger varmare än en ren betongbeläggning. Ovanpå det kan du lägga ut parkett, laminat, olika märken av linoleum. Detta gör det möjligt att göra utan att lägga ut stockar och bilda plankgolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva PSB: n bör självklart tillhöra kategorin värmeisolering. Men du kan också använda tätare grader - upp till 350 kg per 1 m3 inklusive. I bostadslokaler är det tillåtet att montera kakel eller annan ytbehandling direkt på byggmaterialet. Men i garage, verkstäder, hangarer och liknande krävs en mer kraftfull bas . Ovanpå det hällda skiktet på 400 - 600 kg per 1 m3 läggs först orienterade brädor eller mer traditionell plywood. Användningen av självbärande förstärkta överliggare är typiskt för pålitliga, långsiktiga byggnader.

Husen själva kan byggas av tegel, luftbetong, träbetong. En liknande lösning är dock tillämplig i bostadshus med flera våningar som uppförts med ramteknik. Bygelstorlekar kan variera mycket beroende på den specifika applikationen. I vissa fall bildas formning från PSB. I den icke-flyttbara versionen bör densiteten vara 200-250 kg per 1 m3. En sådan lösning tar automatiskt bort nästan alla restriktioner för höjden av byggnader som byggs. Det enda kravet är användning av kvalitetsmaterial och noggrann överensstämmelse med standarder för vibrationsbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett antal situationer används polystyrenbetong för att skapa en blind yta . Denna lösning är perfekt isolerad och mycket tillförlitlig. Bredden på varmblindområdet bör vara större än djupet på frysskiktet. När du använder en grund grund, styrs de av djupet av frysning på just denna plats. Ibland måste du till och med använda tjänsterna för geofysisk utforskning.

Men mycket oftare används fortfarande polystyrenbetong för väggkonstruktioner . Och i detta fall bör maximal uppmärksamhet ägnas åt valet av lim. Helst bör du fokusera på specialiserade formuleringar. Om du försöker lägga blocken på en typisk murbruk kommer en stor del av deras positiva egenskaper att gå förlorade eller värderas. Expanderad polystyren måste ingå i limmet. Denna komponent är till stor del ansvarig för att förbättra de hydrofoba egenskaperna hos blandningarna. Späd ut torra pulver i vatten och rör om ordentligt för att lösa upp sig utan rester.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man producerar PSB i vissa märkbara volymer är det absolut nödvändigt att använda en speciell pump och samma mixer. Blandningsanordningen är tillverkad enligt ett cykliskt paddelschema. För din information: på samma utrustning produceras ofta vanlig betong och skumbetong, samt spackel. Blandningskammaren måste rengöras varje dag. Lagren måste smörjas minst en gång var sjunde dag.

En gerotor (aka skruv) pump används oftast. Enligt tekniken ska partikelstorleken i lösningen vara högst 5 mm. Rotorn måste monteras på en enda axel med matarskruven.

Vanligtvis är den medföljande utrustningen redan helt driftsklar och behöver bara anslutas till elnätet. Ingen annan utrustning behövs eller används mycket sällan.

Rekommenderad: