Bakelitplywood: Vad är Det? Bakad FBS Och FBV, Dimensioner Av Fuktbeständig Plywood I Enlighet Med GOST, Tjocklek Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Bakelitplywood: Vad är Det? Bakad FBS Och FBV, Dimensioner Av Fuktbeständig Plywood I Enlighet Med GOST, Tjocklek Och Egenskaper

Video: Bakelitplywood: Vad är Det? Bakad FBS Och FBV, Dimensioner Av Fuktbeständig Plywood I Enlighet Med GOST, Tjocklek Och Egenskaper
Video: MOVEABLE 4SKIN - EMISIL REVIEW 2024, Maj
Bakelitplywood: Vad är Det? Bakad FBS Och FBV, Dimensioner Av Fuktbeständig Plywood I Enlighet Med GOST, Tjocklek Och Egenskaper
Bakelitplywood: Vad är Det? Bakad FBS Och FBV, Dimensioner Av Fuktbeständig Plywood I Enlighet Med GOST, Tjocklek Och Egenskaper
Anonim

För komplexa installationsarbeten är det nödvändigt att använda ett speciellt praktiskt material som har hög motståndskraft mot negativ yttre påverkan. Bakelitplywood har sådana egenskaper. Det kan behålla sina positiva egenskaper i många decennier, tack vare vilket det används på många områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan man överväger alla egenskaper och parametrar för ett sådant material är det lämpligt att ta reda på vad det är. Så, Bakelitplywood är ett byggmaterial, unikt i sina egenskaper och egenskaper, som produceras under påverkan av höga temperaturförhållanden och högt tryck . Grunden för sådan plywood är björk- eller tallfaner, som dessutom är belagd med en speciell alkoholhaltig komposition av fenol-formaldehydharts (ett annat namn är bakelitlack).

Bakelit -plywood skiljer sig från alla andra befintliga typer av plywood genom att den har ökat motståndskraft mot fukt och fukt. Dessutom är detta material inte rädd för brand, aggressiva kemikalier, temperaturhopp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag kan inte alla beläggningar skryta med sådana attraktiva egenskaper. Under drift förlorar bakelitplywood inte sina positiva egenskaper på 10 år. Det är därför i vår tid sådant byggmaterial är mycket efterfrågat och är avundsvärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bakelitplywood används idag på många områden. Annars kallas det havet. Detta byggmaterial är mycket populärt och det är inte förvånande, eftersom bakelitplywood har många positiva egenskaper. Låt oss bekanta oss med dem.

  • Det är inte bara praktiskt, utan också mångsidigt i användningsmaterial .… Arken har hög hållfasthet och värmeledningsförmåga, de är fuktbeständiga, brandsäkra och kan användas inom en mängd olika områden. Inte alla byggmaterial har samma egenskaper.
  • Under drift ruttnar eller deformeras inte bakelitplywood , även om det påverkas negativt av alla slags kraftfulla kemikalier, alkalier, bränslen och smörjmedel, alkohol och fotogen. Detta bekräftar bara slitstyrkan hos bakelitplywood och dess hållbarhet.
  • Materialet är säkert ur miljösynpunkt . Bakelit -plywoodskivor släpper inte ut frätande och farliga föreningar i miljön som kan orsaka allvarlig hälsoskada. Ofta används sådana plattor för inredningsarbeten i bostadsmiljöer.
  • Bakelitplywood, till skillnad från många andra liknande material, har ett attraktivt utseende . På grund av sin höga estetik kompletteras detta material ofta inte med andra motstående material och beläggningar. Undantagen är extremt sällsynta fall.
  • De övervägda beläggningarna är mycket lättare i vikt , än stål och andra befintliga material i en liknande kategori.
  • Klimatet med hög luftfuktighet är inte farligt för bakelitplywood . Vid extrema värmebetingelser "lider" inte detta material heller. Farliga svampar och alla slags mikroorganismer utvecklas inte på den, vilket kan vara extremt svårt att bli av med senare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bakelit -plywood har inte ett stort antal nackdelar.

De kan anses vara relativa och påverkar inte valet av köpare särskilt.

Den plywood som övervägs har sina nackdelar

  • Om vi jämför bakelitplywood med andra liknande kompositer med trä i kompositionen, och inte med stål, så visar sig dess specifika vikt vara ganska stor … Ytbeläggningar och möbelkonstruktioner av sådant material utövar vanligtvis imponerande tryck på alla tillgängliga stöddelar. Detta faktum är mycket viktigt att ta hänsyn till när man arbetar med bakelitark.
  • En av de viktigaste nackdelarna med att avvisa konsumenter är den höga kostnaden för bakelitplywood .… Till exempel: 1 tunt materialark med FBS-1-märket kommer att vara minst 2300 rubel och FBS-märket kommer från 3500 rubel och högre. Som engångsmaterial (till exempel för konstruktion av formar) är sådana delar oöverkomligt dyra och opraktiska att använda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer detta material för konstruktions- och reparationsarbete är det värt att överväga alla dess styrkor och svagheter. Då vet användaren exakt vad han kan förvänta sig av bakelitplywood.

Bild
Bild

Specifikationer

Modern bakeliserad plywood har utmärkta tekniska egenskaper som lockar många konsumenter. Detta material har en karakteristisk mörkbrunröd nyans. Färdiga plywoodskivor med bakelerad bearbetning måste uppfylla alla krav som anges i GOST 11539-83 . Byggmaterialets specifika kvalitet och märke appliceras alltid direkt på själva arken tillsammans med logotypen för en viss tillverkare.

Bild
Bild

Standardplåtar av bakelitplywood tillverkas med följande dimensioner:

  • 5700x1250 mm;
  • 5770 × 1250 mm;
  • 2850 × 1250 mm;
  • 2500 × 1250 mm;
  • 2440 × 1220 mm;
  • 1500x3000 mm.

Medeltjockleken på de betraktade plywoodskivorna kan vara från 4 till 30 mm. Densitet 1 kubikmeter m byggmaterial når 1200 kg. Vikten på ett ark beror på tjockleksindikatorerna. Till exempel väger de populära 7 mm -versionerna 25 kg, medan de 27 mm kan väga cirka 85 kg.

Bild
Bild

Även ofta till salu kan du hitta ark med en tjocklek av 14 mm, 18 mm, 9 mm, 12 mm, 21 mm, 20 mm.

När du väljer sådant material är det värt att överväga det böjhållfasthetsindikatorer i statisk. Det är 78,5 MPa. Den maximala draghållfastheten för bakelitplywood är cirka 73,5 MPa.

När det gäller hållfasthetskoefficienten ligger här bakelitplywood före även det tätaste träet i dess egenskaper, närmar sig låglegerade stålplåtar. Detta är mycket bra indikatorer för ett liknande byggmaterial.

Bakelit plywood montrar bra brandmotstånd … Den tål temperaturer på +350 grader Celsius utan problem. Detta material stöder inte öppen förbränning. Under påverkan av lågan förkolnade den helt enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan beklädnad är inte rädd för korrosion, som metallplåtar lider av. Materialet genomgår inte deformation, reagerar inte med aggressiva kemiska föreningar, ruttnar inte och har också dielektriska egenskaper.

Moderna bakelit -plywoodskivor får arbeta vid omgivningstemperaturer från -50 grader till +50 grader.

Detta material kan behålla sina tekniska egenskaper i minst 15 år med korrekt installation och drift.

Bild
Bild

Sorter och märken

Det finns flera olika märken av plywood i fråga. Var och en av dem har sina egna tekniska egenskaper och prestandaegenskaper. Låt oss lära oss mer om dem.

FBS … Detta är en kvalitet av yttre plywoodskikt impregnerade med formaldehydalkoholharts. Hartser passar inte på lager av den interna typen.

Bild
Bild

FBS-1 . Material vars inre och yttre baser är lika belagda med fenol-formaldehydalkohollösliga hartser.

Bild
Bild

FBV … Denna märkning tillhör plywoodskivor, vars yttre lager behandlas med fenol-formaldehyd vattenlösliga hartser. De inre baserna behandlas också med harts.

Bild
Bild

FBV-1 . De yttre och inre ytorna av material av denna kvalitet appliceras med ovanstående harts, som är vattenlösligt.

Bild
Bild

FBS-A . De yttre och inre baserna på sådana plywoodskivor behandlas med alkohollösliga hartser.

Bild
Bild

FBS1-A . Både de yttre och inre skikten av sådan plywood (med undantag för 2 tvärgående skikt som ligger symmetriskt från det centrala) behandlas med fenol-formaldehyd.

Bild
Bild

Typer av bearbetning

Marin plywoodskivor skiljer sig inte bara i märkning utan också i bearbetningsmetoden

  • Opolerad . I grunden används sådana plywoodskivor uteslutande för grovt arbete.
  • Slipad . Material med denna behandling är idealiska för ytterligare efterbehandling med ett lämpligt lack.
  • Laminerad . Detta material har redan en topplack, så det behövs ingen ytterligare efterbehandling. Sådana ark kan användas för dekorativa efterbehandlingsmaterial för beklädnad för olika rum. Det är också ett bra alternativ för att göra möbeldesigner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En specifik typ av bakelitplywood med en specifik bearbetning väljs i enlighet med det område där den kommer att användas.

När allt kommer omkring är samma laminerade ark opraktiska att fungera som opolerade och vice versa.

Bild
Bild

Användningsområden

Som nämnts ovan används moderna bakelit -plywoodskivor i en mängd olika tillämpningar. Det är därför de är så populära och efterfrågade. Låt oss överväga mer detaljerat i vilka områden du inte kan göra utan högkvalitativ och slitstark bakelitplywood.

  • Inom byggbranschen . I de flesta fall används materialet i fråga i olika typer av byggprocesser. Ofta är det från bakelitplywood som hela flytbryggor, lås och vattenslussar byggs. Det är också möjligt att göra en mycket stark formning av arken, avsedd för upprepad användning. Bakelitplywood används för att göra utmärkta stödkonstruktioner, markiser, skiljeväggar och andra små eller stora arkitektoniska strukturer. Ofta kombineras marin plywood i byggnadsarbete med andra typer av detta material.
  • Fordonskonstruktion . Ett annat område där materialet i fråga används med avundsvärd frekvens. Mycket starka och hållbara golv är gjorda av bakelitplywood i olika fordon (utrustning kan ha olika syften). Få människor vet, men även skåpbilar för bilar är gjorda av sådana element.
  • Skeppsbyggnad . Bakelit -plywood har visat sig mycket bra inom skeppsbyggnad. Det används mycket ofta för högkvalitativ plätering av däck, för olika delar av båtar. Pålitliga fraktbehållare är gjorda av plåt.
  • Maskinteknik … Bakelitplywood används ofta i modern maskinteknik. Mycket starka och pålitliga komponenter i olika konstruktioner och mekanismer erhålls från den.
  • Marin plywood används ofta i möbelindustrin . Mycket starka och hållbara strukturer som inte kräver särskild omsorg är gjorda av den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lätta konstruktioner av hög kvalitet är gjorda av bakelitplywood. Dessa inkluderar mysiga sommarhus utformade för placering i trädgården. Ganska bra tillfälliga hyddor uppförs också ofta.

Materialet i fråga används inte bara för tillverkning av seriösa konstruktioner, såsom båtar, stolpar eller stöd, utan också för den vanligaste invändiga och yttre beklädnaden av hus.

Rekommenderad: