Hur Många år Lever En Gran? Genomsnittlig Livslängd. Hur Bestämmer Man Ett Barrträds ålder? Den Maximala Livslängden För Vanlig Gran

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många år Lever En Gran? Genomsnittlig Livslängd. Hur Bestämmer Man Ett Barrträds ålder? Den Maximala Livslängden För Vanlig Gran

Video: Hur Många år Lever En Gran? Genomsnittlig Livslängd. Hur Bestämmer Man Ett Barrträds ålder? Den Maximala Livslängden För Vanlig Gran
Video: Svenska träd #Barr Gran 2024, Maj
Hur Många år Lever En Gran? Genomsnittlig Livslängd. Hur Bestämmer Man Ett Barrträds ålder? Den Maximala Livslängden För Vanlig Gran
Hur Många år Lever En Gran? Genomsnittlig Livslängd. Hur Bestämmer Man Ett Barrträds ålder? Den Maximala Livslängden För Vanlig Gran
Anonim

Varje träd, vare sig det är lövfällande, barrträd eller ormbunksliknande, är begränsat till en specifik livslängd. Vissa träd växer, åldras och dör under årtionden, andra har en lång livslängd. Till exempel har havtorn en livslängd på upp till 30 år, av ett kvitten träd - upp till 50, sällsynta exemplar kommer att leva upp till 60. En baobab eller sequoia kan leva i tusentals år - dessa är erkända långliv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av gran

Gran representeras av 120 arter. Europeisk och rysk gran, tillgänglig i de tempererade skogarna på vår kontinent, är en vanlig art. Men i den asiatiska delen av Ryssland finns sibirisk gran, i Kaukasusbergen - den östra. Amerikansk gran kallas svart. Kinesiska - grov, en av de mest taggiga. Olika arter börjar producera kottar med frön mellan 10 och 70 år . Det här är redan en vuxen gran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Livslängden för vissa arter

Trädet som ofta gör barn glada på nyåret kan leva upp till 300 år. Och detta förutsatt att det inte skärs ner i förväg. Företagande lokala och federala tjänstemän stöder en sund förespråkare för bevarande av skog, och träd planteras på torg som kan dekoreras och hängas med kransar under semestern utan att klippa ner dem - de växer i en av rabatterna.

Svartgranen, vanlig i USA, kan leva lite längre - upp till 350 år . Det är lätt att känna igen av kottarna, som i ung ålder har en svartlila nyans, och när fröna mognar är de svart-crimson. Sitkagran kan leva så länge som europeisk eller sibirisk gran - 3 århundraden.

Dess sortiment är Alaska -halvön. Den används för att plantera ett litet gran i parken eller flera exemplar på en sommarstuga.

Bild
Bild

Norsk (skandinavisk) gran lever också 300-350 år, dess höjd är cirka 15-30 m. Röd gran, som växer i Kanada, New England och Skottland, kan leva upp till 400 år-ungefär samma som svart. Den har rödbruna knoppar. Den japanska granen har en maximal ålder på upp till 500 år . Det är till höger en långlever bland alla utbredda arter, den mest taggiga av alla granar. Dess intervall är Stilla havsöarna av vulkaniskt ursprung.

Bild
Bild

Rekordhållare

I provinsen Dolarna i Sverige lever ett exemplar av europeisk gran, vars ålder enligt forskare är nära 10 000 år, särskilt - det har passerat över 9550.

Kanske uppnåddes denna ålder på grund av det faktum att det gamla trädet "född" rotrot avkomma, vilket gav upphov till nya träd.

Faktum är att alla granar kan föröka sig inte bara med frön från kottar, utan också genom skiktning.

Bild
Bild

Hur bestämmer man livslängden för ett barrträd?

Det är möjligt att exakt bestämma utifrån stammens diameter hur gammalt ett visst träd är, bara genom att klippa ner det och räkna antalet årsringar. Att uppskatta åldern från stammens faktiska diameter är inte helt korrekt . Faktum är att tillväxtringarna på ett visst träd kan ha olika tjocklek. Beroende på hur bördig jorden var, var trädet växte och hur ofta och långvarigt regnet var, kan tjockleken på en ring variera 2 eller fler gånger under olika år.

Smala tillväxtringar är ett tecken på dålig näring, frekvent torka och onödigt trånga växtförhållanden . Regnperioderna på grund av väderanomalier och klimatförändringar kan skilja sig åt de senaste åren. Ringar som är breda och smala i tjocklek är ofta arrangerade i slumpmässig ordning.

Bild
Bild

Även om man vet exakt tillväxtegenskaperna för en viss gran och statistiska data om de avskurna proverna, är det knappast möjligt att förutsäga den exakta åldern för ett oklippt träd.

Det andra sättet är i antalet skillnader mellan flera grenar på trädstammen . Växter av gransläktet har ett virvlat arrangemang av grenar - 3 eller flera grenar konvergerar vid en punkt av stammen. Lägg till 4 i antalet snurror. Det erhållna värdet anses vara granens villkorliga ålder, men korrigeringen görs också för stammens höjd.

Bild
Bild

Hur förlänger man en gran?

Alla arter som växer i urbana förhållanden, där ekologin är mycket sämre än i skogen, lever mycket mindre-inte 250-500 år, utan 100-150. Det finns flera anledningar till detta.

De flesta barr tolererar inte sommarens brännande värme .- deras grenar och nålar torkar ut i förtid. Med början av en kallare por växer växten unga skott vart 1,5-2 år. Under varma sommarförhållanden är det nödvändigt att säkerställa riklig och snabb vattning av träd, särskilt när det inte regnar länge och flera veckor i rad inte förväntas.

Bild
Bild

Granen skapades av naturen för skuggiga platser . I direkt solljus kan den också leva i århundraden - men detta är typiskt bara i en granskog, och inte då för alla arter. I en blandad skog bildar julgranar den andra nivån och växer under lövträdets kronor. I taiga är detta möjligt när skogen övervägande är tall. Dessutom överlever växter på bekostnad av varandra - det finns gott om skugga i granskogen.

Men exemplar som växer vid kanterna kommer att leva mindre än de som växer i mer "förlorade" rader, närmare mitten.

Bild
Bild

Gasförorenad luft, närvaro av byggnader och överbelastade motorvägar minska livslängden på granar upp till flera gånger. Det är mer korrekt att organisera en konstgjord granskog i en stadspark genom att plantera en gran under popplar, platanträd och andra lövträd, som till skillnad från barrträd kräver mycket direkt solljus. I en park, som i en skog, är luften mycket renare än på en upptagen motorväg. I gränden på stadsgatan eller på trottoarerna på gatorna är det lämpligt att plantera detta träd inte ensamt, utan i rader eller grupper.

Bild
Bild

På vintern strös vägarna ofta med salt och fylls med reagenser .så att människor och bilar inte glider på is. Under sådana förhållanden försämras trädet snabbt och dör av salthalten i jorden där det växer.

Unga träd är många tjuvjägare som stannar vid ingenting, på vilka du snabbt kan tjäna pengar.

Bild
Bild

När du odlar granar i plantskolor till salu, plantera dem i grupper - från flera dussin i varje. Om du planterar en gran för spridd kommer den inte att leva länge, och dess kvalitet kommer att vara långt ifrån originalet, inneboende i exemplar som odlas i skogen.

Bild
Bild

Under naturliga förhållanden, i många granarter, efter de första 15 åren av livet, börjar huvudroten dö av. På grund av detta gran tolererar inte en orkan - särskilt inte när den växer i öppna områden … Torkan är också skadlig för den gamla växten - jordens nära ytskikt, där den har lyckats rota sig bra, tappa fukt, och trädet har praktiskt taget ingen plats att fylla på sitt utbud om sidorötterna inte har blivit tillräckligt djup.

Under de efterföljande åren av en enda granliv växer rötterna åt sidorna och närmare markytan, vilket inte tillåter trädet att hålla på som många lövträd gör.

Gran är av naturen anpassad för att växa under skydd av högre träd av olika typer, arter och sorter. Vindskydd i granskogar förekommer ofta.

Bild
Bild

Granens bidrag till luftrening

Gran ignoreras inte som en typ av träd för att anlägga städer och städer. I gran- och tallskogar är luften praktiskt taget steril - högst 300 icke -patogena mikrober och sporer per kubikmeter luft. Som jämförelse är det inte tillåtet mer än 1500 mikrober per kubikmeter på operationssalar på sjukhus och kliniker . Gran uppdaterar inte bara luften med flyktiga barrträd som bekämpar alla mikrober och virus, utan producerar också syre inte mindre än dess lövfälliga motsvarigheter. Luften i taiga, där det finns många tallar och granar, läker för människor.

Rekommenderad: