Torv Som Gödningsmedel: Vilka Växter är Bättre Lämpade För Hög- Och Lågland? Fördelar Och Skada För Trädgården Och Blommorna

Innehållsförteckning:

Video: Torv Som Gödningsmedel: Vilka Växter är Bättre Lämpade För Hög- Och Lågland? Fördelar Och Skada För Trädgården Och Blommorna

Video: Torv Som Gödningsmedel: Vilka Växter är Bättre Lämpade För Hög- Och Lågland? Fördelar Och Skada För Trädgården Och Blommorna
Video: Easy Way To Make Cocopeat At Home 2024, Maj
Torv Som Gödningsmedel: Vilka Växter är Bättre Lämpade För Hög- Och Lågland? Fördelar Och Skada För Trädgården Och Blommorna
Torv Som Gödningsmedel: Vilka Växter är Bättre Lämpade För Hög- Och Lågland? Fördelar Och Skada För Trädgården Och Blommorna
Anonim

Inom jordbruket används många olika ämnen som kan förbättra jordens skick vid odling av olika växter. En av de mest populära är torv.

Bild
Bild

Egenskaper och sammansättning

Den består av organiska rester av olika växter, inklusive rötter, stjälkar, stammar, samt rester av insekter, djur, fåglar . Torv finns främst i sumpiga områden, där det finns ett stort överflöd av vatten, så befruktning läggs i lager. På så sätt bildas avlagringar. De innehåller en hög mängd vätejoner. Gödningsmedlets surhet sjunker sällan under 5, 5.

Olika typer av torv är avsedda för specifika växter . Till exempel behöver dekorativa blommor sur jord: hortensior, ljung.

Kaprifol, hallon och blåbär tar också detta gödningsmedel väl. Jord med hög surhet behövs för tallar.

Bild
Bild

När det gäller grönsaksgrödor är neutral jord med lågt alkaliinnehåll lämpligast för dem. Innan du väljer en typ av torv är kalkning nödvändig . Först och främst mäts gödningsmedlets pH, detta är nödvändigt för att få surheten i den önskade indikatorn . Det är viktigt att bestämma vilka grödor som ska planteras och befruktas. Mängden kalk måste beräknas korrekt, detsamma gäller krita, dolomitmjöl.

Torvens struktur är fibrös och porös, även stora fragment av den har mikroporer … På grund av detta passerar syre lätt djupt inuti under blandning med jorden. Det låter dig också lagra fukt, som absorberas som en svamp, varefter den gradvis släpps ut av torv.

Bild
Bild

Fördelar för växthusstrukturer

Växthusförhållandena är bra för att plantera grönsaker. Men på sådana platser är ogräs ganska vanligt. En av de främsta fördelarna med att använda torv är det den bär inte larver och ägg från skadedjur, detsamma gäller ogräsfrön.

Torv anses vara ett utmärkt antiseptiskt medel som hindrar negativ mikroflora från att föröka sig och utvecklas. Därför når andelen gödselmedel i jorden åttio.

Bild
Bild

Använd i trädgården

För användning i trädgården gödningsmedlet förvaras i en separat jord i ett par veckor, medan det är nödvändigt att noggrant skotta kompositionen … Så snart kalk tillsätts är det nödvändigt att strö ut över området eller vid trädens rötter, blandning med jorden. Marken kommer att vara lös, så fukt måste upprätthållas regelbundet. Detta kommer att säkra webbplatsen, eftersom torv är brandfarligt om det inte finns tillräckligt med vatten i det.

Bild
Bild

För blommor

Torv låter dig leverera syre till rötterna för att skapa den nödvändiga lösheten i jorden och mätta den med fukt … Således kommer växten snabbt att anpassa sig efter transplantation i normal jord utomhus.

Torv kan användas som toppdressing, där mineraler och fosformedel tillsätts.

Bild
Bild

Till grönsaksträdgården

Det är inte nödvändigt att använda kompost - det kommer att finnas tillräckligt med lera, sand och torv som appliceras i en handfull på botten av hålet. Tack vare befruktningen ökar bärmassan och smaken förbättras om det är frukt- och bärgrödor . Blandningen används på hösten eller våren, ämnet kan behålla användbara egenskaper under nästa år. För tomatplantor behövs toppdressing varannan vecka. Du kan odla de senare fröna i tabletter från gödningsmedel och sedan helt enkelt plantera dem i ett växthus eller i en grönsaksträdgård.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Tack vare användningen av torv är det möjligt öka avkastningen, förbättra jordens bördighet, öppna porerna så att vatten lätt kan tränga in i djupet . Gödsel har antiseptiska egenskaper , som kan förstöra mikroorganismer och svampar som skadar grödan. Om du väljer rätt produkttyp kan du öka jordens surhet.

Under vinterperioden värms växternas rötter perfekt tack vare torvbeläggningen.

Bild
Bild

Skada

Om använda för mycket ämne , växter kan dö. Tillförsel av gödselmedel till jord med hög surhet kan leda till stoppa utvecklingen av vissa kulturer … Torv kommer inte att göra något gott att förlora jorden , samma sak gäller bördig jord, eftersom den inte behöver hjälpämnen, vilket innebär att gödselmedel slösas bort.

Bild
Bild

Vyer

Det finns flera torvvarianter, som alla har sina egna egenskaper, fördelar och syfte.

Lågland

Bildningsorten är träsk, där träpartiklar, vass, mossa och vass ruttnar. Sådan torv är svart och innehåller en stor mängd mineraler . PH -värdet är medelhögt och lämpligt för användning på jord där det finns mycket lera eller sand. Humusyra är rikligt, torv absorberar perfekt fukt, så att det kan rulla och silta. Ventilera länge innan användning.

Denna typ av gödningsmedel är idealisk för grönsaksodlingar, behöver inte komposteras. Cirka 30 liter förbrukas per kvadratmeter. Det är nödvändigt att ansöka om unga groddar av plantor.

Bild
Bild

Häst

Kompositionen innehåller vild rosmarin, växter, mossa, som är opretentiösa i näring. Har porositet, vilket indikerar att det håller sig fukt. Den fibrösa strukturen gör att den kan behålla mineraler och ge värmeisolering i jorden. Surhetsgraden är stark, så det är viktigt att kompostera innan du lägger den i marken . Sådan torv är ofta används för att gödsla blommor och frukt- och bärväxter . För växthus och växthus används gödningsmedel vid sådd av grönsaker och grönsaker, där det fungerar som huvudmaterial.

Bild
Bild

Övergång

Det är en blandning av hög- och låglandsarter, med vissa arter av mossa, vild rosmarin och sedge

Detta är det bästa alternativet för kompostering.

Bild
Bild

Neutraliserad

När det gäller neutraliserad torv, det är en ridart underart . Det används vid beredning av substratet, det minimerar surheten. För att göra växthusjord eller jord för inomhusväxter kan du säkert ta sådant gödselmedel.

Bild
Bild

Till vilka växter är den lämplig?

Torv kan kallas en av de universella typerna av gödningsmedel, som erbjuds i flera versioner, vilket gör att du kan välja rätt för att plantera vissa växter. I vissa fall är användningen av detta verktyg grundläggande … Dessa inkluderar hortensia, blåbär, potatis, hallon, jordgubbar, tomater, rosor, som inte kan klara sig utan torv. Om du vill få en bra skörd måste du studera gödningsmedlet bättre och applicera det korrekt för att uppnå resultatet.

Inomhusväxter behöver också ytterligare medel som mättar jorden med syre, behåller fukt och ger mineraler.

Bild
Bild

Applikationsfunktioner

För att använda gödningsmedel korrekt måste du bestämma vilka grödor och växter du vill plantera. Det finns olika sätt att förbereda jord, så det är viktigt att följa reglerna.

När det gäller lågland och övergångstorv , ¼ en del av råvaran blandas med samma mängd jord. Det är nödvändigt att tillsätta 5% aska, sågspån och gödsel. Allt blandas tills det är smidigt och distribueras över webbplatsen. Detta kan göras både före och efter plantering - i alla fall kommer gödningsmedlet att närma jorden perfekt.

Torvkompost utmärkt för att mätta jorden med mineraler och syre. För 1 ton torv finns det upp till 50 kg kalk; träaska kan användas. Under kompostering frigörs kväve och omvandlas till en form som är lämplig för växtutveckling. Termen är sex månader, men komposten blir bara bättre om den hålls längre. Innan du börjar använda torv måste du göra vissa manipulationer. Gödsel behöver luftas så att ämnen som kan påverka växter negativt inte är aggressiva.

Det är viktigt att kontrollera fuktinnehållet så att det är hälften. Om nivån sjunker, kommer jorden befruktad med torv att skada växterna och stoppa deras utveckling.

Bild
Bild

Fertila marker behöver inte hjälpämnen, så om jorden i din trädgård är utmärkt behöver du inte oroa dig för någonting. Men i fall när jorden är utarmad, sandig och innehåller mycket lera, kommer närvaron av torv att förbättra förhållandena … Det kommer ingen omedelbar reaktion från gödningsmedlet, det avger fördelaktiga egenskaper i två och ibland tre år. Från och med det andra året är effekten märkbar, så du måste ha tålamod och inte ge upp, eftersom resultatet blir positivt.

Torv för barrträd måste blandas med jordblandningar tills den är jämn. Ingredienserna i underlaget kommer att vara sand, tallslaktare, vårt gödningsmedel och trädgårdsjord. Komponenterna kombineras tillsammans, resultatet är en lös massa med medelhög syra, och det räcker för ett barrträd.

Många trädgårdsväxter måste skyddas mot kalla temperaturer .… Det är därför känsliga arter av buskar och träd måste skyddas för vintern. De isoleras med samma torv.

Gödsel måste spridas runt växten och bilda en bild, då skyddas rotsystemet på ett tillförlitligt sätt mot frost i landet och i trädgården.

Bild
Bild

Slutsatser

Om du korrekt applicerar gödselmedel i form av torv kommer marken att förbättras avsevärt, vilket kommer att återspeglas i dess granularitet . Marken kommer att tillåta syre att passera igenom, lätt absorbera fukt och kunna behålla det, vilket inte är mindre viktigt. Det är säkert att säga att utan gödselmedel är det omöjligt att få en bra skörd om marken inte är rik på mineraler. För att göra din egen trädgård eller grönsaks trädgård tilltalande för ögat varje år måste du studera detta område och lära dig om alla alternativ för att förbättra jordens skick, om det behövs. På förhand kan du rådgöra med erfarna specialister, lyssna på deras rekommendationer. Användningen av gödningsmedel kommer att vara till stor nytta, det viktigaste är att förbereda blandningen i rätt proportioner och följa reglerna.

Rekommenderad: