Plywood FC: Vad är Det? Betyg Och Kvaliteter, Plywood 4-9 Mm, 15 Mm Och Andra Storlekar Enligt GOST, Slipad Fuktbeständig Och Oslipad Plywood

Innehållsförteckning:

Video: Plywood FC: Vad är Det? Betyg Och Kvaliteter, Plywood 4-9 Mm, 15 Mm Och Andra Storlekar Enligt GOST, Slipad Fuktbeständig Och Oslipad Plywood

Video: Plywood FC: Vad är Det? Betyg Och Kvaliteter, Plywood 4-9 Mm, 15 Mm Och Andra Storlekar Enligt GOST, Slipad Fuktbeständig Och Oslipad Plywood
Video: Plywood Glue Spreading line with auto loader 2024, Maj
Plywood FC: Vad är Det? Betyg Och Kvaliteter, Plywood 4-9 Mm, 15 Mm Och Andra Storlekar Enligt GOST, Slipad Fuktbeständig Och Oslipad Plywood
Plywood FC: Vad är Det? Betyg Och Kvaliteter, Plywood 4-9 Mm, 15 Mm Och Andra Storlekar Enligt GOST, Slipad Fuktbeständig Och Oslipad Plywood
Anonim

Plywood är ett av de mest populära och efterfrågade plåtmaterialen i världen, som fortfarande inte har förlorat sin enorma popularitet, trots den snabba spridningen av plast .… Samtidigt är det helt fel att tro att valfri plywood är exakt densamma - förutom att olika fabriker gör det i olika kvaliteter kan det också skilja sig åt i sina planerade egenskaper.

Alla listor över de vanligaste sorterna inkluderar FC -plywood. Låt oss ta reda på vad det är för att kunna använda det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Plywood FC tillhör de vanligaste materialkvaliteterna, på grund av att det är relativt billigt , medan dess tekniska egenskaper tillgodoser de flesta hushållens behov. Avkodningen av dess förkortning i samband med specifika parametrar är följande: detta är ett ark som är gjord av antingen rent barrfasett eller med lövföroreningar. Skikten sammanfogas med hjälp av urealim.

I allmänhet har sådant material relativt låg densitet och därför låg vikt - det är bekvämt att transportera det till vilket avstånd som helst. Även en låg densitet betyder inte att arket inte är lämpligt för betydande mekanisk belastning.

Samtidigt kännetecknas materialet av god fuktbeständighet, slits inte ut länge och är behagligt att röra vid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det sägas om säkerheten för sådana plywoodskivor. Sammansättningen av FC innehåller inget annat, förutom naturligt faner och karbamidharts, som ger produkten rätt miljövänlighet . Tack vare detta kan plywood användas även för att ordna lekplatser, samt för att klä interiörer, göra möbler och bygga kortlivade byggnader.

Det finns också en något förbättrad version av denna plywood som kallas FSF . Du behöver inte gå in på de tekniska detaljerna och inte leta efter hur namnet står: detta är samma FC, men med ökad fuktbeständighet. Om du länge har velat bygga en plywoodkonstruktion på gatan, men har skjutit upp länge, är det bättre att inte experimentera med FC, men FSF är lämpligt för dessa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på i vilket syfte den färdiga produkten ska användas, tillverkare producerar FC av olika sorter . Osandad plywood, vars namn ofta förkortas helt enkelt till NSh, kostar av uppenbara skäl lite billigare, eftersom processen för dess tillverkning saknar ett av stegen. På grund av frånvaron av ett slipsteg förblir materialet grovt, det är inte så trevligt att röra vid. Detta material är tillverkat för konstruktionsändamål utan estetiska övertoner. Ett slående exempel är möbelns bakväggar - ingen ser dem ändå, så varför inte spara lite på kostnaden, om detta inte på något sätt försämrar styrka, hållbarhet eller miljövänlighet.

Glöm inte att FC -plywood, om det behövs, kan målas eller mötas med andra material ., och även i det här fallet spelar det ingen roll om den slipats tidigare eller inte, och i vissa fall bidrar den karakteristiska grovheten till och med till bättre vidhäftning till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den polerade FC -enheten anpassades ursprungligen för efterbehandling i sin slutliga form; framsidorna på möblerna, olika synliga skiljeväggar och många andra detaljer är gjorda av den. Observera att arket kan slipas från båda sidor samtidigt, eller bara från ena sidan - markeringen i dessa fall kommer att vara Ш2 respektive Ш1.

Ett sådant ark kan också målas för att göra det vackrare, men ofta laminerar tillverkaren själv plywood - tack vare detta får det ett mer estetiskt utseende, och samtidigt ett annat yttre lager som gör att det mer effektivt kan stå emot det destruktiva effekter av fukt, extrema temperaturer och andra faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Träbearbetningsindustrin innebär praktiskt taget inget avfall - faner av någon kvalitet används för tillverkning av plywood. För att ungefär förstå vad du får, det är värt att förstå de standardiserade kvaliteterna av material:

  • I - det finns praktiskt taget inga brister på plåtens yta, det här är en utmärkt plywood för att möta något;
  • II - sådant material är något sämre än vad som beskrivits ovan, små sprickor och till och med vridning är möjliga på ytan, men tillverkaren kan försegla dem med träinsatser;
  • III - defekter som beskrivs för andra klass finns, mycket mindre uppmärksamhet har ägnats åt att lappa upp dem, medan enskilda maskhål kan ha ett djup av mer än en halv centimeter;
  • IV - en grov yta, nästan helt täckt med brister, kan kanten knappast kallas ens på grund av det stora antalet "gnagda" områden, men ojämnheten överstiger inte 5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I många fall behöver arket inte vara perfekt på båda sidor . - om du mantlar väggarna med plywood, kommer du nästa gång att se insidan bara med en ny översyn. Därför, för att spara och minska kostnaderna för sina varor, tillverkar många tillverkare ark av kombinerad kvalitet, där den ena sidan är gjord i enlighet med en högre standard än den andra. De är markerade på det här sättet - om du ser betyg 2/4, så har det framsidan av II -klass och fel sida - IV -betyget.

För oerfarna konsumenter kan detta komma som en överraskning, men i själva verket är en exakt uppdelning i sorter omöjlig . Till exempel är gränsen mellan första och andra klass mycket villkorlig - det är ganska svårt att avgöra vid vilket ögonblick det nästan inte finns några defekter och när det redan finns ganska många av dem. Många skrupelfria tillverkare strävar naturligtvis efter att uppgradera sina produkter, men köparen kan bli besviken över ett sådant köp.

För att förhindra att detta händer, särskilt om du är van vid att köpa plywood i stora partier, försök att lita på de leverantörer som du redan har arbetat med och som det inte har klagat på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning och mått

Parametrarna för FC -plywood bestäms av en special GOST 3916.1 … Tack vare honom kan vi till exempel ta reda på att FC inte är det sista tecknet på materialklassificering, och det har också sorter. Så vanlig FC -plywood är fuktbeständig, men det skulle vara dumt att förvänta sig att det kan vara beklädnad på gatan eller i badrummet. Det redan nämnda FSF -märket är mycket bättre lämpad för att lösa komplexa problem - detta underlättas av orenheter som formaldehyd och hartser. Samtidigt har en lågkvalitativ FSF också en annan märkning - Air Force.

Om tillverkaren också laminerade plattan samtidigt, kommer dess märkning fortfarande att vara annorlunda - FOF , och sedan kan den användas för att bygga formar och ännu mer hållbara strukturer. Det är fortfarande FB - Bakat material, som bearbetas med speciella impregneringar, varför det är en korsning mellan trä och plast.

Dess sort under varumärket FBA betyder samma FB, men limmad med naturligt lim på albumin och kasein.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste indikatorn på plywoods förmåga att användas på olika platser är utsläppsklass . Det betecknas som E1 eller E2 och visar hur mycket formaldehyd som avdunstar i atmosfären. En sådan förening är inte alls användbar för människokroppen, eftersom ju mindre den förångar, desto bättre, och inomhusförhållanden, liksom för utrustning på lekplatser, är det klokare att bara använda de mest miljövänliga sorterna. Dessa inkluderar vanligtvis FBA, FK och FB - de har en utsläppsklass E1, vilket innebär att det inte är mer än 8 mg formaldehyd per 100 g plattvikt. Fuktresistent FSF och FOF används huvudsakligen utomhus, inte bara för att de klarar det inhemska klimatet, utan också på grund av att deras utsläppsklass är E2.

Vi har redan övervägt klasserna av plywood ovan, det återstår bara att räkna ut måtten på arket - i standardversionen finns de i dussintals sorter. Bredden och längden anges vanligtvis tillsammans, därför är det svårt att förväxla dem med något annat, särskilt eftersom siffrorna anges i millimeter och därför visar sig vara stora - till exempel 2440x1220 eller 1525x1525 mm. Tjockleken anges också i millimeter, men av uppenbara skäl kommer värdena att vara mycket mer blygsamma som 15 mm, 4 mm, 9 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

Huvudregeln för valet är att man bör fördjupa sig i alla befintliga parametrar för plywood så detaljerat som möjligt, känna till de olika markeringarna, tydligt förstå vad de betyder . Med tanke på att detta inte bara är en efterbehandling, utan ibland ett byggmaterial, som dessutom inte alltid är 100% miljövänligt, måste man vara säker på att inga potentiellt farliga egenskaper hos plywood har förblivit bakom kulisserna. Undvik att göra ett val till förmån för plywood som skiljer sig från den du behöver "med bara en eller två punkter", samtidigt som den är billigare.

Innan du köper, tänk noga efter vad den perfekta plywooden ska slå för att lösa uppgiften, och avvik inte från kraven, även ett steg . Håller med, det vore konstigt att använda teoretiskt giftig plywood i en plantskola helt enkelt för att sådant material kostar lite mindre. Spara är också olämpligt om materialets fuktbeständighetsklass är lägre än vad som krävs, eller om produkten visar sig vara så grov att den tappar sin estetik och kan bli en källa till splitter.

Du bör inte heller ignorera tillförlitliga tillverkare - om varumärkesorientering i alla andra branscher betraktas som ett tecken på en oerfaren konsument, kommer det att skydda dig från manipulation av standarder som vissa fabriker älskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

När de köper plywood behandlar många konsumenter det inte noggrant nog vid leverans och lagring, vilket gör att materialet inte kan avslöja alla dess fördelar. Om du arbetar med detta material intensivt och mycket, och du ofta har oanvänt material till nästa gång, bör du känna till och följa de rekommenderade reglerna för förvaring av plywood . Med tanke på att FC endast har relativ fuktbeständighet måste det förvaras inomhus utan för hög luftfuktighet. Eftersom själva materialet redan kan ha ett estetiskt utseende bör lagret helst också vara rent. Samma krav är också relevanta för transport - det är oacceptabelt att transportera FC i en lastbil med öppen kaross.

Styrkan hos denna typ av plywoodplåt är därför långt ifrån obegränsad lagring utförs i inte för höga staplar så att de nedre arken tål trycket från de övre . Plywood av denna typ kan lagras i rader med högst 5 pallar i höjd, och även då - varje halv meter görs en mellanliggande stapling av stänger. Med absolut korrekt iakttagande av de angivna villkoren bevaras plywood av FC -typen i 3 år. Teoretiskt kan den användas efter det, men det bör förstås att materialets prestandaegenskaper redan oundvikligen har minskat.

Av denna anledning bör du inte använda inaktuell plywood för att bygga något som kommer att behöva tåla någon betydande belastning.

Rekommenderad: