Naturligt Faner: Vad är Det? Sågad Och Hyvlad, Livslängden För Mahogny- Och Ekfaner, Al Och Andra Material

Innehållsförteckning:

Video: Naturligt Faner: Vad är Det? Sågad Och Hyvlad, Livslängden För Mahogny- Och Ekfaner, Al Och Andra Material

Video: Naturligt Faner: Vad är Det? Sågad Och Hyvlad, Livslängden För Mahogny- Och Ekfaner, Al Och Andra Material
Video: Första verktygen och materialen 2024, Maj
Naturligt Faner: Vad är Det? Sågad Och Hyvlad, Livslängden För Mahogny- Och Ekfaner, Al Och Andra Material
Naturligt Faner: Vad är Det? Sågad Och Hyvlad, Livslängden För Mahogny- Och Ekfaner, Al Och Andra Material
Anonim

Moderna konsumenter vill ofta dekorera sin inredning med möbler, dörrar och andra hushållsartiklar av naturligt trä. Eftersom naturliga råvaror är ganska dyra och också har en stor massa görs ofta efterbehandling med faner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det anses vara en djup missuppfattning att faner är ett slags konstgjort efterbehandlingsmaterial. Naturfaner är en dekorerad träplåt som har klippts av massivt trä och behållit rasens mönster . Det realiseras i form av plattor, som är upp till 1-2 cm tjocka. Detta efterbehandlingsmaterial tillverkas med speciell modern teknik.

Den största skillnaden mellan naturligt faner och restaurerat faner är den uttalade konsistensen av trämönstret . Naturligt material kan också kännas igen av taktila förnimmelser. PVC -film påminner vanligtvis alla om den vanliga plasten.

Denna typ av beläggning realiseras i en torkad, slipad form med en skyddande beläggning redan applicerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Naturligt träfaner har många fördelaktiga egenskaper som gör det till ett vanligt val för konsumenterna. Denna beläggning försämras sällan från påverkan av negativa miljöfaktorer, den är inte benägen att spricka. Fördelarna med ett material med en sömlös konsistens är:

  • lönsamhet;
  • attraktivt utseende och estetik;
  • miljösäkerhet (faner innehåller cirka 75% naturligt trä, så det kan användas säkert när du inreder interiören i något av rummen, särskilt barnkammaren);
  • ett brett utbud av nyanser;
  • hög hållfasthet och tillförlitlighet;
  • lång livslängd.

Om faner har använts under en längre tid kan det återställas. Möbler och dörrkonstruktioner som är färdiga med denna beläggning är billigare, men samtidigt kännetecknas de av särskild praktik. Denna typ av beläggning har praktiskt taget inga nackdelar. Materialets nackdelar kan anses att det kan försämras under påverkan av fukt.

Experter säger också att naturligt faner är utsatt för repor, så det bör skyddas från djur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Många träslag kan användas för att göra faner av olika texturer. Efter tillverkningsprocessen får tillverkaren vita, krämiga, ljusbruna, choklad-, gyllene-, karamell-, lila- och varmrosa blad.

Beroende på vilken teknik tillverkaren använder, utmärker sig sorter av naturfaner

Skalad . Arkvaror säljs i form av ett tunt material med en tjocklek som inte överstiger 5 mm. Billigt faner är tillverkat av björk, asp, alarter. Ett bokblad är efterfrågat, vilket ofta används vid tillverkning av kombinerat material.

Bild
Bild

Det hyvlade utseendet är upp till 1 cm tjockt . Det erhålls genom att bearbeta det förberedda materialet med knivar. Fanerplattor kan ha olika texturer och mönster. I detta fall använder produktionen aktivt cederträ, gran, bok, hornbalk.

Bild
Bild

Sågat material är ett av de dyraste . Tillverkningen sker genom användning av specialsågar. Under processen används endast barrträd. Tjockleken på det sågade arket är från 5 till 12 mm. Förutom att alla ovanstående produkter finns på marknaden föredrar konsumenterna ofta lamellfaner, knuten faner och finlinje. Det senare förväxlas ofta med plast. Det produceras dock genom att pressa skalade flingor i stora block.

Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Naturfaner är tillverkat av olika träslag

Ek . Vanligtvis växer i Europa och Amerika, liksom i våtmarker. Ek kännetecknas av styrka och hållbarhet. Efterbehandlingsmaterial från denna ras kommer att kunna passa bra in i interiören, därför görs parkett med hjälp av dörrar och möbler. Ekfaner kan vara vit till brun.

Bild
Bild

Nöt . Naturlig valnötfaner är tillverkad av amerikanska, kaliforniska, europeiska raser. Färgen på ytskivorna är ofta brun.

Bild
Bild

Lönn kan vikas, lockigt och europeiskt. Lönnfaner kännetecknas av ett nästan vitt trä, men ibland kan det också hittas i en brun nyans.

Bild
Bild

Körsbär . Amerikanska och europeiska körsbär kan kännas igen av sin rödbruna färg. Vanligtvis används det för tillverkning av elitmodeller av möbelstrukturer.

Bild
Bild

Wenge är trä av afrikanska träd. Högkvalitativ dekorativ beläggning produceras av exotiska arter. Wengematerialet är mörkbrunt.

Bild
Bild

Ofta, för tillverkning av naturligt faner, använder tillverkaren al, lärk, tall, cederträ. Denna beläggning av hög kvalitet kan också tillverkas av mahogny och värdefull ibenholt . För att göra ett material av anständig kvalitet väljs trä där det minsta antalet knutar och slag med harts, men det finns också ingen inåtväxt bark och stora sprickor. Stockar bereds genom att eliminera barken, rengöra den övre skadade ytan och skära den i stora åsar.

Beroende på vad nästa bearbetningsprocess blir kan stockarna delas upp i små fraktioner . För att mjuka upp och justera skuggan ångas virket i flera dagar, varefter det blötläggs i en varm vätska. Sådan behandling är oacceptabel för lönn, eftersom den anses vara en nyckfull ras. För tillverkning av dukar körs trädet genom maskinen. Färska ark torkas, sorteras, läggs i buntar och skärs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Eftersom faner är ett lättviktigt naturmaterial som har egenskaper som ett riktigt trä, har det funnits sin tillämpning inom många sektorer av liv och industri. Tunt skalat tyg har funnit sin tillämpning vid tillverkning av tändsticksaskar och andra behållare, plywoodtyper . Fanerade paneler är praktiskt taget oumbärliga för beklädnad av MDF-bas, spånskiva, gips och skiljeväggar.

Fanerark används vid restaurering av gamla möbler och andra ytor . Ofta trimmar hyvlat faner möbelfasaden, dörrbladet, golv, dekorativa element, sport och hushållsutrustning. Sågad faner har funnit sin tillämpning vid tillverkning av olika konstföremål, dyra möbler, verktyg, valv, souvenirer och till och med korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det unika mönstret av naturligt faner används när man skapar inlägg med markeringstekniken. Det finns också på en träfasad. Det kommer inte att räcka för att göra ytfinishen med naturligt faner, eftersom det fortfarande behöver tas om hand. För att öka materialets livslängd är det värt att följa följande regler.

  • rengör inte ytan med slipmedel, hårdmetallborste, alkalisk eller sur lösning;
  • blöt inte den fanerade produkten med en stor mängd vatten, tryck inte med vassa föremål, rengör inte med ett blad;
  • om hyllan eller bänkskivan är täckt med faner, rekommenderas det inte att lägga för varma rätter på den, i det här fallet är det värt att använda ett underlag;
  • fläckar och smuts ska avlägsnas med en svamp, en bit mockaduk eller en mjuk borste;
  • det rekommenderas att torka den målade eller lackerade ytan med polermedel;
  • du kan använda en alkoholbaserad produkt för att ta bort fett från ytan;
  • bläcket ska tas bort med ett gummiband.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om den fanerade ytan har tappat sin glans kan situationen korrigeras genom att måla den med en speciell färg eller lack. Naturfaner är en modern typ av kvalitetsmaterial som kan vara ett värdigt alternativ till trä. För närvarande är det ganska efterfrågat, eftersom det har bra prestandaegenskaper och inte skapar svårigheter med underhåll.

Säkerheten hos detta material har bevisats av experter, så det kan användas i rum för alla ändamål, med undantag för badrum och bastur.

Rekommenderad: