Vattenavvisande För Beläggningsplattor: Typer Av Lack För Bearbetning, Beskrivning Av Impregneringen "våt Effekt" För Gatstenar. Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Det? Me

Innehållsförteckning:

Video: Vattenavvisande För Beläggningsplattor: Typer Av Lack För Bearbetning, Beskrivning Av Impregneringen "våt Effekt" För Gatstenar. Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Det? Me

Video: Vattenavvisande För Beläggningsplattor: Typer Av Lack För Bearbetning, Beskrivning Av Impregneringen
Video: Hårfön och mossgröt mot ogräs mellan stenarna - Trädgårdshacks med GardenR 2024, April
Vattenavvisande För Beläggningsplattor: Typer Av Lack För Bearbetning, Beskrivning Av Impregneringen "våt Effekt" För Gatstenar. Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Det? Me
Vattenavvisande För Beläggningsplattor: Typer Av Lack För Bearbetning, Beskrivning Av Impregneringen "våt Effekt" För Gatstenar. Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Det? Me
Anonim

När du anordnar en bakgård med beläggningsplattor är det viktigt att ta hand om dess skydd mot de destruktiva effekterna av atmosfärisk nederbörd. Det vattenavvisande hanterar detta problem. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det händer, vem som släpper det. Dessutom kommer vi att visa dig hur du väljer och använder det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vattenavvisande för beläggningsplattor - en speciell hydrofob impregnering "våt effekt". Detta är ett material med en specifik komposition, det förbättrar beläggningens utseende, ökar dess prestanda . Denna lack används så att ytan på gatstenen inte blir smutsig under drift.

Impregneringen har en dekorativ och praktisk funktion . Det ökar hållfasthetsegenskaperna hos beläggningsplattor, ändrar dess nyans och ger en ovanlig effekt. Skyddar ytan på det upplagda materialet mot hög luftfuktighet, extrema temperaturer, ultraviolett strålning, salter, syror.

Bild
Bild

Lacken som används är lätt att underhålla och använda. Det är pålitligt, täcker helt gemensamma sömmar. Har halkskyddande effekt, förhindrar bildning av mögel och mossa.

Gör det behandlade underlaget vattenavvisande. Lacken ökar beläggningsstenens frostbeständighet.

Ett hydrofobt medel med "våt sten" -effekt levereras till den ryska marknaden främst i en färdig form . Rör om innan du applicerar. Vid hög viskositet späds ut med ett speciellt lösningsmedel (till exempel vitsprit). Detta verktyg gör beläggningens nyans ljusare och fräschare.

Plattorna täcks med vattenavvisande omedelbart efter läggning . Det har djup penetration i den porösa strukturen hos det lagda materialet. Efter bearbetning finns en höghållfast film kvar på ytan. Det kollapsar inte, förhindrar bildning av utblomstring (vita fläckar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte vattentät: den hydrofoba impregneringen minskar inte luftgenomsläppligheten. Det skapar en ånggenomsläpplig typ av beläggning utan att störa kakelns porositet. Effekten av vattenavstötande medel beror emellertid på varaktigheten av exponering för fukt på plattan. Ju större den är, desto svagare är effektiviteten.

Appliceringen av en hydrofob komposition ökar basens motståndskraft mot mekanisk spänning . Lacken minskar frekvensen och volymen av reparationer. Baserat på typen av läkemedel utförs behandlingen 1 gång på 2, 3 år, ibland utförs den 1 gång på 10 år.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Ett hydrofobt preparat för beläggningsplattor kan ha en annan sammansättning. Dess bas är vatten, silikon, akryl. Varje produkttyp har sina egna egenskaper och skillnader . Genom att känna dem är det lättare att välja det alternativ som är nödvändigt för att skydda en specifik webbplats i olika regioner i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kakelhydrofobisering kan vara yta och volymetrisk. Ytan innebär vattning, sprutning och distribution av produkten på framsidan av en redan lagd sten.

Dessutom innehåller den bit-för-bit-bearbetning av fragment, vilket innebär att varje modul nedsänks i en speciell komposition.

Om enskilda delar bearbetas genom doppning och sedan torkning måste du vänta tills de är helt torra , Det är oacceptabelt att lägga dem medan de är våta. Detta minskar skyddsnivån och orsakar förstörelse av skyddsskiktet.

Volymetrisk hydrofobisering utförs i stadiet av beläggningsplattans produktion . En sådan sten är skyddad inte bara inuti och utanför. Det finns också ett tvångsvattenskydd, det innebär införande av ett hydrofobt läkemedel under tryck genom hål som är förborrade i brickan.

Tänk på särdragen hos vattenavvisande medel som används på de anlagda beläggningsplattorna.

Bild
Bild

Vattenbaserad

Sådana hydrofoba medel framställs genom upplösning av silikonfetter i vatten. När det tränger in i den steniga strukturen i plattan stänger silikonfett porerna. Därför kan vatten inte komma in i dem efter bearbetning. Produkterna i denna serie sticker ut för sitt låga pris, men deras effektivitet är kortlivad (endast 3-4 år).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga giftiga komponenter i dessa preparat. De kan användas för att täcka kakel i garage och lusthus.

Användningen av föreningar i vårt land visar att antalet behandlingar av beläggningsplattor för att bibehålla sina operativa och estetiska egenskaper är 1 gång på 2-3 år.

Bild
Bild

Alkohol

När det gäller prestanda liknar dessa produkter sina vattenhaltiga motsvarigheter. Dessa hydrofoba formuleringar är mer mångsidiga och har förbättrad penetration. De kan impregneras med beläggningsytor på gatan (trädgårdsvägar, områden nära lusthus och verandor, veranda, ingångar till garaget). De flyktiga komponenterna i dessa formuleringar tillåter dock inte användning inomhus.

De skapar en särskilt hållbar beläggning, de används för att täcka silikatstenar, naturliga, konstgjorda stenar. De kännetecknas av antiseptiska egenskaper. De används mindre ofta än analoger på vattenbasis, de förhindrar bildning av damm och smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer

Polymerbaserade produkter är erkända som de bästa produkterna för behandling av gatstenar, som drivs under ökad stress. Deras gaspermeabilitet är inte mindre än deras vattenmotsvarigheter. De kännetecknas av djup penetrerande förmåga. Dessa material appliceras på en torr yta och väljer inte för varma dagar för arbete.

Polymerbaserade impregneringar torkar snabbt, tvättas inte ut under drift, ändrar inte färg och ton på plattorna. De fungerar som ytskydd under mycket lång tid.

De skyddar den från bildandet av mikrosprickor och flis, ökar plattans hållbarhet. De används en gång var 10-15 år, medan mångfalden beror på väderförhållandena och volymen av laster på basen.

Bild
Bild

Recension av de bästa tillverkarna

Den moderna marknaden för hydrofoba produkter erbjuder köpare många produkter för att skydda beläggningsplattor. Klassificeringen av de bästa märkena inkluderar flera märken: Ceresit, VOKA, Sazi. Låt oss markera de bästa produkterna från företagen.

" Tiprom M" ("Tiprom K Lux") -högkvalitativa vattenavvisande medel med en långvarig "våt sten" -effekt som levereras av Sazis varumärke. De utmärks av garantin för omfattande skydd av de behandlade ytorna. Lämpliga för att täcka stenar på svåra platser, de har en hög penetrerande kraft.

Bild
Bild

Ceresit CT10 - skyddande hydrofob lack baserad på organisk silikon. Används för omfattande skydd, har en våtstenseffekt. Skyddar stenen effektivt från mögel och mögel.

Bild
Bild

Impregnat Dry - ett preparat med djup penetration i kakelstrukturen. Den är avsedd att appliceras i 2 lager, skapar en hållbar frostbeständig beläggning.

Bild
Bild

VOKA - ett universellt vattentätt preparat för beläggningsplattor. Det ska appliceras i 1 lager, det kan tränga in i stenens struktur med 3-5 mm. Det anses vara ett botemedel med en långvarig effekt (upp till 10 år).

Bild
Bild

Bland andra formuleringar rekommenderar experter att titta närmare på några andra produkter

" Aquasil " - en koncentrerad blandning som minskar vattenabsorberingen av porösa material. Den kan användas för att belägga ytan, vilket ökar dess styrka och hållbarhet.

Bild
Bild

" Spektrum 123 " - ett koncentrat med en silikonkomponent, avsett för bearbetning av porösa material. Förhindrar patogena bakterier och mögel.

Bild
Bild

" Tiprom U " - vattenavvisande impregnering som förhindrar ytkontaminering. Designad för ytor som ständigt interagerar med vatten.

Bild
Bild

" Armokril-A " - djup penetrerande hydrofob förening för betongplattor. Den tillverkas på en polyakrylatbas, som används för pigmenterade plattor.

Bild
Bild

Nyanser av val

Inte alla typer av vattenavvisande på marknaden är lämpliga för bearbetning av beläggningsplattor. Information om lämplig produkttyp bör finnas i instruktionerna för ett specifikt läkemedel. Även universella ämnen är inte alla effektiva på horisontella ytor.

Det är bättre att välja de alternativ som är avsedda direkt för beläggning av plattor, hjälper till att bekämpa fukt och utblåsning (till exempel GKZh 11).

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att enskilda produkter kan säljas i koncentrerad form. Detta är viktigt för att beräkna flödeshastigheten.

Antag inte att koncentrerade produkter gör ett bättre jobb med att skydda kakel . Om de inte är utspädda, som skrivits i instruktionerna, kommer oestetiska fläckar att dyka upp på ytan av basen som ska behandlas. Det är nödvändigt att välja ett vattenavvisande beroende på typ och kvalitet på ytan.

Bild
Bild

Du måste köpa detta eller det alternativet från en pålitlig leverantör. För att inte tvivla på varans kvalitet måste du kräva av säljaren lämplig dokumentation som bekräftar varans kvalitet. Det är nödvändigt att uppmärksamma möjligheterna till medel: inte alla kan göra ytan mättad och blank, som efter regn.

Under köpet måste du vara uppmärksam på utgångsdatumet . Efter utgången ändras produktens egenskaper, så skyddet av den behandlade ytan kan vara ineffektivt. Du bör inte ta kompositionen för framtida bruk. Det tas strax före bearbetning.

Bild
Bild

Tips för ansökan

Metoden för bearbetning av basen skiljer sig inte från att belägga ytan med färg. Innan kompositionen appliceras inspekteras basen. Det är viktigt att det inte finns några sluttningar och nedsänkningar i den. Det är viktigt att underlaget är rent. Om det behövs måste du bli av med skräp, smuts, olja och andra fläckar.

Om sprickor syns på ytan repareras de. Byt ut skadade plattor mot nya. Beroende på arbetsvolymen, förbered en lämplig behållare för lack, en rulle och en pensel. Innan arbetet påbörjas, utför en provbehandling av ett litet område på en oansenlig plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vattenavvisande appliceras uteslutande på en torr yta. Om det är blött kommer vissa formuleringar inte att kunna skapa en effektiv skyddande beläggning. Sådana ytor kan endast behandlas med alkoholbaserade föreningar.

Efter inspektion och förberedelse av basen börjar de bearbeta. Den vattenavvisande kompositionen appliceras på beläggningsstenarna med en rulle eller pensel. Ibland används en speciell spray istället. Om flis eller repor märks på brickorna, bearbetas de minst två eller tre gånger.

Det andra lagret appliceras först efter att det första lagret har absorberats. Det bör absorberas helt, men inte torrt. I genomsnitt är den ungefärliga absorptionstiden under optimala förhållanden 2-3 timmar. Lackskiktet ska inte vara tjockt. Överflödiga ämnen som finns kvar på ytan avlägsnas med en mjuk absorberande svamp eller bomullstrasa.

Bild
Bild

Vanligtvis appliceras den hydrofoba lacken två gånger. Detta gör att effekten kan fixas. I detta fall beror läkemedlets konsumtion på fuktinnehållet och porositeten hos själva basen (ju högre porositet, desto mer).

För att undvika förgiftning och allergiska reaktioner används skyddskläder och andningsskydd vid arbete med lack . Materialet är mycket brandfarligt. Du kan bara arbeta med det där det inte finns några öppna eldar i närheten. Lufttemperaturen bör vara minst +5 grader. Vid regnigt och blåsigt väder utförs inte bearbetning. Annars kommer smuts och damm att spridas till beläggningen.

Rekommenderad: